• 9.374.305 stemmen

Met onder meer: Benicio Del Toro, Demián Bichir en Yul Vazquez

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 19 maart 2009

Plot Che: Part One

"The revolution made him a legend."

De film begint als Che Guevara (Benicio Del Toro) en een bende van Cubaanse ballingen, geleid door Fidel Castro, de Cubaanse kust bereiken in 1956. Binnen twee jaar hebben zij een leger gemobiliseerd met de steun van de bevolking om zo de dictatuur van Fulgencio Batista omver te werpen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Ernesto Che Guevara

Fidel Castro

Raúl Castro

Camilo Cienfuegos

Lisa Howard

U.N. Interpreter

Alejandro Ramirez

Woei , dit is een echte still?

-edit- wat is eigenlijk het verschil met Guerilla ?

Leland Palmer

Dit is een echte still inderdaad. Ik geloof dat Soderbergh twee delen maakt over Che Guevara. Dit moet de eerste voorstellen geloof ik, maar ze staan beide voor 2008 gepland. Wat precies het verschil is weet ik niet.....

avatar van pascal83

pascal83

Klopt. Eigenlijk wel een vreemde situatie. 'Guerrilla' verkeert al in de 'post-production' fase, terwijl 'The Argentine' nog (voor een gedeelte) gefilmd moet worden.

Ik geloof dat het leven van Che, vanaf zijn 'revolutionaire bestaan' (dus na de 'motortocht'), gewoon over twee films is verdeeld.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

De eerste film, The Argentine' gaat over zijn glorieuze periode, waarin de jonge Che samen met de Cubaanse banneling Fidel Castro in Mexico-City hun revolutie plannen. De coup is een succes en Che wordt als held ontvangen.

Het tweede deel van 'Che', 'Guerilla', is veel grimmiger en toont aan dat Guevara doorslaat in zijn vrijheidsstrijd en Cuba laat voor wat het is om in Afrika (Congo en Mozambique) aan de zijde van de guerilla's te vechten. Hij komt vervolgens terecht in Bolivia, waar hij een door de Cubanen gefinancierde revolutie op poten probeert te zetten.

Hoe dit afloopt zal iedereen die ook maar een beetje kennis van de wereldgeschiedenis heeft wel weten....

Samen met The Motorcycle Diaries vormen The Argentine en Guerilla in feite een trilogie over het leven van Che Guevara.

Stoere poster

avatar van Dstruct

Dstruct

Geen flauw idee welke versie ik nu heb gezien, maar ik heb het gevoel dat het de The Argentine versie was. Ik heb namelijk niks over Congo en Bolivia gezien.

De film viel me eigenlijk bestwel tegen. Het verhaal was gewoon niet interessant genoeg om me echt te blijven boeien. Allemaal leuk en aardig dat we nu een "realistisch" beeld hebben van Che, maar dat is natuurlijk iets te kortzichtig. Che heeft natuurlijk een enorme nasleep van problemen veroorzaakt. Mijn vriendin is Colombiaans en je weet wel wat er aan de hand is in Colombia (Farc) en wie hun grote held is (Che). Hij heeft (nog steeds) een enorme invloed op jongeren en dit kan goed of slecht uitpakken.

Even over de film weer. Prachtige beelden van de omgeving en de film had een mooi sfeertje. Benicio acteerde heel erg sterk en leek ook erg op Che. Maar allemaal bij elkaar was het gewoon niet interessant. Misschien als je een echte linke rakker bent dat deze film je helemaal in de zevende hemel brengt, maar voor mij, iemand met een kritische blik is het gewoon niet interessant genoeg. Ik kan niet goed uitleggen wat er nou mis is aan de film, maar het is gewoon een gevoel die bij mij niet verder komt dan 2.5 sterren.

avatar van pascal83

pascal83

Waar heb je hem gezien?

avatar van Dstruct

Dstruct

Ik heb hem in Madrid gezien. Hij is hier al een tijdje uit. Ik weet niet precies wanneer hij in NL uitkomt, aangezien ik niet meer zo up-to-date ben over de Nederlandse film uitgaven. Je kan even op imdb checken.

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Dstruct schreef:

Misschien als je een echte linke rakker bent dat deze film je helemaal in de zevende hemel brengt, maar voor mij, iemand met een kritische blik is het gewoon niet interessant genoeg..

Alsof je als je links bent niet met een kritische blik kan kijken

Maargoed, je reactie stelt me toch teleur gezien ik (nog steeds) hoge verwachtingen heb. Ik hoop dat Soderbergh Che niet te zwart-wit gaat afschilderen (dus als held of juist als boeman) en de kijker zelf laat oordelen. Het gevaar van de standaard biopic hangt in de lucht natuurlijk.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Over het algemeen word hij toch al als een held afgeschilderd, dus die andere kant mag ook wel een keer.

Ik ben benieuwd.

Leland Palmer

Snap niet waarom deze poster hier weer staat. Deze vind ik veel beter en die stond er eerst ook.

avatar van amibra

amibra

Oscar voor Benicio Del Toro meer kan ik niet zeggen over deze film.

lykathea

Hij is uit in pindakaasland.

Waarschijnlijk ga ik 'm dit weekend bekijken, alhoewel er echt immens veel uitgekomen is ineens.

avatar van AGE-411

AGE-411

Is dit geen verheerlijking van het Communisme?

lykathea

Ligt er een beetje aan, Che Guevara kan ook net zo goed als de man die hij echt was afgeschilderd worden, en dan heb je alles behalve een verheerlijking van het communisme.

avatar van Macmanus

Macmanus

Soderbergh's Epos!

Als er een regisseur is uit de US die moeilijk te voorspellen valt is het Sodebergh wel. Maakt vrij vaak mainstream films, maar er tussendoor ook geregeld een eigenzinnige film. Che past bij de laatste categorie.

Een film over het leven van de Che tijdens de revolutie in Cuba. Een bio-pic zo je wil, maar dan wel 1 op de Sodebergh manier. Tergend langzaam geschoten soms, zien we hoe de revolutie begon tot aan het laatste gevecht. Tussendoor zien we zwart/wit beelden van Che die een interview houdt en speeches. De film is wel een zware bevalling, en het tweede deel maakt duidelijk dat Sodebergh hier geen concessies wil doen aan het grote publiek. Het trekt het duurt lang, maar na een tijdje kwam er wel een soort rust over me heen, en viel de 2 uur eigenlijk nog wel mee. Del Toro is briljant in een ogenschijnlijk makkelijk gespeelde rol, maar juist het gemak waarmee die speelt maakt het zo goed.

3 ruime sterren, geen makkelijke film. Vrij snelle stem na het zien van de film, kan dus veranderen. En ik moet deel 2 zien, om te weten hoe gek Sodebergh eigenlijk is met zijn 4 uur durende epos over Che!

avatar van eppy

eppy

ik hou persoonlijk niet van die achterlijke che rage die op het moment weer heerst. want laten eerlijk zijn als che ergens een hekel aan had dan waren het profiteurs, en profiteren doen ze massaal op zijn afbeelding.

stond laatst in een redelijk exclusief modehuis en daar hadden ze een shirt van 'm hangen voor z'n 200 eurie en je wilt niet weten hoeveel het setje bij elkaar waard was (in mijn ogen geen stuiver).

ook zie je kinderen hier lopen met zo'n shirt waarschijnlijk vervaardigd met behulp van kinderhandjes net als zijn schoenen (nike), en zijn sony walkman in china gemaakt door een arbeider die net 1 euro per maand verdiend, che had waarschijnlijk persoonlijk z'n strot doorgesneden als 'm tegengekomen was...

maar om dat sodenbergh deze film heeft gemaakt wil ik het nog de voordeel van de twijfel geven, ook al gebruikt deze duidelijk del toro om het aan het grote plubliek te slijten en ik vond de The Motorcycle Diaries wel te versmaden, het publiek daarentegen niet. ik heb vier mensen daadwerkelijk zichzelf hardop af horen vragen of die tweede persoon fidel castro was...zucht!

dus in het gedachtegoed van che pindakaas ik de film vanavond, en ga ik 'm overmorgen kijken

eppy schreef:

Dat geloof ik ook graag.

Che had wel wat met moorden. Vond 'ie wel leuk.

avatar van Zinema

Mooi, maar niet altijd even sterk.

Uitstekend acteerwerk, prima camerawerk, mooie locaties, sfeer etc. het zit er allemaal in. Del Toro is een overtuigende Che, maar echt boeien wil het allemaal niet. Het drama is vaak oppervlakkig en de vechtscenes enigszins eentonig of te kort (op de mooi gefilmde stadsguerrilla na). Ook de balans hiertussen vond ik niet altijd evenwichtig. Ieder zijn meug uiteraard, maar mij kon het niet zo verschrikkelijk bekoren. Op naar een beter deel twee dan maar.

Redelijk.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

zeer mooi in elkaar gedraaide film! soms wat traag, maar dat gaf niet echt. dit was deel 1, kan niet wachten op deel 2. Del Toro zet een geweldige Che neer.

avatar van Apster

Apster

Kon deze film ook wel waarderen. Soms is het even doorbijten, maar er hing inderdaad iets sereens over deze film heen. Soderbergh kiest voor een docu aanpak en dat heeft wel een nadelig effect. Hoe goed Del Toro ook acteert, je voelt als kijker een afstandelijkheid. Het geheel zit wel vakkundig in elkaar, met realistisch in beeld gebrachte gevechten zonder verder enige opsmuk. Ik wacht deel 2 ook maar af, kijken wat deze nog voor extra's kan bieden.

avatar van vranque

vranque

Prachtig geschoten film die je heerlijk meesleept in het verhaal. Af en toe kan je wat afgeleid worden door de hoeveelheid tekst en daarom is een stukje voorkennis sterk aan te raden.

avatar van ICE1907

ICE1907

Soms wat te langdradig allemaal , maar het verhaal is goed in beeld gebracht.

avatar van Skrean

Skrean

Vond het ook een zeer mooi geschoten film. De kleur met zwart wit wisselende beelden in combinatie met de echte beelden werkt erg goed. Ook de soundtrack is uitmuntend. Er is duidelijk geen haastige film gemaakt die de revolutionair ophemelt, daarentegen een realistisch beeld van hoe het er aan toe ging. Sommige beelden van che in de jungle waren prachtig. Benicio lijkt als twee druppels water op che. Las een kritiek van de screening waarin men de film een vermakelijk rommeltje vond, hier ben ik het mee eens. Er is gebruik gemaakt van een stijltje dat je als toeschouwer de revoltie van dichtbij aanschoud.

avatar van LucretiaBorg

LucretiaBorg

Ik ben al een tijdje op zoek naar deze film, want ik ben heel benieuwd hoe ze hem nou gaan portreteren, als een held of als een strijder, die op het laatst geen haar beter was dan de mensen waar hij tegen vocht.Maar jammer genoeg is dat elke keer toch weer het geval, Cuba, El Salvador, Colombia, de Filipijnen, ga zo maar door. Che begon misschien met de beste intenties, maar daar was op het eind niets van over, power corrupts zeg maar.

Was ook verbaasd dat deze film door Soderbergh was gemaakt en dat is altijd maar afwachten. Hij maakt hele leuke en goede films, maar slaat af en toe ook wel eens de plank mis, ben dus zeer benieuwd.

Leland Palmer

Prima film, die vooral op cinematografisch vlak uitblinkt. Het ziet er allemaal prachtig uit. De jungle, de bergen, rotsen, allemaal geweldig en erg mooi gefilmd. Benicio Del Toro zet een sterke prestatie neer als Che en ook de rest van de cast doet het naar behoren. Jammergenoeg kon het me niet altijd evenveel interesseren. Het verhaal vond ik nogal warrig en ik kon het niet altijd evengoed volgen. Ik ben dan ook totaal niet bekend met het hele ''gedoe'' van Che Guevara, dus waarschijnlijk kunnen mensen die dat wel zijn deze film meer waarderen. Vermakelijk blijft het, op en paar saaiere scénes na wel en de film heeft makkelijk genoeg te bieden om te blijven boeien.

avatar van anto500

anto500

De film beloofd veel maar heeft mij totaal niet kunnen boeien, ik vond hem te langdradig.

avatar van amibra

amibra

Voordat jullie de film gaan zien zet de Kapitalistische Pro Amerikaanse Knop op off en beoordeel dan deze meesterwerk

avatar van cubedude

cubedude

Vind het een hele goede film. De settings, de manier van aanpakken van het verhaal van Che (niet te heldhaftig zoals vele jongeren denken) maar gewoon een rasechte rebellenleider.

Ik kan niet wachten op Part Two!