Genre: Actie / Thriller
Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Russell Crowe en Mark Strong
Gesproken taal: Arabisch en Engels
Releasedatum: 20 november 2008
Plot Body of Lies
"Trust no one. Deceive everyone."
Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) is een CIA-agent in het Midden-Oosten. Hij krijgt opdracht om een succesvolle terreurcel uit Jordanië te ontmantelen door de leider ervan op te pakken. Hulp komt van zijn chef, Ed Hoffman (Russell Crowe), en het hoofd van de Jordaanse inlichtingendienst (Mark Strong). Maar wie van deze mannen is het meest te vertrouwen wanneer het gaat om zijn eigen veiligheid?
Roger Ferris
Aisha
Bassam
Al-Saleem
DVD-T
Ridley Scott is een man waarvan ik toch behoorlijk wat heb gezien. Tegenwoordig levert hij toch niets meer af dan een beetje standaard films die netjes alle Hollywood regeltjes aflopen. Erg jammer, Scott zal wel denken, met oa. Alien en Blade Runner en het door velen aanbeden Gladiator op mijn naam kan ik met alles aankomen. Zelfs met dit uitgemolken concept.
Uitgemolken is het zeker. Hoeveel films met het Midden-Oosten conflict hebben we al gehad. Het is erg wat daar gebeurd, maar ik heb het nu wel weer gehad met dat soort films. Scott loopt er dus een beetje achteraan, en doet mee in die hype. Hij weet er niet echt iets interessants mee te doen, en volgt een beetje de regeltjes die vooraf zijn vastgesteld voor dit soort films getuige het happy end . Toch bied Body of Lies wel iets, en is vooral in het tweede uur erg sterk. Het uur daarvoor zat misschien wel de meeste actie in, maar dat oogde nogal standaard. Scott heeft bewezen dat hij mooi actie scènes in beeld kan brengen, maar laat daar hier niets van zien. Wel erg mooie beelden van de straten van Amman en de rest van de locaties zien er ook mooi uit. Een paar mooie plaatjes krijg je dus wel te zien, alleen weer erg standaard allemaal
Het hele spionage aspect van het tweede gedeelte sprak mij veel meer aan. Toch kan de film niet genoeg boeien, en dat komt vooral door de vele dode saaie momenten die de film kent. Ook oogt het van hot naar her gaan heel warrig. Dat komt ook naar voren in de scènes die zich in een rap tempo opvolgen en maar opvolgen zonder echt iets te zeggen. Tevens zit het vol met clichérijke momenten.
De film heeft echter ook een paar erg sterke en toch redelijk spannende scènes, het blijft in zijn geheel dus best vermakelijk.
De film moet het vooral hebben van de goede acteerprestaties. Vooral DiCaprio is geweldig op dreef, en ik had het gevoel dat ik naar totaal iemand anders keek, wat ik normaal nooit met hem heb. Ook Strong is erg lekker bezig. Crowe heb ik niet veel bijzonders van gezien, en lijkt het een beetje op de automatische piloot te doen.
Ridley Scott is niet meer het genie die een aantal erg goede films heeft afgeleverd. Na American Gangster levert hij opnieuw een film af die je in de middelmaat kan plaatsen, en wat compleet uitgemolken is. Hij heeft dan nog mazzel dat hij altijd nog een sterrencast in dienst heeft, die het niveau nog een beetje omhooghalen.
schram101
Helaas niet spannend, maar door overtuigend acteerwerk toch redelijke wegkijker. Had helaas veel meer verwacht en deze film voelt daardoor dus aan als een teleurstelling.
Xen0n
Juist wel spannend! Het begint al gelijk goed, BOOM en het is begonnen. Het blijft boeiend de gehele 130 min. Verhaal is niet heel apart of speciaal. Dat is dan jammer, maar het acteerwerk is boven gemiddeld. Dat was dan ook wat we mochten verwachten van DiCaprio en Crowe. Puik filmje was het weer.
TimF
Vermoeiende film. De 128 minuten lijken wel een eeuwigheid te duren. Waarom? Deze film mist vaart en spanning. Totaal geen drive om te blijven kijken, of je moet al (vrouwelijk) fan zijn van DiCaprio.
DiCaprio acteert trouwens wel aardig, maar kan deze oersaaie film ook niet meer redden.
Geen enkele kijker haalde 'wakker' het einde bij ons...zegt genoeg!
Xen0n
Inderdaad... Als dit je al niet meer kan boeien, dan moet je wel druk bezig zijn geweest met je buurmeisje/jongen. Het zegt helemaal niet genoeg. Je bent zowat de enige die deze film zo'n laag cijfer geeft, dan vraag ik m'n eigen af waar jij mee bezig bent geweest daar... Niet met het volgen van de film in ieder geval.
DaZtorm
Ik snap TimF wel, al ben ik het niet helemaal met hem eens, maar dat is ook niet nodig. De film gaf hoge verwachtingen, riep het eenmaal over zichzelf af.
De film duurt boven gemiddeld lang. Wanneer een film langer duurt dan het gemiddelde is het meestal een geweldige film of een zeer slechte film (lees: Het is super interessant / aandachtstrekker of je valt na de gemiddelde lengte in slaap). Daarin snap ik TimF helemaal.
Ik vond de film zelf ook best tegenvallen. Niet alle acties / scenes waren makkelijk te volgen. Ook de sub rollen waren niet allemaal duidelijk uitgelegd. Daarnaast mis ik ook de rustmomenten die iedere actie film nodig heeft. Deze rustpunten kunnen bestaan uit het feit dat de hoofdrol speler een appel koopt op de markt of een goed uitgespeelde grap. Waarschijnlijk heeft het één met het ander te maken.
Daarnaast bevinden de makers zich op zeer glad ijs met deze film, omdat het op dit moment een hot item is. ''De amerikanen trekken zich terug omdat dan niet alle doden in het nieuws komen'' oei..... heel gevaarlijk en erg pijnlijk.
Uiteindelijk krijg de film van mij het gemiddelde cijfer omdat de film op sommige momenten mij wel kon boeien. 2,5*
Don MN
De speelduur is vrij normaal, ook neemt Body of Lies een vrij objectieve kijk aan, het werk van de CIA / de situatie in het Midden-Oosten staat centraal.
Halcyon
Aardige spionagethriller die me nog het meest deed denken aan Spy Game. Het Midden Oosten als setting is ondertussen misschien wat afgezaagd, maar wel voor de hand liggend omdat daar vandaag de dag nu eenmaal het meest te beleven valt op het vlak van oorlogsspionage. Wat Scott (net als in Black Hawk Down trouwens) erg goed doet is die vijandelijkheid jegens Westerlingen en dat broeierige, stoffige klimaat efficiënt in beeld brengen. Zijn films zijn haast een anti-documentaire voor dat soort landen, alsof je na het zien van zijn films besluit om er nooit naartoe te reizen.
Verder heb ik weinig affiniteit met de werkwijze van de CIA, maar op mij kwam Body of Lies toch vrij realistisch over. Het thema, de personages, hun onderlinge verhoudingen, de actie, ... het zou zomaar echt kunnen gebeuren als je het mij vraagt. Pluspunt is ook dat Scott alles op zo'n manier registreert dat je perfect kan volgen. Het klinkt misschien erg logisch, maar ik heb toch al menig spionagethriller weten verzanden in een warrig kluwen van plotlijnen waar geen touw meer aan vast te knopen valt (Syriana bijvoorbeeld). Al met al een degelijke genrefilm die ik tot Scotts betere werk reken.
Bokito
Heb deze film gisteren gehuurd en dat was die meer dan waard. In veel recensies wordt er gesproken dat er aan de midden-oost kwestie voorbij gegaan wordt. Maar mijnsinziens gaat de film daar helemaal niet over. Je krijgt wel het idee dat achter elke hoek in het midden-oosten een bommetje af gaat en dat er bijna geen enkele moslim te vertrouwen is, maar het gaat vooral om de innerlijke strijd die Ferris heeft met zijn rol als pionnetje op het grote spelbord van al diegene die denken de dienst uit te maken en vanuit luie stoelen of mooie villa's hun macht uitoefenen. Allemaal ego's. Mooie balans tussen aktie en drama....maar je moet zeker goed opletten om het verhaal goed te blijven volgen. Film die wel weer tot denken aanzet.
Donkerwoud
Wat is dat toch met Amerikaanse regisseurs die de midden-oosten problematiek trachten inzichtelijk te maken en dan met volstrekt onbegrijpelijke films komen? Is de materie dan zo moeilijk te vertalen naar een goede mainstreamproductie? Ook in Body of Lies is het verhaal rond spionage en inlichtingendiensten bijna niet te volgen. Het plot voelt als een verschrikkelijk rommelig geheel aan, waarbij sommige wendingen echt te simplistisch voor woorden zijn. Het is best vermakelijk uitgevoerd en Ridley Scott heeft op best een aardige manier geprobeerd om de discussie rond moslim-terrorisme van een politiek-correcte noot te voorzien. Maar om het midden-oosten te duiden voor een leek is dit echt een tikkeltje te simpel.
Gorillaz
Ik vond het een best prima te begrijpen film eigenlijk.
De hele problematiek is toch al wel vrij bekend, dus daar hoeven ze ook niet verder op in te gaan.
Wat wel duidelijk wordt in de film is de manier waarop Amerika opereert in het Midden Oosten. Ik heb geen idee of het waarheidsgetrouw is, maar vond het wel goed weergegeven.
De film duurde naar mijn mening iets te lang, maar vond het wel een interessante film met goede acteerprestaties en goeduitziende acteurs
Ook belangrijk...
Kr!kke
Een goede film Van Ridley Scott, af en toe misschien iets te langdradig, maar al bij al toch een boeiende film met af en toe een leuke actiescène en een DiCaprio die het heel goed doet.
Donkerwoud
Ik vond het een best prima te begrijpen film eigenlijk.
Ik vond het zelf een slag teveel van de hak op de tak, en dan allemaal zaken op dezelfde hoop gooien die in werkelijkheid los van elkaar staan. In de kern is het wel goed te begrijpen.
The Last
Volgens mij was het hele idee van deze film de werkwijze van zulke gasten (zowel de CIA als de terroristen) zo geloofwaardig mogelijk te weergeven door zo veel mogelijk gelul en een klein beetje actie erin te gooien, zodat het als geheel intelligenter overkomt op de kijker. Je raad het al, het werkte dus niet. Grappigste was nog wel de Engels sprekende Arabieren. Zoals hierboven al ongeveer wordt aangegeven, 't is allemaal veel te simpel om dieper in te gaan op zulke onderwerpen. Ik voelde totaal geen impact.
Maar goed, het keek ondanks die 2 uurtjes prima weg. Crowe en Dicaprio waren uitstekend, maar diegene die er voor mij uit sprong was Mark Strong (Hani) Verder visueel erg sterk zoals gewoonlikj bij Ridley. Mooie actiescene's vooral.
Bramha Bull
geen topper van een film, maar zeker wel boven gemiddeld.
vooral het acteerwerk van di caprio sprak me aan.
Shelley 77
Hadden ze hem een halfuurtje ingekort ging hij waarschijnlijk een puntje meer van me krijgen, er kwamen te veel saaie momenten in.
Verhaal kon ook beter, maar de acteurs waren wel top (vooral Dicaprio). Daarom een 3...
Pastichio Rocker
Gemiddelde film van Ridley Scott, die jammer genoeg tegen het einde verzandt in patriotisme en pro-Amerikanisme. Scott probeert wel om een gulden middenweg te zoeken door ook de situatie in het Midden-Oosten te belichten, maar slaagt maar half. Dit komt ook door het luie script, die op de helft van de film niet meer precies weet waar het naartoe wil en dan maar kiest voor de makkelijke uitweg.
De hoofdrollen zijn prima, met Di Caprio als bebaarde CIA-agent, Crowe als zijn papzakkerige chef met een eigen agenda en Strong als één van Di Caprio's invloedrijke contacten die hem dichter bij zijn doel zou kunnen brengen. Het was wel jammer en ook redelijk cliché dat er weer een leuk zandvrouwtje in Di Caprio's beeld komt waarna alle principes van de hoofdpersoon zonder pardon overboord worden gezet.
Het verhaal boeit, maar wordt naarmate de film vordert steeds ongeloofwaardiger en clichérijker. Jammer, want Scott weet hoe je een film maakt, mooie plaatjes schiet en de muziek was verder ook best aardig. Scott is duidelijk zijn wilde haren aan het verliezen en dat de man ooit nog meesterwerkjes zoals Alien en Blade Runner zal maken lijkt heel ver weg. Alleen kijken voor de goede acteerprestaties en als de situatie in het Midden-Oosten je interesseert.
_Moonwalker

El-royo
Aardige thriller die echter ( mede door de te lange speelduur ) een aantal saaie stukken bevat. 2,5 *
Nomak
Best wel een goede film met een interessant verhaal. Ik vreesde er even voor dat het nogal moeilijk zou worden om te volgen, maar gelukkig was dat niet het geval en bleef het allemaal duidelijk.
Leonardo DiCaprio met baard acteert hier prima. Hij is de laatste jaren toch uitgegroeid tot een erg goed acteur. Ook Mark Strong zet hier een overtuigende acteerprestatie neer. Ik ken deze acteur amper, maar hij komt in elk geval geloofwaardig over. Over Russell Crowe ben ik minder te spreken, maar dat zal dan vooral met zijn personage te maken hebben.
De gebeurtenissen in de film zijn zo boeiend dat de film geen kans krijgt om vervelend of saai te worden. Bepaalde zaken worden echt slim uitgespeeld. Zo denk ik aan het idee van Roger Ferris om Al-Saleem op te sporen. Erg slim, al was het een domme keuze om Hani niet in te lichten over het plan met Omar Sadiki.
Ook de terroristen zijn natuurlijk slim. Zo is er een scène waar ze met enkele wagens Roger Ferris gaan ophalen in de woestijn. Men laat stof opwaaien, en alle wagens vertrekken in een andere richting zodat ze bij de CIA niet meer weten welke wagen ze moeten volgen met hun spionagesatelliet.
Dit alles maakt de film toch zeker wel een kijkbeurt waard. Ik kan hier dan ook een ruime voldoende aan kwijt.
gauke
Geloofwaardige, grimmige en spannende thriller over terrorisme als een soort informatieoorlog. Goed spel van zowel Crowe, DiCaprio en Strong. Een smetje: de scene in Amsterdam was duidelijk niet in Amsterdam opgenomen.
Nomak
Een smetje: de scene in Amsterdam was duidelijk niet in Amsterdam opgenomen.
Hmm, daar zullen mensen die onbekend zijn met de stad Amsterdam waarschijnlijk niets van merken.
Dit is trouwens niet alleen voor Amsterdam het geval.
Op imdb staat het volgende:
Ik weet niet hoe geloofwaardig de info van imdb is.
Mogen we ervan uitgaan dat dit klopt?
Don MN
Jawel! Ik heb ook gelezen dat de film grotendeels in Marokko is opgenomen, toen de film in première ging stond dat in de MikroGids.
Compendium
Een uitstekende film .
Ik vond hem zeker niet te langdradig , een goed scenario etc.
Een must om deze film te zien .

Mysteryklassieker 'The Da Vinci Code' met Tom Hanks vrijdagavond op televisie

Captain Phillips
Biografie / Actie, 2013

Rush
Biografie / Sport, 2013
terreurspionjournalistvals beschuldigdgebaseerd op boeksterven en doodjordandubaiintelligence agency beatingterrorismedangersecrecy