Genre: Horror / Thriller
Met onder meer: Hadewych Minis, Barry Atsma en Isabelle Stokkel
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 11 maart 2010
Plot Zwart Water
Psychologische thriller over een Nederlands gezin dat naar België verhuist nadat moeder Christine (Hadewych Minis) haar ouderlijk huis heeft geërfd. De negenjarige dochter Lisa (Isabelle Stokkel) ontdekt een vreemd en sinister meisje, Karen, in de kelder van het huis. Karen (Charlotte Arnoldy) vertelt haar dat ze de dode tweelingzus is van Lisa’s moeder, en beweert een gruwelijk geheim van haar te weten. Als ook Lisa’s vader Paul (Barry Atsma) ontdekt dat het verleden van zijn vrouw schimmig is, heeft dit grote gevolgen...
Christine
Karen (stemrol)
Rijkswachter
Psychiater
Stephan
Een echt succesvolle film verkoopt aan Amerika en/of 40 landen.
Sales agents en buitenlandse distributeurs kijken veelal niet naar kwaliteit. Meer in de zin van: "Heb jij 40 uur horror, dan heb ik 25 uur drama."
Men wil bij een film ook enkel weten: "Wat is het genre, wat was het budget en wie speelt erin mee?" Als de film prijzen gewonnen heeft wil dat de verkoop ook nog helpen, vandaar de festival-route.
tal1b
best aardige film om te kijken. niet echt spannend maar wel wat leuke griezel momenten. echter is de spanning er redelijk snel weer af wat jammer is.
de tweeling zus mocht wel wat beter imho
lau12345
Tja voor een Ned . film best goed .
Beetje traag inderdaad .
Best wel spooky en een paar goede schrikmomenten .
Vond het meisje iets te netjes en kakkerig overkomen qua taal .
Het konijn moment vond ik best goed en lef voor een ned film met zon jong meisje .
Al met al 2.5 * .
Stephan
Was ook de eerste vraag die ze op de casting vroegen: "Heb jij een hekel aan konijnen?"
wave7
Jij bent een kennelijke insider? Dan maar even een echt citaat:
".......This is also helped by the performances of the three main cast members, Hadewych Minis (the mother), Barry Atsma (the father) and Isabelle Stokkel (the daughter). The latter is particularly impressive, especially considering that not only is she just 9 or 10 years old but this is also her first ever film role. If her performance here is anything to go by she’ll have a real career ahead of her..."
Read more: Page Not Found - Blogcritics
Stephan
Ik denk eerder dat jij een insider bent. Ik ben zeker geen insider v.w.b. deze film. Ik zie het alleen zo voor me. Een konijn wurgen doe je natuurlijk alleen als je er een hekel aan hebt.
(tenzij ze dat gefaket hebben, maar dat denk ik niet. Wat denk jij?)
Queen-Bee
Zei ze iets dan?!?!?!
quote="jeandb"]erg traag, komt maar geen vaart in. Het verhaal hebben we al in veel films gezien. Acteerwerk was wel goed. Het meisje wat de hoofdrol speelt zou aan haar uitspraak moeten werken. [/quote]
essepluisje
Ik ga er vanuit dat die konijnenscene wel fake is anders krijg je een hoop gezeik met dierenbescherming enzo.
Animal cruelty in films is not done.
Of is uberhaupt not done.
benq
Redelijke horror/thriller film.
Film speelt flink leentjebuur, sfeer, decors, camerawerk en muziek in orde. Maar echt spannend wil het nooit worden en ondanks de redelijke rollen zijn de personages te statisch.
**1/2.
dirkfaam
Aardig goed gemaakte film, maar wel erg cliché op cliché. Je denkt steeds: dit heb ik al 100 keer gezien. Veel berichtjes hier hebben het over het fantastische acteren van het kleine meisje, maar als je eerlijk bent gebruikt ze de hele film lang zo'n beetje één gezichtsuitdrukking.
En de geest met Gooise 'R' is ronduit belachelijk.
Macmanus
Gemengde gevoelens.
Kan me goed vinden in de review van Onderhond. Het is allemaal zeker niet hopeloos. Het volgt netjes de wetten van de geestenhorror en doet visueel niet eens extreem onder aan recente andere werken binnen dit genre. Qua acteerwerk hebben de makers met mij ook een beetje pech. Minis kan ik niet uitstaan, hier ook weer tergend. En het duidelijke acteren van de kinderen werkt als je zelf Nederlander bent ook slecht. Maar als je Japanner bent zal dat waarschijnlijk minder irriteren.
Helaas merk je ook aan mijn bericht dat het wel erg binnen de lijntjes is. Met recente oplevingen in het genre zowel uit Azië als Spanje en Amerika, is dit ook wel weer de zoveelste in de rij. Dan moet je toch wel net met iets eigenzinniger camerawerk komen en iets meer beklijvende scenes. Want naast de konijnen scene was het ook allemaal wat te braaf. Om een interessante film uit het genre te worden. Nu is het feit dat het ongeveer de enige geestenhorror film uit Nederland is, het enige unieke aan de film.
2 sterren. Blijft jammer van de flop want ik ook had Strien er nog wel eentje willen zien maken.
robertus65
De regisseur is veel te veel bezig om alleen maar spanningselementen achter elkaar te zette. Jammer dat het zelden echt spannend word, er zitten te pas en te onpas horrorelementen die mij niet bevallen en die ik al eerder gezien heb. Het is dus weinig origineel maar dat kun je verwachten van een horrorverhaal en is de film voor mij niet meer dan middelmaat.
Sukantara
redelijke nederlandse thriller, geen hoogvlieger, ik vond het een aardige film om te zien, maar het plot middelmatig,,,,,,,,,,,flinterdun verhaaltje, alleen wel mooie scenes met een leuke barry atsma om naar te kijken.
Stephan
Een konijn wurgen doe je natuurlijk alleen als je er een hekel aan hebt.
(tenzij ze dat gefaket hebben, maar dat denk ik niet. Wat denk jij?)
Animal cruelty in films is not done.
Of is uberhaupt not done.
Joh...
kingland
Voor een Nederlandse thriller is ie redelijk. al was "Terug naar de kust" veel beter.
Toontje35
Er zitten wel wat mooie schrikelementen in.
Maar als niet-horror kenner en liefhebber ontbrak toch wel een plot. Of heb ik wat gemist?
mikeloved
Oke voor Nederlandse horror is hij wel te doen maar niet zoveel schrik momenten. Had door het zien van de trailer meer verwacht maar half in slaap gevallen.
rebecca-angel90
Horror kan ik het niet noemen nee, maar vind hem wel al veel beter dan sl8n8. Ook het verhaal is meeslepend en best spannend, maar griezelig is deze film zeker niet. Ik heb hem wel met plezier afgekeken.
sander.h
Mja, redelijk.
Positieve punten zijn de sfeer in het huis en het redelijk tot goede acteerwerk. Het kleine meisje vond ik aardig spelen, ze kijkt vaak redelijk ongelukkig (maar dat is ze in wezen ook), maar de momenten dat haar lach doorbreekt is het extra aandoenlijk (bijvoorbeeld als ze bij haar vader achterop de scooter zit).
Hadewych Minis en Barry Atsma doen het echter ook wel goed.
De film zelf volgt de nodige platgetreden paden. Ik moet toegeven dat een en ander best spannend is tot het moment dat Liza met Karen begint te communiceren.
Bepaalde scenes zien er ook best creepy uit, bijvoorbeeld de blik in de ogen van Karen als ze in de kelder aan het plafond is opgehangen. Helaas wordt er echter teveel gebruik gemaakt van simpele schrikeffecten die op een gegeven moment gewoon gaan irriteren, vooral omdat het effect eerder bereikt wordt door de keiharde knal die er telkens mee gepaard gaat.
Hierdoor wat mij betreft net een voldoende. 3*
narva77 (crew films)
En hoppa!!
Opnieuw een Amerikaanse remake van een Nederlandse Horror/Thriller!
Het productiebedrijf "Denver & Delilah" van Charlize Theron !!! heeft de rechten verworven voor een US-remake van "Zwart Water", volgens The Hollywood Reporter.
Gauw dit origineel maar eens kijken dan, vóór dat de Amerikaanse versie uitkomt!
tevelenco
Redelijke nederlandse film die erg goed en sfeervol in beeld wordt gebracht.
Maar verder was de film te weinig verrassend en waren de akteerprestaties ondermaats waardoor de film dan ook net geen voldoende scoort.
jipt
Shining meets Exorcist, over een Nederlands gezinnetje dat in België gaat wonen (die belgen zijn trouwens onverstaanbaar). Beetje saai allemaal met die huppelende meisjes in het gras. Had ik stiekem toch gehoopt op een horde bezeten belgen. Maar nee, zo weer een saaie Nederlandse productie. Gaaaaap
Catwoman1986
De film viel mij tegen. Het begin vond ik wel sterk, het had de potentie om een spannende film te worden.
De eerste keer dat we Karen zagen schrok ik ook wel en had ik het idee dat het enge gedeelte nu zou gaan komen.
Maar dat kwam niet...
Karen was helemaal niet eng, zelf met de zwarte ogen zag ze er niet eng uit. En het einde vond ik gewoon echt heel jammer. Toen we hoorden dat de zus nog leefde, had ik gehoopt dat die geest dan iemand anders zou zijn en kwade bedoelingen had met Lisa, maar het kind bleek gewoon gek te zijn. Dat vermoeden had ik trouwens al bij de eerste scene van Lisa.
Door de plotwending klopten een aantal dingen niet meer en dat vond ik jammer. Toen die vader de dagboeken las, stond Karen te kijken. Hoe kan dat nou als ze niet bestond en Lisa gewoon sliep?
En bij het graf van die moeder lag die krans met een lint van Karen. Toen had die vader het toch al moeten weten? Ik weet uit eigen ervaring dat je de bloemstukken en linten van te voren allemaal zelf krijgt te zien als gezinslid vd overledene.
Owja en wat waren al die geluiden in het huis dan in het begin? Of was dat dan ook de fantasie van Lisa?
En dan nog een laatste opmerking, waar slaat die titel op? 2 keer werd de kraan open gedraaid en kwam er een beetje zwarte meuk uit. Dat heeft toch verder totaal niets met de rest van de film te maken?
Steve555
Dat er belastinggeld aan dit soort horreur verkwanseld wordt...
Is het dan zo moeilijk, met een schatkist aan voorbeelden, om als je dan jat van andere films het dan tenmiste met een grijntje gevoel te doen? Wat is dat toch met Nederlandse films? Waarom wordt er maar 1 keer in een lustrum een film uitgepoept van een noemenswaardig niveau. Maar enige pluspuntje van deze hele misbakken productie is: johnny de mol komt er tenminste niet in voor.
ralfsjam
En hoppa!!
Opnieuw een Amerikaanse remake van een Nederlandse Horror/Thriller!
Nouja, als die amerikanen het verhaal spannender kunnen maken, en het acteer niveau wat kunnen verbeteren....
Dan hebben die amerikanen misschien wel een aardig filmpje.
Maar dan moeten ze wel gaan sleutelen! want rechten kopen van een NL film die in eigen land niet erg veel lof krijgt.... Dapper!
Zeriel
Een film om niet te lang bij stil te staan.
Mooi landhuis, redelijk gefilmd en geacteerd, maar echt spannend wordt het niet eerder langdradig.
Het verhaaltje blijkt uiteindelijk belachelijk en van los zand aan elkaar te hangen.
dartviper
Een film die je blijkbaar moet boeien zo aan de resenties hierboven. Nou mij boeide hem wel. In eerste instantie leek het langdradig te worden en een beetje te lijken op The Others. Maar op een gegeven moment krijgt het verhaal z'n apparte wending waardoor je er toch bij na moet gaan denken. En aan het eind toch nog kort even na moet denken over hoe het verhaal echt in elkaar steekt. Hierdoor in mijn belevenis geen Horror maar zeker wel 1 van de top Thrillers van Nederland.
mvdb1982
Ik vond het eigenlijk een heel goede film. Ben normaal gesproken helemaal niet van de Nederlandse films... Zeker de moeite waard..
Waackx
Niet eens zo slecht te noemen,beter dan een gemiddelde Hollywoodfilm in dit genre.
De film is nergens origineel en we het hebben allemaal eerder gezien.
Maar beter goed gejat dan slecht verzonnen.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Nederlandse serie 'Rampvlucht' is een kijktip op NPO Start Plus