Genre: Horror / Thriller
Met onder meer: Hadewych Minis, Barry Atsma en Isabelle Stokkel
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 11 maart 2010
Plot Zwart Water
Psychologische thriller over een Nederlands gezin dat naar België verhuist nadat moeder Christine (Hadewych Minis) haar ouderlijk huis heeft geërfd. De negenjarige dochter Lisa (Isabelle Stokkel) ontdekt een vreemd en sinister meisje, Karen, in de kelder van het huis. Karen (Charlotte Arnoldy) vertelt haar dat ze de dode tweelingzus is van Lisa’s moeder, en beweert een gruwelijk geheim van haar te weten. Als ook Lisa’s vader Paul (Barry Atsma) ontdekt dat het verleden van zijn vrouw schimmig is, heeft dit grote gevolgen...
Christine
Karen (stemrol)
Rijkswachter
Psychiater
Fabian123
Wat wel zonde is, is dat ik het einde nog wel aardig vond, tot dat Die belachelijke twist, dat maakt de film er echt niet beter op. En het wordt er ook niet geloofwaardiger door.
Die twist maakt het verhaal toch juist geloofwaardig? Daarvoor lijkt het een bovennatuurlijke horror, door de twist wordt het eigenlijk puur een psychologisch drama/thriller
Brrr... de twee veruit meest irritante acteurs in NL van het moment.
namingway24
Een aardig probeersel om Nederhorror in de bioscoop nieuw leven in te blazen. Hoewel, horror... helaas werd het nooit echt een echt spannende film. De film kabbelt maar wat voort en werkt niet echt toe naar een memorabele climax.
wwelover
Ik snap wat je bedoelt, maar ik vond het beter als het gewoon bij die horror bleef want de film word echt niet beter op.
Niet verder lezen als je de film niet gezien hebt:
Uiteindelijk blijkt dat er helemaal geen geest was, maar dat dat meisje alles heeft gefantaseerd, nadat ze dat dagboek had gevonden. Het is dus al die tijd eigenlijk geen horror geweest waar je naar keek, ik vond dat heel erg leuk gedaan.
Hier het interview met Barry Atsma:
Zwart Water – Interview Barry Atsma - neerlandsfilmdoek.nl
megaman
Niet verder lezen als je de film niet gezien hebt:
Beetje vergelijkbaar met A Tale of Two Sisters dus. Die film wordt nog steeds gezien als een meesterwerk. Ook al is het meer drama dan horror en blijkt bijna alles in de film een illusie te zijn geweest.
Niet verder lezen als je de film niet gezien hebt:
Ik ben niet achterlijk hoor

Echter Vond ik dat ook niet geloofwaardig neergezet. Dan kan je het beter op 'horror' houden en die twist achterwege houden.
Wat overigens erg vreemd is, is als Barry Atsma dat dagboek vindt en leest, word hij bekeken door Karen
Fabian123
Echter vond ik dat ook niet geloofwaardig neergezet.
Hoezo niet dan?
wwelover
Ten eerste door die belachelijke rijmpjes van Karen. En ten tweede kan ik me niet voorstellen dat ze zoveel info uit een dagboek kon halen waardoor ze die Karen op zo'n manier verzint.
En wat te denken van het moment op de hooizolder als dat ding kapot gaat en tegen Minis haar hoofd knalt. Wel heel toevallig allemaal. Nee ik kan echt vrij weinig positieve dingen zeggen over deze film.
Materny
Geen zin in een lap tekst
- Goed geacteerd
- Niet eng
- Niet spannend
- Plotholes van hier tot Tokio
- Mooie setting.
Een ontzettend krappe 2*
Fabian123
Het meest toevallige aan die scène is nog dat het precies gebeurt wanneer het personage van Barry Atsma de buurman aan het uithoren is. Als hij niet zou zijn onderbroken doordat hij naar het ziekenhuis moest, zou de ontknoping daar al hebben moeten zitten. Dat vond ik ook een beetje vals spelen, maar daar kon ik wel mee leven uiteindelijk
FunkStar
Vandaag gezien. Ik vond hem zeker niet tegenvallen..
Mooie locaties, goed geacteerd en gefilmd. Het was wel even omschakelen om Barry Atsma na een rol als in KEVBDK te zien in deze spannende thriller!
Eng is de film zeker niet, ben maar 1 keer erg geschrokken. Dat was bij de scene dat Karen voor de 1e keer in de film te zien is.
Macmanus
Grote flop hoorde ik. Zo jammer voor het kleine beetje genre film dat Nederland maakt. Hoewel het probleem vooral ligt bij de vreselijk slechte reclame die voor deze film is gemaakt, maakte nooit een eerlijke kans.
Quido
Inderdaad, draaide bovendien slechts in een beperkt aantal zalen en vaak ook alleen in het weekend tegen een uur of 12 's nachts. Niet echt ideaal.
Stephan
Nou kijk ik amper televisie, maar is er überhaupt wel reclame gemaakt voor deze film?
Macmanus
Amper. Hij draaide overigens in Amsterdam eerst wel op redelijke tijden, maar liep zo slecht dat ze de film snel hebben verbannen naar de late uurtjes. Hard maar daar kunnen de makers zich zelf alleen maar de schuld van geven, trailer kwam ook pas 2 weken voor de film uitkwam in de bios. Vreselijk dom, elke film van de nieuwe Nolan tot en met de verfilming van De gelukkige Huisvrouw, brengen altijd hun trailers en teasers maanden eerder uit in de bioscoop, waardoor vele bezoekers weten van de film.
Knisper
BoordAppel
Plot klinkt ook als een Aziatische geestfilm. Die zijn alweer een tijdje uit. Dan is deze film ook maar mosterd na de maaltijd. Leuk dat we in Nederland ook eens horrorfilms proberen te maken maar kom dan met iets origineels of probeer op tijd met een hype mee te gaan. Hint: vampiers!
Fabian123
Wat een teleurstelling. Maar Elbert van Strien komt er evengoed wel. Ben benieuwd naar die futuristische thriller, zal nog wel even duren voordat dat volledig rond is gekregen.
Mug
Dat de pr-machine niet zo goed geolied was als bij de andere grote(re) Nederlandse films (met vooral troetelactrice Carice), dat is zo, maar ik zag de (bar slechte) trailer al zo'n 2 maanden geleden in de bioscoop in tegenstelling tot wat anderen beweren. Maar dit heeft hoofdzakelijk te maken met het feit dat de film geproduceerd is door RTL Entertainment en niet door een publieke omroep.
En het rete-commerciele RTL Entertainment als producent is meteen ook het grootste raadsel rondom deze film. Want nee, Zwart Water is geen nederhorrorfilm. Het ontbreekt aan opgeschoten pubersterretjes, lopende band werk en slechte special effects die films als Sl8n8 en DoodEind vooral karakteriseerden. Zwart Water is een intelligente (nou ja, de uitkomst danwel plottwist is al vanaf het begin duidelijk) horrorfilm, uitermate stijlvol en rustig (ondanks de geijkte schrikmomenten). Zwart Water voelt ook meer aan als een arthouse-flick dan een megabioscoop-knaller. Het is te hopen dat de film een tweede leven krijgt in de filmhuizen, want dat verdient deze Nederlandse prent wel.
Het ziet er allemaal mooi uit (camerawerk + stijl), m.n. de lokatie (hell yeah, een megagroot landhuis vol wind, gekraak, gebonk, gedrup, en natuurlijk een donkere kelder en een geest) en vele bijpersonages die varieren van extreem naturel tot extreem bizar. Stokkel als het meisje Lisa heeft de uitstraling voor deze film, terwijl de overacterende danwel hysterische Hadewych Minis (ligt ook aan het script hoor) niet altijd geloofwaardig overkomt.
Effectieve, moderne horrorfilm maar we hebben het al vaker gezien. Een hollandsche mix van het Aziatische 'A Tale of Two Sisters' en Hollywood-klassieker 'The Sixth Sense'. Verdient een groter publiek.
Quido
sjdv
Deze film is een slap aftreksel van Dark water uit 2005!! Zwart water is nog slechter helaas!! Weinig tot geen schrik effecten en erg langdurig!!
wimaroca
Vandaag gezien. Ik vond hem zeker niet tegenvallen..
3,5*KEVBDD
the-hague-pride
was wel onder de indruk hoe het eruit zag voor een Nederlandse film.
voor mij verpest de taal het wel een beetje, maar vond het wel een goeie film
Ringstar
1 van de slechtste Nederlands films die in sinds tijden gezien heb. Dramatisch traag verloop, droevig slecht einde...; zonde van je tijd om deze film te kijken.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Nackt unter Wölfen