Genre: Horror / Thriller
Met onder meer: Hadewych Minis, Barry Atsma en Isabelle Stokkel
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 11 maart 2010
Plot Zwart Water
Psychologische thriller over een Nederlands gezin dat naar België verhuist nadat moeder Christine (Hadewych Minis) haar ouderlijk huis heeft geërfd. De negenjarige dochter Lisa (Isabelle Stokkel) ontdekt een vreemd en sinister meisje, Karen, in de kelder van het huis. Karen (Charlotte Arnoldy) vertelt haar dat ze de dode tweelingzus is van Lisa’s moeder, en beweert een gruwelijk geheim van haar te weten. Als ook Lisa’s vader Paul (Barry Atsma) ontdekt dat het verleden van zijn vrouw schimmig is, heeft dit grote gevolgen...
Christine
Psychiater
Bij Elbert van Strien:
ZWART WATER
(Black Water)
psychological thriller-horror, 100 min.
To be directed by: Elbert van Strien
Written by: Elbert van Strien and Paulo van Vliet
Producers: Claudia Brandt and Elbert van Strien
Executive producer: Ate de Jong
Co-producer (Belgium): Nino Lombardo
40% in place, incl. Dutch Film Fund and distr. Independent Films
SHOOT AUTUMN 2007
In ZWART WATER the nine-year-old Lisa discovers her sinister new friend is the ghost of the dead twin of Lisa’s mother. Then Lisa’s father also begins to suspect his wife of hiding a terrible secret, resulting in deadly consequences….
Awarded with the KODAK DEVELOPMENT PRIZE at the Netherlands Production Platform 2006:
Head of jury, producer Pieter Jan Brugge (HEAT, THE INSIDER): "the project conveyed a level of passion and commitment by the film makers whom moreover give believe and insight in what they are going to make.”
The prize aims to support the work of producers committed to developing and supporting talent driven by story and artistic voice. It is awarded to recognize the clarity of vision and commitment to the specific project presented during the NPP by the producer and the creative team.
View trailer of the short The Hidden Face, which serves as a very good example for the tone and visual style of ZWART WATER.
Zie hier.
Gaat er nu ook komen:
Zwart Water, realiseringsbijdrage: 500.000 euro
Eerder ontving deze film 40.000 euro als treatment-, scenario-, en project-ontwikkelingsbijdrage
Regie en scenario: Elbert van Strien, Co-scenarist: Paulo van Vliet
Producent: Accento Films
Logline: Als Lisa (9) ontdekt dat haar nieuwe, sinistere vriendin Karen een spook is, lijkt het lot van haar familie niet meer zeker. Karen blijkt de dode tweelingzus van Lisa's moeder en beweert een gruwelijk geheim van haar te weten.
Bron: Filmfonds
megaman
Hoewel ik Sl8n8 wel aardig vond (DoodEind was een tegenvaller) verwacht ik toch nog een keer een Nederlandse horrorfilm waar je 'u' tegen kan zeggen. Misschien dat Donker Water wel dè film wordt die bewijst dat ook Nederland goeie en creatieve horrorfilms kan maken.
Quido
Als alles volgens plan verloopt vanaf eind augustus in de zalen te zien. Ben benieuwd, Van Strien is een groot talent.
Als alles volgens plan verloopt vanaf eind augustus in de zalen te zien.
fiatlux
Lijkt een beetje op Dark Water.
Het lijkt er inderdaad nogal op en de titel doet dat ook vermoeden.
Dat neemt niet weg dat het er erg spannend uitziet.
Irritant is wel om elke regisseur bij zijn speelfilmdebut meteen 'een groot talent' te noemen. Nederland is gevuld met grote talenten. Ik doe een greep:
Lodewijk Crijns, Nanouk Leopold, Pieter Kuijpers, David Lammers, Urszula Antoniak, Reinout Oerlemans.
Ik zou toch vooral voor de titel 'goed vakman/vrouw' gaan, voordat men nationaal en internationaal niet meer weet hoeveel NL-films men moet gaan kijken om toch vooral niets uit Nederland te hoeven missen.
Quido
Dan wil ik hem afgaande op zijn korte films best een vakman noemen, hoor. Stuk voor stuk prima werk.
Stephan
Eigenlijk vreemd dat hij niet al eerder een lange speelfilm heeft mogen maken. Elbert is zeker een talent.
Trailer ziet er prima uit. Het blijft even schakelen om een horror in het Nederlands te zien, maar ik denk dat als hij zich hier goed neerzet, hij wellicht een serieuze start kan maken het genre Nederlandse Horror echt neer te zetten.
Zet 'm op Elbert!
raymon
de trailer was van hoge kwaliteit, hoop dat de film zelf veel gaat beloven!
sinterklaas
Trailer doet me denken aan The Messengers en Asia-horror en zie dat er hier en daar ook The Sixth Sense elementjes worden gebruikt.
Lijkt me wel spannend. Eindelijk weer eens een ander soort genre in NL.
Macmanus
Chips he krijg ik eindelijk waar ik om vraag een genrefilm, is het dit. Ben ik dan wel de gene die originaliteit niet hoog heeft zitten in het horror genre, maar om nou echt met dit te komen. Beetje jammer. Dat haar van Barry Atsma
Die ene geest leek trouwens op een man, zou dat de grap zijn?
Fabian123
Ik ben hier best wel enthousiast over. De regisseur kan goed spanning opbouwen en speelt leuk met conventies. Ben benieuwd of dit gaat aanslaan.
Quido
Stilistisch ook interessant? In zijn korte films weet Van Strien zowel visueel, auditief als plotinhoudelijk een mysterieuze, soms bijna surrealistische sfeer te creëren.
Fabian123
Jazeker, vaak ongebruikelijke lenzen, waardoor je een claustrofobisch sfeertje krijgt. Voor een voorbeeld, zie de trailer bij 30 sec, is niet zo heel extreem trouwens. Wordt ook dikker aangezet. Beetje zoals die fisheye-lenzen in Terry Gilliam-films. Ik weet die namen van lenzen allemaal niet...
megaman
Deze film ga ik wel even goed in de gaten houden. De laatste redelijke horrorfilm van Nederlandse bodem die ik heb gezien was SL8N8 maar als ik zo de trailer van Zwart Water bekijk lijkt het wel of dit de eerste echt goede film gaat worden in dit genre. Maar goed, een trailer zegt nog niks natuurlijk. Naast deze ben ik ook wel benieuwd naar de film Sint van Dick Maas. Wel tof dat ik uitkijk naar Nederlandse horrorfilms
Any way, deze film doet me sterk denken aan J-Horror en dat vindt ik een goed teken eerlijk gezegd. Qua titel denk je als eerste aan Dark Water, maar wat betreft het plot en de setting zit ik ook te denken aan Ring en Tale of Two Sisters. Ik ben benieuwd!
Nog geen poster hier? Er is al een poster, kijk maar: Zwart Water (2010) recensies, filmrecensies - Popcornmeter
laundromat
je hebt film al gezien?
mrmucho1
Ik verwacht hier niet al te veel van. Maar ben opzich wel benieuwd. Kijken of er, qua nederlandse begrippen, een goede horror kan worden neergezet.
mistertb
Net deze film gezien bij de voorpremière in Breda.
Moet zeggen dat de film mij (met name op het einde) een beetje is tegengevallen. Af en toe laat de regisseur je goed schrikken met een in het begin redelijk sterk verhaal, op het einde een plot-twist waarmee de film van een 4 sterren voor mij zakt naar 3 sterren.
Spoiler:
Alles wijst erop dat het dode meisje (karin) echt de vermoorde zus is van de moeder Lisa, echter in de laatste scene nadat Lisa haar moeder heeft vermoord in opdracht van Karin blijkt Karin een verzinsel van Lisa zelf, de echte Karin leeft namelijk nog. Ik had de film leuker gevonden als de geest echt was geweest vandaar ook maar 3 sterren.
harker
Vandaag de film gezien. Voor een Nederlandse horrorfilm absoluut geen slechte productie. Lekkere sfeer waarin cliches ontweken worden door een goed plot; vanwege de uitstekende wending op het einde van de film. Waar mensen hierboven al op hoopten; een schitterende aanwinst op het gebied van Nederlandse horrorproducties.
Recensie:
Zwart Water - neerlandsfilmdoek.nl
Interview Elbert van Strien:
Zwart Water – Interview Elbert van Strien - neerlandsfilmdoek.nl
En binnenkort een interview met Barry Atsma
wwelover
Nederlandse horror? Nee, dat is het dus zeker niet. Als je de trailer hebt gezien zul je vrij weinig schrikken. Het is nog niet zo dramatisch slecht als de trailer doet vermoeden, maar het is ook lang niet zo eng als de trailer wellicht doet vermoeden. Maar het is wel gewoon een slechte film, en dat heeft 2 grote oorzaken.
Ten eerste:
Het verhaal is gewoon niet echt spannend. En het is ook niet bepaald origineel te noemen. En die Karen is gewoon zo dramatisch neergezet, vooral dat met die stem die je hoort. Nou was niet echt bepaald eng.
Ten Tweede:
Het dramatische acteerwerk. Ik vond Barry Atsma is KEVBD nog wel goed, maar in Zwart Water is het echt heel slecht. Slechts een paar scenes waren aardig. Moet wel zeggen dat het ook komt doordat de dialogen gewoon ruk waren. Maar het meest heb ik me geïrriteerd aan Hadewych Minis, wat speelt die slecht zeg. Kon haar echt niet serieus nemen, was alleen maar aan het overacten. Ook de jonge Isabelle Stokkel en het meisje dat Karen speelde vond ik nou niet bepaald denderend.
Wat wel zonde is, is dat ik het einde nog wel aardig vond, tot dat Die belachelijke twist, dat maakt de film er echt niet beter op. En het wordt er ook niet geloofwaardiger door.

'Kidnapped: Elizabeth Smart' gezien? Op Netflix kijk je ook deze vergelijkbare docu's

'The Lost City' met Daniel Radcliffe morgen te zien op televisie

Wat zijn de beste releases van deze week? Alle nieuwe films en series op streaming

Nackt unter Wölfen
Drama / Oorlog, 2015