• 9.373.225 stemmen

Drama / Thriller | 98 minuten

Genre: Drama / Thriller

Alternatieve titel: De Vrouw Die Twee Keer Leefde

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: Cliff Robertson, Geneviève Bujold en John Lithgow

Plot Obsession

"A bizarre story of love."

Het leven van zakenman Michael Courtland verandert drastisch als zijn vrouw en dochter plotseling worden ontvoerd. Hij moet alles op alles zetten in een poging om zijn gezin te kunnen herenigen. De kidnappers zijn echter levensgevaarlijk.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Michael Courtland

Inspector Brie

Ferguson

Interessant verhaal.

neo

weer jatwerk van hitchcock. maar ik denk wel jatwerk van formaat want in andere de palma films weet hij door van hitchcock af te kijken ook goeie films te maken.

avatar van FisherKing

FisherKing

Knappe film van De Palma; naar mijn mening zijn beste ( Paul Schrader heeft ook aan het script geschreven (merendeel vermoedt ik ! )

De filmscore is van Herrmann ( Hitchcock's vaste componist ) Film die blijft hangen !

neo

dat is waar.niet alleen jat hij vaak vaak plots van hitchcock films,hij loopt ook weg met zijn vaste componist

avatar van Jos2

Jos2

Eigenlijk zo'n beetje een remake van Vertigo.

avatar van jedymaster

jedymaster

brain de palma is de reacarnatie van alfred(joducus kwak ik kon t niet laten sorry hahahha)

neo

Weer zo'n intrigerende film van De Palma. Vlak nadat Schrader en De Palma Vertigo hadden gekeken, kwamen ze op het idee om een script te schrijven. Schrader schreef het in een korte tijd en De Palma schaafde het een beetje bij. Het script droeg in vroeg stadium de titel ''Deja vu''. Niet alleen Vertigo diende als inspiratiebron. Bepaalde dingen leken ook wel verdacht veel op Marnie 4 sterren

Mischa

Eerste helft is allemaal wel errug traag, daarna wordt steeds beter. Ook allemaal weer fantastisch geschoten, met name de 'natuurlijke' split-screen met Robertson en Lithgow.

Mischa

Nee, kom ik op terug; heb 'm gister weer bekeken, en eerste deel is ook geweldig. Nog even twijfelen of het ****1/2 wordt

ja, **** 1/2

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

VERTIGO van Hitchcock was een meesterwerk, maar dit zeker ook. Brian de Palma drukte wel zijn eigen stempel op het werk. Ik vind het donker romantisch verhaal onvergetelijk. De muziek van Bernard Herrmann is ook bijzonder sfeerscheppend. Geneviève Bujold's beste rol, i.m.o.

Badalamenti

Van alle De Palma films is deze ongetwijfeld het meest schatplichtig aan Hitchcock.
De plot (Vetigo), de score (Herrmann), maar ook de neo-klassieke mise-en-scène doet sterk aan Hitchcock denken.
Enige minpuntje is John Lithgow die zijn reputatie tegen heeft (Blow Out, Raising Cain). Het is van in het begin van de film duidelijk dat hij de bad guy van dienst is.

avatar van Wouter

Badalamenti schreef:

Dressed to Kill en Body Double gezien?

Uiteraard !

avatar van Wouter

Dressed to Kill is heel erg schatplichtig aan Psycho en Body Double is een mix van Vertigo en Rear Window.

Badalamenti

Helemaal mee eens. Maar bij Obsession had ik het gevoel dat Hitchcock zelf achter de camera had kunnen staan.

avatar van Quentin

Quentin

Weer een sterke De Palma had alleen de film stukken mooier gevonden als Michael op het laatste "Sandra" had doodgeschoten 3,75*

Dvd van A-film bevat trouwens (wat niet op de hoes staat) een goede documentaire over de film.

avatar van Freud

Freud

Wat raar, ik vond dit echt een totaal waardeloze film. Een compleet ongeloofwaardig verhaal vol gaten en ook visueel niks bijzonders. Eerst leek het wel een interessante psychologische thriller te worden, maar dan ontspoort ineens alles en eindigt het als een stupide complottheorie met godbetert zelfs een happy end. Bovendien heb ik alle respect voor Herrmann, maar subtiliteit in zijn muziek verwerken is niet zijn beste kant: hoe kan een film nog geloofwaardig overkomen als op de achtergrond de hysterische orgels en vrouwenkoren elkaar afwisselen. Nee, een zware tegenvaller en zonder twijfel de slechtste De Palma die ik al gezien heb, en dat terwijl ik best fan van zijn films ben .

Badalamenti

Het scenario is nochtans van Paul Schrader al heeft De Palma er naar verluidt wel flink in geknipt. En is Vertigo geloofwaardiger dan ?

Beetje vreemd.......Misschien de verkeerde film op het verkeerde moment

avatar van Freud

Freud

Vertigo is ook niet geloofwaardig, maar daar laten ze het mysterie tenminste heel, in deze film wordt alles uitgelegd. Vertigo is ook veel sfeervoller, deze ziet er bijna uit als een doordeweekse tv-crimi (wat me overigens wel tegenviel van Mr. Splitscreen ). Maar ook Sisters is beter dan deze, en die is helemaal vreselijk vergezocht (maar wel bruisend van begin tot einde, en op zijn manier veel overtuigender).

avatar van 007

Erg goede film van De Palma die inderdaad -zoals hier al meerdere malen is vermeld - veel weg heeft van 'vertigo'. Ik zag er ook een element van 'Marnie' in en zelfs van 'dial M for murder'.

Hoewel de film zijn originaliteit dus niet meeheeft bevat hij dus wel een goed verhaal, gepikt maar wel goed.

Het begin vond ik nogal saai, net zoals Freud hierboven had ik er ook zo'n tv-crimi gevoel bij, maar na de dood van zijn vrouw en dochter word het dus allemaal veel beter.

Stuk voor stuk prachtige shots, hierin blinkt de film dan ook uit vind ik. Er word ook goed geacteerd.

Hoewel de ontknopping dus voor een deel gepikt is heeft De Palma er dan toch wel weer een originele draai aan kunnen geven, misschien iet wat ongeloofwaardig maar wel origineel.

Het einde daar in de luchthaven vond ik dan weer iets minder, en ik ergerde me ook aan de vele overgangen/vervagingen die de film bevatte.

Maar al bij al een erg goede film.

4 sterren.

avatar van youri_bonito

youri_bonito

Zeer goeie film, alleen wel heel veel (of bijna alles) Hitchcock.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

OBSESSION is voor mij de beste prent van Brian de Palma en één van de beste films die ik ooit gezien heb. Het donker romantisch verhaal is een hommage aan Hitchcock, en bijzonder stijlvol gefilmd. VERTIGO is ook één van mijn favorieten.

5 sterren voor beiden.

avatar van Querelle

Querelle

Rebecca, Marnie, dial M for murder, Vertigo. Wat heb je eraan als het al zoveel beter verfilmd is. Die hitchcock hommages van de Palma begin ik steeds meer als onnodig en niks toevoegend te beschouwen.

Het creepy sfeertje was het enige waarom ik nog bleef kijken.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Toch veel negatieve kritieken hier, waarom toch?

Iedere regisseur is wel door een andere regisseur beinvloedt, zodus ook De Palma.

Ik vind dit zeker een sterke thriller, Sisters was weliswaar ietsje beter, maar om deze nu helemaal af te kraken zoals sommigen doen vind ik te ver gaan!

Van mij krijgt deze een dikke 4!

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Badalamenti schreef:

Is dit geen major spoiler? Heb de film net aangeschaft en wou nu dat ik je bericht nooit gelezen had.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

DePalma kan een groot cineast zijn maar hier en daar laat hij wat steekjes vallen. Ook met Obsession brengt hij geen overtuigend werk voort. Sfeer, camerawerk e.d. zijn allemaal dik in orde. (camerawerk is zelfs bijzonder te noemen), maar het vertellen van een verhaal lukt DePalma hier nergens. Spanningsopbouw is ook best flauw te noemen. Jammer maar toch blijft dit een fascinerende regisseur.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Vond het eigenlijk een flinke tegenvaller. Ik ben van De Palma gewend dat alles er lekker dik bovenop ligt, maar daar tegenover staat altijd een superstrakke montage en indrukwekkende spanningsopbouwen. Die 2 dingen kon ik hier ook niet bekennen, ik ergerde me bovendien dood aan de overdreven muziek en de slomotion slotscène en dat geforceerde happy-end sloegen compleet nergens op. Een lachertje, verreweg het slechtste dat ik van de Palma ken.

avatar van Tarkus

Tarkus

Goede film, die nu wat traag overkomt maar toch een goed scenario heeft.
Puike acteerprestaties van Robertson en Bujold, en ook John Lithgow is weer op dreef al weet je bij hem altijd wel dat het uitdraaid dat hij de bad guy is.
Maar het scenario zit goed, met verrassende plotwendingen.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Interessant, dat deze film een soort herschepping is van Vertigo, terwijl Vertigo op haar beurt gaat over het herscheppen van een vrouw. Het thema "origineel vs. nieuwe versie" komt een paar keer naar voren in de film, bijv. bij het grafmonument dat Courtland opricht.

Bujold speelt geweldig, Robertson blijf ik een beetje een houten klaas vinden.

In het begin van de film zie je een pistool bij een van de bedienden op het feest, een voorbeeld van geslaagde spanning wat mij betreft.