menu

Backdraft (1991)

mijn stem
3,17 (1068)
1068 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Drama
137 minuten

geregisseerd door Ron Howard
met Kurt Russell, William Baldwin en Robert De Niro

Als kind heeft Brian McCaffrey zijn vader, een brandweerman, zien sterven. Jaren later sluit hij zich zelf aan bij de brandweer, waar zijn broer Stephen al werkt. De twee hebben vaak ruzie, wat alleen maar versterkt wordt door het feit dat ze collega's zijn. Nadat Brian angst voor het vuur krijgt gaat hij bij een onderzoeksbureau werken, waar hij achter een pyromaan aan gaat.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=rTwgbwYTWdQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van mnrk
3,0
Blijft een prima film van Ron Howard...

Het verhaal is natuurlijk niet zo sterk, maar het acteerwerk van Kurt Russell, William Baldwin, Robert De Niro en Donald Sutherland maakt heel veel goed.

Ook de branden zien er erg mooi en goed uit...en de shot op het einde als alle brandweermannen achter elkaar aan lopen is erg indrukwekkend te noemen.

avatar van Delvenaartje
2,5
Leuke film, maar nou niet een MUST-see film.

Zaten leuke scenes in, maar verder ook niet echt.

2.5*

avatar van 606
4,0
606
mnrk schreef:
shot op het einde als alle brandweermannen achter elkaar aan lopen is erg indrukwekkend te noemen.

Ja inderdaad, je krijgt ook veel respect voor brandweermannen na deze film helemaal.
Ze doen wel erg gevaarlijk werk vooral als ze naar binnen moeten.

3,0
zeer goede film. Heel sterk en goed verhaal. Goede acteurs.

avatar van MovieHolic
3,0
Leuke film met een vermakelijke verhaallijn
Echter is ie bij vlagen ook wel enorm fake... overdreven fake zelfs dat is jammer.

avatar van JohnWilliams
4,0
Top film, goede verhaallijn en goede acteurs. Ben zeer positief over deze film, ook weer meesterlijke muziek van Zimmer!

avatar van The Almighty
2,5
Matige film. Ik vond het verhaal niet erg sterk en het boeide mij ook niet veel. De spanning was ook ver te zoeken in deze film en ook de acteerprestaties waren niet super.

avatar van AjaxRulezzz
3,0
Redelijke film, niet erg bijzonder.

avatar van missl
3,0
Redelijke actie film die er goed uit ziet. Duurt wel allemaal wat te lang.

2,5
Best ok.maar zeker geen hoogvlieger!

avatar van Gang_Star
3,5
Goede film die zowel de branden en de persoonlijk drama's sterk in beeld brengt, en waarin de combinatie actie & drama goed op elkaar aansluit.
Ook de cast vol bekende koppen speelt het prima.

avatar van Phantasm
3,0
Prima film met een goed verhaal dat lekker wegkijkt.

avatar van gauke
3,0
Het verhaal was niet zo bijzonder, ik denk niet realistisch en zeker clichématig. Maar wel een onderhoudende combinatie van actie, (melo)drama en spanning, vergezeld van een vleugje romantiek en emotie. De angstige beelden van de branden bleven me het meest bij. Waarschijnlijk bedoeld als hommage aan de dappere brandweerlieden.

avatar van Rico120
3,0
ik vond deze film best wel vet
ik had al respect veer de brandweer maar nu heb ik nog meer respect voor hun werk
scotland yard hoort er ook bij als een band of politieman is gestorven gebruiken ze dat in een wordt wow

avatar van Timothyvdmeer
1,5
Respect voor de brandweer is alleen maar goed.
Maar deze film laat werkelijk de meest domme dingen zien. Zonder zuurstof of helm een gebouw binnenrennen ziet er leuk uit in de film maar in het echt gebeurd dat niet.

Duurt me ook net allemaal te lang...

avatar van W.V.
3,0
Onderhoudende film die het naar mijn mening vooral van de acteerprestaties moet hebben. Je ziet eigenlijk al van ver aankomen in welke hoek de werkelijke dader moet worden gezocht en weet dan meteen ook wat daarvan de consequenties zullen zijn, brandweermannen zullen sneuvelen in hun strijd tegen het vuur. Een klein vleugje romantiek, heel veel americana, denk maar aan de scene waarin een zoon de helm van zijn vader vasthoud en de begrafenis van de brandweermannen. Goede actie, al is die ongeloofwaardig op sommige momenten.
Maar de show wordt gestolen door de Niro en Sutherland, vooral de scene bij de hoorzitting is ijzersterk. Om de zoveel tijd wordt deze film wel eens weer uitgezonden op tv, ach dan is deze best de moeite van het bekijken waard.

5,0
goede rampen film ik houw ook van die films eerst begrijp je niet goed denk je weer de zoveelste film over brandweer en brand maar na een tijd begint de spanning wanneer de niro begint met een onderzoek naar de brand. dan als hij een soort van demonstratie of experiment doet in dat gebouw dan snap wat de titel van de film is en wat backdraft eigenlijk is. goede acteurs goede speciale effecten. moet je dan voorstellen hoe die brandweer mensen telkens hun leven wagen om in die gebouwen te gaan. stel je voor dat er zo iets zou bestaan. belgie en nederland is nog niet zo erg maar amerika man die film gelijk deze met die wolkenkrabber of gelijk wat er is gebeurt 9/11 met die torens. respect voor al die mensen

avatar van Boneka
3,0
Na 9/11 hebben we veel respect voor brandweerlieden gekregen dus wat dat betreft is het goed dat er wel eens een brandweerfilm wordt gemaakt al was deze film er wel 10 jaar eerder gemaakt.

Maar goed de film zelf dan. Hij begint tenenkrommend slecht! De twee jochies die doodleuk door het kazerne lopen en zoontje lief meegaat naar een brand. We zwaaien en we lachen naar elkaar, want het is fijn om bij de brandweer te zijn. We zien grappen en grollen en zwaaien lekker door. Hey pa die een brand staat te blussen en zwaait doodleuk terug naar zijn zoontje beneden. Braak! Het lijkt hier wel een wervingsfilmpje uit de jaren 50 kom bij de brandweer! En over veiligheid gesproken. Maskers zijn vaak niet op en in de remise zijn we niemand op met een helm!

De film moet het sowieso niet hebben van het eerste uur. Het verhaal is slap ondanks de sterrencast. Romantiek zien we er ook nog even tussendoor met als absolute dieptepunt de vrijpartij op de brandweerauto. Kan het erger? Ja! Hij rijdt uit bij een brand en de twee gaan nog even lekker door met als dubbele dieptepunt de bh verstrengeld in de brandweerslang! Pfffff . Verder zien we nog de nodige binnenbrandjes die weinig op het lijf hebben.

Veel verder dan een schamele 1.5 tot 2 punten kom ik dan niet. De film wordt wat gered door het tweede deel waar zowaar een beetje verhaal in komt. Wie is de dader van al die branden? Jammer dat Donald Sutherland zo'n klein minirolletje heeft in deze film, want die speel bijna altijd wel goed. En ook Robert d'Niro speelt best wel okay. De twee broers vond ik wat overdreven acteren, maar goed zoals gezegd kon ik mij meer vinden in het tweede gedeelte.

Het eind kon er mee door zodat ik er net een hele kleine voldoende aan kon geven. Grappig Backdraft heeft geen echte Nederlandse naam. Het is zoiets als een explosie die zich voortdoet bij zuurstof dat vrij komt.

De BD van 1991 is aardig opgelapt, met goed geluid. Backdraft begint heel slecht, maar heeft toch nog een redelijk vervolg in het laatste uurtje.

avatar van PapaBeartje
3,0
Clichématig verhaal en op enkele punten niet realistisch. Zonder helm en zonder zuurstof een brandend gebouw in. Een befaamde cast, maar mij toch niet echt wist te overtuigen, op Sutherland na. (Die één of andere sadistische psychopaat/pyromaan speelt. de special effects waren wel ijzersterk in de film, zeker geen slechte film, goed voor een avondje vermaak.

avatar van Filmkriebel
3,0
De ultieme brandweerfilm. Een hulde aan een heroisch en gevaarlijk beroep in de vorm van een rasechte blockbuster die alles redelijk volgens het boekje doet: Dat er een misdaadverhaal aan gebreid wordt verandert daar weinig aan. De liefde-haat verhouding tussen de broers, de corrupte stadspoliticus, de expert (De Niro!), de romantische verwikkelingen, heldhaftig gedrag dat je hart eventjes sneller doet slaan ... Je krijgt echt volledig wat je verwacht en het werkt ook wel. De toen spraakmakende pyrotechnische scènes zijn waanzinnig en realistisch. Je moet het je maar voorstellen: een hele filmploeg die in een vuurzee geïnstalleerd wordt. Ze zijn toch ver gegaan maar het levert ijzingwekkende beelden op. Blijft ook de hele lengte boeien, al vond ik de broedertwist niet altijd goed werken. Heel wat personages blijven ook erg karikaturaal (de rollen van Sutherland, Leigh en Scott Glenn).

avatar van Lovelyboy
3,5
Christ!!! He's not gonna sell you insurance. Just lift him up.

Een film die in het begin vooral één en al nostalgie uitademt, waarna hij toch wel in een soort heroïek omslaat waarvan ik me afvraag hoeveel protocollen er overtreden wordt. Een 'groentje' berispen op het niet goed dicht hebben van zijn jas, toch heeft Bull zelf zelden zijn jas dicht. Zo vind ik het ook bijzonder dat alles in de simpele uniform broek gebeurt en geen enkele brandweerman een overbroek draagt. Om als laatste het ronduit irritante karakter Tim aan te halen die te aanwezig is, te enthousiast en constant naar overacting neigt.

Desondanks heeft de film zat charme, en waar de heroïsche brandweer acties vroeger het hoofdelement waren, zie ik nu vooral naar het plotje met de 'aanslagen'. Het is wellicht een beetje ver gezocht maar zit best redelijk in elkaar en vooral De Niro en Sutherland vallen op in hun rollen rond dit gedeelte. Daarnaast brengt Howard op fantastische wijze het vuur zelf in beeld, precies zoals De Niro het omscrijft, als een levend, ademend en hatend fenomeen. De betiteling ' the beast' is ook lekker. Tevens komt die typerende verbroedering en kameraadschap voorbij. Ook mooi de stijlvolle en traditiegetrouwe begrafenisstoet en blijft het imposant dat soort voertuigen uit te zien rukken. Om als laatste de naar het heroïsche neigende soundtrack van Zimmer aan te halen die aardige momenten heeft maar het vooral van die eenzame trompet moet hebben. Cream, Martha and the Vandallas, Bruce Hornsby en Edwin Starr zijn een fijne toevoeging.

Backdraft is inmiddels al lang niet meer wat het geweest is, desondanks weet de film genoeg plot, spanning en mooie plaatjes te brengen om een dikke voldoende en zeker een prima avond te garanderen.

avatar van Lebarron
3,5
Backdraft vond ik in mijn jeugd een geweldige film. Het was naar mijn idee voor het eerst dat brandweerlieden een hoofdrol speelde in een film. Deze film kan ook gezien worden als de geestelijk vader of zelfs als pilot van Chicago Fire. De films hebben twee belangrijke overeenkomsten. Beide spelen zich af in Chicago en beide ploegen maken deel uit van het fictieve 25th Batallion. Het verhaal gaat over de broers McCaffrey die stammen uit een geslacht van echte Chicago smoke-eaters. Brian, de jongste, is net geslaagd van de academie en word door zijn broer Stephen 'Bull'McCaffrey opgenomen in zijn ploeg. Bull wil Brian wegpesten omdat hij hem wil beschermen. De jongens zijn namelijk hun vader verloren bij een brand in hun jeugd. Brian was er getuige van. Ondertussen is er ook een pyromaan die mensen vermoord middels een flashover. Het verhaal is bij nader inzien zo dun als vloeipapier maar de branden en reddingsacties zien er spectaculair uit, zelfs bijna 30 jaar na dato. Kurt Russel en Billy Baldwin doen het okay. De acteerprestatie van de altijd stoere Scott Glenn is routineus net als die van Robert de Niro als OFI inspecteur Donald Rimgale. De bijrol van Jennifer Jason Leigh is klein maar acceptabel en die van Rebecca de Mornay te klein en onderontwikkeld. De beste rol is van Donald Sutherland als enge pyromaan die dankzij Rimgale vast zit. De rol van DeNiro is wel bijzonder omdat Rimgale een echt bestaand persoon is. Deze man was tot 1996 inspecteur bij OFI en ook betrokken bij de film als adviseur en speelt zelfs een klein rolletje als aanwezige op het brandweerfeestje. Hij is in 2017 overleden op 77 jarige leeftijd. Backdraft is een vermakelijke film en een must see als je fan bent van Chicago Fire.

avatar van Sergio Leone
2,0
Erg matig.

Een nogal bombastische film, deze Backdraft. Veel drama (in het vuur en tussen de personages), redelijk wat spektakel en nog wat intrige hier en daar: Ron Howard propt de film aardig vol. Hij doet dat ook qua bekende koppen. De rol van Robert De Niro vind ik dan één van de meer geslaagde. Helaas is de film nooit echt boeiend en dat is met een speelduur van om en bij de 2u15 toch een vereiste.

2

avatar van Basto
2,0
Ron Howard weet bij mij altijd wel een emotionele snaar te raken. Eentje waar ik misselijk van word.

Ik had deze op 4K blu ray gekocht (voor weinig) omdat me bijstond dat de vuurscenes wel gaaf waren. Dat laatste klopt ook. Helaas was ik vergeten hoe matig de rest was. Het is Howard in optima forma met de meest vreselijk opgeklopte emotionele gedrochten. Het is gezelligheid als ers brand uitbreekt en zelfs de hippies in de straten geven een thumbs up als rode brigade met zwaailicht voorbij rijdt. Tenenkrommende cinema.

avatar van John Milton
3,5
Ik kan er niets aan doen, het is sentiment. Ik ben hiermee geïndoctrineerd toen ik nog jong en ontvankelijk was!

Verder kan ik je op geen onwaarheid betrappen, maar dat is een ander verhaal!

avatar van hannes64
4,5
Ik kan er ook niets aan doen maar, dit is voor mij 1 van de beste 'Brandweer'films' die is gemaakt.
De opzwepende muziek van Zimmer is ongekend goed.
De acteurs deden hun eigen stunts.....Sutherland als pyromaan was subliem.

Dit is nog altijd 1 van mijn favoriete films uit de jaren 90, en heb veel herinneringen aan deze film, zoals dat ik em zag in een volle zaal in club 5 in Leeuwarden, met het geluid op 10, zelfs de bios ernaast (Club 4....daar speelde altijd een pornofilm, en ik weet nog dat Fiona, een heet blondje daar een dik jaar speelde) had er last van.
Had de poster van de film (Backdraft dus), en was ook fan van De Niro en Russell en new age regisseur Howard.
Tuurlijk zijn er wel ietwat grotere films na gekomen, maar `t origineel is nog niet overtroffen naar mijn weten.
En azijnpissers die de film afkraken omdat ie teveel op een soap lijkt???....Man, een budget van 40 miljoen dollar, en wereldwijd zo`n 150 miljoen opbrengst, was in die tijd erg veel..trouwens ('As of 2012, this is the most successful movie about firefighters ever, grossing $152.3 million worldwide.'....Bron: IMDB)...In de Universal Studios is de film net zoals Jaws een attractie.

Nu op Netflix???? Zal em gelijk maar in mijn lijst zetten.
4.5 blijft natuurlijk staan vanwege de nostalgie, de muziek, beelden en de zeer goede brandscenes.

avatar van Antonev
3,0
Typische jaren 90’ actiefilm, waarvan er vele tientallen (of waarschijnlijk wel meer) van zijn gemaakt. Het verhaal heeft weinig om het lijf, maar op de actie, grofgebekte conversaties en bombastische scènes is absoluut niet bespaard.

Dat het verhaal niet Oscar waardig is maakt niet eens zoveel uit. Het is een no brainer die lekker weg kijkt en voor voldoende vermaak zorgt. Het blijft ook leuk om eens een kijkje in de jaren 90 te nemen. Geen mobieltjes en op veel plekken werd nog stevig door gerookt.

Prima materiaal om op terug te vallen als er weinig nieuws op de markt komt.

avatar van Kondoro0614
3,5
“You see that glow flashing in the corner of your eye? That's your career dissipation light. It just went into high gear”

Tijdens mijn nieuwe opleiding hebben wij ook een les over brand en brandpreventie gehad. Tijdens dit hoofdstuk kregen we ook een situatie over een zogeheten ‘Backdraft’, hoe dit ontstaat en wat er gebeurt tijdens het proces van zo’n situatie. Heel interessant maar ook heel angstig. Ook werd er tijdens die les gehint naar deze film, die moesten we maar eens gaan kijken want volgens onze leraar was het een erg mooie film. Met dit tussen onze oren kwam ik erachter dat de film op ‘Netflix’ staat en heb eigenlijk niet heel lang getwijfeld om deze toch maar aan te zetten. Ik moet zeggen dat ‘Backdraft’ een interessante film is, zeker in de wereld van de brandweerlieden binnen de Verenigde Staten die zoals zo’n beetje elke hulpverlener vaak goed geëerd word.

De film hangt echter wel aan heel veel clichématige draden, en dat is al vanaf het begin te merken wanneer de vader van de twee broers als een ware held naar binnen stormt in een brandend gebouw en hier komt te overlijden door een kapotte gasleiding. Het verdriet eromheen maar gewoon de hele scene bungelt een beetje en is niet héél sterk. Daarnaast is de strijd tussen de twee broers wel leuk om te volgen maar nergens héél interessant, dat had ook beter gekund. En veel scenes zijn uiteraard wel dik opgemaakt, de heldhaftige daden, het zonder masker naar binnen gaan in zwaar berookte ruimtes waar je nooit lang in zou kunnen staan en bijvoorbeeld het moment dat ze een dak beklimmen van een chemische fabriek die in lichte laaien staat, er zelfs benadrukt word dat men hun maskers moet opzetten voor de gevaarlijke lucht maar vervolgens heeft echt niemand op dat dak een masker op, laat staan dat ze daar niet hoorden te zijn omdat het echt mega gevaarlijk is, het gebeurd wel en dat haalt de geloofwaardigheid maar ook de schoonheid van deze film.

Want, scenes zijn vaak echt wel mooi in beeld gebracht en het is ook erg duister op allerlei vlakken. En dat maakte het overigens nog wel wat leuker, de brandhaarden zijn ook echt wel duister weggewerkt en angstaanjagend waardoor je vooral als kijker even moet nadenken wat er nou precies gebeurt. Deze actie zorgt voor levendigheid in de film want van het verhaal moet je het ook niet altijd even goed hebben.

Ja, dat verhaal was toch wel even wat minder op veel vlakken en zeker op het eind werd hij nogal weggegooid door ‘Ron Howard’. Want het was best spannend allemaal, zeker op het begin vond ik het verhaal erg leuk. Ook op het moment dat we er achter komen dat de ‘Backdrafts’ zijn gemaakt door een pyromaan die het gemunt heeft op dezelfde mensen. Je zit als kijker vervolgens vast in de kat en muisspel die hierna volgt wat ook nog best interessant was, daar niet van. Maar dan kom je op het einde uit bij wie de mogelijke dader is omdat hij heeft gevochten met ‘Brian’ en een brandwond van een stopcontact op zijn rug heeft. Dit blijkt een brandweerman te zijn uit hun unit en vervolgens gaat ‘Brian’ samen met zijn broer ‘Steven’ verhaal halen wat blijkt op een soort betaalactie.

Maar, je komt er best gauw en te makkelijk achter wie dit was, en dat maakte het zo slecht. Aangezien het kat en muisspel toch best interessant en op sommige vlakken spannend was en het werd zo makkelijk afgedaan.

Voor de rest was de zit prima hoor, de twee uur zijn wel lang het had korter gekund maar we zitten wel constant in actiescenes wat het automatisch wat leuker maakt. De cast was interessant, met onder andere namen als ‘Kurt Russell’ en ‘Robert DeNiro’ kent de film een erg interessante cast. Ook ‘William Baldwin’ deed het prima.

Dus ja, een vermakelijke zit hoor met een redelijk verhaal die erg cliché is. Het concept is wel leuk maar soms wat matig uitgewerkt. De film had nog beter kunnen zijn als dit allemaal is zorgvuldiger was uitgewerkt. Neemt niet weg dat ik me heb verveeld want de film blijft (zoals ik al zei) door de vele brandhaarden toch interessant om te volgen.

3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 16:49 uur

geplaatst: vandaag om 16:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.