• 9.111.340 stemmen

Gesproken taal: Engels en Litouws

Releasedatum: 23 augustus 1991

• iTunes Bekijk via iTunes

Plot Backdraft

"Silently behind a door, it waits."

Als kind heeft Brian McCaffrey zijn vader, een brandweerman, zien sterven. Jaren later sluit hij zich zelf aan bij de brandweer, waar zijn broer Stephen al werkt. De twee hebben vaak ruzie, wat alleen maar versterkt wordt door het feit dat ze collega's zijn. Nadat Brian angst voor het vuur krijgt gaat hij bij een onderzoeksbureau werken, waar hij achter een pyromaan aan gaat.

Stephen McCaffrey / Dennis McCaffrey

Chief John Fitzgerald

avatar van Boneka

Boneka

Huggy Bear schreef:

Ik weet nog goed toen de film uit kwam ,dat iedereen uit mijn kennissenkring er over sprak.

Dat het zo een fantastische film zou zijn . .

Nu vele jaren later ,kom ik de film per toeval tegen ,en bekijk hem.

Met waarschijnlijk te hoge verwachtingen ' zo blijkt '.

Het is inderdaad een typische film uit de jaren '90 ,maar dat is geen minpunt ! !

Hij kijkt lekker weg ,en verveelt nooit.

Wel heb ik even moeten lachen ,terwijl dat van de makers van de film waarschijnlijk niet de bedoeling was.

De brandweermannen rukken uit om een brand te bestrijden in een gebouw.

En wat doen ze . . ze nemen de lift

Terwijl iedereen zou moeten weten ,nooit ,NOOIT EN TE NIMMER ,bij brand in een gebouw ,de lift te gebruiken.

Maar samenvattend ,viel de film wel mee.

Niet van die aard ,dat ik hem in de toekomst nog eens zal herbekijken

Pijnlijk duidelijk wat er in Arnhem gebeurde.

avatar van Woland

Woland

Ron Howard is nou niet bepaald m'n favoriete regisseur. Hij heeft zeker wel z'n competenties, je zou zelfs kunnen zeggen dat hij gedegen films maakt, maar het verzandt wel erg vaak in middle-of-the-road films vol met de meest cliché Hollywood-heroïek. Soms valt het mee, Rush was bijvoorbeeld best aardig. Maar goed, dappere brandweermannen is als onderwerp kat in 't bakkie dus voor Howard, en dit is helaas één van z'n irritantere films.

Alle standaardingrediënten zitten erin. Ja, de special effects zijn best tof en geven de film nog wel wat sjeu, maar qua plot stelde het weinig voor. Vooral een excuus voor vermoeiende broederconflicten, het typische harde bolster gedoe, een flauw politiek bijplotje, grote ruzies op een brandend gebouw (ja, goed idee jongens), en natuurlijk een complot waarbij er doden vallen door opzettelijke branden. Sowieso kon ik William Baldwin niet luchten, dat helpt ook niet voor het genot van de film. Goed, de obligate plotontwikkelingen en gezocht spektakel overtuigden me zelden, en het was echt uitkijken naar het einde van dit dik aangezette Hollywood-gedoe.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Vermakelijk en zeker niet slecht, maar Backdraft heeft, zoals de meeste films geregisseerd door Ron Howard, zijn gebreken. Waarvan het grootste struikelpunt de overdreven sentimentaliteit is, en tevens het flauwe heroïsme. Een tweede punt dat me niet zo goed beviel, was de lange speelduur en het daardoor meanderende verhaal. De meeste zijsprongetjes hadden er gerust uitgesneden mogen worden. Een aantal personages wisten nauwelijks te boeien, maar worden helaas toch telkens voor lange tijd naar voren geschoven. Het helpt ook niet dat William Baldwin als de hoofdpersoon op geen enkel moment weet te overtuigen. Gelukkig doet Kurt Russel, sowieso één van mijn favoriete acteurs, dat wél, en is ook Robert De Niro fijn in zijn (te kleine) rolletje. Het meest onder de indruk was ik van de twee korte scènes van Donald Sutherland; zeer jammer dat zijn personage niet wat meer betrokken werd in de film, eventueel in een soort Hannibal Lecter-achtige rol. Tevens moet vermeld worden hoe geweldig de brand/vuur-scènes zijn. De actiemomenten steken stuk voor stuk uitstekend en spectaculair in elkaar. Meer van dat, en minder getreuzel in het lange middenstuk, had deze film misschien meer punten opgeleverd, maar nu blijft het bij 3*.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Na 30 jaar de film weer eens herzien. Ditmaal op 4K Bluray.

De laatste keer dat ik de film zag was toen ze net verscheen op huurvideo. Het enige wat me daarvan is bijgebleven is het sentimentele einde, wat ik destijds behoorlijk overdreven vond.

Een herziening in 4K doet de film veel goed, want Backdraft moet het vooral van de plaatjes hebben en minder van de inhoud. De actiescènes zijn goed in beeld gebracht door regisseur Ron Howard. Dat het allemaal erg overdreven is, is de film vergeven. Op actiegebied stelt ze zeker niet teleur.

Inhoudelijk is de film echter middelmatig. Het plot is voorspelbaar, karakters kennen weinig diepgang en bepaalde verhaallijnen (zoals de relatie tussen Brian en Jennifer) leidt helemaal nergens toe. Het acteerwerk is wisselend. William Baldwin valt als hoofdrolspeler door de mand. Hij heeft te weinig charisma om een film als deze te dragen. Gelukkig is er ook nog Kurt Russell, die deze film nog enigszins weet te redden. Opvallende bijrollen heeft de film niet te bieden en met name grote namen als Robert DeNiro en Donald Sutherland voegen weinig toe aan het geheel.

Backdraft is visueel zeker geslaagd, maar inhoudelijk stelt ze teleur.