• 9.373.068 stemmen

Met onder meer: Kurt Russell, William Baldwin en Robert De Niro

Gesproken taal: Engels en Litouws

Releasedatum: 23 augustus 1991

Plot Backdraft

"Silently behind a door, it waits."

Als kind heeft Brian McCaffrey zijn vader, een brandweerman, zien sterven. Jaren later sluit hij zich zelf aan bij de brandweer, waar zijn broer Stephen al werkt. De twee hebben vaak ruzie, wat alleen maar versterkt wordt door het feit dat ze collega's zijn. Nadat Brian angst voor het vuur krijgt gaat hij bij een onderzoeksbureau werken, waar hij achter een pyromaan aan gaat.

Stephen McCaffrey / Dennis McCaffrey

Alderman Marty Swayzak

Chief John Fitzgerald

avatar van otherfool

otherfool

De film heeft een speciaal thema in de Universal Studios in LA, dat eigenlijk spannender is dan de feitelijke film. De actiescenes zijn, evenals het acteerwerk, prima verzorgd maar de standaard 'bad guy' uitkomst (natuurlijk een mede-brandweerman) is zeer teleurstellend te noemen.

2,5*.

avatar van DVD-T

DVD-T

Backdraft krijgt van mij 3 sterren.

De branden die er inzitten en de bestrijding hier van zien er zeer imposant uit allemaal dus dat zat wel goed.Maar de emotieonele scenes en het verhaaltje eromheen sloeg bij mij de plank goed mis en kon mij helaas niet bekoren,Alleen op het einde raakte mij het een beetje.

Goede rollen ook van DeNiro en Sutherland,en echt een pluim voor de score van Hans Zimmer.

avatar van Zinema

Bijzondere keus van Howard, maar geen verkeerde. Wel wat clichés en voorspelbaarheid in deze film met sterrencast. Edoch een onderhoudende en soms spannende zit. Goed.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Mwaaah, vanaf het moment dat je bij de eerste fik militaire bombastische muziek hoort, dan weet je eigenlijk dat dit niet al te best is. Deze brandweerfilm leunt op spectaculaire vuurscenes en tegelijk ook op drama, dat behoorlijk kut is: twee broers motten elkaar niet en uiteindelijk... komt het misschien toch nog goed? De vuurscenes zijn hoe dan ook het kijken waard, alleen had ik wel moeite met de werkwijze van sommige brandweerlieden, het kwam soms erg ongeloofwaardig over, onnodig heldhaftig enzo.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik vond dit echt een geweldige film. In die tijd waren de effecten van de brand heel bijzonder om te zien. Ik heb hem toen in de bioscoop gezien en voor die tijd waren het hele bijzondere special effects.

Nu nog steeds vind ik het een goede film. Vooral het verhaallijn van de moeizame relatie tussen de twee broers vond ik heel bijzonder om naar te kijken. Robert de Niro en Kurt Russel waren wel goed in hun spel. Baldwin wat minder. Maar het weergaloze spel van Donald Sutherland was werkelijk geweldig. Ik ben sowieso fan van die man maar hierin vond ik hem echt weer ijzersterk !!!

Tja, het verhaal is wel voorspelbaar ja, maar ach voor de rest zit deze film toch wel goed in elkaar !!!

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Erg mooie actiefilm toch wel. Ik zag 'm weliswaar onder invloed, maar de dialogen waren erg strak en zaten vol emoties. Knap geacteerd. Het vuur was schitterend, al die explosies zorgden voor een waar spektakel. Verhaal is gewoon goed.

avatar van schram101

schram101

movierobert schreef:
branden waren over de top, verder maakt het verhaal eromheen veel goed.

Ben ik juist niet met je eens. Vond het hele verhaal vrij overdreven en de uiteindelijke conclusie een brandstichtende brandweerman ook vrij belachelijk. De scenes tijdens de branden vond ik dan juist weer prachtig. Heroische beelden van een stel helden die een vuurzee te lijf gaan onder de prachtige muziek van Hans Zimmer.. Schitterend!

avatar van Minotaures

Minotaures

Na Ladder 49 wou ik een wat klassiekere zien.

Ook hier maak je de keiharde dagen van een gewinterde eenheid mee. Uiterst gevaarlijke baan die veel respect hoort te verdienen.

Net als Ladder 49 is het beetje te dramatisch en vol met clichés. De dood van Russel vond ik jammer en mager.

Het verhaal was niet erg interessant, ik keek hem meer uit nieuwsgierigheid na Ladder 49. Wel mooie beelden en actiestukjes van de brandweerlieden. Ook hun vijand was mooi op beeld gezet. Al vond ik dat 'backdraft' aan de goedkope kant (rook onder een deur vandaan komen en dan trekt het heel snel zich terug).

Dit valt onder 2en te delen. De ene deel gaat over Russel en z'n peleton, de ander over Baldwin en De Niro en hun onderzoek om de pyromaan te pakken te krijgen.

Qua voorspelbaarheid valt het mee. Eerst was de dader Russel, daarna de wethouder en dan blijkt het toch iemand van hun eigen eenheid te zijn. En dat confrontatie tussen Bull (Russel) en Axe was ook heuvelafwaarts. Dan nog over Russel's dood te zwijgen.

Toch heeft het zijn leuke momenten. Toen Baldwin nog een groentje was en in gewerkt moest worden. Wel een mooi einde met Baldwin die toen zijn oudere broers tips aan groentjes gaf.

Geen geweldige film, wel voldoende vermaking (al duurde die iets te lang).

avatar van scorsese

Mocht er zoiets bestaan als een subgenre brandweerfilms, dan zou deze de ultieme zijn. Er worden geen computereffecten gebruikt, maar echt vuur. En dat is te zien: de brandscenes zien er levensecht uit en zijn uitermate spectaculair. Ook omdat de acteurs letterlijk midden in het vuur worden geplaatst.

Soms nogal sentimenteel, en hier en daar wat over-acting (vooral door Kurt Russell), maar het werkt allemaal wel en de film is spannend en onderhoudend. Verder een cast met veel grote namen, waarvan de meest memorabele rol is weggelegd voor Donald Sutherland als de maniakale pyromaan.

avatar van 606

Zeer mooi gefilmd en spannend en emotionele stukken, vooral naar het einde toe.

Het is net of je zelf in een brandend huis zit, zat dan ook op het puntje van mijn bank ipv stoel.

Goed geacteerd ook.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Goede film die zowel de branden en de persoonlijk drama's sterk in beeld brengt, en waarin de combinatie actie & drama goed op elkaar aansluit.

Ook de cast vol bekende koppen speelt het prima.

avatar van W.V.

W.V.

Onderhoudende film die het naar mijn mening vooral van de acteerprestaties moet hebben. Je ziet eigenlijk al van ver aankomen in welke hoek de werkelijke dader moet worden gezocht en weet dan meteen ook wat daarvan de consequenties zullen zijn, brandweermannen zullen sneuvelen in hun strijd tegen het vuur. Een klein vleugje romantiek, heel veel americana, denk maar aan de scene waarin een zoon de helm van zijn vader vasthoud en de begrafenis van de brandweermannen. Goede actie, al is die ongeloofwaardig op sommige momenten.
Maar de show wordt gestolen door de Niro en Sutherland, vooral de scene bij de hoorzitting is ijzersterk. Om de zoveel tijd wordt deze film wel eens weer uitgezonden op tv, ach dan is deze best de moeite van het bekijken waard.

avatar van blackwolves

blackwolves

goede rampen film ik houw ook van die films eerst begrijp je niet goed denk je weer de zoveelste film over brandweer en brand maar na een tijd begint de spanning wanneer de niro begint met een onderzoek naar de brand. dan als hij een soort van demonstratie of experiment doet in dat gebouw dan snap wat de titel van de film is en wat backdraft eigenlijk is. goede acteurs goede speciale effecten. moet je dan voorstellen hoe die brandweer mensen telkens hun leven wagen om in die gebouwen te gaan. stel je voor dat er zo iets zou bestaan. belgie en nederland is nog niet zo erg maar amerika man die film gelijk deze met die wolkenkrabber of gelijk wat er is gebeurt 9/11 met die torens. respect voor al die mensen

avatar van PapaBeartje

PapaBeartje

Clichématig verhaal en op enkele punten niet realistisch. Zonder helm en zonder zuurstof een brandend gebouw in. Een befaamde cast, maar mij toch niet echt wist te overtuigen, op Sutherland na. (Die één of andere sadistische psychopaat/pyromaan speelt. de special effects waren wel ijzersterk in de film, zeker geen slechte film, goed voor een avondje vermaak.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

De ultieme brandweerfilm. Een hulde aan een heroisch en gevaarlijk beroep in de vorm van een rasechte blockbuster die alles redelijk volgens het boekje doet: Dat er een misdaadverhaal aan gebreid wordt verandert daar weinig aan. De liefde-haat verhouding tussen de broers, de corrupte stadspoliticus, de expert (De Niro!), de romantische verwikkelingen, heldhaftig gedrag dat je hart eventjes sneller doet slaan ... Je krijgt echt volledig wat je verwacht en het werkt ook wel. De toen spraakmakende pyrotechnische scènes zijn waanzinnig en realistisch. Je moet het je maar voorstellen: een hele filmploeg die in een vuurzee geïnstalleerd wordt. Ze zijn toch ver gegaan maar het levert ijzingwekkende beelden op. Blijft ook de hele lengte boeien, al vond ik de broedertwist niet altijd goed werken. Heel wat personages blijven ook erg karikaturaal (de rollen van Sutherland, Leigh en Scott Glenn).

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Erg matig.

Een nogal bombastische film, deze Backdraft. Veel drama (in het vuur en tussen de personages), redelijk wat spektakel en nog wat intrige hier en daar: Ron Howard propt de film aardig vol. Hij doet dat ook qua bekende koppen. De rol van Robert De Niro vind ik dan één van de meer geslaagde. Helaas is de film nooit echt boeiend en dat is met een speelduur van om en bij de 2u15 toch een vereiste.

avatar van Kondoro

Kondoro

“You see that glow flashing in the corner of your eye? That's your career dissipation light. It just went into high gear”

Tijdens mijn nieuwe opleiding hebben wij ook een les over brand en brandpreventie gehad. Tijdens dit hoofdstuk kregen we ook een situatie over een zogeheten ‘Backdraft’, hoe dit ontstaat en wat er gebeurt tijdens het proces van zo’n situatie. Heel interessant maar ook heel angstig. Ook werd er tijdens die les gehint naar deze film, die moesten we maar eens gaan kijken want volgens onze leraar was het een erg mooie film. Met dit tussen onze oren kwam ik erachter dat de film op ‘Netflix’ staat en heb eigenlijk niet heel lang getwijfeld om deze toch maar aan te zetten. Ik moet zeggen dat ‘Backdraft’ een interessante film is, zeker in de wereld van de brandweerlieden binnen de Verenigde Staten die zoals zo’n beetje elke hulpverlener vaak goed geëerd word.

De film hangt echter wel aan heel veel clichématige draden, en dat is al vanaf het begin te merken wanneer de vader van de twee broers als een ware held naar binnen stormt in een brandend gebouw en hier komt te overlijden door een kapotte gasleiding. Het verdriet eromheen maar gewoon de hele scene bungelt een beetje en is niet héél sterk. Daarnaast is de strijd tussen de twee broers wel leuk om te volgen maar nergens héél interessant, dat had ook beter gekund. En veel scenes zijn uiteraard wel dik opgemaakt, de heldhaftige daden, het zonder masker naar binnen gaan in zwaar berookte ruimtes waar je nooit lang in zou kunnen staan en bijvoorbeeld het moment dat ze een dak beklimmen van een chemische fabriek die in lichte laaien staat, er zelfs benadrukt word dat men hun maskers moet opzetten voor de gevaarlijke lucht maar vervolgens heeft echt niemand op dat dak een masker op, laat staan dat ze daar niet hoorden te zijn omdat het echt mega gevaarlijk is, het gebeurd wel en dat haalt de geloofwaardigheid maar ook de schoonheid van deze film.

Want, scenes zijn vaak echt wel mooi in beeld gebracht en het is ook erg duister op allerlei vlakken. En dat maakte het overigens nog wel wat leuker, de brandhaarden zijn ook echt wel duister weggewerkt en angstaanjagend waardoor je vooral als kijker even moet nadenken wat er nou precies gebeurt. Deze actie zorgt voor levendigheid in de film want van het verhaal moet je het ook niet altijd even goed hebben.

Ja, dat verhaal was toch wel even wat minder op veel vlakken en zeker op het eind werd hij nogal weggegooid door ‘Ron Howard’. Want het was best spannend allemaal, zeker op het begin vond ik het verhaal erg leuk. Ook op het moment dat we er achter komen dat de ‘Backdrafts’ zijn gemaakt door een pyromaan die het gemunt heeft op dezelfde mensen. Je zit als kijker vervolgens vast in de kat en muisspel die hierna volgt wat ook nog best interessant was, daar niet van. Maar dan kom je op het einde uit bij wie de mogelijke dader is omdat hij heeft gevochten met ‘Brian’ en een brandwond van een stopcontact op zijn rug heeft. Dit blijkt een brandweerman te zijn uit hun unit en vervolgens gaat ‘Brian’ samen met zijn broer ‘Steven’ verhaal halen wat blijkt op een soort betaalactie.

Maar, je komt er best gauw en te makkelijk achter wie dit was, en dat maakte het zo slecht. Aangezien het kat en muisspel toch best interessant en op sommige vlakken spannend was en het werd zo makkelijk afgedaan.

Voor de rest was de zit prima hoor, de twee uur zijn wel lang het had korter gekund maar we zitten wel constant in actiescenes wat het automatisch wat leuker maakt. De cast was interessant, met onder andere namen als ‘Kurt Russell’ en ‘Robert DeNiro’ kent de film een erg interessante cast. Ook ‘William Baldwin’ deed het prima.

Dus ja, een vermakelijke zit hoor met een redelijk verhaal die erg cliché is. Het concept is wel leuk maar soms wat matig uitgewerkt. De film had nog beter kunnen zijn als dit allemaal is zorgvuldiger was uitgewerkt. Neemt niet weg dat ik me heb verveeld want de film blijft (zoals ik al zei) door de vele brandhaarden toch interessant om te volgen.

avatar van Boneka

Boneka

In 2017 had ik deze film voor het eerst gezien. Inmiddels op een prachtige 4K transfer verschenen. Qua vermaak kom je niks te kort bij deze film. Je krijgt in ruim 2 uur en 10 minuten een mooi inkijkje bij de brandweer maar dit alles wel gegoten in een zeer grote korrel zout, want de geloofwaardigheid is 0,0. Vooral het eerste uur neigt naar braakneigingen. Toch blijft de film overeind staan en wordt er aardig geacteerd met een redelijk verhaal zoals we die kennen uit de jaren 90. Niet hoogstaand maar toch lekker vermaakt!

Film 3,5

Beeld 5,0 (4K)

Geluid 4,5

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Vermakelijk en zeker niet slecht, maar Backdraft heeft, zoals de meeste films geregisseerd door Ron Howard, zijn gebreken. Waarvan het grootste struikelpunt de overdreven sentimentaliteit is, en tevens het flauwe heroïsme. Een tweede punt dat me niet zo goed beviel, was de lange speelduur en het daardoor meanderende verhaal. De meeste zijsprongetjes hadden er gerust uitgesneden mogen worden. Een aantal personages wisten nauwelijks te boeien, maar worden helaas toch telkens voor lange tijd naar voren geschoven. Het helpt ook niet dat William Baldwin als de hoofdpersoon op geen enkel moment weet te overtuigen. Gelukkig doet Kurt Russel, sowieso één van mijn favoriete acteurs, dat wél, en is ook Robert De Niro fijn in zijn (te kleine) rolletje. Het meest onder de indruk was ik van de twee korte scènes van Donald Sutherland; zeer jammer dat zijn personage niet wat meer betrokken werd in de film, eventueel in een soort Hannibal Lecter-achtige rol. Tevens moet vermeld worden hoe geweldig de brand/vuur-scènes zijn. De actiemomenten steken stuk voor stuk uitstekend en spectaculair in elkaar. Meer van dat, en minder getreuzel in het lange middenstuk, had deze film misschien meer punten opgeleverd, maar nu blijft het bij 3*.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Na 30 jaar de film weer eens herzien. Ditmaal op 4K Bluray.

De laatste keer dat ik de film zag was toen ze net verscheen op huurvideo. Het enige wat me daarvan is bijgebleven is het sentimentele einde, wat ik destijds behoorlijk overdreven vond.

Een herziening in 4K doet de film veel goed, want Backdraft moet het vooral van de plaatjes hebben en minder van de inhoud. De actiescènes zijn goed in beeld gebracht door regisseur Ron Howard. Dat het allemaal erg overdreven is, is de film vergeven. Op actiegebied stelt ze zeker niet teleur.

Inhoudelijk is de film echter middelmatig. Het plot is voorspelbaar, karakters kennen weinig diepgang en bepaalde verhaallijnen (zoals de relatie tussen Brian en Jennifer) leidt helemaal nergens toe. Het acteerwerk is wisselend. William Baldwin valt als hoofdrolspeler door de mand. Hij heeft te weinig charisma om een film als deze te dragen. Gelukkig is er ook nog Kurt Russell, die deze film nog enigszins weet te redden. Opvallende bijrollen heeft de film niet te bieden en met name grote namen als Robert DeNiro en Donald Sutherland voegen weinig toe aan het geheel.

Backdraft is visueel zeker geslaagd, maar inhoudelijk stelt ze teleur.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Lovelyboy schreef:

Christ!!! He's not gonna sell you insurance. Just lift him up.

Een film die in het begin vooral één en al nostalgie uitademt, waarna hij toch wel in een soort heroïek omslaat waarvan ik me afvraag hoeveel protocollen er overtreden wordt. Een 'groentje' berispen op het niet goed dicht hebben van zijn jas, toch heeft Bull zelf zelden zijn jas dicht. Zo vind ik het ook bijzonder dat alles in de simpele uniform broek gebeurt en geen enkele brandweerman een overbroek draagt. Om als laatste het ronduit irritante karakter Tim aan te halen die te aanwezig is, te enthousiast en constant naar overacting neigt.

Desondanks heeft de film zat charme, en waar de heroïsche brandweer acties vroeger het hoofdelement waren, zie ik nu vooral naar het plotje met de 'aanslagen'. Het is wellicht een beetje ver gezocht maar zit best redelijk in elkaar en vooral De Niro en Sutherland vallen op in hun rollen rond dit gedeelte. Daarnaast brengt Howard op fantastische wijze het vuur zelf in beeld, precies zoals De Niro het omscrijft, als een levend, ademend en hatend fenomeen. De betiteling ' the beast' is ook lekker. Tevens komt die typerende verbroedering en kameraadschap voorbij. Ook mooi de stijlvolle en traditiegetrouwe begrafenisstoet en blijft het imposant dat soort voertuigen uit te zien rukken. Om als laatste de naar het heroïsche neigende soundtrack van Zimmer aan te halen die aardige momenten heeft maar het vooral van die eenzame trompet moet hebben. Cream, Martha and the Vandallas, Bruce Hornsby en Edwin Starr zijn een fijne toevoeging.

Backdraft is inmiddels al lang niet meer wat het geweest is, desondanks weet de film genoeg plot, spanning en mooie plaatjes te brengen om een dikke voldoende en zeker een prima avond te garanderen.

Afgelopen vrijdag een mooi dagje weg geweest met de bezichtiging van twee brandweermusea in Borculo en Rijssen, vooral Borculo was uitstekend, om daarna de avond nog even aftesluiten met iets in die trant en eigenlijk zijn er niet zo heel veel brandweer films buiten Ladder 49, Only the Brave en deze Backdraft. En aangezien Only the Brave, wat overduidelijk de beste is van de drie, geen Nederlandse ondertiteling heeft werd het Backdraft aangezien ik mijn vader dat niet aan wilde doen. En hoewel niet helemaal meer van deze tijd voldeed Backdraft toch weer.

De kritiek blijft niettemin staan rondom overdreven heroisme, het irritante karakter Tim, Baldwin die maar weer eens bewijst vooral alleen droevig te kunnen kijken en de vele protocollen die overtreden worden. Toch is de film ronduit spectaculair en is het vuur fan-tas-tisch in beeld gebracht zoals bijvoorbeeld het kleine fikkie dat Rimgale steekt om iets uit te leggen over hoe vuur beweegt en denkt. Dan zijn er de geluidseffecten die ook geweldig zijn plus de soundtrack van Zimmer waar al elementen uit Pirates of the Caribbean in te herkennen zijn. Tenslotte Donald Sutherland die weliswaar een klein rolletje heeft maar alle andere acteurs op grote afstand zet want wat een acteur toch en wat maakt hij het meeste van zo'n klein rolletje. Zoals gezegd maakt dit alles Backdraft tot een aangename zit en prima film uit het jaren '90 tijdperk.