• 9.373.864 stemmen

Met onder meer: Kurt Russell, William Baldwin en Robert De Niro

Gesproken taal: Engels en Litouws

Releasedatum: 23 augustus 1991

Plot Backdraft

"Silently behind a door, it waits."

Als kind heeft Brian McCaffrey zijn vader, een brandweerman, zien sterven. Jaren later sluit hij zich zelf aan bij de brandweer, waar zijn broer Stephen al werkt. De twee hebben vaak ruzie, wat alleen maar versterkt wordt door het feit dat ze collega's zijn. Nadat Brian angst voor het vuur krijgt gaat hij bij een onderzoeksbureau werken, waar hij achter een pyromaan aan gaat.

Stephen McCaffrey / Dennis McCaffrey

Alderman Marty Swayzak

Chief John Fitzgerald

avatar van DVD-T

DVD-T

Backdraft krijgt van mij 3 sterren.

De branden die er inzitten en de bestrijding hier van zien er zeer imposant uit allemaal dus dat zat wel goed.Maar de emotieonele scenes en het verhaaltje eromheen sloeg bij mij de plank goed mis en kon mij helaas niet bekoren,Alleen op het einde raakte mij het een beetje.

Goede rollen ook van DeNiro en Sutherland,en echt een pluim voor de score van Hans Zimmer.

avatar van The Last

The Last

DVD-T schreef:

Backdraft krijgt van mij 3 sterren.

De branden en de bestrijding ervan e.d. zijn juist het grote minpunt van de film. Het ziet er allemaal wel mooi en aardig uit, maar het realisme gehalte is gigantisch laag, en dat lijkt mij vrij cruciaal voor een brandweer-film die 'serieus' probeert over te komen. Het verhaaltje eromheen maakt gelukkig veel goed, evenals het acteerwerk.

avatar van egelhunter

egelhunter

geen slechte film. De scenes met vuur zijn mooi gemaakt. 3*.

Vind de brandweerfilm "Ladder 49" met john travolta en jaquin phoenix wel een heel stuk beter.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

In de basis prima plot. Echter in de uitwerking gaat er veel mis. Veelal veel te bombastisch en overdreven. Ook jammer van de op zich mooie muziek die echter totaal niet bij de film past, het komt totaal niet over. Acteerwerk over het algemeen best redelijk. Russell, DeNiro en Sutherland halen een voldoende. Baldwin, die geen onbelangrijke rol vertolkt valt me echter tegen.

Veel goede bedoelingen, de film snijdt echter geen hout.

avatar van Zinema

Bijzondere keus van Howard, maar geen verkeerde. Wel wat clichés en voorspelbaarheid in deze film met sterrencast. Edoch een onderhoudende en soms spannende zit. Goed.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Mwaaah, vanaf het moment dat je bij de eerste fik militaire bombastische muziek hoort, dan weet je eigenlijk dat dit niet al te best is. Deze brandweerfilm leunt op spectaculaire vuurscenes en tegelijk ook op drama, dat behoorlijk kut is: twee broers motten elkaar niet en uiteindelijk... komt het misschien toch nog goed? De vuurscenes zijn hoe dan ook het kijken waard, alleen had ik wel moeite met de werkwijze van sommige brandweerlieden, het kwam soms erg ongeloofwaardig over, onnodig heldhaftig enzo.

avatar van powerman

powerman

Thriller met veel explosieve actie. De branden zijn spectaculair in beeld gebracht en wordt er een realistisch mogelijke kijk gegeven op het leven en werk van brandweermannen. In Backdraft spelen ook veel bekende acteurs wat de film alleen maar ten goede komt.

avatar van charmed one

charmed one

ik vind dit wel een leuke film. een leuke cast. een lekker spannend sfeertje zit er in. ik heb me wel vermaakt.

avatar van Kevin13

Kevin13

Al van de bijzonder grappige openingscene weet je dat deze film zijn doel mist. De gehele cast doet het slecht, met name Kurt Russell. Ook Robert DeNiro weet deze film niet naar een hoger niveau te brengen. Special effects stelden ook niet veel voor, ja het is het jaar 1991 maar vond het verschrikkelijk irritant en nep uitzien. De soundtrack doet het ook niet, dacht dat het van Hanz Zimmer was? Verhaal is voorspelbaar, je ziet alles van mijlenver aankomen. Deze met de klas bekeken en iedereen heeft er dezelfde mening over. Deze film is simpelweg slecht.

avatar van Freckles

Freckles

Zaterdag 23:55 op VT4

avatar van Tarkus

Tarkus

Tameljk goede film, met redelijke vertolkingen.

Maar van regisseur Ron Howard heb ik al veel beter gezien en daarom toch een wat mindere score.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik vond dit echt een geweldige film. In die tijd waren de effecten van de brand heel bijzonder om te zien. Ik heb hem toen in de bioscoop gezien en voor die tijd waren het hele bijzondere special effects.

Nu nog steeds vind ik het een goede film. Vooral het verhaallijn van de moeizame relatie tussen de twee broers vond ik heel bijzonder om naar te kijken. Robert de Niro en Kurt Russel waren wel goed in hun spel. Baldwin wat minder. Maar het weergaloze spel van Donald Sutherland was werkelijk geweldig. Ik ben sowieso fan van die man maar hierin vond ik hem echt weer ijzersterk !!!

Tja, het verhaal is wel voorspelbaar ja, maar ach voor de rest zit deze film toch wel goed in elkaar !!!

avatar van Nomak

Nomak

Een aantal bekende namen in deze film. Zo een William Baldwin ben ik dan nog wel niet vaak in films tegengekomen, maar het lijkt me toch wel een behoorlijk acteur. Robert De Niro kan natuurlijk amper iets verkeerd doen. Hij is echt zo een man die niet hoeft te acteren, hij wordt gewoon zijn personage. Hier loopt hij dan ook rond alsof hij al jarenlang bij de brandweer in dienst is. Donald Sutherland is ook zo een topper. Telkens als ik hem in een film zie wordt het me weer duidelijk waar zijn zoon Kiefer het talent vandaan heeft. Hier zet hij weer een mooi personage neer, een soort Hannibal Lecter. En dan is er nog Kurt Russel in een geweldige rol. Hij is hier een onbevreesde brandweerman die zelfs zonder zuurstofmasker recht op de vlammen afgaat. Wat een held!

De actiescènes zitten goed in mekaar en de brandende gebouwen zien er goed uit. Spektakel verzekerd als de heldhaftige brandweermannen weer eens een brandend gebouw te lijf gaan. Het hele verhaal eromheen zei me dan wel iets minder, en het dreigde zelfs op een dom einde vol toevalligheden af te stevenen toen alles erop wees dat het personage van Kurt Russel de brandstichter zou zijn. Het zou wel erg toevallig zijn als hij dan net door zijn eigen broer ontmaskerd zou worden. Gelukkig worden we hier op het verkeerde been gezet.
Het einde met de dood van Kurt Russel vond ik wel mooi, net zoals de haat/liefde relatie van de twee broers doorheen de hele film.
Erg grappig moment ook als de jongste broer een etalagepop uit een brandend gebouw weet te redden.
Backdraft is toch wel een erg goede film met sterke acteerprestaties.

avatar van sofripa

sofripa

Inderdaad is het verhaal een beetje cheesy maar de superieure branden en de aanwezigheid van een ijzersterke Sutherland geeft 4 sterren als eindresultaat

avatar van neoryzer

neoryzer

zeker niet slecht, maar had nu geen wow gevoel ofzo..

avatar van DragQueen

DragQueen

Vrij aardige actiefilm, die op veel momenten best spannend was. het verhaal is redelijk, maar de vlammende effecten maken veel goed. en zijn prima verzorgd. verder is het acteerwerk dik in orde, met acteurs als russel, deniro en sutherland. 3 sterren.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Was lang geleden dat ik deze gezien had.

Mooie film over brandweermannen met een echte 90s sfeertje.

De branden zijn realistisch en spectaculair in beeld gebracht.

De moeizame relatie tussen Russel en Baldwin en de jeugdtrauma van de laatstgenoemde voegen ook echt wat toe.

Goed acteerwerk vwaarbij vooral DeNiro en Sutherland veel indruk maken als agent en ex-pyromaan.

En ook een spannende en ontroerende einde.

avatar van movierobert

movierobert

Beetje lefbal film, branden waren over de top, verder maakt het verhaal eromheen veel goed. Zeker de moeite waard om te kijken,

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Erg mooie actiefilm toch wel. Ik zag 'm weliswaar onder invloed, maar de dialogen waren erg strak en zaten vol emoties. Knap geacteerd. Het vuur was schitterend, al die explosies zorgden voor een waar spektakel. Verhaal is gewoon goed.

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Smaken verschillen maar ik sta wel te kijken van de hoge gemiddelde waardering voor deze film, maar liefst 3,18 en dat is in mijn ogen een beetje teveel voor een film die spectaculaire, zeer realistische momenten heeft tijdens de branden maar voor de rest een dertien-in-een-dozijn film is en ook nog eens in de geest van een soap serie zoals The Bold And The Beautiful. Natuurlijk zorgen Robert De Niro en Donald Sutherland voor een extra tintje maar voor de rest is het middelmaat troef. Wat me overigens verbaasde was een scene in het begin waarin tijdens het nablussen diverse brandweermannen een sigaret opsteken, alsof er geen kapotte gasleidingen kunnen zijn of een verborgen gas ophoping ...?

avatar van schram101

schram101

movierobert schreef:
branden waren over de top, verder maakt het verhaal eromheen veel goed.

Ben ik juist niet met je eens. Vond het hele verhaal vrij overdreven en de uiteindelijke conclusie een brandstichtende brandweerman ook vrij belachelijk. De scenes tijdens de branden vond ik dan juist weer prachtig. Heroische beelden van een stel helden die een vuurzee te lijf gaan onder de prachtige muziek van Hans Zimmer.. Schitterend!

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Bepaalde beroepen trekken bepaalde mensen aan (zoals pedofielen bij scholen, zwembaden en de scouting), bij de brandweer zijn er meer brandweermannen die zelf brandjes stichten dan je denkt en zeker de vrijwilligers bij de brandweer gaan zich hier niet zelden aan te buiten. Zo belachelijk is de conclusie in deze film dus niet.

avatar van schram101

schram101

Mwa, ik geloof er weinig van. Maar bedoel vooral het verhaal eromheen. Het paste ook gewoon niet echt in de film.

En let even op je spoilers, wil je!

avatar van NKS

NKS

Goede film, goede cast!

avatar van Minotaures

Minotaures

Na Ladder 49 wou ik een wat klassiekere zien.

Ook hier maak je de keiharde dagen van een gewinterde eenheid mee. Uiterst gevaarlijke baan die veel respect hoort te verdienen.

Net als Ladder 49 is het beetje te dramatisch en vol met clichés. De dood van Russel vond ik jammer en mager.

Het verhaal was niet erg interessant, ik keek hem meer uit nieuwsgierigheid na Ladder 49. Wel mooie beelden en actiestukjes van de brandweerlieden. Ook hun vijand was mooi op beeld gezet. Al vond ik dat 'backdraft' aan de goedkope kant (rook onder een deur vandaan komen en dan trekt het heel snel zich terug).

Dit valt onder 2en te delen. De ene deel gaat over Russel en z'n peleton, de ander over Baldwin en De Niro en hun onderzoek om de pyromaan te pakken te krijgen.

Qua voorspelbaarheid valt het mee. Eerst was de dader Russel, daarna de wethouder en dan blijkt het toch iemand van hun eigen eenheid te zijn. En dat confrontatie tussen Bull (Russel) en Axe was ook heuvelafwaarts. Dan nog over Russel's dood te zwijgen.

Toch heeft het zijn leuke momenten. Toen Baldwin nog een groentje was en in gewerkt moest worden. Wel een mooi einde met Baldwin die toen zijn oudere broers tips aan groentjes gaf.

Geen geweldige film, wel voldoende vermaking (al duurde die iets te lang).

avatar van scorsese

Mocht er zoiets bestaan als een subgenre brandweerfilms, dan zou deze de ultieme zijn. Er worden geen computereffecten gebruikt, maar echt vuur. En dat is te zien: de brandscenes zien er levensecht uit en zijn uitermate spectaculair. Ook omdat de acteurs letterlijk midden in het vuur worden geplaatst.

Soms nogal sentimenteel, en hier en daar wat over-acting (vooral door Kurt Russell), maar het werkt allemaal wel en de film is spannend en onderhoudend. Verder een cast met veel grote namen, waarvan de meest memorabele rol is weggelegd voor Donald Sutherland als de maniakale pyromaan.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Theatertje schreef:

Wat heb ik uit deze film geleerd:

staat je huis in de fik, doe dan geen deur open, of je zou wel eens voor een hete ver(r)assing kunnen komen te staan.

Wel een beetje laat natuurlijk, maar dat is dat kleine leuke onderonsje tussen Russell en Gedrick ( de aspirant ).

Gedrick: "How are we supposed to know if the floor is on fire in one of these?"

Russell: " Well......when the doors open,and if it's hot, don't get out. "

Heb de film weer eens uit de dvdkast gehaald, en even keihard gezet, wanwege die schitterende muziek van Zimmer.

Film staat nog steeds als een huis ja. Klik Zimmer

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

Goeie film, met een uitstekende Russell en Baldwin. Zitten wel een aantal clichés in, maar dat maakt niet uit. Hij duurt wel een klein beetje te lang.

avatar van 606

Zeer mooi gefilmd en spannend en emotionele stukken, vooral naar het einde toe.

Het is net of je zelf in een brandend huis zit, zat dan ook op het puntje van mijn bank ipv stoel.

Goed geacteerd ook.

avatar van bresje

bresje

Spannend, maar dan weer zo'n typisch Amerikaans zakdoek-einde dat veel te lang duurt.

Tsja, daar moet je van houden... Verder een prima filmpje hoor!