• 9.373.111 stemmen

Ernest Scared Stupid (1991)

Komedie / Fantasy | 91 minuten

Genre: Komedie / Fantasy

Geregisseerd door: John R. Cherry III

Met onder meer: Jim Varney en Eartha Kitt

Plot Ernest Scared Stupid

Op de avond voor Halloween maakt Ernest P. Worrell per ongeluk de gruwelijke trol Trantor wakker. Deze trol gaat op jacht naar kinderen en verandert ze in kleine houten poppen. Het is nu aan de vriendelijke schlemiel Ernest en zijn kleine hondje Rimshot om de trol tegen te houden. Maar dan moeten ze wel snel zijn, want als Trantor vijf kinderen heeft verzameld, kan hij een leger van monsters laten ontwaken.

avatar van Legan

Legan

Varney is nog steeds amusant, maar helaas hebben de kinderen hun rentree gemaakt in de reeks, na weg te zijn gebleven uit deel 2 en 3. Ook jammer dat van het vermakelijke duo Bobby & Chuck alleen Bobby over is en die krijgt superweinig screen-time. Zijn nieuwe partner Tom is toch stukken minder grappig (eigenlijk helemaal niet). Toch weer lekker druk en chaotisch hoewel tegelijkertijd ook een stuk flauwer.

avatar van Film Pegasus

Na Ernest saves Christmas moest ook die andere Amerikaanse gecomercialiseerde feestdag er aan geloven: Halloween. Je moet het wel aangeven dat hij blijft volhouden met de filmreeks. Het eerste gedacht was om uit compassie de makers hiervan een euro toe te steken, maar na het kijken van de film kan je die beter naar hun kop gooien. Triestig gewoon...

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Muf en belegen.

Vond Ernest Scared Stupid als kind geweldig en op basis van die herinnering had ik de film een kleine voldoende gegeven. Hoe anders is dat 20 jaar later!

Het begin is nog wel aardig, met de introductie van de kluns Ernest en de andere personages. Ik kan best even lachen om die flauwe grappen. Maar het wordt al snel een herhaling van zetten. Na een tijdje begint het gewoon zwaar irritant te worden.

Verder is het acteerwerk echt afschuwelijk slecht, met name van die kinderen. Zelden kinderen zo on-naturel en geforceerd zinnen zien uitspreken. Eén blik op IMdB leert ook dat geen van hen ooit een verdere filmcarrière is begonnen; iets wat bij de betere kindacteurs doorgaans wel het geval is.

Het verhaal is uiteraard vrij dom, dat weet je van te voren. Wat ik echter niet meer wist was de vreselijk uitgesponnen finale. We zien een soort 'dans' van uitermate slecht gekostumeerde trollen, kinderen en hun ouders in Halloween outfit. Niet grappig, niet spannend maar gewoon plain stupid. Ging ook weer eindeloos lang door. Over camerawerk of effecten zal ik niet eens beginnen.

Goede jeugdfilms blijven goed, ook op latere leeftijd (denk aan Labyrinth of The Never Ending Story). Maar Ernest is definitief van zijn voetstuk gevallen en ik voel geen enkele behoefte om zijn overige werk nog te gaan bekijken. 2** (een laatste restje jeugdsentiment)

avatar van Shadowed

Shadowed

Beruchte film op MovieMeter vanwege de notering in de floplijst, maar het uiteindelijke resultaat valt in dat opzicht positief mee. Jim Varney is nogal flauw als lokale dorpsgek en de humor is zeker aan de mindere kant, maar de makers zetten een aardige sfeerzetting neer en schrikken niet terug om scenes tevoorschijn te toveren die de grens opzoeken. Uiteraard is dat bedoelt met kinderen op het oog, want voor een volwassen filmliefhebber zal Ernest Scared Stupid hoe dan ook weinig angst en/of stress aanjagen. Het gebeuren kabbelt verder vooral voort, kent een nogal matig verhaal en slaat eigenlijk nergens op, maar de finale is prettig over de top en de effecten blijven altijd praktisch. Het is best vermakelijk, al zal je als kijker rekening moeten houden met nogal dik aangezette humor.