• 9.377.055 stemmen

The Curious Case of Benjamin Button (2008)

Drama / Fantasy | 166 minuten

Genre: Drama / Fantasy

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Cate Blanchett en Tilda Swinton

Releasedatum: 29 januari 2009

Plot The Curious Case of Benjamin Button

"Life isn't measured in minutes, but in moments."

Terwijl de orkaan Katrina op New Orleans afstormt, ligt de bejaarde Daisy op haar sterfbed. Ze vraagt haar dochter om voor te lezen uit een oud dagboek. Het dagboek vertelt het bijzondere verhaal van Benjamin Button. Benjamin wordt geboren als bejaarde man, en wordt vervolgens met de dag jonger. Halverwege hun levens worden Daisy en Benjamin verliefd. Maar wat zal de toekomst brengen wanneer Benjamin steeds jonger, en Daisy steeds ouder wordt?

Benjamin Button

Grandma Fuller

Elizabeth Abbott

avatar van lykathea

lykathea

Ik zie die discussie hier niet in terug hoor, het ging om 't aantal, en het aantal alleen.

avatar van Miss Sway

Miss Sway

Ik geloof dat je er zelf een discussie van maakt, ik geef alleen mijn mening...

avatar van MARCUS CORVUS

MARCUS CORVUS

ik zeg: 'g a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a p'

avatar van mellajones

mellajones

nou ben benieuwd hoe hij afloop kwam even kijken hoe lang die duurde maar vind hem echt wel goed..

avatar van hunkydory

hunkydory

MARCUS CORVUS schreef:

ik zeg: 'g a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a p'

Neem anders een lekkere kop koffie ...

avatar van Eric Roberts

Eric Roberts

Gisteren naar deze film geweest in de bios.

En al was de film bij vlagen ietsje langdradig, heb me toch prima vermaakt.

Verhaal is natuurlijk dikke fictie maar prima gespeeld door Brad Pitt en niet te vergeten Taraji P. Henson (moeder van Benjamin) die ook een perfecte rol wegzet.

Persoonlijk stoorde ik me soms ietwat aan de oudere (in bed liggende) Daisy (Cate Blanchet) die als jongere versie een veel betere rol wegzette.

Maar al met al prima film voor een leuk avondje vermaak!

Dus dik verdiende 3,5!

Hij viel me echt tegen.

had er meer van verwacht.

avatar van helleke

helleke

Origineel verhaal.

Het moet inderdaad raar zijn om uw leven omgekeerd te leven.

Verveelde me zeker niet ondanks de lange speelduur maar ik ben wel verbaasd dat de film zoveel oscarnominaties in de wacht heeft gesleept.

De acteerprestaties waren in orde zonder meer.

3 sterren.

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Fincher's oscardrama

Het viel me toch allemaal wat tegen. De film is vrij goed maar ik kreeg overal het idee dat er meer uit te halen viel.

Grootste probleem is dat het moeilijk is voor me om een binding te krijgen met Benjamin. We krijgen uiteindelijk niet echt veel over zijn karakter te weten. Het is een lieve goede man met het hart op de goede plek, maar echt uitgediept wordt hij nergens. Het is natuurlijk de vraag of een dergelijk sprookjesachtig geheel dat nodig heeft, als drama schreeuwde zijn personage om meer body. Pitt heeft ook niet het talent om veel te laten gebeuren zonder dat hij wat hoeft te zeggen. Hij is geen slecht acteur, maar heeft nooit kunnen laten zien dat hij echt diepe rollen aankan.

Het script is niet heel goed geschreven. Alles gebeurt stapsgewijs waardoor verrassing onbreekt. Naast de gimmick van het 'jonger worden' is het een vrij standaard (biografisch) drama die erg zijn best doet 'mooi' te zijn. Thema's als 'de dood' en 'de tijd' worden vrij oppervlakkig uitgewerkt, had gehoopt een wat filosofischer geheel te zien. Teruggaan naar het heden (met het ouder geworden personage van Cate Blanchett en haar dochter) om het verhaal te vertellen haalde me ook te vaak uit de film.

Ondanks dat het tegenviel waren er genoeg pluspunten. Met de sfeer zat het wel goed, Fincher schiet het geheel weer prachtig en ik heb me bij de lange speelduur geen moment verveeld. Ook genoten van de vrouwelijke rollen, vaak is het omgekeerd namelijk

Het lijkt een wat negatief stuk al met al en zo slecht was het niet. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog maar ik kreeg het gevoel dat er meer uit te halen was.

3,5

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Veel critici noemden al de vele vergelijkingen met Forrest Gump (ook van scenarist Roth) en ik zie de vergelijkingen goed. Dat is gelijk ook het grootste probleem want met zijn dikke twee en een half uur kom je nog altijd maar weinig over de personages te weten. Geen enkel personage wordt uitgediept op wat 'kekke' eigenschappen na (de 'bliksem'-man, de kapitein) en Benjamin zelf wordt ook nooit uitgediept. Het is gewoon een wandeling langs verschillende scènes, sommige die wel erg breken met de stijl van de rest van de film (het ongeluk van Daisy, op zich een mooie scène maar qua stijl meer een uitzondering dan een toevoeging). De film is verder wel goed geregisseerd en geacteerd en ik ben het eigenlijk met Brooklyn eens. Dit is een film waar de minpunten toch meer naar boven komen omdat er zoveel potentie in de film zit. Het eindresultaat is goed, maar bij lange na niet wat het had kunnen/moeten zijn.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Moest eigenlijk niet denken aan de forest gump film.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Gisteren in avant premiere en vond het een bangelijke film. Voelde de 2,30 uur geen eens. Super acteren, vooral de gang door zijn leven vond ik adenbenemend. Een van de betere films ooit gezien in mijn leven.

De vergelijkingen met forrest gump zijn vergezocht maar ja, met dezelfde scenario schrijver ertussen kun je moeilijk iets anders verwachten.

Fincher blijft voor mij één van de beste Regisseurs en brad pitt wordt eindelijk serieus in acteren, die verdient die oscar allesinds.

5/5

avatar van Oggie

Oggie

jeetje dat was een saaie zit zeg.

Niet heel slecht, maar de meeste Pitt films vind ik 5x beter.

Duurde echt te lang en maakte verder weinig bij me los. Ook het feit dat hij steeds jonger werd, had eigenlijk niet zoveel impact op de film, enkel op zijn vriendin.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Niet enkel de naam van Fincher, maar ook het plot maakten me al een tijdje nieuwsgierig naar deze film. Ik vroeg me enkel af of de film echt 160 minuten nodig had om het verhaal te vertellen, het leek mij eerlijk gezegd wat lang. Gelukkig weet Fincher wat hij doet en maakt van The Curious Case of Benjamin Button een film die zelden weet te vervelen. Ben je als kijker niet bezig met je inleven in de karakters, dan zijn er altijd nog de prachtige plaatjes, geestige humor, het sterke acteerwerk of de geweldige make-up effecten om van te genieten.

Enige puntje van kritiek is dat de film qua opbouw nergens buiten de lijntjes gaat. Het verhaal is dan misschien uitzonderlijk, de manier waarop het wordt verteld verre van. Het leek soms wel of er een standaard stappenplan voor een dergelijke film werd ingevuld, inclusies een handjevol personages. Daar had imo wel iets meer creativiteit mogen komen. Verder is The Curious Case een voortreffelijk en mooi vormgegeven verhaal, met een schitterende boodschap. En eindelijk eentje die je niet met geweld in je strot wordt geduwd.

4 sterren.

avatar van WhoKnowZ

WhoKnowZ

Als liefhebber van Fincher en aangetrokken door 13 oscarnominaties die de film in de wacht sleepte, besloot ik dan toch maar eens om een film in de bioscoop mee te pikken (tegenwoordig steeds minder vanwege de hilarisch hoge prijzen). Fincher probeert hier een genre uit, waar hij nog geen ervaring mee had. Tot nu toe kenden we hem vooral van legendarische thrillers zoals Seven en The Game.

Knap geregisseerd en goede acteerprestaties van Pitt en Blanchett.

Gebruik makend van een voice-over en flashbacks van een vrouw op het einde van haar leven, worden de regels netjes gevolgd door Fincher. Maar vanwege het originele uitgangspunt en de dramatische gebeurtenissen, blijft de film toch boeien van begin tot einde. Het ouder en jonger maken van de hoofdacteurs vond ik enorm knap gedaan.

Mijn grootste punt van kritiek is, dat je na het zien van de trailer, de volledige film min of meer gezien hebt. Hoewel het het verhaal op zich wel origineel gevonden is, had ik op sommige plaatsen toch wat meer creativiteit verwacht.

De film was ook af en toe een beetje langdradig. Het verhaal kon gerust in een half uurtje minder verteld worden.

3,5 *

avatar van Kimpe09

Kimpe09

Te langdradig als je 't mij vraagt.

avatar van MrHayo

MrHayo

Wat een geweldige film zeg! Een van de beste drama's die ik in jaren heb gezien. Zo'n mooi verhaal, echt een sprookje. Duurt lang, maar er gebeurt genoeg en de film bleef me boeien.

Vond het zo mooi hoe Benjamin in het leven stond, zo gefascineerd overal over en zo'n goedhartige man. Erg goed geacteerd door Brad pitt.

Gaat zeker veel Oscars krijgen wat mij betreft!

avatar van Depplovertje

Depplovertje

geweldige film! heb me totaal niet verveeld ook al duurde de film best lang, gaat denk ik ook veel oscars in de wacht slepen!

vooral de 'moeder' van Benjamin Button had een goede rol!

avatar van CTK

CTK

Gisterenavond op mijn verjaardag naar de cinema geweest en deze dus al kunnen zien.

Een lange film, maar geen lange zit. Wat is deze wondermooi en hij zit zeer goed in elkaar.

5*!

avatar van Qwertary

Qwertary

Meesterlijk prachtige film! Het is lang geleden dat ik echt lang stil ben geweest van een film, dat was geloof ik Lord of the Rings ofzo. Goede prestaties van Brad Pitt en de rest van de cast, verhaal was heel mooi en de muziek was prachtig. Het is een lange film ja, maar ik vond het geen lange zit absoluut niet. Ik kwam er pas achter toen ik buiten stond

avatar van serpico

serpico

Het leuke aan magie is dat het eigenlijk niks bovennatuurlijks is. De échte magie zit in ons eigen, alledaagse leven. Maar je moet een kanjer van een filmmaker zijn wil je die magie zó weten om te buigen dat het werkelijk gaat leven op het witte doek.

Gelukkig voor ons dus maar dat er kanjers bestaan. David Fincher slaagt er met vlaggen en wimpels in om zijn film magisch te maken. Ik heb nooit geweten dat het leven zo sprookjesachtig en mooi kan zijn.

Fincher toont ons desondanks een alleszins curieus leven, maar geeft het zo'n logica en menselijke gedrevenheid mee dat alles op zijn plek valt. De film eert het vertellen van wonderbaarlijke verhalen, en doet er zelf aan mee. Het begin, met de anekdote over de nieuwe klok, is bijvoorbeeld zo onwaarschijnlijk prachtig, zo mooi gevonden, zo heerlijk surrealistisch en 'echt' tegelijk. Een waar mirakel.

De monumentale lengte van de film is absoluut geen probleem. De film zakt nergens in, valt nergens uit de toon, schiet nooit aan zijn doel voorbij. De regie-oscar zou voor mijn part op zijn plaats zijn. Hoe vaak zie je zo'n perfect uitgebalanceerde film, met als centrale thema's liefde en het leven, die zijn kwaliteit volledig weet vast te houden? Maar Fincher doet het niet in zijn eentje: de rol van Benjamin Button is één van Brad Pitt's beste, en dat zegt heel wat. Het is de eerste keer dat ik naar hem zat te kijken en vergat dat ik naar Brad Pitt zat te kijken. Hij gaat compleet op in zijn rol en maakt hem tot een meer dan memorabel personage. Spelen dat je een oud mannetje bent met de mentale leeftijd van een peuter zou een talent kunnen zijn dat alleen Brad Pitt bezit. Hij weet keer op keer de juiste toon te raken, en zijn reünie met Cate Blanchett (na Babel) maakt het alleen maar beter.
Maar wat het 'm doet is het script. Schrijver van Forrest Gump, en er zijn ook wel wat raakvlakken te vinden, maar dit is geenszins een nadeel. De enige drijvende kracht die de film eigenlijk kent is het ouder (qua leeftijd, niet qua fysiek) worden van de hoofdpersoon. We zien de verschillende mensen die Benjamin ontmoet, en hoe zij hun levens leiden, en dat, durf ik te beweren, is zelden zo fascinerend en intrigerend gefilmd als hier. De wereld, ons leven, de hilariteit ervan, de sensatie, de emotie, de dilemma's, de liefde, het toeval ... het zit er werkelijk allemaal in. Zonsopkomsten, dans, een fabuleuze soundtrack, magnifieke special effects (let op de begincredits met alle knopen!), het voortschrijden der jaren: Whoa! Het is een Curious Case dat Fincher er zo'n geniaal geheel van heeft weten te smeden. Mijn favoriete scène voorlopig is die ene waarin Benjamin Daisy's ongeluk beschrijft. Daarin komt de gedachtegang van een mens en de wreedheid van het lot en alles zó knap samen, dat je alleen maar met open mond kan toekijken.

Geholpen door een prachtige cinematografie, enkele stille traanmomentjes en zijn verbijsterende sfeer voelt The Curious Case of Benjamin Button in alles aan als een klassieker. Het is een fascinerende kijk op onze krioelende planeet vol mensen, en hun onderlinge gedragingen en geneugtes. Deze film maakt zelfs de dood draagbaarder. Zonder maar een seconde pretentieus te worden. Deze film is 100% genieten geblazen, maar wel doordacht, en met stijl en mogelijkheden tot filosoferen. Gaat het zien!

Overigens ook alweer een tijd geleden dat een film zolang door mijn hoofd bleef spoken. Het is nu bijna een week geleden dat ik hem zag, en hij zit er nog steeds. Het zal de magie zijn. Ook lang geleden dat ik zo hard gelachen heb. Vergeet niet dat er ook nog een schitterende, relativerende droogkomische grap in de film zit.

Waar gaat deze film over? Over ons leven, en wat je er allemaal mee kunt doen.

al staat een verhoging zo goed als vast

avatar van Flavio

Flavio

Wat een vreselijk tamme vertoning. In uiterst traag tempo worden de weinig bijzondere lotgevallen van Benjamin verteld, de man die als bejaarde ter wereld kwam en als baby stierf. Natuurlijk zit de film vol inconsequenties (dat kan ook niet anders met zo'n bizarre plot) maar goed, daar wil ik nog wel overheen kijken.

Wat de film de das omdeed was dat er gewoon nauwelijks iets te vertellen viel, behalve dan het steeds jonger worden. er was geen spanning, al helemaal niet tussen de hoofdpersonen, er was geen passie, geen avontuur, geen enkele scene die ook maar de minste rimpeling veroorzaakte. De ontmoeting met zn biologische vader was tam, de liefdessenes waren tam, zelfs de oorlog was tam. En zo kabbelt het na 3 uur (die wel 9 uur leken) naar de aftiteling.

Je zou zo 1,5 uur uit de film kunnen snijden zonder bijzonder veel te missen.

avatar van Xabre

Xabre

Mooie film, was (zoals eerder al gezegd) op sommige momenten langdradig, maar niet heel erg storend vond ik.

Was een super film om te bekijken, je wist wel wat er ging gebeuren (zoals bij veel films weliswaar) maar toch vond ik het erg mooi gebracht hoe de twee levens mekaar telkens kruisten, hoe er een cyclus van het leven werd gemaakt.

Qua acteer prestaties vond ik het goed, zeker omdat de kijker niet echt afgeleid kon geraken van special-effects of andere 'moves' die de acteurs soms wel eens durven overschaduwen ( typisch hollywood vind ik persoonlijk).

Er was misschien wel meer uit deze film te halen, maar ik veronderstel dat ze het maar zo gelaten hebben om de film niet teveel in één of ander hoekje te duwen, dus om de film voor zo een breed mogelijk publiek toegankelijk te maken.

Ik kan de vergelijking ergens wel zien met Forrest Gump, maar vind dat het qua fantasy niveau wel ietsje dichter aanleunt bij Big Fish.

Voor mij één van de betere films die ik in lange tijd heb gezien, en verdient van mij dan zeker ook een 4,5* .

WAUW.

wat een origineel verhaal, en wat een goede acteerprestaties!

ik vond alleen dat ze te lang in de 'opa' fase bleven hangen, dat kon voor mij iets sneller, want ik merkte wel dat ik het leuker vond toen Brad Pitt jong werd, zodat hij eruit zag ong. zoals nu.

voor de rest.. mooie muziek en zeker een aanrader!

maar kan iemand mij vertellen hoeveel oscars deze film heeft? of gehad?

avatar van WessRocks

WessRocks

Gisteren de film gaan kijken in de cinema, moet zeggen vond het een goede en originele film. De hoofdrollen worden fantastisch neer gezet. De acteerprestaties zijn echt top te noemen. Het is mooi om het leven van benjamin te zien. Naar het einde toe wordt het gewoon steeds beter en het eindigt prachtig. Een aanrader!

(Zeker voor de mensen die een jonge Brad nog eens willen zien )

avatar van WessRocks

WessRocks

obsessedbymovies schreef:

maar kan iemand mij vertellen hoeveel oscars deze film heeft? of gehad?

Ze hebben 13 nominaties geloof ik, maar de oscars worden pas uitgereikt op 22 februari. Dus het is nog even afwachten hoeveel ze daadwerkelijk in de wacht zullen slepen.

avatar van hulkio

hulkio

Zoals we van Fincher mogen verwachten is ook The Curious Case of Benjamin Button een visueel prachtige film met sterk acteerwerk. De vergelijkingen met zowel Forrest Gump als Big Fish zijn makkelijk te maken, maar toch heeft deze film genoeg eigen aanvullingen/ toevoegingen op die films om toch origineel over te komen. Dit is wel een film waar ik de making-of van wil zien, echt erg knap hoe ze Brad Pitt als jonge Benjamin in beeld brengen. Weinig minpunten eigenlijk, misschien had het iets korter gemogen. Wat verder wel erg jammer was waren twee mensen in de zaal die het nodig vonden om de halve film hardop te praten….

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Rustige, onderhoudende film. De film is de hele tijd wel boeiend genoeg. heel eerlijk gezegd had ik er wel iets meer van verwacht, dit waarschijnlijk door al die oscarnominaties. Maar het acteerwerk is meer dan gemiddeld, en de sfeer, de tijdgeest en de decors zijn prima. het werd mij echter niet helemaal duidelijk, waarom hij omgekeerd leefde.

avatar van Jeewee

Jeewee

Toen ik van het verhaal hoorde (iemand wordt oud geboren en wordt steeds jonger) EN hoorde dat Brad Pitt erin speelde werd ik wel heel erg benieuwd. Mede door de 13 oscarnominaties, het feit dat Fincher hem regisseert en Brad Pitt erin speelt verwachtte ik vrij veel van deze film.
Ik vind het een goede film die knap is geregisseerd. Knap omdat de film zo lang duurt. Het regisseerwerk verveelt niet in die lange 2,5 uur niet, maar de film wel. Ik vind dat ie te lang duurt omdat het in feite een vrij gewone film is.
Brad Pitt speelt (erg goed overigens!) eigenlijk een gewone man met een gewoon leven. Het enige verschil met een gewoon leven is natuurlijk dat hij oud begint en jong eindigt. Van het verhaal verwachtte ik een soort Big Fish/Forrest Gump film, maar die kwam niet naar voren vind ik.
De magische en onwerkelijke sfeer die er heel sterk in Big Fish wel heerst, miste ik te veel bij deze film.
Dit was een uitgelezen script om er zo'n surrealistische en misschien wel humoristische film van te maken maar dat is Fincher niet gelukt. In dat opzicht is het regisseerwerk dan weer niet knap. Het eerste halfuur/uur vind ik wel erg goed omdat hierin nog wel dat mysterieuze sfeertje hangt wat een zo'n film magisch maakt. Maar naarmate de film vorderde ging dat sfeertje verloren waardoor het te langdradig en zelfs bijna saai werd. Wat ik ook jammer vond is dat er net iets te veel echte filmmomenten in zaten. Van die momenten die alleen in films voorkomen (dat Benjamin zijn vader zomaar vergeeft voor het te vondeling leggen van hem) bijvoorbeeld.
Wat ik ook merkte is dat Pitt moeite had met deze rol goed acteren. Dit is een wat serieuzere rol en hij heeft altijd al de wat lossere personages gespeeld (Fight Club, Seven, Snatch). Ik vond wel dat hij het erg goed deed, maar ook dat hij net te weinig ervaring had met dit soort personage.
Daarom vind ik dat Fincher en Pitt het maar moeten houden bij de spannende mystery-thrillers als Fight Club en Seven.
Ik merk nu pas dat ik erg kritisch ben op deze film maar dat mag ook wel bij een film met 13 oscarnominaties. Ik vind 13 teveel maar laat het niet gezegd zijn dat ik dit geen goede film vind.

avatar van Montorsi

Montorsi

De nieuwe Fincher, de vorige was een klein pareltje, al was het geen Fight Club. Sowieso zal hij dat niveau wel nooit meer bereiken, maar het blijft altijd wel iets om naar uit te kijken.

The Curious Case of Benjamin Button, erg origineel is het verhaal zelf natuurlijk allemaal niet, op het uitgangspunt na. De vergelijking met Forrest Gump is snel gemaakt, al zijn de verschillen ook erg grootschalig. Was wel blij dat het geen happy feel-good movie is geworden, in tegendeel, het verhaal is vrij pijnlijk en in elk opzicht uitzichtloos. Het blijft ook allemaal erg duister en tevens sterk doordat in geen enkel opzicht naar een verklaring voor het jonger worden is gezocht.

De regie was in ieder geval weer dik in orde, al is het natuurlijk wel een beetje mainstream en wordt er vooral beschrijvend te werk gegaan. Zaten wel een paar mooie shots in toch, en was de oorlogsscene met name erg geslaagd.
De speelduur zag ik veelvuldig bekritiseerd worden, en het zou allemaal erg saai zijn. Niets van dit alles is waar, saai is het gewoon allesbehalve (ik zou in ieder geval niet weten welke elementen), en een film als deze heeft nu eenmaal niet genoeg aan 90 minuten.

Echter toch ook een minpunt, al was het geen verrassing, waren die levenslessen die allemaal veel te opzichtig de revue passeerden. Daaraan merk je toch wel dat dit allemaal niet te moeilijk gebracht moet worden en een groot publiek dient te (en ook gaat) worden aangesproken.

Pitt vond ik het overigens prima doen, maar hier gaat hij geen Oscar voor winnen lijkt me, lang niet obzienbarend genoeg.

Hoe dan ook een geslaagde film. 3.5*