- Home
Releasedatum: 22 april 2010
Bekijk via CANAL+
Plot The Crazies
"Fear Thy Neighbor"
De bewoners van een klein plaatsje in Kansas krijgen te maken met een vervuiling van hun watervoorziening. Het water blijkt te zijn besmet door een mysterieus gif, dat is vrijgekomen na een vliegtuigcrash vlakbij het plaatsje. Langzaamaan beginnen de inwoners gestoord te worden...
David
Deardra Farnum
Bill Farnum
Nicholas Farnum
Donkerwoud
De suspense wordt mooi in beeld gebracht maar het is niet genoeg om hem een eigen vibe mee te geven. We hebben alles wel een keer eerder gezien, meestal beter uitgewerkt.
Minotaures
Een uitstekende horror film.
Heb zelden zulke spannend en sfeervolle horrors gezien. Het deed me wel lichtjes aan Carriers denken.
Opbouw vond ik erg goed. Het is ook overzichtelijk voor de kijker om te zien hoe een doodnormale persoon transformeert tot een volkomen krankzinnige moordmachine.
Ook het aanwezigheid van het leger kwam voldoende op beeld, met wat uitleg waarom ze het doen. Daarnaast zie je de brute manieren van de soldaten om zowel de geïnfecteerden als de gezonden op een onmenselijke wijze de dood injagen.
Bij vele films laat een film mij met vragen achter, je zou kunnen zeggen dat je dat aan je fantasieën kan overlaten maar bij deze werden al mijn vragen (en waarschijnlijk bij de meesten ook) beantwoord.
Acteerwerk was niet altijd geweldig, maar over het algemeen speelde iedereen zijn rol goed. Niet elk personage vond ik even interessant, maar de hoofdrolspelers waren wel boeiend.
Ook het camerawerk was goed, de beelden van de plattelands dorpje, haar centrum, boerderijen en woningen waren duidelijk op beeld.
De 'gekken' zagen er krankzinnig goed uit, vergelijkbaar met een zombie. Sommige leken trouwens alsof ze handelden uit eigen kennis. Zo heb je dat met de vrouw en zoon van de eerst gedode 'gek' bij het begin. Terwijl anderen het gewoon systematisch (waarschijnlijk voor de lol) doen, zoals dat gewapende drietal.
Er zitten genoeg spannende momenten (hooivorkscène) en redelijk wat schrikstukjes in, deze kan je dus het best met geluid op 25 en alle lichten op 0 bekijken.
Banjo
- 2036 berichten
ik vond het een hele matige film met...
- karakterloze personages
- cliche's
- saai
- standaard schrik momenten
- matig (misplaatst) acteren
1 1/2 ster
remorz
Aardig.
Leuk horror-tussendoortje. Een recept dat we inmiddels kennen; ook al is de insteek nét anders, de basis komt op hetzelfde neer. Verder is hier wel interessant dat je geïnfecteerden minder snel door hebt (ook omdat niet helemaal duidelijk is hoe het zich overdraagt), al is het jammer dat daar weinig mee gedaan wordt.
Creepy sfeertje, met name in het begin, leuke muziek en enkele goede scènes (de wasstraat), waardoor het geheel goed te happen is. Niet origineel, beetje repetitief en per scène erg voorspelbaar, maar toch voldoende. 3*
Zeriel
Prima film. Ondanks de vele cliché-momenten; hoort gewoon bij het genre, bleef de film mij boeien. Goede sfeer, prima acteurs, mooi in beeld gebracht. Met een paar gedenkwaardige scenes, zoals met de slijptol, en de plantvork, (nee dat is geen riek.)
Ik vond dit echt stukken beter dan The Happening, de grootste filmdeceptie van de afgelopen jaren.
Redelijke zombie-horrorfilm die zich voor de zoveelste keer in een klein stadje afspeelt. De film blijft netjes binnen de grenzen van het genre, en er word dus ook niks nieuws getoond. Echt eng wordt t niet, en het horror-gedeelte blijft vrij braaf. Maar er gebeurd genoeg en de film ziet er ook wel goed uit, wat uiteindelijk een vrij vermakelijk filmpje opleverd.
sinterklaas
Weer een soort zombie apocalypsefilmpje waar er inmiddels al zoveel van zijn. Maar toch was dit opnieuw weer genieten geblazen. De hoofdrol is weer aan de orde voor Timothy "codename 47" Olyphant, die hier weer erg tof bezig is als sherrif. Wie al helemaal de rol stal was Joe Anderson. Vooral met zijn stereotype uitstraling. En natuurlijk Radha Mitchell mocht er wezen. De film is gewoon weer lekker zorgvuldig opgebouwt en de spanning is nog best wel te snijden. Het mag allemaal wel afgezaagd zijn. Het blijft gewoon leuk en de creativiteit is hier ook weer in volle gang. Ook mooie landschappen en het dooie dorpje dat langzaam maar zeker veranderd in een quarantaine. En ook nog hier en daar toffe actiescenetjes.
Ook de zom.... ja wat waren het nou eigenlijk? Zagen er goed uit en wat nu wel opvallend is is dat als je dit keer door zo'n creatuur word gebeten of gekrabt dat je niet hetzelfte word als hen.
Het einde was ook harstikke gaaf met die atoombom en de aftiteling doet verdacht veel denken aan de nieuwsfragmenten en het einde van Dawn of the Dead (2004) bijmekaar. Geen Happy end dus. Echt fantastisch!
Nee dit was gewoon weer een heerlijke horrorfilm waar we niet over mogen klagen.
Elineloves
Vorig jaar, toen deze film net uit was, heb ik 2 á 3 keer geprobeerd om deze film te kijken. Let wel, uit te kijken. Telkens er aan begonnen en toch weer afgezet. Waar het aan gelegen heeft? Geen idee. Misschien viel het me toen zodanig tegen dat ik er geen zin meer in had, of was ik gewoon telkens te moe om verder te kijken en heb ik het daarom meerdere kansen gegeven. Ik had het, tot nu dan, nog nooit in zijn geheel gezien en het verbaasde me hoe weinig ik me er überhaupt nog van herinnerde. Hoeft op zich ook niet, want de film is voorspelbaar genoeg om te kunnen raden wat er zou gebeuren.
Toch viel het me nog wel mee. Het is een vermakelijke film die goed wegkijkt, zijn spanningsmomenten kent en het acteerwerk was ook niet slecht te noemen. Toch is het allemaal een typisch geval van: 'net niet'. Je zit niet helemaal geïntrigeerd te kijken, de binding met de personages is niet altijd even voelbaar en de sfeer die voornamelijk in de eerste helft goed aanwezig is, wordt naarmate de film vordert steeds minder.
Ik heb het origineel overigens nooit gezien, misschien moet ik die over een tijdje een kans geven. Dit voelde voor mij in ieder geval teveel aan als 'leentjebuur'.
Decec
Een redelijk horrorfilm...
Het is mijn smaak niet...
Komt verhaal bekend (andere film) voor...
Tjonge te veel virus...
Ontevreden acteerwerk...
Nee, geen spannende film...
david bohm
Mwah had best wat gekker gemogen deze film. Het begin, de aanloop naar de catastrofe vind ik vrij sterk, wat daarna volgt wordt voor mij al gauw wat saai. Acteerwerk is redelijk, hoewel de reacties allemaal nogal cliché zijn.
Tja, het enige leuke aan dergelijke films is de sarcastische humor of de manier waarop de besmette mensen om het leven komen. Of je moet natuurlijk echt origineel uit de hoek komen om op te vallen tussen zombie/geïnfecteerden films. Deze film is niet slecht gemaakt en ik zie zowel Mitchell als Olyphant graag aan het werk. Maar bijzonder veel houdt de film ook weer niet in. Af en toe leuke ideeën, maar nergens echt memorabel. Eentje voor tussendoor dit, maar meer niet.
jordandejong
Vermakelijke remake waarvan ik het orgineel nooit heb gezien.
Vond het eerste deel van de film toch behoorlijk moeilijk om door te komen, gewoon erg saai.
Later begint het een beetje los te komen. De stad wordt door steeds meer Crazies overlopen en dat doet de film goed.
De film heeft redelijk wat spanning, 1 a 2 schrikmomenten, maar een tekort aan gore wat ik toch wel erg jammer vond.
Redelijk filmpje die (vooral in het tweede deel) wel vermakelijk is maar nergens echt overtuigend is.
Ik struikel toch ook wel een beetje over de speelduur van de film. Wat mij betreft iets te lang voor zo''n degelijk horror filmpje.
El Loco
Erg voorspelbare horrorfilm
Echt boeiend kan je het verhaal niet noemen. Weer zo’n een of andere epidemie dat ergens in een klein dorpje uitbreekt. Eerst zijn het een paar die zich vreemd gedragen, maar al snel raakt het hele dorp besmet, uitgezonderd een klein groepje dat zich probeert te redden. Dit concept heb ik nooit echt goed gevonden, maar het pluspunt van deze film is dat de zombies niet de zombies zijn zoals we ze over het algemeen kennen. Het zijn geen vleesetende zombies, maar meer “gekken” die alleen maar willen moorden.
Het grootste minpunt dat ik bij deze film heb, is de voorspelbaarheid bij vele scènes en eigenlijk over gans de film. Hoe vaak heeft Russel zijn sheriff wel niet weten te redden op het laatste moment. Zoals die ene scène waarbij de sheriff bijna een kettingzaag in zijn edele delen kreeg. Zijn hulpsheriff kan op het laatste moment de stekker nog uittrekken, want anders hadden ze zijn edele delen kunnen bijeenrapen. Of zoals de scène waarbij Russell vanuit de tuin een jongen neerschiet. Als hij een seconde later had geschoten, had de jongen de sheriff al neergeknald. Daarna kwam er nog de scène in de carwash. Je voelt al onmiddellijk wanneer hij de carwash inrijdt en even stopt, dat de auto enkele ogenblikken later niet meer zal starten. En ja hoor, juist op het moment dat hij de auto wil starten, omdat er daar ook gekken zijn, laat hij het toch even afweten zeker. En zo zijn er nog van die zaken die je niet voor mogelijk houd. Natuurlijk mag er wel iets voorspelbaar gebeuren, maar zo gaat het bijna de hele film aan toe, dat het gewoon begint te ergeren.
Eindigen met een positieve noot doe ik met de acteurs. Hen valt niets te verwijten en doen het over het algemeen vrij goed. De sheriff en de hulpsheriff, Timothy Olyphant en Joe Anderson doen het zelfs uitstekend, vind ik.
Te voorspelbaar, te cliché en niet helemaal mijn ding.
John Lee Hooker
Doorsnee horror waarbij er een virus is uitgebroken en de hoofdrolspelers moeten vluchten voor hun leven. Clichématige situaties worden niet gemeden, zoals het redden van Judy door David wanneer een geïnfecteerde persoon nèt op het punt stond om een hooivork door haar lichaam te boren. Effecten konden op sommige plaatsen beter maar de sfeer is aardig en de cast weet ondanks de vele voorspelbare momenten een overtuigende performance neer te zetten.
Kr!kke
Ik ben wel een fan van het genre, dus The Crazies kon ik haast niet slecht vinden. Mijn vermoedens werden bevestigd: ik vond het een zeer aangename film om naar te kijken. Het plaatje klopt gewoon volledig: er is een goede mix tussen actiescènes en spanning, naast het feit dat de acteerprestaties in orde zijn. Ook het verhaal zelf is boeiend genoeg om volgen, al hangt het natuurlijk aaneen van de clichés.
Lennert
Interessante film. Acteerwerk van Mitchell en Olyphant is weinig op aan te merken en het is allemaal mooi gefilmd. Soundtrack deed me heel erg aan de oude John Carpenter films denken en de hele sfeer van een epidemie en een overheid die dit probeert te verbergen is ook goed weergegeven. Toch knaagt er ergens iets dat er zoveel meer in had kunnen zitten.
De film voelt de hele tijd aan alsof men een boodschap heeft, maar het er tegelijkertijd niet uit komt. Daarnaast is de film dan wel sfeervol, eng is het allerminst, helemaal omdat je de scares ver van te voren aan ziet komen. Uiteindelijk verloopt het ook allemaal redelijk volgens het boekje qua gebeurtenissen. Dat maakt de film niet slecht, want er is veel zorg en aandacht ingestopt, maar het voelt soms nog wat onaf aan.
Jawaddedadde
Aardig, maar behoorlijk standaard.
Valt weinig op aan te merken, behalve dat het allemaal erg voorspelbaar en cliché is, wat niet per se een nadeel is voor dit genre.
Olyphant en Mitchell zijn geknipt voor dit soort werk. De geïnfecteerden vielen me wat te licht uit en boezemden te weinig angst in, al waren er momenten die wel effectief waren.
Einde was dan weer wel uitstekend.
Al bij al een krappe 3.
NERD
Werkelijk niets origineels aan of in deze film. Geen originele maar wel enorm platte karakters, geen sympathie, geen origineel concept, totaal geen originele scenes.
Het begon me ook behoorlijk te irriteren hoe het groepje van het ene in het andere "just in time" moment liepen, was blijkbaar de enige manier om spanning in de film te krijgen...
Heb eigenlijk nog nooit een zombie/infectie film gezien die niet op z'n minst een beetje spanning bracht. Deze kwam behoorlijk ver.
Slechts 1,5 sterren
Metalfist
Don't ask me why I can't leave without my wife and I won't ask you why you can
The Crazies is de zoveelste in de rij van oude horrorwerkjes die door Hollywood in een nieuw jasje worden gestoken. Ik had zowel het origineel als de remake niet gezien, had ook geen flauw benul waar de film eigenlijk over ging, maar mijn broer is redelijk dol op deze versie dus had hij die een paar maanden geleden voor 5 euro meegenomen in de Free Record Shop. Daarstraks nog zin in een horrorfilm dus de keus viel hier op.
En wanneer een film opent met het heerlijke We'll Meet Again van Johnny Cash dan ben ik al verkocht. Het zet meteen de sfeer voor één van de weinige stadjes waar iedereen elkaar nog effectief bij naam kent. Redelijk zeldzaam vandaag de dag maar in ieder geval wel een leuke setting voor dit soort films. In dat opzicht is The Crazies dan ook een erg vermakelijke zit. Toegegeven, op zich is de film redelijk standaard. Het aantal keren dat David op het laatste nippertje gered wordt is al bijna niet meer op één hand te tellen maar het verhaal verloopt vlot en verveelt geen minuut. Door dit anno 2010 te maken heeft de film ook als resultaat dat het er allemaal een stuk gelikter dan vroeger kan uitzien. De Crazies zelf zien er goed uit maar ook de ontploffing op het einde is geslaagd. Voor de rest weet de film vooral in zijn eerste helft echt hard te overtuigen. Het langzaamaan gestoord worden van de buren, de buurman die zijn familie en huis in de fik steekt, de rector(?) die wat met zijn riek ligt rond te lopen in de school, ... Erg lekkere momenten in ieder geval. Het einde op zich laat nog vrij veel ruimte over voor een eventueel vervolg (zal wel iets te maken hebben met de zwangerschap van Judy of iets dergelijks) maar dat stoort niet doordat het nu een mooi afgesloten geheel is. Let trouwens ook nog op het korte fragmentje tijdens de aftiteling.
Ik weet niet hoe het komt maar ik herken Timothy Olyphant nooit met haar. Ook hier moest ik weer eens een paar keer goed loeren of dat hij het was doordat ik me hem altijd herinner als Hitman. Waarom weet ik ook niet goed want in mijn herinnering is die film niet al te denderend maar soit. Olyphant doet het hier in ieder geval meer dan behoorlijk. Ook de mooie Radha Mitchell (al moet ik zeggen dat ze op de foto's op Imdb wel serieus tegenvalt) doet het goed als vrouwelijke hoofdrol. Dit zijn natuurlijk geen rollen waarvoor je een of andere prijs moet verwachten maar om gewoon als vermaak te dienen is het geslaagd. Daar komt dan ook nog eens de sterke ondersteuning van Joe Anderson bij. Nog even als sidenote trouwens: het is wel redelijk jammer dat je nooit echt een duidelijk beeld krijgt wat er nu juist met de Crazies aan de hand is. Ze zijn allemaal geïnfecteerd geraakt, zoveel is duidelijk, maar sommige lijken er minder last van te hebben en kunnen nog beter functioneren dan anderen? Zo was de familie van Ronny (degene die als eerste op het honkball field wordt afgeknald) nog goed in staat om na te denken precies maar leken anderen gewoon hersensdood..
Niet echt een idee wat ik moest verwachten maar waarschijnlijk hierdoor ben ik aangenaam verrast. The Crazies is een film die nergens met de gebruikelijke horror ideeën breekt maar gewoon degelijk is op een standaard manier. Niet meer niet minder maar door de goede cast, het vlot verlopende verhaal en de visuele update is dit een leuke zit.
Dikke 3.5*
ibendb
Inderdaad niet veel spanning, maar wel boeiend.
The Crazies is een goede remake. De setting is erg goed en het verhaal werd ook goed uitgewerkt. De personages zijn niet allemaal even interessant of sympathiek, maar dit is niet zo erg. Het acteerwerk is in het algemeen best goed. De special effects zijn redelijk, maar de eindscène was wel erg mooi. 3*
Roger Thornhill
Niets nieuws, gewoon een standaard genrefilm, maar als je er gevoelig voor bent hoe de standaard-situaties worden ingevuld is dit een zeer onderhoudende film. Goede rollen voor de drie belangrijkste acteurs, met Timothy Olyphant als een sympathieke sheriff en Radha Mitchell als kundig arts en tevens zijn vastberaden (en mooie) vrouw, maar deputy Russell steelt echter de show : eerst lijkt hij een beetje een ongeleid projectiel (hoe komt zo'n man door de politie-opleiding heen?), daarna blijkt hij toch betrouwbaar, dan wordt hij helaas zelf een crazy, en tenslotte offert hij zichzelf op bevredigende wijze op, door Joe Anderson in alle stadia van zijn personage sterk en overtuigend gespeeld.
Daarnaast nog als pluspunten een aardig portret van het stadje, fraaie fotografie (dat shot tegen het einde wanneer de vrachtwagen is gekanteld en je in de verte over een niemandsland uitkijkt!), de aardig opgebouwde spanning van de "rasteropnames" om aan te geven dat iets of iemand het stadje van op afstand observeert, en een paar mooie verrassingen, zoals de manier waarop Timothy Olyphant met het door zijn hand gestoken mes nog iemand weet uit te schakelen, en natuurlijk de briljante twist op het einde wanneer blijkt dat de twee overlevenden er zonder het te willen de aanleiding voor zullen zijn dat na het kleine Ogden Marsh (1260 inwoners) ook de grote stad Cedar Rapids (128.056) van de kaart zal moeten worden geveegd, ook weer getoond door middel van zo'n "rasteropname". En de film zat vol met "boe!"-momenten, maar zelf vond ik het vooral een mooi schokeffect wanneer de sheriff, zijn vrouw en de deputy bij toeval hun auto verlaten (namelijk om te kijken of Becca de aanval van de crazies in de wasstraat heeft overleefd), en dan zie je als kijker opeens hoe de auto in de achtergrond van het shot in de lucht vliegt (na een precisiebombardement vanuit de overvliegende helicopter). De sheriff en zijn vrouw zijn verbijsterd, de deputy lacht nerveus…
En ja, jammer dat het tot drie keer toe voorkomt dat een personage gered wordt door iemand anders die nèt ongezien de kamer is binnengekomen of iets dergelijks. Maar ja, jammer dan, dat stoort me verder niet echt.
Een lekkere, simpele, vet aangezette en goed uitgevoerde film die ik met heel veel plezier heb bekeken.
LOTR-lover
Voorspelbare en standaard filmpje maar daarom niet minder vermakelijk. Voor liefhebbers van het genre een heerlijk zaterdagavond filmpje. Acteerwerk zit ook eindelijk is een keer goed (daar schort het nogal is aan bij dit soort films).
ikkegoemikke
Fuck you for what you did.
Ik heb nog altijd de gewoonte om nooit op voorhand een summiere beschrijving van een film te lezen , laat staan dat ik de trailer ga bekijken. In de meeste gevallen worden de meest cruciale dingen verteld of getoond, zodanig dat de meeste verrassingen min of meer verbrod zijn. Bij blockbusters maakt dit in de meeste gevallen niks uit , daar de inhoud meestal in grote lijnen gekend is. Bij films zoals "The Crazies" begin je dan wel met een totale onwetendheid en kan het soms een aangename verrassing zijn. Afgaande op de filmaffiche (welke ik al zeer intrigerend vind) en het genre zet ik me dan ook telkens klaar om me te laten overdonderen.
Ik moet toegeven dat de openingscene me terstonds hoopvol stemde. Prachtig in beeld gebracht en subtiel gedragen door een passende soundtrack van Johnny Cash ("We'll Meet Again"). Het eerste half uur vond ik ijzersterk. Een prachtig in beeld gebracht portret van een kleine stad in de US. Een dorp waar iedereen nog iedereen kent, met zijn tradities. Een dorp als het ware waar de lokale politie nog een vermanend vingertje opsteekt omdat er buiten het jachtseizoen geschoten word en andere futiliteiten. De uiteindelijk hoofdpersonages komen hier direct aan bod : Sherrif David Dutten en zijn zwangere vrouw Judy en deputy Deputy Russell Clank. Allereerst vind ik de acteerprestaties van deze 3 uitermate geslaagd.
Het moment dat de eerste symptomen van een epidemie zich manifesteren laat niet lang op zich wachten en komt overtuigend over. Langzaam ontrafelt zich het mysterie beetje bij beetje en beseffen de Sherrif en zijn hulpje dat ze in de shit zitten. En dan besef je dat het weeral een zombie-achtig/epidemie-catastrofe verhaal is. Het enige verschil is dat de zombies niet meer dan in comateuze toestand verkerende inwoners zijn van de gemeenschap die na het drinken van het besmette water transformeren in agressieve wezens met een "killing spree" stemming. Buiten het feit dat het allemaal boven de standaard ligt in vergelijking met andere horror-films in dit genre qua beeld, dialoog, acteren en verloop, beginnen de clichés zich dermate op te stapelen dat het uiteindelijk begint te irriteren : Natuurlijk komt het leger weeral opzetten om hun fout recht te zetten door deze gemeenschap letterlijk in de doofpot te steken en van de kaart te vegen, de sherrif ontglipt wel vreselijk veel keren de dood op het nippertje, telkens weer die domme beslissingen (Waarom laten ze nog altijd iemand "Stay here .." zeggen, terwijl je toch weet dat diegene toch nog eventjes op eigen houtje iets moet gaan bekijken), de zo voorspelbare situaties, het op voorhand al weten wie er uiteindelijk zal overblijven en dat het zal eindigenen in een deja-vu-situatie m.a.w. alles begint dus weer van vooraf aan.
Grootste minpunt vond ik dat er van spanning totaal geen sprake was, de goorheid (buiten een opeenstapeling van lijken en het koelbloedig lequideren van burgers door the U.S. army) was ver te zoeken, nepbloed was blijkbaar peperduur op dat moment dus schaars gebruikt en schrikmomenten waren er totaal niet. Daarom dat dit niet echt voor mij een Horror/Drama was , maar eerder een Thriller/Drama. Ontgoocheling aldus. Het einde vond ik dan weer iets dat vliegensvlug eraan gebreid werd.
Eindconclusie : niet slecht, maar niks baanbrekends met enkele beklijvende beelden en momenten (de hooivork bv.) maar merendeels irritante afgezaagde cliché beelden en situaties.
PS. Had geen idee dat dit een remake was en de originele film is voor mij ook geen referentiepunt wegens niet gezien.
jippie2010
Aardig concept, en zeker vermakelijk, maar te voorspelbaar en vol met fouten.
Dat laatste nam bij mij het plezier wel gedeeltelijk weg. *2,5
tattoobob
Destijds vond ik dit toch wel een tegenvaller en had ik na het zien van de trailer er toch meer van verwacht.....een van de redenen waarom ik dus nooit meer trailers kijk.
Acteerwerk vond ik nog wel oke maar het verhaal vond ik drie maal niets...ook was er weinig spanning te vinden.
Kondoro
“Don't ask me why I can't leave without my wife and I won't ask you why you can.”
Begin vorig jaar (maart) heb ik het originele deel al eens gezien, en die vond ik eigenlijk best gaaf. Ik legde ook uit in mijn mening dat de pandemie waar we NOG STEEDS inzitten ook wel wat hulp bood om van een film als dit te genieten, virus uitbraak in een stad en vervolgens eigenlijk deze hele stad leeg vegen met vele gevolgen van dien. Toch is dat niet waar ik altijd door geïnteresseerd was in deze film want, tijdens mijn ontdekking van deze film kende ik het deel uit de jaren zeventig nog helemaal niet. De trailer pakte me echt onwijs goed, met een geweldig plotomschrijving en een duistere cover trok deze horrorfilm al gauw mijn volledige aandacht echter, nooit heb ik deze film proper kunnen pindakazen en was algauw mijn interesse weer wat weggezakt. Gisteravond was het maar weer eens filmtijd (aangezien we nog steeds niet uit kunnen) en merkte ik dat deze film op ‘Netflix’ was toegevoegd. Ik heb dan ook geen tweede keer hoeven te denken en deze film direct aan geslingerd.
Toch viel me het wat meer tegen. En ik weet niet of “The Crazies (Film, 1973)” ook begon zoals deze film maar, er was nergens duidelijkheid wat er nou precies gebeurde, geen introductie noch spanning, de film raakt kant noch wal met het begin en dat wekte bij mij de nodige zorgen. Ook ben ik van mening dat er veel meer mee gedaan had kunnen worden, het script is gewoon best saai en ook saai om te volgen, hierdoor kreeg ik soms het gevoel dat de film net iets te lang duurt in mijn opzicht, en dat doet het ook. Voornamelijk het begin is erg traag maar, dat kan ook nog komen door de nodige vraagtekens die ik bij de film hing.
Qua CGI was het ook matig, de nucleaire bom op het eind was erg onrealistisch en, eigenlijk ook totaal onnodig. Toch vond ik de make-up met name vooral de ‘zombies’ overigens wél heel vet, voornamelijk degene die in de cel was gestopt en daar langzamerhand helemaal transformeerde. Toch kon ik mijn vinger overigens niet plaatsen op deze man. Hete hij nou ‘Bill’ of ‘William’?
Dus ja, qua make-up was de film wel gaaf, de getransformeerde ‘zombies’ hadden de goede verhouding tussen toch nog menselijk maar, wel ernstig ziek. Met lekker veel bloed en toch angstige blikken. Toch vond ik persoonlijk deze film niet altijd even horror maar, stak het ‘thriller’ gehalte er soms met vlag en wimpel bovenuit. Er zijn ook zeker wel horrorscenes, zoals wanneer die man met een drietand door school loopt om vervolgens al die mensen op dat bed te vermoorden, prima scene overigens die ook erg angstig is. Alleen houdt het daar ook wel op, buiten een paar verbrande lijken en veel dode mensen is het niet echt bepaald een sterke horror.
Bij een film zoals dit vind ik het dus erg lastig vaak om te beoordelen, omdat vaak films duidelijk één richting op gaat, gaat deze film dat juist niet. En kiest de film voornamelijk een mix van erg leuke thriller scenes, en actiescènes waar duidelijk het Amerikaanse leger misdaden pleegt en dat gaat dan naar ontzettend saaie en slappe drama met echt een héél cliche en dun liefdesverhaaltje waar je eigenlijk niks mee kan. Door het van de hak op de tak springen wat deze film ook veel doet, ben je eigenlijk ontzettend gauw door het doel van de film heen en dan moet je 101 minuten ook wel vullen met onzinnige scenes.
Luudje10
Meestal zijn de films van Netflix niet het aanzien waard op een uitzondering na waaronder deze. Na het kijken van deze film weet ik waarom ik zelden water uit de kraan drink (lol). Aardige film die behoorlijk wegkijkt. Het genre horror vind ik niet van toepassing. Eenmaal raden wie alles overleefd. Aanrader
Shadowed
Herzien.
The Crazies was destijds een film die een wat betere indruk op me naliet, maar gaandeweg is de film steeds verder afgezakt totdat ik vrijwel niets meer van de film wist. Hoog tijd dus voor een herziening om te kijken of de film beter is dan eerst. Dat is me recentelijk best vaak overkomen, maar The Crazies blijft op hetzelfde resultaat hangen.
Toch is het begin van de film best goed en weet het al snel op een aardig tempo te komen. Gaandeweg als de film echt op z'n kern is belandt neemt het snel gas terug, en dat is jammer. Eisner kiest daarbij voor een film die redelijk groots opgezet en bedacht is, maar zich toch wat terugschroeft in de uitwerking. Zo begint de film best spannend en actievol, maar wordt gaandeweg meer een thriller met dramaelementen.
De horror komt vooral tot uiting door middel van het idee. Mensen worden erg agressief door een onbekende zaak. Dat levert zeker spannende momenten op en wanneer er wordt gemoord spat het bloed op een realistische wijze rond, maar nadat de scene is geweest waarbij iemand mensen om het leven brengt met een hooivork is de film veel minder creatief en dat is snel een gemis.
De tweede helft is vooral wat traag en de personages komen niet echt tot leven, zelfs niet wanneer het concept eigenlijk ideaal materiaal is om er wat mee te kunnen doen. Eenmaal de film wat avontuurlijker is, wordt het pakweg een stuk minder interessant om te aanschouwen en kan Eisner niet veel meer doen om wat belevenis terug te brengen. Van spanning is dan in ieder geval allang geen sprake meer.
Toch vind ik het een leuk concept en voor een zombiefilm zit het net boven het niveau. Dat is overigens ook niet moeilijk, want ik vind dat veel varianten binnen dit subgenre toch tegenvallen. Dat kan eraan liggen dat het concept zo uitgekauwd is dat er niet veel meer mee te doen is, en daarom zijn films als The Crazies soms goed vermaak, alleen had ik gehoopt dat het avontuurlijke van de eerste helft wat beter werd aangehouden tijdens het wat taaiere tweede stuk.
UmbraVitae
Had deze al eens gezien, maar aangezien nog geen score hier en het me nog weinig zé, deze nog eens gekeken, maar film overtuigde me totaal niet en daarom dat ie hem me gewoon niet meer was bijgebleven. Vind het flutverhaal, rommelig en spanningsloos...max een 3/10 en da's gul.
Lovelyboy
Christ almighty!
Na The Devil's Brigade op de na-avond nog even aan de griezel en daarbij viel de keuze op The Crazies die ik bij de kringloop al even vaak tegen was gekomen als had laten liggen, maar het kwam er dan eindelijk toch van zonder dat ik wist wat te verwachten van deze film.
Een welkome verrassing is toch wel de uitstraling van een film die iets gekost heeft, een behoorlijk serieuze sfeer en de verworven wetenschap dat er Zombies gaan komen, iets waar ik meestal wel voor te porren ben. En The Crazies ontwikkelt zich dan ook op een interessante en gebruikelijke wijze met de sheriff, het standaard slaapstadje of streek en de opbouw naar problemen waar men moeilijk vat op krijgt. En het eerste incident wordt toch prima opgebouwd op het honkbalveld met Olyphant waar ik normaal de kriebels van krijg maar die hier toch behoorlijk zijn rol als sheriff neerzet.
Leuk zijn een x-aantal jumpscare momentjes, maar de film verraadt met zijn satellietbeelden al veel te snel wat er aan de hand is en gaat gebeuren, gelukkig is dat niet een te groot punt. Radha Mitchell is natuurlijk altijd een pluspunt en de behoorlijk onbekende Joe Anderson als Russell vind ik ook niet verkeerd. Leuk is ook dat we eens een ander soort zombie hebben, geen bijtende schuifelaars maar een bepaalde bloeddorst en het instinct omdat met wapens en adequaat uit te voeren. Sheriff David die het mortuarium uitkamt en tegen allerhande problemen aanloopt is best sterk net als de babykamer. Maar uiteraard zijn er dan toch ook weer de gebruikelijke 'do's and dont's', blijf dan verdorie toch bij elkaar, en ontstaan er irritaties en is er gebrek aan vertrouwen.
En zo is deze The Crazies, geschreven door zombie master Romero himself, best wel oke maar heeft de film zo tussen de interessante scènes toch enkele dode punten, is dat regeringsgedoe allemaal niet zo heel interessant en zijn er uiteindelijk te weinig zombies. Daarom zit een topwaardering er zeker niet in maar de 2.9 is net iets te laag. Geinig voor een keer is dan ook de eindconclusie.
mrklm
Wanneer een verwarde man [Mike Hickman] met een geweer een honkbalwedstrijd verstoort, schiet sheriff David [Timothy Olyphant] de man dood. Autopsie levert geen logische verklaring op voor het zonderlinge gedrag van de man, maar een aantal tragische sterfgevallen later wordt het district afgezet door mensen met gasmaskers. Dat doet David vermoeden dat er sprake is van een vergiftiging. Samen met zijn zwanger echtgenote (en plaatselijke huisarts) Judy, hulpsheriff Russ [Joe Anderson] en dorpsbewoner Becca [Danielle Panabaker] onderzoekt David of de mensen die hen nu beweren te beschermen mogelijk verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het dodelijk virus. Remake van de gelijknamige cultklassieker van George A. Romero uit 1973 profiteert van een hoger budget en score hoog op de horrormeter, maar het mist het satirische venijn van het origineel.
80&90’s Nostalgia
Destijds in de bios gezien, deze film is altijd blijven hangen in m’n achterhoofd.
Nu herzien op de 4K Steelbook van Lionsgate Limited met Dolby Vision en Atmos.
Een remake uit de oude doos van zombie king Romero. We volgen sheriff David Dutton (Olyphant) die de orde bewaakt in een gat ergens op het platteland in Iowa. Wanneer het plaatsje wordt geteisterd door een vreemde ziekte, wat te maken heeft met het drinkwater, veranderen de dorpelingen in moordlustige psychopaten. Deze epidemie alleen zorgt al voor genoeg memorabele scenes, maar ze komen er snel achter dat de overheid net zo gevaarlijk is. Deze dubbele dreiging houdt de druk gedurende de rest van de film vast.
Fijne herziening waarbij de Atmos mix de winnaar is, denk dat ze die kernbom een straat verder nog gehoord hebben.

Horrorfilm 'The Crazies' van Breck Eisner vanaf vandaag te zien op Netflix

De vijf beste films over een grootschalige virusuitbraak

Dawn of the Dead
Horror / Actie, 2004