• 9.376.792 stemmen

Geregisseerd door: Franck Vestiel

Met onder meer: Clovis Cornillac, Gabriella Wright en Vimala Pons

Gesproken taal: Duits, Engels en Frans

Plot Eden Log

Een man wordt wakker ergens diep in een grot. Hij heeft last van geheugenverlies en totaal geen idee hoe hij daar terecht is gekomen of wat er precies is gebeurd. Bovendien wordt hij achtervolgd door mysterieuze wezens en heeft hij geen keuze dan zijn weg uit de grot te vinden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

We worden de laatste tijd verwent met Franse genrefilms. Naast A L'Interieur, Frontière(s), Dante 01 en Chrysalis is er nu ook deze. Trailer/teaser ziet er in ieder geval erg veelbelovend uit!

Trailer. Muziek is gaaf.

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Trailer ook gezien en dit zit er inderdaad veelbelovend uit...

avatar van Phil1972

Phil1972

Film doet wat denken aan "the cube", met een grauwe en donkere sfeer en de gepaste muziek erbij.

Voor de liefhebbers van de "film noir" in de richting mystery-thriller.

Deze film krijgt een 3.0 van mij.

avatar van SalsaLover

SalsaLover

Donker en deprimerend filmpje.
Waar gaat het eigenlijk over?
Over een boom die mensen leeg zuigt om elektriek te maken?

Ik heb deze sinistere film niet goed begrepen.
Het zal wel aan mij liggen.

dutchtuga

Staat op het programma voor de komende dagen. Trailer maakte indruk.

Geniaal.

Vestiel's eerste film, maar met creds als Ils, Dante 01 en Saint Ange zeker geen nieuwkomer in het wereldje.

Visueel geniaal. Desaturated palet dat tegen zwart/wit aanhinkt, geweldig spel met contrast en licht, fenomenaal sfeervolle soundtrack en sterk gebruik van distortion waar nodig.

Verder slim verhaal dat weinig prijsgeeft en heel af en toe puzzelstukjes uitdeelt.

Deze film heeft gewoon alles om een culthit en genremeesterwerk te worden in de komende jaren. Echt genoten van deze film, jammer dat hij nooit in de bios geraakt is.

Indrukwekkende low-budget (het zal weer eens niet) filmmakerij. Frankrijk heeft er weer een 5* film bij wat mij betreft

5* dus, en een uitrgebreidere review met enkele lekkere screenshots

(die score hier )

Phoenix

Toch jammer, vaak zit het audiovisueel en qua sfeer voor mij wel snor bij dit soort films maar zodra er met monsters en bloed gegooid wordt houdt het voor mij vaak op. "Sick" en "gestoord" zijn dan vaak trekpleisters voor de genrefans, maar voor mij zijn dat alleen maar afknappers.

Toch maakt je review me wel benieuwd.

Er zitten wel creaturen in, maar nergens gore ofzo. Hoewel ze een aantal keer ook voor de camera komen blijven het toch vooral creaturen in de schaduw. Aan deze film is verder niks sicks of gestoords aan, behalve dan misschien het oeruiterlijk en de oeruitlatingen van de personages

Begrijp de aanduiding horror op zich wel, maar veel is er niet te zien, en de film draait er ook absoluut niet om.

Phoenix

Ja, ik had even niet goed gelet op de invloedssferen die je noemde. Dacht even dat dit in het rijtje À l'Intérieur, Frontière(s) en Haute Tension thuishoorde.

Overigens ga ik binnenkort wel Vinyan bekijken. En van te voren Calvaire. Misschien is het nog niet te laat voor mij .

dutchtuga

Afknappers? Kan geweldig werken wanneer goed getimed of gedoseerd. Hoezo zou het tegen moeten werken?

Vind het opzich jammer te lezen dat het wat gore betreft tegenvalt maar 'creaturen in de schaduw' vind ik dan ook wel erg goed klinken. Ben benieuwd.

Vind het opzich jammer te lezen dat het wat gore betreft tegenvalt

Het "valt niet echt tegen" qua gore, da's misschien het jammere aan de aanduiding horror. Deze film vraagt ook helemaal niet om gore, mensen moeten ook niet echt verwachten dat het een typisch mens-beest verhaaltje als Alien is. Totaal ander type film, de link met Alien ligt meer in de setting dan in het verhaal.

Persoonlijk zou ik graag een verder doorgedreven cyberpunk interpretatie van een film als deze zien. Daar zou gore wel passen, net als de extra chaos en het nihilisme dat vaak in zulk werk heerst. Eden Log is daar de film niet naar.

Niet met verkeerde verwachtingen aan deze film beginnen dus.

dutchtuga schreef:

Ja, ik haal niet zoveel plezier uit mensen die fullfrontal op de meest ranzige manieren uit elkaar worden getrokken. Het haalt me meestal helemaal uit de film(zijn natuurlijk ook uitzonderingen op). Kan er mijn vinger verder niet helemaal op leggen. Misschien heeft het ook wel te maken met het feit dat ik niet graag aan het schrikken wordt gemaakt.

SilverGun

Er zitten wel wat intense scènes in, maar niks bloederig of ranzig. Het audiovisuele aspect staat echt voorop, de rest is bijzaak. Heb de Franse versie gekeken zonder subtitels en zonder een groot deel van het verhaal en gebeurtenissen te (willen) snappen, toch enorm genoten.

Bwah, het verhaal is misschien bijzaak, maar is alles behalve slecht en erg doeltreffend. Geeft je toch steeds meer stukjes van de puzzel, waardoor de nieuwsgierigheid elke keer weer getriggered wordt. Zou toch aanraden om de film nog een keertje met subs te kijken.

SilverGun

Inmiddels besteld op DVD dus dat gaat binnenkort zeker gebeuren.

Eden Log The Game

Het enige wat mistte was de controller want ik had het gevoel 98 minuten lang een game te spelen. Helaas ook eentje die toch vaak wat goedkoop aanvoelde en waarvan de dubbing van bedroevend laag niveau was. Ik heb de engelstalige versie gezien en dat heeft de film blijkbaar weinig goeds gedaan.

Een man wordt wakker in een modderpoel en begeeft zich in een wereld die niet de onze is.

Hij weet zijn naam niet meer en wat zijn doel is in deze grauwe, grijze en industriële wereld.

Beetje bij beetje komen er puzzelstukjes naar boven die wijzen naar een project die de wereld zal doen veranderen en waar onze hoofdpersoon een vooraanstaande rol in speelt.

Wat het doel is is mij nog steeds niet helemaal duidelijk helaas.

In het begin dacht ik in deze wereld een metafoor van het leven te zien. Het leven als een test om geluk in het ultieme paradijs uiteindelijk te vinden.

Beetje te makkelijk gedacht achteraf want er gaat veel meer schuil in Eden Log.

Misschien leuke materie om uit te pluizen bij een tweede kijkbeurt in de originele taal.

Dit keer heb ik me meer beziggehouden met het visuele en hoewel knap wat er gedaan is met een laag budget valt er toch best weinig te zien.

De decors brengen weinig surrealisme waar ik op gehoopt had. veel metaal en buizen e.d. maar een gevoel van claustrofobie of isolatie kreeg ik niet. Het voelde wat te gemaakt aan.

De belichting hier en daar is leuk en in de eerste scene erg goed maar valt verder ook tegen.

De grauwe bijna zwart witte tinten geven een isolaat gevoel maar kreeg vaak het idee dat hiervoor gekozen is om het budget te camoufleren.

Wat boven alles uitsteekt is de soundtrack die ik heel erg sterk vond. Mooie sfeervolle ambient die goed gedoseerd en perfect getimed is.

Rest het acteerwerk die ik desastreus vond. Zal hier verder niet al te veel kritiek op leveren want zoals al eerder vermeld heb ik de waarschijnlijk gedubte engelse versie gezien helaas.

Over het algemeen een tegenvaller. Helemaal na de overweldigende kritiek van Onderhond hierboven. Snap dat dit helemaal zijn ding is maar de film heeft imo toch echt wel zijn flaws.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Onderhond schreef:

Geniaal.

Ik neem dus aan dat je de film thuis (of in kleine kring) hebt bekeken? Ik denk dat het kijkplezier dat je hieraan beleeft volledig afhangt van de setting waarin je hem bekijkt.

Zelf heb ik Eden Log een paar maanden geleden gezien op het Filmfestival in Brussel (recensie hier, ongeveer halverwege de pagina), waar de film genadeloos werd afgemaakt door het publiek. Toegegeven, niet het meest geduldige publiek, maar toch: ook mijn geduld werd tijdens het bekijken aardig op de proef gesteld.

Het mag van mij best bizar, vernieuwend en experimenteel zijn, maar Eden Log doet geen enkele poging om ook maar enige narratieve logica op te bouwen. Schitterend gemaakt, maar wat mij betreft nog het best te bekijken als uit de hand gelopen video-experiment.

avatar van Observator

Observator

Paradise by the Flash Light

- 4 ... Ik heb een Engelse versie gezien, niet wetende dat naast de teasers ook de film in verschillende versies te krijgen is. Zo ontzettend veel wordt er trouwens ook niet gesproken in de film.

- 3 ... De film bleek meer inhoud te hebben, dan het mij in eerste instantie deed vermoeden. Daar was ik blij verrast door. Geen platte horror, geen spacey sci-fi. Een goed verhaal wat er ook nog eens goed uit zag.

- 2 ... Het eerste uur neigde voornamelijk naar horror en mysterie, dat deed de sfeer en omgeving tenminste vermoeden. Het verhaal wordt langzaam opgebouwd en de kijker wordt lang in onwetendheid gelaten over het hoe en wat van de hoofdpersoon en zijn omgeving. Toch is het verhaal hier te flauw om als horror omschreven te worden en is het eerste uur voornamelijk aankijken en sfeer proeven. Visueel en auditief is het genieten, maar inhoudelijk was het voor mij toch te saai.

- 1 ... Pas in het laatste halfuur komt het verhaal los en wordt stukje bij beetje duidelijker wat er loos is. Het hoofdpersonage maakt wat ontwikkeling, transformaties door en het sci-fi gedeelte begint op te spelen. Het laatste half uur vond ik geweldig, doch helaas is een half uur maar 30 minuten.

Eden Log ... Een film met meer inhoud dan een Cube, geen groot monster- en goor-factor, en ook niet het niveau van een The Fountain, waar het wel wat raakvlakken mee heeft. Visueel fraai en een meer dan vermakelijk slot maakt dit opgeteld wel tot fijn vermaak.

Heb ik Vital ooit gezien, vind het een festival met een prachtige line-up, maar ga er zelf nooit meer naar toe. Ronduit irritant volkje loopt daar rond.

Verder zie ik niet in wat er mis is of ontbreekt aan narratieve logica ? Gewoon een verhaal waar langzaam puzzelstukjes gelost worden. Alleen laten die iets langer op zich wachten, waardoor je als kijker langer in het ongewisse blijft. Veel leuker wat mij betreft.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Is inderdaad een prachtig festival, maar soms wat nukkig zoals je al zei.

Toch ben ik wat Eden Log betreft nog steeds niet overtuigd. Zoals gezegd: niets mis met een complexe, cryptische verhaallijn, maar in dit geval kon ik het kluwen niet ontwarren.

Ben wel benieuwd wat Vestiel hierna gaat doen, want eigenzinnig is hij wel.

bioscoopzaal schreef:

Ben wel benieuwd wat Vestiel hierna gaat doen, want eigenzinnig is hij wel.

Benieuwd naar iemand wiens enige film je 1 ster geeft...

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

SalsaLover schreef:
Donker en deprimerend filmpje.
Waar gaat het eigenlijk over?
Over een boom die mensen leeg zuigt om elektriek te maken?

Ik heb deze sinistere film niet goed begrepen.
Het zal wel aan mij liggen.

Hey , vreemd...ik had precies `t zelfde.
Vreemde film.
Echt zo`n filmhuisfilmpje, die je gewoon moet vergeten.
Eèn keer, maar nooit meer.
Nee, geef mij maar een lekkere feelgood, of een goeie actie/thriller ala DIE HARD...LETHAL WEAPON etc.................
En ik krijg weer kritiek.

hannes64 schreef:

En ik krijg weer kritiek.

Komt misschien omdat je weinig tot niks over de film zegt en over feelgood en Die Hard begint Als je nu kritiek zou leveren die to the point is ...

avatar van aire.

aire.

Vooral het zelf niet inzien waarom hij kritiek krijgt Maar hoe of waar hebben jullie deze film gezien? Je wist me interesse weer eens te wekken OH

Jammer genoeg gedownload, blijkbaar komt deze niet in de bioscoop dus moet het maar anders. DVD ondertussen wel al besteld, makkelijk te vinden bij online winkels als play.com

avatar van aire.

aire.

Aha hij is al op DVD uit. Dat wist ik niet. Als ik het zo lees moeten Engelse subs wel voldoende zijn. Als ik wat centjes heb bestel ik hem denk ik wel, al ben jij vooralsnog de enige die écht positief is

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Damn, wat een trip!

Ok, even overnieuw beginnen, want bovenstaande kreet zou voldoende zijn, om te omschrijven wat ik van de film vind, maar ik probeer het dan nog wel even.

Sfeer. Echt DE motor voor de film, de rest zit slim in elkaar, maar vind ik al een stuk minder belangrijk.

Qua sfeeropbouw/verhaal, deed het me in het begin sterk denken aan Haze. (gaat later niet meer op) Wat een sterk begin trouwens! Je wordt er gewoon middenin gegooit en zoek het maar uit. heerlijk. Dat uitzoeken duurt nog een hele tijd, zeg maar gerust de gehele speelduur. Wat is er aan de hand? Waar is hij? etc.

Dit lijkt me een erg moeilijk basisgegeven. Als er iets niet lekker loopt, verslapt je aandacht namelijk al snel.

Visueel toch wel het meest opvallend. Erg gematigd kleurgebruik en dat zorgt voor een erg koude, beklemmende sfeer. Ook wordt er erg dynamisch omgesprongen met licht en vooral schaduw. Shots die vaak op of in het personage zitten, versterken de sfeer.

Geluid vult het visuele perfect aan. Erg elektronische soundtrack, die vaak ambienttrekjes heeft, maar op de juiste momente ook weer meer power geeft.

Het verhaal, tsja. Ik denk dat het niet voorop staat. Toch word er steeds meer duidelijk, naarmate de film vordert. Op het eind, heb je een globaal beeld, van hoe het ongeveer in elkaar zit. Meer vraag ik ook niet.

Is dit perfect? Ja, behalve de subtitles die soms voor- of achterliepen. Sfeer, Emotie, vervreemding, wat wil je nog meer? Snel maar eens zien aan te schaffen dan!

avatar van Tayama

Tayama

Grappig, twee titels op dezelfde avond; Dante 01 en Eden Log, beide uit Frankrijk, beide Sci-fi en beide met Bijbelse invloeden! Oh en niet te vergeten; Beide geweldig goed!

Ja, Eden Log - een titel dat mij enkel bij het lezen ervan al bracht in grote interesse. Blijkt ook dat dit niet enkel bij nieuwsgierigheid bleef en groeide naar een ongekend spektakel. Interessant ook om eens een film te zien rond het thema van het Hof van Eden uit het Bijbelboek Genesis. Hoewel de invloeden minimaal zijn, zijn er wel degelijk directe vergelijkingen; "De Tuin, het paradijs", "De boom van kennis", "De vrucht die eeuwig leven schenkt", "De zonde van het eten van deze vrucht".

Nee, hier geen paradijs te vinden. Geen kleurrijk Hof van Eden en zeker geen vruchten die eeuwig leven verschaffen. Eden Log neemt deze inhoud en presenteert dat in een donkere wereld waar de gure wind eeuwig waait en het geluid meer prijsgeeft dan het weinige licht dat er schijnt. Gek genoeg is het hier niet het groene gras dat één groot spektakel vormt, maar juist de afwezigheid van kleur en het spel met licht en geluid.

Vestiel lijkt deze film lang en breed uitgedacht te hebben en is vastbesloten niets over te laten aan geluk of toeval. Hij neemt zijn taak serieus en levert daarom dan ook een kwaliteit af dat te weinig gezien word tegenwoordig. Hij creëert een wereld van duisternis en laat zowel hoofdpersonage als zijn publiek tasten in het donker. Ontwakend uit modder met enkel het knipperen van een lichtje in de verte weet Vestiel een indrukwekkende sfeer neer te zetten. Eentje waar geluid overheerst, wind rondspookt en voetstappen in de rondte echoën.

Dit is zijn eerste eigen film maar dat is nergens te merken; zoals hierboven al te lezen is is dat ook niet vreemd met zijn ervaring als assistent en tweede regisseur bij films als Ils en Dante 01. Zijn gebruik van handheld camerawerk is een goede keuze en past goed in het concept; vaak is het alsof we letterlijk om het personage heenlopen, aftastend in het donker, zoeken naar een uitweg. Vestiel weet ook prachtige locaties te vinden (Vooral de wenteltrap en de overbelichte tunnels), maar ze zelf ook in elkaar te zetten; Veel gebruik van snoeren, buizen, draden, computers en wat niet.

Leunt dan op momenten ook aan tegen het cyberpunk genre; vooral in scènes waar deze 'boom' geheel verwoven is met zijn bijna post-apocalyptische setting. Interessant vond ik ook de twee scènes met de videobeelden projecties, waar de laatste geprojecteerd werd op een uitgezogen lichaam. Interessant! Vestiel weet lang en breed te overtuigen met zijn visuele stijl. Veel experiment met licht en schaduw. Noemenswaardig is ook de scène in de lift waar als een van de weinig keren intens gebruik gemaakt word van montagetechnieken, waar de rest van de film vooral bezig is met lange handheld shots en het opbouwen van sfeer. Interessant aan die scène is vooral de korte aanwezigheid van rood - waar de rest van de film de ingehouden groenachtige kleuren bijna geheel aanleunen tegen zwart en wit! Gecombineerd met een soundtrack die constant in volledigheid aanwezig is, denk ik dat dit nog vaak aan herziening kan geloven.

Eden Log bouwt een verhaal op dat met gegeven fragmenten in elkaar gepuzzeld dient te worden. Doch nergens complex of veel te vreemd. Heeft ook verder nergens een hele diepe achterliggende betekenis volgens mij. Persoonlijk ervaar ik het gehele verhaal, en vooral het einde als een focus op gulzigheid van mens en stad, waar enkel zelfopoffering een einde kan maken aan een verwrongen wereld. Bekenden met het Bijbelboek Genesis zullen daar wel vergelijking in zien; "God charges Adam to tend the garden in which they live, and specifically commands Adam not to eat from the Tree of the Knowledge of Good and Evil. It is at this point that 'God expels them from Eden', to keep Adam and Eve from partaking of the Tree of Life. The story says that God placed cherubim with an omnidirectional "flaming sword" to guard against any future entrance into the garden." (Bron: wikipedia).

Zeker zien dit.

5.0/5.0

avatar van Tayama

Tayama

Even snel een ander puntje; Ik heb zowel de Franse als e Engelse versie gezien. Hierboven lees ik slechte ervaringen met deze 'vreselijke gedubde Engelse versie', - verassend genoeg zou ik bijna zeggen dat beide versies gelijk aan kwaliteit zijn!?

Hoewel er sowieso niet veel gepraat word heeft Vestiel ervoor gekozen bepaalde scènes opnieuw te schieten; namelijk in het Engels. Geen Frans pratende lippen met Engelse nasynchronisatie dus.

Prachtige reviews Binnenkort komt de DVD aan, misschien toch ook maar eens de Engelse versie proberen dan. Vind het wel interessant dat ze daarvoor enkele scenes herschoten hebben.