Eden Log (2007)
Geregisseerd door: Franck Vestiel
Met onder meer: Clovis Cornillac, Gabriella Wright en Vimala Pons
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Plot Eden Log
Een man wordt wakker ergens diep in een grot. Hij heeft last van geheugenverlies en totaal geen idee hoe hij daar terecht is gekomen of wat er precies is gebeurd. Bovendien wordt hij achtervolgd door mysterieuze wezens en heeft hij geen keuze dan zijn weg uit de grot te vinden.
Goto
Krijg er steeds meer zin in. Denk dat ik van de week de dvd maar eens ga bestellen.
Phoenix
...en toch had ik liever de blauwe kleur van de poster wat meer terug gezien. Tuurlijk, het vale palet zorgt voor wat fraaie scènes maar voor mijn gevoel zat er nog meer in. Zeker gezien de decors. Ik begrijp dat de samensmelting van metaal en boom door één tint te gebruiken wat wordt benadrukt, maar toch...
Was het meest onder de indruk van de soundtrack. Deed me vaak aan Gridlock denken, maar dan iets duisterder en iets... organischer. Ofzo. Ook de camera die steeds als een schaduw achter onze protagonist aanzwalkt kon me wel bekoren.
Vond de informatievoorziening van het script een beetje knullig. Aanvankelijk is het allemaal perfect mysterieus en kan het nog alle kanten op, maar het laatste half uur gaat een beetje met de botte bijl door de mystieke zweem heen. De wijze waarop Adam (zo noem ik hem maar even) achter zijn identiteit komt, en ontdekt wat er nu precies aan de hand is, vond ik weinig subtiel en erg ontnuchterend.
Wel gaaf dat Adam, uit de aarde geschapen, inderdaad als een soort Golem door de film banjert. De make-up was goed verzorgd (op de wat generieke mutants na).
Goto
Kan het eigenlijk alleen maar eens zijn met de recensies van Onderhond, Inland Empire en Tayama, prachtige film. De look doet sterk aan Cyberpunk denken, Giger en Tsukamoto zijn dan ook nooit ver weg. Toch is dit geen echte cyberpunk film, ook het tempo is niet te vergelijken met een Tetsuo. (Al is Tsuburo dat ook niet.)
Naast de look en het, bij momenten, geweldige design, is ook de cinematografie erg goed. Lekkere belichting, die de film een "zilvere" look geeft. Ook de kadrering is vaak sterk. De montage helpt ook mee, op het begin geweldig en afzwakken doet het eigenlijk nergens. Verder ook nog een heerlijke soundtrack.
Het verhaal is verder best aardig, met het hele "Garden of Eden" gebeuren. Adam, (?) Satan, (?) en Eva (?) komen alle voorbij. De acteerprestaties waren verder oke. Maar de kracht van de film zit hem in andere dingen. Een paar echt geweldige scenes en een sfeer om U tegen te zeggen.
Ik heb de Franse versie gezien, de Engelse zal niet lang op zich laten wachten. Geweldige film en misschien maar goed dat hij niet al te positief wordt ontvangen. Op deze manier heeft Vestiel misschien de kans nog zo'n film te maken, ipv naar Hollywood te verhuizen.
Avitas Sibannac
Gisteren de Engelse versie gezien. Erg indrukwekkende low-budget film.
Wat een visueel spektakel. De zwart/wit-achtige fotografie, de belichting en dan die ambient-achtige soundtrack erbij.. Fascinerend, subliem. De sfeer spat werkelijk van het scherm.
Het verhaal neem ik er maar al te graag bij. Een uiterst interessant gegeven waar beetje bij beetje een klein puzzelstukje wordt vrij gegeven. Wekt in dit geval zeker de interesse voor het verdere verloop. Doet op die manier wat denken aan een film als Primer bijvoorbeeld. Nooit wordt het (echt) duidelijk.
Vind dit zeker wel boeiend, je blijft de ganse tijd in het ongewisse. Haast onmogelijk dus om de clue al van mijlenver zien aan te komen.
4,5 * en de Franse versie ook maar eens bekijken.
Goodfella
Gave film. Meer Haze en Tsuburo dan Cube. Deed me soms zelfs wat aan Blame denken. Geniale art direction vooral, zeker gezien het budget. Duidelijke props voor de locatiescout.
Belichting ook geweldig. De intro zet wat dat betreft mooi de toon. Muziek en sounddesign ook groots. Eigengereid vooral, lekker noisy, zie je veel te zelden in film. En die verkrachting/vrijpartij-scène! Mijn god, ge-wel-dig.
De ontknoping is helaas extreem teleurstellend. Film haalt juist (deels) z'n uit de zweem van mystiek en wazigheid die alle scènes met zich meebrengen. Paar bijbelse referenties aan het begin en hoppa - associëren maar. Helemaal fijn, tot een volstrekt obligate uitleg al het mysterie in één klap van tafel veegt. Jammer, Eden Log hád misschien wel een meesterwerk kunnen zijn.
gmx
Ik vond het toch een beetje een slap aftreksel van 'Haze'. Het decor vond ik niet echt boeiend (zag er vaak goedkoop, low budget, uit), het spel met licht was aardig, maar veel minder sterk als in Haze bijvoorbeeld, wat tevens geldt voor het 'claustrofobische' aspect.
Verder vond ik het acteerwerk maar niks, maar goed, dat staat natuurlijk bij een film als deze sowieso wat op de achtergrond.
Grootste pluspunt de soundtrack, die ik dan wel weer erg sterk vond.
2 *
danuz
Eden Log moet (inderdaad) als audiovisueel werk gezien worden. Hints over het hoe en waarom worden langzaam prijsgegeven, met als resultaat een wat tegenvallende climax (alhoewel ook die nog wat obscuur was). Het gesis en gekraak, de modder, stoom en de projecties op wanden e.d. waren absoluut mooi om aanschouwen, stukken tekst die sporadisch verweven zijn doorheen de film kwamen toch wat te stijf op me over (heb overigens de Engelse versie gezien, benieuwd wat de Franse brengt).
Franck Vestiel brengt de film echt als een grimmig spel (moest wel eens terug denken aan Alien vs. Predator). Als kijker klauter je verdieping na verdieping mee. Veel afwisseling brengt het niet, maar dat is nu niet direct iets waar een film als deze op zou moeten draaien. Jammer van de teksten tussendoor dus, bracht wat stijfheid en amateurisme met zich mee. Buiten dat en het einde om een fijne film.
danuz
Video's die terug bekeken worden, gesprekken die gevoerd worden. Zit toch doorheen de film verweven hoor. Zal maar een korte tijd in beslag nemen, maar drukt toch een kleine stempel.
(begrijp niet zo goed waarom iemand hem in het Engels zou gaan kijken ...)
danuz
Dat is de versie die ik in handen kreeg, en las (op jouw blog zelfs) dat de Engelse versie niet zomaar een of andere dub is..
Tayama
Engelse 'versie' (in dit geval geen echte dub) is prima te bekijken.
Eden Log is een uitzondering op de slechte kwaliteit die een dub meestal brengt.
barcam
Fantastische low-budget film.
Sfeer, camera beelden, geluidseffecten, verhaal,...
alles top.
Vind de zwart-wit beelden super en past uitstekend bij de sfeer.
Denk even wel dat het niet echt aan te raden is om de film te bekijken op een oudere lcd tv, wegens zwart-grijswaarden en lichteffecten.
Ieder kan zijn eigen interpretatie geven aan het verhaal, vond einde in tegenstelling met andere reacties hier wel goed, het is alsof men probeert de natuur te manipuleren maar dat die op het einde "wraak" neemt en dat de mensheid weer opnieuw kan beginnen, de mens word als het ware "herboren".
Heb de Engelse versie gezien en die is inderdaad prima te bekijken.
Avitas Sibannac
Volgens mij moet dit in spoilers
Leuk trouwens dat je hem zo goed vond.
maxcomthrilla
Het begint allemaal vrij indrukwekkend. Heb ook wel een zwak voor films waarin iemand ontwaakt in een vreemd universum. De lichtsinval is geniaal te noemen en draagt er aan bij dat je als kijker samen op orientatie gaat met de hoofdrolspeler die net zo als de kijker grip probeert te krijgen op de door hem omringende duisternis.
De muziek was aardig maar had wat mij betreft nog wat harder mogen doordreunen. Zeker in vergelijking met het geluid wat ik in de trailer gehoord had. Wat sfeer betreft blijft het allemaal lekker vreemd met een soort 2001 achtige schepping, alleen dan toch weer niet helemaal in de ruimte maar soms met beide benen op de grond en wat explicieter op de voorgrond tredend gevaar. Absoluut hoogtepunt was de vrijscene. Vooral te wijten aan het eruit springende kleurengebruik en de fraaie editing van deze scene. 4*
SilverGun
Paar dagen terug de DVD binnen gekregen en gisteren herzien. Degelijke uitvoering trouwens, met een sterke making of. Met goede beeldkwaliteit, 5.1 geluid en ondertiteling is dit meteen een veel betere film.
Eden Log ligt duidelijk in de lijn van de debuutfilms van Tsukamoto en Lynch, maar is net een tikje makkelijker te doorgronden. Ook films die met een beperkt budget het maximale bereiken met gebruik van props en sets op een erg creatieve manier. De designs van de sets, beesten en pakken zijn echt geweldig, alles is ronduit schitterend aangekleed. Het gebruik van licht, schaduw en rook met het filter er overheen is meesterlijk, de hele film lang is het genieten van de mooiste plaatjes die bovendien met fantastische editting aan elkaar zijn geregen. Cornillac is erg sterk als zwijgzame protagonist. Het is veel zuchten en kreunen wat ie moet doen, maar hij zet de rol met verve neer. Soundtrack is ook top, ging de eerste keer wat langs me heen maar werkt echt sfeerversterkend. Sowieso een knap neergezet geluidspalet, vaak met subtiele achtergrondgeluiden die je nauwelijks bewust opvallen.
Het is echt te hopen dat dit filmpje z'n zwaar verdiende publiek een beetje weet te vinden en ik ben erg benieuwd wat Vestiel hierna gaat doen. Vier dikke sterren met kans op verhoging.
Avitas Sibannac
Herzien en 5 * zijn een feit.
Blijft een ongelooflijk fascinerend stukje film dit. Vooral audiovisueel hoort dit bij het beste dat ik in tijden heb gezien.
Het was wel opnieuw de Engelse versie maar ben van plan me de Franse aan te schaffen.
Iemand een tip voor de Franse versie met Engelse subs? (Nederlandse zal wel niet)
Is er eventueel een uitgave waar zowel Franse als Engelse audio op staat?
Goldenskull
Hoewel er sowieso niet veel gepraat word heeft Vestiel ervoor gekozen bepaalde scènes opnieuw te schieten; namelijk in het Engels. Geen Frans pratende lippen met Engelse nasynchronisatie dus.
Zoiets dacht ik al, want ik had totaal geen idee dat dit een Franse film was
Heel erg mee eens, net als de rest van je bericht.
Eden Log is een hele aardige film, die sterk aanvoelt als een game. De sfeer is het grootste pluspunt aan de film. Op zich weet het wel te grijpen, maar een buitengewone ervaring is het verder niet. Het acteerwerk is best wel matig, maar aangezien ik sfeer gevoelig ben, hang ik er voorlopig 3,5 ster aan.
Vascago
Dit was dus echt totale bagger vond ik. Het is allemaal veel te donker en het camerawerk is ronduit irritant. Ik werd er iig duizelig van. Dat het allemaal uit de computer vind ik ook niet erg fijn maar kan ik nog wel mee leven als er maar een duidelijk verhaal bij zit (lord of the rings bv).
Maar dat vond ik nog misschien wel het allerergst. Dat ik totaal niet begreep waar het over ging. En wat deed die vage jesus figuur in de film. De score was trouwens ook zwaar irritant. Ik keek de Engelse versie zonder ondertitels maar je kon die lui nauwelijks verstaan omdat de achtergrondgeluiden zo hard stonden. Misschien dat de film met ondertitels erbij wat beter wordt, maar dan nog is het veel te donker allemaal.
Geef mij maar een sci-fi/horror met een simpel en duidelijk verhaal en zonder al dat digitale gedoe. Een film als The Thing ofzo
Goldenskull
Wat is er zo lastig aan dit verhaal dan? Ik vond het vrij simplistisch eigenlijk..
Waarschijnlijk was hij te duizelig om het verhaaltje te volgen.
Tayama
Ja en die foley-artiesten ook, moeten gewoon hun werk blijven doen maar vooral niet naar de voorgrond treden. Is toch maar een derderangs beroep. Gelijk heb je Vascago
joeriL
wowowow prachtige film zeg, orginele stijl ook goed geacteerd. Van het begin tot eind weten te boeien, er zouden meer van dit soort films moeten zijn!

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Vanaf vandaag kijk je op Netflix naar de misdaadserie 'Animal Kingdom'