Eden Log (2007)
Geregisseerd door: Franck Vestiel
Met onder meer: Clovis Cornillac, Gabriella Wright en Vimala Pons
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Plot Eden Log
Een man wordt wakker ergens diep in een grot. Hij heeft last van geheugenverlies en totaal geen idee hoe hij daar terecht is gekomen of wat er precies is gebeurd. Bovendien wordt hij achtervolgd door mysterieuze wezens en heeft hij geen keuze dan zijn weg uit de grot te vinden.
sweinsteiger
juist van edwin 1967, de film is slecht
ik ben wel blijven kijken(spijtig).
ik zou zeggen :
slechtste film wat ik in mijn hele leven heb gezien
acteerwerk: 1
verhaal : 0!
mijn type genre: 0.5
sweinsteiger
Sodeju, een 0.5 voor "jouw type genre". Dat zijn pas cijfers!
ieder heeft zijn smaak
ik viel zowat in slaap
Knisper
Spannende film! Ik had in eerste instantie het idee dat dit veel zwaardere kost zou zijn, maar uiteindelijk bleek het aangenaam gestileerde film te zien, die zich een beetje laat vergelijken met Cube en Haze (met de nadruk op een beetje). Al leent de film wat mij betreft net te veel en zijn er te veel momenten waar ik zo'n gevoel had dat ik het al had gezien. Vestiel lijkt zich erg graag te willen bewijzen, slaagt daar ook grotendeels in, al speelt het vermoedelijke lage budget hem toch parten. Bij Haze (die trouwens wel een stuk donkerder is) vond ik het decor toch veel indrukwekkender. Hier is de look ook wel fijn, maar had ik toch weleens de gedachte: "de set designer zal vast blij geweest zijn toen hij dat hekje op de vuilnisbelt vond".
Maar vooral erg aangenaam, erg spannend. Een beetje jammer dat ik de Engelse versie heb gezien, maar daar kwam ik ook pas na 40 minuten achter. Maar goed, ben benieuwd wat Vestiel hierna maakt.
Goldenskull
Afgelopen week herzien, dit keer in het Frans. Minstens zo beklemmend als de eerste keer, audiovisueel zo sterk en ontzettend sfeervol. Ik gooi er 0,5* bij op, maar hij heeft zelfs nog wel kans om naar 4,5* te gaan.
sjtufke
er was geen touw aan vast te knopen, waar ging dit over??
de moeite van het kijken echt niet waard!
Slipvin
Een audiovisueel meesterwerk. Een geniale compositie van mysterie, horror en sci-fi. Deze film heeft meerdere kijkbeurten nodig voordat alle puzzelstukjes in elkaar vallen.
Leland Palmer
Deze Eden Log kon me vanaf het begin tot het einde totaal niet boeien eigenlijk. Opzich is de film best knap gemaakt op audio-visueel vlak, maar ook dat vond ik niet bijster interessant (te donker). Een paar spannende scénes, leuke vondsten en het (redelijk mysterieuze) en fraai gemaakte einde met die boom halen hier nog twee sterren uit.
Goldenskull
Ik zag je naam in de updates staan en dacht: verras me. Helaas.
TinkerTex
Resident Evil meets The Descent, of zoiets. Het verhaal klinkt spannend, maar dat is niet waar de film om draait. Hij is vrij traag en dat kan je, als je gesteld bent op snelle flitsende horror, doen teleur stellen. Langzaam bij beetje ontdekt de man waar hij in is beland. De ontknoping zie je wel aankomen en is dan geen verrassing. Nee, de film moet het hebben van sfeer. De beelden van de smerige vervallen laboratoria voegen daaraan veel toe. De spaarzame belichting maakt het plaatje compleet.
Eden Log kent een hoog experimenteel gehalte, omdat je als kijker lang in het donker wordt gelaten. Ik vond dat aangenaam, maar niet iedereen zal daar op zitten te wachten.
flipsyde
Dat meen je niet?! dan heb je echt een fantastisch erotische scene met de vrouw van jouw avatar (Charlize Theron) gemist!
Erwinner
Als ik de film op standaard beeld zet, zie je veel minder. Beetje meer contrast en je krijgt er een halve film bij. Maar kan me voorstellen dat een hoop TV's er weinig aan kunnen veranderen.
??
Zeer vreemde film die echter wel op een aantal manieren weet te bekoren maar op een boel manieren ook niet.
Visueel is de film wel aardig, er worden soms echt fantastische dingen gedaan. Vooral met die filmpjes die de hoofdrolspeler terug kijkt. Maar vaak is het gewoon ook te druk, je krijgt niet de tijd om te observeren in wat voor ruimte het zich allemaal afspeelt. Sterker nog...het is 1 en al warrigheid. Nooit een mooi totaalshot van de omgeving waardoor je een beeld krijgt van de omgeving. Nu vindt hij overal gangetjes die je als kijker nooit zou kunnen zien bijvoorbeeld.
Het verhaal is boeiend genoeg, ik houd wel lekker van mysterieusheid en een film waarbij je iets meer moet nadenken. Ook houdt de regisseur lekker lang de spanning vast en moet je gewoon echt tot het laatst wachten om alles te weten.
Ik zie nu overigens pas dat het een Frans gesproken film is, ik had Engelse audio bij de film en dat was echt niet om aan te horen.
Toch jammer, nu wilde ik bijna de acteurs de schuld geven. Maar ligt het eigenlijk aan de belachelijk slechte dubbing van de Engelstalige acteurs. Voordeel is dat er niet bijster veel wordt gepraat in de film.
Normaal zou ik een film vol met non-talenten geen 2,5* geven, maar vanwege een verkeerde versie geef ik het nog de voordeel van de twijfel. Jammer dat die stemmen mijn kijkervaring hebben verpest.
Sjoerdow
Een apart verhaal, wat nauwelijks te volgen is, terwijl je notabene door de ogen van de hoofdrolspeler kijkt.
Tenminste, dat willen ze overbrengen met het irriterende camerawerk en de eeuwige close-ups.
De film houdt een te traag tempo aan, wat leidt tot een climax die teleurstellend, maar vooral niet bijzonder is. Verder heeft bovenstaande al genoeg gezegd.
Ik zal er als leek wel geen verstand van hebben, maar ik vond dit gewoon geen reet aan en het geweldige sfeertje heb ik ook over het hoofd gezien.
Rest mij niets anders dan een onvoldoende te geven voor deze poging om een interessante film te maken.
2 sterren.
Fortune
Visueel prachtig.
Ik houd van deze setting en de situatie waarin de hoofdpersoon zich bevindt. De hoofdpersoon wordt wakker in een grot en hij weet niet waar hij is of wie hij is. De hoofdpersoon gaat op zoek naar antwoorden en je krijgt net zoveel informatie als wat hij gevonden krijgt.
Dit geeft een soort gevoel af naar jou, de kijker, dat je samen met hem op onderzoek uitgaat. De omgeving waarin hij zich verkeerd is ontzettend smerig, donker, duister en mysterieus. Ik vond het er geweldig uitzien en het laat je vergeten dat je nog op aarde bent. Tevens geeft het ook een claustrofobisch gevoel af omdat de hoofdpersoon zich vaak in nauwe situaties bevindt en zich een weg moet banen door kleine, nauwe gangetjes.
De omgeving zelf doet me het meeste denken aan de tunnel scene in Stalker alleen dan 90 minuten lang. De film heeft ook een soort gamegevoel omdat de hoofdpersoon informatie vergaart door filmpjes te kijken waardoor hij en jij meer informatie krijgen over de plek en situatie waar hij is. Doet me vooral denken aan Halo. Ow ja er patrouilleren ook veel kerels rond in gepantserde pakken die me aan de figuren doen denken van de game Killzone. Daarnaast lopen er ook genoeg mutanten rond waar je voor moet oppassen. De mutanten zelf waren wel een teleurstelling. Ten eerste lijken ze zijn weggelopen uit de film The Descent , ten tweede grommen ze alleen beetje en kan de hoofdpersoon deze gemakkelijk van zich afschudden. Vind ik erg jammer, maar ze zagen er wel redelijk ranzig uit.
Wat ook jammer is, is dat de film niet echt spannend is. Ik was benieuwd naar het einde en ik keek het graag, maar spannend of intens zijn niet de termen die ik hieraan kan geven.
Voor de rest is er vrij weinig dialoog in de film. Verwacht geen film met kant en klare antwoorden maar een minimum aan hints. Tijdens de film kan je wel een goed genoeg beeld ervan vormen zodat je niet naar iets totaal onbegrijpelijks kijkt. Maar vragen zoals: Welke tijd het is? In welk land je bent? Waarom staat het er? die krijg je niet.
Ik vind dat helemaal niet belangrijk, maar ben je een kijker die graag alles wil weten zou ik zeggen sla deze maar over.
Maar met een beetje fantasie kan je een goed beeld vormen van wat er gaande is. Al heb ik zelf ook nog wel wat vragen waar ik geen duidelijke antwoorden op heb.
Auditief was het ook erg goed, met een geweldige sounddesign van allerlei gruwelijke geluiden. De film heeft geen normale opbouw en valt onder experimentele films. Toch hebben ze een geweldige film afgeleverd waar ze maar een klein budget voor hadden. Ow ja en het einde doet me denken aan The Fountain van Darren Aronofsky.
Veel pluspunten maar zeker ook minpunten. Vind het geen meesterwerk, maar geslaagd is het zeker.
Ik zou de film zeker aanraden om te kijken alleen al om de sfeer en het audiovisuele.
Vanwege het lage gemiddelde die de film niet verdient, een 4.
Tonypulp
Wááánzinnig!
Vestiel zet met deze Eden Log een abnormaal sterk werkje neer waar sfeer de leidende factor is. De kleuren, of liever gezegd; het ontbreken van kleuren, doet veel goeds. Sterker nog, het geeft 't een bijzonder luguber en bevreemdende look wat nog het meest weg heeft van een nachtmerrie, een bad-trip op sommige momenten. Helemaal mijn ding dus.
Je krijgt een verhaal geleverd dat met weinig wordt verteld, doch zó diep in elkaar steekt en daarom mysterieus tot en met is. Zowel 'de man' als 'de kijker' krijgt steeds een klein beetje informatie voorgeschoteld. Het is een interessant punt dat je in je kijkervaring precies in dezelfde 'onwetende schoenen' van de man wordt geplaatst en daarbij geen overbodige vragen beantwoordt ziet worden.
Nogmaals; de kleuren. Ongelooflijk sterk! Qua belichting is dit echt top-notch, het gebruik van minimaal licht is gewaagd en pakt wat mij betreft zelden écht goed uit. Vestiel weet echter precies waar hij mee bezig is en bezorgd de optimale sfeer door er op meesterlijke wijze mee om te springen. De sfeer blijft gedurende de volle speelduur hét ding.
Naast de über gave belichting draagt ook de soundtrack daaraan bij. Ontzettend sfeer verhogend, een heuse atmosfeer creërend. Erg hallucinant zonder te overdrijven of over-aanwezig te zijn. Het wordt wat dat betreft allemaal vrij klein gehouden binnen een setting die, ondanks z'n onopvallendheid binnen de duisternis, toch groots en verwarrend aanvoelt; levendig zelfs!
Ben normaal gesproken niet de grootste sci-fi fan, echter kan ik onmogelijk ontkennen dat deze setting niet beter had gekund. Sterker nog, dit kan wel eens de tofst neergezette setting zijn die ik ooit in een film heb mogen aanschouwen. Claustrofobisch, een soort van episch en buitengewoon strak vormgegeven.
Weer een film waar het lovende woorden me eigenlijk tekortschieten, een masterpiece.
notnotfun
Art design stelt teleur, tegen het kitscherige aan.
Threeohthree
Verduisterd Maanlicht,
Films die openen met naakte, verwarde, verdwaalde hoofdpersonen met hoofdletsel zijn misschien wel net zo origineel als films die openen met een voice over of achtergrond tekst. In tegenstelling tot die films, overtreft Eden Log zijn "simpele" (niet overweldigende) opening, dit creërd een intuïtieve ervaring die elke hollywood thriller in zijn ballen schopt.
Overleven, ontvluchten, verzetten en ontsnappen. Fan van het oude point en klik computer spel Myst? Houd je vast, deze film blaast je van je stoel en zelfs de bank is niet veilig. Een éénmans missie, overleving en ontsnapping uit een ondergrondse hel waar mysterieuze boomwortels de weg leiden. We volgen Tolbiac, gespeeld door de onbekende Clovis Cornilliac, hij zit diep onder de grond, alleen, zonder weet van hoe hij daar gekomen is. Met zijn ranzige uitrustig en lichtgevend harnas zoekt Tolbiac naar aanwijzingen terwijl mysterieuze geluiden hem achtervolgen zoekend naar een uitweg.
Vanaf het eerste oogcontact met Tolbiac, stort de film je kopje onder in een bedreven werkelijkheid die volledig tastbaar is, jij, jij vergezeld hem bij zijn zoektocht naar een uitweg. Weinig personages, en weinig dialoog creëren een fantastische sfeer, wat tevens de motor is die dit meesterwerk op het witte doek heeft weten te krijgen.
Een spookachtige soundtrack en griezelige geluidseffecten maken het compleet. Twists en plotwendingen waaien zo af en toe de film binnen en houden het verhaal interessant.
Toch is Eden Log niet perfect, het plot is wat wazig en het einde wat teleurstellend, maar dit zijn tamelijk kleine kritiekpuntjes, Eden Log is gewoon te magnefiek om het beetje kritiek echt serieus te nemen.
Eden Log is niet alleen een film voor mensen die van spooktochten houden, maar ook voor mensen die opzoek zijn naar een uitdagende tocht door een zee vol integriteit die je werkelijk kippenvel bezorgd is dit een must. Mensen die opzoek zijn naar schrikmomenten, gore en goedkope spanning, laat deze film alsjeblieft met rust.
dominion
Duister
Vond de opening scene wel erg goed dat je je goed kan inleven in de personage dat jij net zo in de war bent als de persoon in de film want je weet niet wat er is gebeurd en waar hij is.
Steeds krijg je ook meer achtergrond informatie over de plek waar hij zich in bevind en wat er allemaal is gebeurd.
Soms was het wel een beetje moeilijk te volgen en het verhaaltje was nogal vaag dus echt veel heb ik er niet van begrepen.
Maar toch blijft de film erg boeiend en super spannend met een paar goeie schrikeffecten.
Qua style lijkt het erg veel op Alien met die donkere omgeving en donkere gangen en tunnels.
En ook een beetje Descent qua grotten stelsels en de wezens
Je moet ook niet verwachten dat je wat gore en aktie gaat zien want dat krijg je dus niet het gaat dus ook alleen om de sfeer.
Aktie kreeg je nog een beetje dus er zaten wel een paar leuke stukjes in.
De special effects in de film waren wel erg goed zeker voor een B-filmpje en ben ook groot fan van Science Fiction.
Maar het verhaaltje vond ik wel erg vaag en heb er niks van begrepen.
Dus het is wel toe aan een herziening.
3,5
Emerald
Misschien zou je in plaats van slechte SF films kijken beter een cursus nederlands kunnen volgen:
- slechtste film wat ik in mijn hele leven heb gezien
- mijn type genre
- ieder heeft zijn smaak
Film is overigens inderdaad bagger
juist van edwin 1967, de film is slecht
ik ben wel blijven kijken(spijtig).
ik zou zeggen :
slechtste film wat ik in mijn hele leven heb gezien
acteerwerk: 1
verhaal : 0!
mijn type genre: 0.5
Elineloves
Wat een heerlijke film is dit. Waarom heb ik hem 4 jaar geleden dan zo laag beoordeeld?
Je wordt meteen in het diepe gegooid en langzaam krijg je verschillende stukjes van de puzzel te zien die je zelf compleet mag maken. Je leeft met het hoofdpersonage neer, die trouwens fantastisch wordt neergezet, en het is een verademing dat jij als kijker evenveel weet als hij. Dit zal niet iedereen kunnen waarderen, want het tempo is niet al te hoog en sommige mensen gaan zich na verloop van tijd irriteren aan het gebrek van informatie. Dit zal voor mij tijdens de eerste kijkbeurt ook een kritiekpunt geweest zijn, als ik zo terug denk. Het verbaasde me ook hoe weinig van de film is blijven hangen. Nu is het wel 3 á 4 jaar geleden dat ik hem zag, maar het voelde als de eerste kijkbeurt. Af en toe kwam een klein vlaagje bij me terug waardoor ik een 'oh ja' moment had, maar in grote lijnen was ik het helemaal kwijt. Des te beter dat ik hem toch een herziening heb gegund!
De kracht van deze film zit hem absoluut in het audiovisuele aspect. Een naargeestig, rauw en donker sfeertje heerst er en je blijft een claustrofobisch gevoel houden. Ik hou wel van dit soort mysterieuze films. Ik begrijp dat veel mensen hem niet zullen waarderen, maar wanneer je er zonder al te hoge verwachtingen ingaat en geen criterium als 'het is ongeloofwaardig' gaat toepassen, kijkt het heerlijk weg.
Het is uitdagend, intrigerend maar bovenal echt een film waarbij je meegezogen wordt.
Lovely!
Glacius
Ja, audiovisueel aardig en sfeervol. Dat is wat mij betreft ook het enige positieve punt, want het verhaal of de betekenis ervan is zo onduidelijk dat het een beetje begint te irriteren. Met name door die video-opnames die de zaken zogenaamd uitleggen, maar ik kon er niks mee. Dat maakt ze ook zo uiterst doelloos en een saai gegeven. En daardoor is het wat mij betreft ook geen film waar je een eigen interpretatie op kunt plakken. Wat blijft er dan over?
Ben nieuwsgierig naar de interpretaties, aangezien deze door velen diepgaand genoemt worden.
Threeohthree
Ik begrijp je frustratie, maar ik ben bang dat de gemiddelde Eden Log liefhebber waaronder ikzelf, geen theorie heeft of uberhaupt ook maar zoekt. In plaats van overal iets achter te zoeken, laat ik de boel over me heen komen en viola 5*, maar een echte theorie kan en zal ik niet geven.
Al zal er wel het e.e.a. op het web staan uiteraard.
Glacius
Ik kan dat bij bepaalde films wel waarderen. Maar bij deze helaas niet
Komt door de wijze waarop de film gebracht wordt, naar mijn mening. Verder zijn er zoveel elementen in de film gepropt, dat het lijkt dat ze niet konden beslissen wat voor film ze nou wilden maken en dus maar gingen stapelen.
Tonypulp
Wat bedoel je daar precies mee? (serieus benieuwd)
Glacius
Het lijkt alsof ze in de eerste instantie een film wilden neerzetten met een diepere betekenis. Vervolgens zijn er horror en thriller elementen aan toegevoegd die eigenlijk niets toevoegen. Net zoals de transformatie van de hoofdrolspeler waar ze vervolgens weer wat actie en geweld mee willen pakken, de monsters en laat ik de verkrachtingsscéne niet vergeten. Totaal doelloze toevoegingen als ik de film als een rechttoe rechtaan verhaal beschouw. Vervolgens een twist op het einde die helemaal niet interessant is. En dan die laatste scéne weer interessant doen met iets wat op een diepere betekenis moet duiden?
Een film met een hele fijne sfeer en ook het duistere doet het goed.
Verhaal is goed en het acteerwerk mag er ook best zijn.
3,5 ster
SnakeDoc
Een teleurgestelde Science-Fiction liefhebber! Dit vond ik dus helemaal niks. Ontzettend langdradig en een moeilijk te volgen verhaal. Heb me de volle 98 minuten geprobeerd te concentreren maar kon ondanks de spanning niet achterhalen wat nu de kern van het verhaal is.
Leuk als je houdt van dit soort mysterie, maar mij doe je meer plezier met een wat duidelijker verhaal en een film die zich niet 90 minuten lang alleen in duisternis afspeelt.
1,5* voor design en de spanning.

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

'Perfectly Imperfect' met Yolanthe Cabau nu te streamen op Prime Video