• 9.375.882 stemmen

Met onder meer: Vallo Kirs, Pärt Uusberg en Lauri Pedaja

Gesproken taal: Ests

Releasedatum: 12 maart 2009

Plot Klass

"The Chronicle of a Catastrophe."

De introverte Joosep is een gemakkelijke prooi voor de grove grappen van zijn klasgenoten, die zich ergeren aan zijn zwijgzaamheid. Zonder het zelf echt te willen, kiest Kaspar partij voor hem, maar dat heeft een averechts effect, want telkens als dat gebeurt, keert de klas zich ook tegen hem. Anders, de leider van de bende, treedt steeds harder en mensonwaardiger op tegen de twee jongens. Na een bijzonder weerzinwekkend incident vinden Kaspar en Joosep dat het tijd is om te reageren. De dingen zullen nooit meer hetzelfde zijn.

avatar van BBarbie

BBarbie

Beklemmende verhaal met een apocalyptisch slot. Inmiddels weten we helaas van incidenten o.a. in Finland en Duitsland hoe dicht deze film de werkelijkheid benadert.
Sterk geregisseerd door Ilmar Raag en prima acteerprestaties van de jongelui.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Even een mooi toegevoegd praktijkvoorbeeldje:

Een jongen op school deed eerst moeilijk. Het liep al ongeveer een half jaar en toen het nog steeds niet afgelopen was zijn we op de vuist gegaan. In de hal van de school (de grootste open plek). Er liepen gewoon leraren langs die niet ingrepen, waarom zal een raadsel zijn. Een engels lerares zei dat hij het lokaal in moest omdat de les begon. Verder is er niks meer gebeurd. Even een voorbeeld waarmee ik duidelijk wil maken dat sommige leraren gewoon dingen niet goed aanvoelen of niet weten hoe ze in moeten grijpen.

avatar van perceived

perceived

Slappe hap.

Ongelofelijk dat dit zo'n hoge ogen gooit... Saai en wat simplistisch uitgewerkte film met een enkele verontrustende scene. Tenminste, dat is de bedoeling. Vind het zelf nogal ongeloofwaardig en vooral makkelijk scoren. Zeker gezien de rest van de film nauwelijks onder de huid weet te kruipen.

Acteerwerk is matig tot redelijk. Vind het wat statisch en stijfjes. Dat ligt ook wel aan de Estse mentaliteit, maar dat heeft verder weinig met niveau te maken. Met name veel jongeren lijken zo uit een soap weggelopen.

Visueel een sobere film en dat past prima bij het onderwerp. De soundtrack is een ander verhaal. Die is vaak misplaatst en bestaat voornamelijk uit simpele en wat gedateerd aandoende popmuziek en elektronische deuntjes. Klinkt oppervlakkig en te blij voor deze film. 4/10*

avatar van K. V.

K. V.

Het is een indrukwekkende film. Niet het vrolijkste verhaal, maar het geeft wel een goeie indruk hoe ver men een mens kan drijven. Deze film ging wel nog een stuk verder dan dat 'k in "Ben X" had gezien. Hier zijn de scholieren een pak gewelddadiger.

De cast speelde overtuigend en het tempo zat er goed in. Het einde was wel een beetje voorspelbaar, maar paste wel.

Je leeft mee met de personages, 'k vond het een meeslepende film. Een aanrader.

avatar van Legan

Legan

Indrukwekkend...

de hoge scores die men aan deze film geeft. Direct vanaf het begin (de basketbalwedstrijd) is de clichéheid troef waardoor voor de kijker zowel het verloop als de afloop helder voor ogen is. Naast het supervoorspelbare verloop, welke nog kinderlijker is aangepakt dan de gemiddelde "moralistische Nederlandse puber-telenetfilm" (slecht uitgewerkt script) is het ook op (audio)visueel vlak van een dramatisch niveau. Visueel oogt de film eerder 1987 dan 2007 en de muziek probeert op een erg onsubtiele en irriterende manier, in dit geval rouwdouw en geforceerd, een bepaalde emo bij de kijker op te wekken. Wat betreft de cast / personages. De acteerprestaties zijn, en ik druk mij nog mild uit, belabberd. En de personages... lachwekkend.

Het valt mij trouwens op dat Estlandse films de neiging hebben tot het superpretentieuze. Of misschien kijk ik de verkeerde films...

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Legan schreef:

Heb je nog meer voorbeelden?

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

deze wat mij betreft.

avatar van starbright boy

Wat aan deze film dan weer superpretentieus aan is ontgaat me volkomen.

avatar van The Oceanic Six

Een film met een boeiend onderwerp. Klass is niet indrukwekkend, maar weet wel te overtuigen en te boeien. En zeker ook te verontrusten, want pesten is toch wel een erg vervelend thema, zeker als het zo extreem voorkomt als in deze film. Wat ik wel jammer vind is dat iedereen wel erg zwart-wit neergezet wordt. De pesters zijn allemaal ratten en niemand grijpt in. En de 2 die worden gepest zijn allebei extreem weerloos. En dan heb je ook nog eens de leraren die niks merken en de agressieve pa die het met geweld op denkt te lossen in het leven. Wat weer erg hint naar hoe de film zou eindigen.

Ik denk dat er in het echt meer een middenweg is, al ben ik zelf gelukkig nooit gepest. Tijdens de film krijg je zeker medelijden met de jongens en de shootout op het einde voelt dan ook als gerechtigheid, ondanks dat het toch vreselijk is. Maar als kijker hoopte ik dat hij al die pesters af kon schieten. Jammer dat het wat kort en rommelig in beeld gebracht is. Een film als Elephant deed dat toch beter. Verder was het wel jammer dat de film wat onrealistische momenten kent. Ik bedoel, niet 1 leraar merkt de problemen in de gang op? En waarom loopt Joosep niet eens de klas in als de leraar dat ook doet, wetende dat hij steeds vooraf aangepakt wordt.

Klass mag je best een aanrader noemen, al zijn er betere films (vooral Elephant) in het genre. Maar door het intrigerende verhaal, goed acteerwerk en krachtig slot mag je deze zeker ook noemen.

Dreiecke

Het gaat hier juist om een geval waarin het escaleert en niemand ingrijpt (niet om een gemiddeld pestgevalletje).

avatar van The Oceanic Six

Dat snap ik ook nog wel hoor. Maar het wordt natuurlijk wel heel extreem aangedikt.

Dreiecke

Nou, daar zijn de meningen ook over verdeeld

(kijk maar bij de reacties)

Ik denk zelf dat pesten heel ernstige vormen kan aannemen als het niet gecorrigeerd of opgemerkt wordt.

avatar van The Oceanic Six

Ja, ik heb al wat recensies gelezen. Wisselende meningen inderdaad.

Wat meespeelt is dat dit in Estland gebeurde. Ik zie die manieren van pesten denk ik niet snel op een school in Nederland of Belgie gebeuren. In het oostblok zullen ze vast wat harder zijn, door armoede wellicht?

avatar van rep_robert

Juist die grauwe en kille omgeving daar maakt het niet eens zo raar om te zien. Denk dat het daar inderdaad sneller kan escaleren. Al moet je je zeker niet vergissen over dit soort gevallen in ons eigen landje hoor.

Nou, nou en nou, jij geeft in je recencie wel een iets te zwart beeld neer hoor, hier in Nederland zal dat echt niet gebeuren hoor.

Dreiecke

Wees blij dat je dan beschermd bent opgegroeid en nog naïef kunt zijn.

Er zijn zelfs websites (+ dus hele organisaties) voor ernstig gepesten en allerlei zaken daaromheen.

Zo maar, voor de grap?

hier bv en hier bv

avatar van Gon1234

Gon1234

Als je na de film Elephant een soortgelijke film wilt maken, vind ik wel dat je met wat nieuws moet komen. De film Klass heeft dat niet gedaan. Terwijl Elephant alles op een erg originele manier in beeld brengt, komt Klass met weinig originaliteit. Ja, sommigen zullen de beelden erg origineel vinden, maar in mijn ogen is het meer een poging tot. Daarbij oogde sommige effecten erg goedkoop, en was de stoere pestkop een magere jongen.

Gelukkig beoordeel ik een film niet op basis van welke film ik eerder gezien heb, en krijgt deze film toch nog 3* voor het verhaal en de personages, ik heb me namelijk wel kunnen vermaken. Maar dat laat niet weg dat Elephant stiekem toch stukke beter en interessanter is!

avatar van Spetie

Toch een teleurstellende film.

Het onderwerp is al een aantal keren verfilmd en deze film op wat dat betreft weinig toegevoegde waarde. Toch is het begin best goed en kreeg ik best snel een hekel aan bepaalde pestkoppen. Vooral die lange slungel, die een soort van rechterhand van de leider is, heeft een ongelofelijke rotkop.

Er zaten echter een aantal (ongeloofwaardige) zaken in de film die mij behoorlijk stoorden. De hele klas werd nogal zwart-wit afgeschilderd. Verder is er nooit een leraar of lerares aanwezig als de leerlingen de klas inkomen. Er kan minutenlang gevochten worden op de gang, zonder dat iemand het ziet. Die gast met die rotkop wordt gelijk geloofd door de directrice omdat hij volgens haar de slimste jongen van de school is. En zo zijn er nog een paar zaken die mij iets teveel stoorden aan deze film.

Het camerawerk en de montage is best goed. Verder is het jammer dat de hoofdpersonages nogal oppervlakkig bleven. Ik had wel een hekel aan de pestkoppen, maar had verder weinig met de twee jongens die gepest werden.

De beste film over dit onderwerp blijft wat mij betreft Bang Bang You're Dead (2002) en zeker niet het zeer zwakke Elephant.

avatar van MJP10

MJP10

Een zeer leuke film.

Heb hem gekeken met maatschappijleer en ik vond het zeker niet vervelend om er naar te kijken. De onbekende acteurs van de film hebben prima werk geleverd. Het is weer een keer wat anders dan de gelikte acteurs.

De film was gebaseerd op een waargebeurd verhaal en dat maakte de film al een boeiender. Ik leefde echt mee met de hoofdpersonen en voelde ook echt hun woede en verdriet. De taal was soms wel vervelend. het stoorde soms heel erg maar daar keek ik wel overheen.

Van de schiet scene had ik teveel verwacht want die viel best tegen. In de meeste films schieten ze meteen raak. Maar hier bakten ze er allebei weinig van. Wel echter natuurlijk. Ik hoopte dat de baas van de pest groep een paar goede kallen tegen ze harses kreeg. Op het laatst kon je ook zien wie er twijfelde en niet, Wie het sterkste en het zwakte karakter had.

Zo zie je maar weer, pesten kan erger aankomen dan je verwacht. 3 ster offcourse

avatar van Jasper37

Jasper37

Matige film.

Dit verhaal is al meerdere malen verfilmd. Jammer genoeg weet je al na 10 minuten waar deze film heen wil (De vader van Joosep die zijn geweer oppoetst).
Ik vond de film dan ook maar een lange zit, het kon me niet zoveel boeien. Dat kwam ook omdat ik me niet zo kon inleven in de personages

Verder kan ik me moeilijk voorstellen dat de boel zo escaleert, leraren die niks doen, een hele klas tegen 1 persoon. Zelfs na school is de hele klas er continue mee bezig.
Ook de keuze voor een schietpartij wordt wel erg makkelijk gemaakt, Joosep geeft eerst aan wel nog met de pesterijen kunnen leven, hij wordt immers al zo lang gepest. Maar na de strand scene besluiten ze ineens om het leven te beroven van zowel de pestkoppen als hunzelf.
Dit terwijl Kaspar eigenlijk nog geen week gepest wordt, dit vond ik allemaal wel erg overdreven.
Zeker omdat je het niet verwacht van Joosep, de stille jongen die nooit wat terug durft te doen maar dan opeens besluit om op deze manier terug te slaan.

Er zijn betere films met dit onderwerp, het ligt er allemaal wat dik bovenop hier. 2.5*

avatar van Mr Thee

Mr Thee

De film heeft wat weg van de gemiddelde tienerserie op Nederland 3 (in de 90er jaren Heart Break High(aus)). Af en toe wat te veel gehypt/ hip omdat het moet. Het brengt wel wat leuke camerashots en wat spannende deuntjes met zich mee, maar dat was het wel.
Tot net voor het einde leek het best een "aardige" voorlichtingsfilm voor middelbare scholieren.

De pestproblematiek wordt op zich duidelijk neergezet, de film komt helaas ongeloofwaardig dan wel onwerkelijk over en is wat voorspelbaar, waardoor de flinke spanning/ het drama ontbreekt. De liefdesrelatie kwam op mij niet geloofwaardig over: wat gemaakt: wat té makkelijk wordt de groepsdruk winnaar van de liefde. Ookal ligt het er dik boven op hoe het zal eindigen, bij zo'n film kan ik het einde niet laten voor wat het is, dus kijk ik em af. Wellicht is de eindscène de enige echt "spannend geacteerde scène".

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Boodschap is duidelijk, maar kon veel beter in beeld gebracht worden. Beetje knullig allemaal, tegen het amateuristische af eigenlijk.

avatar van scorsese

Prachtige film waarin een jongen het opneemt voor degene die gepest wordt in de klas. Een verhaal met een redelijk voorspelbaar verloop, maar wel bijzonder goed en effectief neergezet. De onmacht en vernedering komen sterk over en zorgen voor een aangrijpende film. De grimmige en rauwe uitstraling past goed bij het onderwerp.

avatar van jipt

jipt

Aangrijpend knap gemaakt filmpje, kan niet anders zeggen. Geweldig gespeeld ook. 4*

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Sterk drama waarin iemand gepest wordt. Wellicht zie je het allemaal al aankomen en wordt je niet snel verrast maar dat is nu eenmaal het geval met dit thema. Het is dan ook belangrijker hoe een dergelijk verloop precies gepresenteerd wordt in plaats van eventuele wendingen en zijsporen toe te voegen. Deze Klass uit 2007 pakt het knalhard aan en zo moet het.
Ik herinner me nog dat er op de middelbare school een meisje bij me in de klas zat met een grote neus, rare lippen, veel sproeten, ongekamd haar en een vreemde manier van lopen. Zij werd dan ook het doelwit en ik kan niet anders dan eerlijk toegeven dat ik net als de rest ook wel eens wat propjes papier in haar muts gooide. Zo'n slachtoffer wordt helemaal niet meer sirieus genomen en men begint het grappig te vinden om haar te plagen/pesten. En doordat bijna alle kinderen op dezelfde manier tegen haar aankijken verdwijnt je schuldgevoel automatisch naar de achtergrond en moet er wel iets heel schokkends gebeuren voordat je tegen de stroom in gaat. Het is steeds puur het plezier die de groep onderling heeft en ze hebben vaak niet eens een hekel aan de persoon. Nu ging het er hier natuurlijk wel iets heftiger aan toe maar dan nog steeds kan ik me voorstellen dat er tieners zijn die er in worden meegesleurd zonder dat ze het echt beseffen.
Mooi om te zien dat er hier iemand opstond, met name aangespoord door zijn toekomstige vriendin vanaf het moment dat hij die deur tegenhield en haar in de ogen keek. Ze leken met z'n tweeën al een stuk sterker te staan maar uiteindelijk zijn ze toch niet opgewassen tegen ongeveer acht man die eenzelfde visie delen. Ik denk echter wel dat ze een stuk meer kans hadden gehad als ze een geschikt moment uitzochten om genadeloos die leider aan te pakken (je zag ook dat hij best onder de indruk was toen Kaspar met die stoel stond te zwaaien). Wat dat betreft geef ik die vader van Joosep ook gelijk dat hij voor zichzelf op moest komen maar hij had er wat meer tijd voor moeten nemen om het echt tot hem door te laten dringen. De leraren bleven afwezig tijdens verschillende incidenten en je kunt jezelf afvragen hoe dit kan gebeuren maar het is vrij lastig om op ieder moment alle plekken van het gebouw in de gaten te houden. Het einde is heerlijk: payback time! Ietwat jammer dat hij zichzelf ook van kant maakt maar anders kreeg hij toch een lange gevangenisstraf. Uitstekend.

avatar van sabsabsab

sabsabsab

Wel weer zn typische pest film, ze worden achter de ogen van de leraren en ouders helemaal vernederd, kapot geslagen en gemarteld en het pest slachtoffer doet niets terug terwijl wij in ons hoofd al lang aan het fantaseren zijn wat we die pestkoppen wel niet hadden kunnen aan doen.

Het ergste en onvoorstelbare blijft ook altijd dat de mensen er omheen 'zelfs de meisjes' gewoon aan het genieten zijn en aan het toe juichen na een ander zijn vernedering en mishandeling.

Daarnaast op het moment dat Kasper in elkaar word geramt en zijn vriendin het allemaal maar laat gebeuren, dan was zij toch ook evengoed slecht?

Kwa 'pesten' vond ik deze film toch beter dan Elephant, alhoewel die film beter laat zien wat er gebeurd rondom school.

avatar van laawim

laawim

Je leest opeens het nieuws... Weer een koekwaus die zijn school afknalt... De meningen zijn dan weer fanatiek en het zijn allemaal doorgedraaide randdebielen... Maar na het zien van deze film met blijkbaar waargebeurde scenes erin heb ik opeens een andere kijk gekregen op die koekwausen.

Het was zelfs zo, dat ik eigenlijk te lang ben opgefokt en dat ik smeekte tot gerechtigheid. Was in staat om door te spoelen... Wat een Kl...te film voor je adrenaline... Hoe gek kan het zijn dat je als oplettende burger en tevens vader al schreeuwend het afslachten zit te verheerlijken... Zelfs toe te juichen... Het zal je kind maar wezen...

drie op een avond: Dead Man Shoes, Harry Brown en toen Klass was iets te veel van het goede om kalm te blijven... Regelrechte TOPPERS voor een avondje frustratie.... Tik tik tik gaat mijn hart...

avatar van Davidus

Davidus

Op zich wel goeie film. Goed onderwerp en de boodschap is duidelijk, alleen jammer dat het zo ongelofelijk ongenuanceerd wordt weergegeven. Allemaal stereotiepe karakters: slecht, slechter, sukkel, loser etc. Iets te veel soapkarakters. Het lijkt wel alsof t leven van de hele klas, of nee van de hele school alleen maar gericht is op die Joseph. Er is op die Kasper na niemand die maar een greintje medelijden heeft of iets van medeleven heeft. Niemand grijpt in en kijkt maar toe. Het is wel een heel gemakkelijke manier om afkeer van mensen te krijgen en roept een goedkoop onderbuik gevoel op van; "kill them all" ! Imo een te gemakkelijke manier om wraak te rechtvaardigen.

Maar ondanks dat vond ik t toch een goeie film. De wreedheid van kinderen wordt goed getoond, en de machteloosheid van de "losers" is schrijnend frustrerend. En het einde... ja de adrenaline giert door je lijf...

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Diepe karakters zijn het zeker niet, maar ik denk ook dat meeste mensen zo lang ze in de juiste situatie, klas en sfeer bevinden, zich heus wel kunnen ontpoppen tot zulke erge pestkoppen. Pubers zijn nou eenmaal niet zo lief tegen elkaar (net als meeste mensen) en als de hiërarchische sfeer in een klas sterker is dan normaal, dan al helemaal niet.

avatar van timburton

timburton

Wat een film... Wat een film... Geweldige acteerprestaties, ijzersterk verhaal, maar vooral het filmwerk: oogstrelend. Het is pittig om een verhaal waarin uiterst duidelijk is wat er gaat gebeuren, de spanning vast te houden. Een zo goed als onmogelijke taak. Maar Ilmar Raag lukt het. De muziekkeuze en de matige ontwikkeling van een paar karakters maken de film een dikke 4, in plaats van een 4,5. Eerste product uit Baltische Staten dat ik in mijn leven heb gezien en meteen een aanrader, die je met een overweldigend en pijnlijk gevoel achterlaat. Een betere keuze had Raag niet kunnen maken voor de laatste scène. Klass is klasse.