Klass (2007)
Met onder meer: Vallo Kirs, Pärt Uusberg en Lauri Pedaja
Gesproken taal: Ests
Releasedatum: 12 maart 2009
Plot Klass
"The Chronicle of a Catastrophe."
De introverte Joosep is een gemakkelijke prooi voor de grove grappen van zijn klasgenoten, die zich ergeren aan zijn zwijgzaamheid. Zonder het zelf echt te willen, kiest Kaspar partij voor hem, maar dat heeft een averechts effect, want telkens als dat gebeurt, keert de klas zich ook tegen hem. Anders, de leider van de bende, treedt steeds harder en mensonwaardiger op tegen de twee jongens. Na een bijzonder weerzinwekkend incident vinden Kaspar en Joosep dat het tijd is om te reageren. De dingen zullen nooit meer hetzelfde zijn.
Aapje81
Ik vond dit interview met Marilyn Manson wel passend bij deze film.
maxroelofs
Niet echt. Op een gegeven moment meer over elkaar afzeiken
Ik zie het ja, dacht dat ze dat stukje verwijderd hadden alleen kennelijk alleen het laatste bericht
maxroelofs
Hij deed me wel denken aan lilja 4ever trouwens..
Dan zal ik die ook maar eens bekijken.
Jessen0wnt
Lilja is wel heel anders hoor, misschien qua rauw heid een beetje hetzelfde, maar problematiek en verhaal heel anders ingedeeld. Ik snap de vergelijking, maar hij klopt niet.
Jessen0wnt
Dat ook, moet deze nodig herzien. Commentaar van de ''niet-zo-liefhebbers-van-klas'' maken wel sterke punten en daarnaast ben ik veranderd in het beoordelen van films sinds een jaartje geleden...
ILDIB
Lilja kent een andere verhaallijn natuurlijk, maar betreft wel dezelfde soort mistroostige ellende.
Jessen0wnt
Lilja is meer het lot, Klass biedt keuzes en daarom vind ik het niet zo troosteloos als Lilja.
Number23
Ik had niet verwacht dat deze film zo'n impact zou hebben. Ondanks het simpele verhaal en een overbekend gegeven werd ik helemaal stil van dit klein meesterwerkje. Je kan de loop van het verhaal vantevoren al voorspellen, maar toch leef je helemaal mee met de hoofdpersonen, raakt de film alle juiste snaren en heeft het een perfect einde. Stukken beter dan die andere film met hetzelfde, waargebeurde uitgangspunt: Elephant. Waarom beter? De manier van filmen, cameragebruik, introductie van de personages, bijna alles eigenlijk. Toppertje dat even heel snel mijn top 10 inknalt, zeker voor een paar weken.
Larry Hagman
pracht film, verplichte kost, voor pesters, zodat hun weten, wat ze door hun pesterijen, hebben aangedaan.
Deze staat niet voor niets hoger dan elephant
Number23
Deze staat niet voor niets hoger dan elephant
Terecht, maar ik wou het even duidelijk zeggen. Want hoe komt het dat ik wel van Elephant gehoord had en niet van deze?? Bekendere en bekroonde regisseur, bekender verhaal waarop het gebaseerd is.
maxroelofs
Deze film levert meer kritiek op de mens en heeft overduidelijk die daden als uitgangspunt. Ik denk dat veel mensen liever niet onder ogen willen zien dat het in de werkelijkheid ook vaak zo ligt. Elephant laat de oorzaak nog redelijk ''open ik denk dat ze daarom eerder voor elephant kiezen
apolicum
Ik ken verschillende mensen die in hun jeugd gepest zijn, waar de ouders nooit iets van hebben geweten en de leraren niets hebben gedaan. Er zijn legio voorbeelden van pestslachtoffers die zelfs zelfmoord pleegden. Er zijn zelfs rechtszaken geweest tegen laks optredende scholen, ook in Nederland.
Dat begrijp ik dat niet... Meestal geven de slachtoffers aan dat ze niets durven terugdoen omdat het pesten anders "erger" wordt. Maar als het dan uiteindelijk zelfs eindigt in een zelfmoord, wtf kan er nog erger worden dan een zelfmoord?? Neem dan gvd de beslissing om eens uw mond serieus open te zetten tegen de pester, als ze uw stoel vol verf hebben gesmeerd, pak dan gvd die stoel op en smijt hem met al uw kracht en razernij in uw ogen tegen de smoel van die gast met z'n belachelijke witte janettenschoentjes! Neem een potje zuur mee en verkloot die gast zijn gezicht voor de rest van zijn leven! Doe gewoon iéééts! In het slechtste geval nemen ze weerwraak, maar slechter als uw uiteindelijke lot "zelfmoord" zal het toch nooit worden? En in het beste geval laten ze u vanaf dan met rust!
Tonypulp
Deels mee eens, een potje zuur is een beetje...
Maar doe idd IETS, mep er één het ziekenhuis in (op z'n minst) Erger dan zelfmoord kan het niet worden nee..
Mijn god, apolicum.
Ja hier kom ik WEER met een bericht....
Sommige mensen hebben gewoon het zelfvertrouwen niet of het lef niet om zoiets te doen. In theorie klopt het wel wat jij zegt alleen in de realiteit ligt dit totaal anders.
En toch gebeurt het jaarlijks vele keren dat pestslachtoffers een zelfmoordpoging doen en daar zitten helaas ook gelukte tussen.
bozzy
Bittere film,verhaal zeer goed in beeld gebracht
Verplichte kost voor pesters!
Jonge lui speelden erg goed en realistisch.
maxroelofs
Maar wel het lef om er zelf een einde aan te maken
Bizar.
Dat lijkt me toch een heel ander soort lef.
Verder ben ik het eens met Starbright boy
apolicum
Deels mee eens, een potje zuur is een beetje...
Potje zuur was misschien wel overdreven ja... Ik had net die film op mijn maag liggen en het deed me het bloed van onder de nagels kruipen, dan zeg je blijkbaar sneller van die extreme dingen.
Om er dan maanden (misschien zelfs jaren) mee geconfronteerd te worden... waarom dan nog verschieten van een einde zoals in deze film?
Zeker niet goed te praten (net zoals mijn potje zuur in het gezicht), maar echt wel enorm begrijpelijk hoor!
Ad Murck
Een beklemmende film. Langzaam word je meegenomen naar een punt waarop je zelf tot veel in staat zou zijn om de pestkoppen de mond te snoeren. De agressieve evidente aanstoker die op zijn beurt door de slimme geniepige (die zelf zoveel mogelijk buiten schot blijft) wordt opgehitst. Het is herkenbaar: die combinatie leidt nog elke dag tot oorlogen. De pestkoppen worden zelf ook meegezogen naar een schijinbaar onomkeerbare escalatie en de grote groep kan ook nauwelijks anders reageren, uit eigen angst/belang. De dingen gaan zoals ze gaan als ze eenmaal teveel uit de hand zijn gelopen. In het begin waren er momenten genoeg om het tij te keren, maar het eigen geweten, klasgenoten, leraren, rector, ouders: ze schoten allemaal tekort. Goed acteerwerk, goede regie, een zeer knappe film.
Sterke drama/thriller, waarbij de pesterijen zo realistisch en grauw overkomen dat je daadwerkelijk een gruwelijke hekel aan de pestkoppen krijgt.
Het is makkelijk om te zeggen dat zo'n gepest jongetje er is een keer tegen moet optreden, maar als jij je hele leven al wordt gepest(zag je dus ook in een flashback) dan is het lastig om daar opeens tegenop te treden. Vooral wanneer een hele klas het op je voorzien heeft. Daarnaast is het ook nog is een oostblok land, daar is het leven al niet al te prettig en dat komt ook erg goed door in de film.
Heel veel grijs, lelijke en kale huizen en schoollokalen waarin je nog niet dood gevonden wilt worden. Het is dan uiteindelijk wachten tot het los gaat en het onvermijdelijke gebeurt ook in de film.
Over de boodschap kan je misschien je twijfels neerzetten, want wij zaten allemaal te juichen toen de "bad-guys" neergeknald werden. Dat is uiteindelijk ook weer niet helemaal juist als je er eventjes bij nadenkt. Dan gun je zelfs de bully's niet zo'n einde.
Juist daardoor is het einde misschien ook wel zo indrukwekkend, want het zet je aan het denken en uiteindelijk maakt een kat in het nauw rare sprongen.
Ruim 3,5*
gmx
Zo, het is lang geleden dat ik me zo kwaad heb zitten maken tijdens een film
Dat is gelijk ook het sterke, de hele film voelt de kijker zich als die scene waarin Kaspar opgesloten zit en machteloos toe moet zien hoe Joseph vernederd wordt terwijl je het liefst die hele klas in elkaar had geslagen
. In veel (Hollywoodiaanse) films wordt geweld verheerlijkt en dan doet me dat al niks meer, maar hier voelde het bloederige einde verlossend aan. De troosteloze setting in Estland werkte ook nog eens perfect.
4 *
Erg sterk en realistisch portret van de groepsdynamiek binnen een klas, waar men steeds verder gaat met het pesten van het pispaaltje. Vlot gemonteerd, sterk geacteerd en een hele fijne soundtrack en (sound) editing. En goh, wat had ik een hekel aan die wannabe Ronaldo.
indrukwekkend. 4*
Lord Flashheart
Helemaal eens met de bovenstaande commentaren. Veel beter dan het zeurderige geneuzel van Van Sant (hoe vaak kan je eenzelfde shot herhalen?). In Klass is de aandacht niet alleen gegaan naar de vormgeving, maar heeft men er ook een script bij geschreven. Iets wat bijzonder is in de hedendaagse arthouse cinema. De shoot-out is priceless en deed mij meer aan een typische revenge-film denken, dan aan tienerdrama. Mede daardoor 4 sterren.
sinterklaas
Een Letse film die doorbreekt in Europa. Zoiets merk je bijna nooit. Maar dat het er wel tenminste eentje is die heel erg uitstekend en zo vals mogenlijk in elkaar is gezet.
Eigenlijk zou je dit, aan het jaartal te zien, een concurent van Ben X kunnen noemen, maar dat maakt niet uit want beide films zijn eigenlijk even hard en even rauw. Alhoewel Klass nog wel een stukje verder lijkt te gaan.. of toch niet? Want Ben X was ook al heel heftig en kwam ook een beetje op hetzelfte neer, dat bijde jongens gevangen zitten in de pestcircuit en door iets gewoon hopeloos zijn. Er word dan wel niet verteld dat Joosep een eigen wereld heeft maar het is wel iets anders waar ik later nog op terug kom. Maar dit is ronduit afschuwelijk, en daarmee bedoel ik echt afschuwelijk. We maken kennis met Joosep, een van de voorbeelden die we wel bijna op alle scholen hebben, iemand die zo uitermate gepest, getreiterd, vernederd word. Dan sta je nog zwak in je schoenen en weten ze dat je niks terug durft of kan doen. Dan kunnen die kankerlijers nog gebruik van je maken ook door je te chanteren als je je mond opendoet. De manier zoals het in Klass word vertoond is gewoon onmenselijk en natuurlijk ken je wel het good old, meeloperij gedrag. Er is een leider (Anders) die is het mannetje van de klas, maar dan wil de andere nog erger zijn dan die en die andere.... oooch ik kan het nog veel beter en nog veel erger want nu ben ik stoer. In Ben X gingen ook alle remmen los maar hierin lijkt het nog vele malen verder te gaan. Om over de thuissituatie van Joosep maar te zwijgen, zijn rebelse vader, tevens ex-marinier vind hem een mietje omdat hij niet terugslaat als hij en zijn moeder er uiteindelijk achterkomen dat hij slachtoffer is. Dan kan je je al bedenken: hoeveel kan een mens nog hebben? En dan zeker zo'n onzekere, kwetsbare knul?
En in het land der blinden is een eenoog koning als klasgenoot Kasper er eigenlijk achterkomt dat hij met tegenzin met de meute meedoet en heel subtieletjes steeds meer aan Jooseps kant gaat staan. En dan krijgt hij de bagger ook over zich heen en word ie beschouwt als verrader. Het pesten word met de dag erger, ook met lichaamlijk geweld en hoe ver je al voorbij de grensepost bent. Dan komt uiteindelijk het Wraakthema aan bod, waarbij Joosep en Kasper met wapens van Jooseps vader de school betreden, je zou dan haast denken: wat een Hollywood actie. Zeker niet! Het voelt ook totaal niet zo aan. Als kijker ben je stiekem weg ook erg opgelucht waneer die pestkoppen het loodje leggen en ook nog hun dood mee mogen maken door langzaam aan hun schotwonden te sterven. Ook die zelfmoord-scene was ingrijpend.
Dus, naar mijn mening mogen alle pestkoppen ook op zo'n manier aan hun einde komen. Dit is gewoon een hele rauwe, harde film en ook de grauwe troosteloze armoedige buurten in een stad in Estland zorgen voor een flinke schep erbovenop. Laat dit een waarschuwing zijn!

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

Das Experiment
Drama / Thriller, 2001

Before Sunrise
Drama / Romantiek, 1995
middelbare schoolviolence in schoolsgebaseerd op een waargebeurd verhaal