Klass (2007)
Met onder meer: Vallo Kirs, Pärt Uusberg en Lauri Pedaja
Gesproken taal: Ests
Releasedatum: 12 maart 2009
Plot Klass
"The Chronicle of a Catastrophe."
De introverte Joosep is een gemakkelijke prooi voor de grove grappen van zijn klasgenoten, die zich ergeren aan zijn zwijgzaamheid. Zonder het zelf echt te willen, kiest Kaspar partij voor hem, maar dat heeft een averechts effect, want telkens als dat gebeurt, keert de klas zich ook tegen hem. Anders, de leider van de bende, treedt steeds harder en mensonwaardiger op tegen de twee jongens. Na een bijzonder weerzinwekkend incident vinden Kaspar en Joosep dat het tijd is om te reageren. De dingen zullen nooit meer hetzelfde zijn.
Zo, Estland kan ook weer van mijn lijstje "landen waar ik nog nooit een film uit zag"-af en het is een van de erg weinige Estse films die een aardige tour door de wereld heeft gemaakt en in veel landen is aangekocht.
Klass is de film voor wie Elephant te vaag vond, voor wie Blue Bird te subtiel vond en in zekere zin zelfs de film voor wie Das Experiment te ongeloofwaardig vond. Een film over een school shooting, over pesten en over de werking van groepsdruk.Op dramatisch niveau zitten er her en der wat haken en ogen aan. Vond de grootste pestkop, Anders, niet bepaald de sterkste rol en de rollen van de ouders en leraren waren wat karikaturaal en overdreven (al is het in de basis, weet ik uit ervaring, ook weer niet zo ver van de waarheid). Toch houdt de film het allemaal geloofwaardig genoeg, ondanks dat Klass verre van subtiel is.
Eigenlijk een sterk punt om over de dramatische tekortkomingen heen te stappen is dat Klass stiekem vooral een thriller is. Met een knappe spanningsopbouw die steeds verstikkender wordt, waardoor ik toch echt steeds aandachtiger zat te kijken. Eigenlijk een hele klassieke opbouw, maar het werkte wel.
De film is vrij dynamisch geschoten en er wordt soms snel geëdit en hier en daar gespeeld met snelheid en sound design. Dat gebeurt echter niet echt met een artistieke visie, maar lijkt meer een (redelijk geslaagde) poging om de film jong aan te laten voelen. Niet echt opzienbarend verder.
Goede film.
shockdog
De reden dat Kaspar opeens gewijgerd werd door de rest van de klas(s) is wel heel ver gezocht
nognooit
Een helaas heel herkenbaar onderwerp word hier fantastisch in beeld gebracht.
Geregeld snelle montages met (niet mijn ding, maar toch passende) trance muziek en veel licht wiebelende camerabeelden die deze film een extra rauw randje mee geven.
Sommige karakters zijn misschien wat twee dimensionaal, met name de vader van Joosep, maar de stijl van de film, het tempo en de herkenbaarheid brengen dat goed in balans.
De film kent een heftige climax die, ondanks dat ik het al erg vroeg zag aankomen, mij ademloos achter liet bij de aftiteling.
Het doet altijd een beetje pijn om te lezen dat mensen de acties in deze film overdreven en onrealistisch vinden. Als of deze mensen hun hoofd in het zand hebben gestoken tijdens hun basis- en middelbareschooltijd.
Spijtig genoeg zijn dit, lijkt wel, problemen die op iedere school voorkomen.
Glacius
Misselijkmakend en frustrerend. Hoe het afloopt interesseerde me op een gegeven moment niet meer, feit is dat we worden bedolven onder de insubtiele, walgelijke en daarmee zinloze scenes. Ik hoef niet te zien op welke absurde en irrationele manier iemand gepest wordt, zo irrationeel dat ik het lang niet altijd geloofwaardig vond.
Sinds wanneer is pesten rationeel?
Arnie
Pesten zelf is niet zozeer rationeel (hoewel het dat soms wel degelijk is), maar vaak is het op zijn minst mogelijk om een ratio, of liever gezegd een patroon te ontdekken in de aanleiding voor het pestgedrag en de uitingen van het pesten. In deze film vond ik de pestuitingen zo buitensporig dat het wat mij betreft niet altijd geloofwaardig was. Eerder bedoeld om te shockeren.
Daarnaast was de context van het pesten: de reacties in de klas, de manier waarop docenten ermee omgingen etc., zo overdreven verkeerd, altijd precies fout, dat het wel slecht moest aflopen. En dat stootte mij af, omdat ik alleen maar walging ervoer, maar niet om de correcte redenen.
Fortune
Wat een ontzettende onzin word hier verteld over dat de film niet realistisch is.
Bij mij op de middelbare school waren er ook altijd een paar ventjes de lul en denk je dat de leraren daar ook maar ooit achter zijn gekomen.
leraren hebben het te druk, zijn te gestrest of gewoon te lui (blind) om zich daar druk om te maken.
En dan van alle duizenden middelbare scholen over heel de wereld kan het natuurlijk niet voorkomen dat dit gebeurd.
Word eens wakker.
Voor de rest is het een uitstekende en vooral intense film. Goede meeslepende soundtrack. De film laat je goed voelen hoe het is om in de schoenen van Joosep te staan.
Vond alleen de ouders van Joosep zo'n ontzettende megolen dat ze totaal niet weten wat er met zijn zoon aan de hand is. En eigelijk alleen zeggen you have to fight back.
Het einde is ook behoorlijk ziek waar je een behoorlijk gerechtvaardigd gevoel krijgt over de actie van die 2 kereltjes.
Zeker niet mijn soort film dit maar uitstekend eindresultaat.
Vond deze film ook echt 10 keer beter dan die film over die Amerikaanse school shootings.
movie acteurs
Zeer sterk deze realistisch en pijnlijke, erg indrukwekkende film.
Sowieso interesseert de film qua thema. Dit zijn erg realistische dingen die bijna elk jaar gebeuren. Er wordt atijd wel een aantal studenten op scholen gepest. En tegenwoordig komen deze studenten met wapen(s) naar school. Erg sterke/indrukwekkende film. Vooral de laatste scene was zeer intens. 4,5.
wendyvortex
Estlandse variant op Bluebird en Elephant die helaas qua film vrij conventioneel blijft.
Duurt ook even voordat de film het standaard pestdrama overstijgt.
Maar uiteindelijk nemen de pesterijen zulke extreme vormen aan dat de uiteindelijke afloop begrijpelijk is.
Scratt
Een oeroud en universeel gegeven, maar de meest gedurfde uitwerking van dit thema tot dusver.
Iedereen heeft er al eens iets mee te maken gehad. Ofwel ben je zelf al eens het mikpunt geweest van intimidaties of pestgedrag, ofwel heb je er zelf al eens aan meegedaan, ofwel heb je machteloos toegekeken en ben je opgezadeld met een schuldgevoel. Ofwel, heb je ingegrepen en ben je zelf het volgende slachtoffer geweest, zoals de altruïstische Kaspar.
Deze film toont de bittere realiteit en brengt alle vormen van pesten aan het licht. Van intimideren en buitensluiten, over cyberpesten, tot fysiek geweld. Raag durft deze problematiek met behulp van gruwelijke scènes - de pijpscène op het strand - aan te snijden.
Wat evenzeer opvalt, is dat pesten erg moeilijk is om aan te pakken. Ik geef zelf les op een middelbare school en merk hoe moeilijk het zelfs soms al is om het op te merken, laat staan er iets aan te doen. Soms ligt het er inderdaad vingerdik op, zoals in deze prent, maar soms is het een sluipend gif, dat sommige mensen met levenslange littekens opzadelt.
Brandend actueel, pakkend, rauw en jammer genoeg erg realistisch. Het is in ieder geval lang geleden dat een film me opzadelde met zo'n bitter en machteloos gevoel. Ilmar Raag heeft zeker zijn doel bereikt, mede dankzij zijn goede cast en mooie beeldvoering.
In alle geval hoop ik dat er binnen enkele jaren geen film meer gemaakt moet worden over pesten die zich afspeelt in het heden, wat wil zeggen dat de wortels van bullying voor eens en voor altijd aangepakt zijn.
Een optimistische en ijdele hoop. I know.
Volvolvo
Goede film, kreeg op het eind bija een gevoel van rechtvaardigheid.
Een film die stilaan opbouwd en zeer boeiend is. De scènes zijn soms vrij hard en slepen je mee in het leed van de 2 jongens. Waar bvb Elephant geen partij wil kiezen en geen oordeel vellen, doet de maker dat hier wel. Of dat goed is of niet, laat ik in het midden. Feit is wel dat je hier zacht gedwongen wordt om partij te kiezen en ik denk dat de meesten (hopelijk) voor de 2 jongens gaan. Het opbouwen van het motief van de climax is hier veel beter uitgewerkt dan in gelijkaardige films. Alleen ontbreekt het hier dan weer aan die grote climax zelf en maken Elephant of Ben X een betere stijloefening. In elk geval sterk gemaakt en zeker de moeite om te kijken.
niethie
Best indrukwekkend weer, al had ik het idee het allemaal wel eens eerder en beter gezien gezien te hebben, logisch natuurlijk met Bang Bang You're Dead, Ben X en in mindere maten Bluebird en zelfs Elephant als onverwoestbare voorgangers. Neemt niet weg dat ik een enorme zwak blijf houden voor films met een dergelijk onderwerp, kan bijvoorbeeld nog steeds met gebalde vuisten, vol woede, mezelf opvretende uit frustratie voor mijn beeldscherm zitten kijken. Of dit nou is omdat het gedeeltelijk best herkenbaar is of omdat ik zo slecht tegen onrecht kan, ik weet het niet, maar het is wel iedere keer scoren bij mij, met diezelfde formule. Moet echter wel zeggen dat dit er eentje is waar genoeg op aan te merken valt. Neem alleen al de geforceerd hippe, koude, afstandelijke montage die het geheel op de lange termijn weinig goed deed.
De personages zijn, op zijn zachts gezegt, ook nogal slecht uitgewerkt, vooral dat vriendinnetje van Kapser, niet te geloven! De regisseur kiest ook wel overduidelijk een kant en sleept zijn kijker hier aan de oren in mee door de meest afschuwelijke situaties te tonen en de pestkoppen af te schilderen als monsters, wat er weer in resulteerde dat ik bijna blij werd van het einde. Nou twijfel ik er niet aan dat dit soort zaken niet echt voorkomen maar had toch het idee dat het een beetje te extreem was soms, vooral dat stuk op het strand en dat niemand ook iets doet, zelfs omstanders niet, erg moeilijk te geloven hoor. De onvermijdelijke climax zie je ook al in het eerste kwartier aankomen, erg dom om van die vader zo'n schietgrage macho te maken. Desondanks is de finale nog best indrukwekkend, zat niet op het puntje van min stoel met kloppend hart als in Elephant maar werd er wel even stil van, mooie gebluidseffecten ook. Toch bleef ik een beetje met een onvoldaan gevoel achter en had ik het idee dat er meer in had gezeten. Maar goed verder helemaal geen slechte film hoor, vond het zelfs een positieve verrasing gezien ik hem zonder enige voorinformatie, op het stukje hier na, ging zien.
3,5 sterren
Near_Dark
Pfieeeuw, dat was heftig !!
Het begint vrij speels als een moderne kijk op de middelbare schoolgaande jeugd met - bijna - grappige overgangen van het ene hoofdstuk naar het andere. Maar vrij snel is er geen houden meer aan en ontaard het in een regelrecht Drama.
Je rechtvaardigheidsgevoel wordt hier danig op de proef gesteld. Tijdens het kijken voel je tot in het diepste van je vezels aan wat voor een Hel het moet zijn om dagelijks geslagen en vernederd te worden, onder het al dan niet goedkeurende oog van al je klasgenoten.
Mijn bloed begon te koken uit pure frustratie, bijna had ik een stoel naar mijn tv-scherm gesmeten in de hoop daarmee een pestkop frontaal in zijn gezicht te raken ! Dat heb ik uiteindelijk maar zo gelaten, want daarmee had ik enkel mezelf gestraft
Je hebt het al begrepen zeker ? Dit is een beklijvend Drama over het pestgedrag van jongeren (de extreme vorm) tegenover een weerloos slachtoffer. Als je deze film hebt gezien begrijp je al véél beter hoe het komt dat sommige jongeren naar school trekken met een Riot Gun bij zich om daar eens lelijk huis te houden.
Dit is een enkele rit richting Hel !
8,5/10.
Een onvergetelijke film over extreem pestgedrag tussen volwassen tieners en de dramatische gevolgen die het kan hebben.
Filmsite : http://www.klassifilm.com
dEUS
Film uit Estland!
Ik had er veel van verwacht en hij is me uitstekend bevallen.
De intermezzo's bij het begin van elk hoofdstuk waren heerlijk over the top, het camerawerk erg stoer, de muziek goed onderhoudend, het sfeertje ijzersterk en het taaltje erg strak. Het sloeg allemaal erg aan.
Ook de acteurs kwamen prima voor de dag. Joosep is erg goed als weirdo, maar vooral Kaspar wist bij mij zeker de nodige empathie op te wekken.
Enige kritiekpuntje is misschien de 'geloofwaardigheid' van de film. Ik kan niet ontkennen dat sommige zaken, zoals het gedrag van de leraren, ietwat onwaarschijnlijk leken en ook mij wat verbaasden. Maar persoonlijk vind ik dat de film daar wel mee wegkomt. Ik heb er mij in ieder geval niet aan gestoord...
Reacties over de 'voorspelbaarheid' vind ik compleet van de pot gerukt. Als je de synopsis leest met als genre drama dan weet je a priori dat de pester en de gepeste na afloop van de film geen handjes gaan schudden. Ik had een licht vermoeden hoe het zou uitdraaien, maar de film hoeft er wat mij betreft niks aan kracht voor in te boeten.
Sterk debuut van Ilmar Raag. Zeker iemand om in de gaten te houden.
4.5/5.0*
Actarus
Goed filmpje, zonder meer...
Wel een beetje voorspelbaar, maar dat maakt niet veel uit. Die dingen zijn in het hedendaagse leven al veel gebeurd, en deze film laat fictief zien in hoe ver men iemand kan drijven tot wanhoop...
Eenvoudig, maar 'Klass'efilmpje....
dEUS
..., maar 'Klass'efilmpje....
Idd, mag wel door meer mensen bekeken worden, dit.
ossman1987
sterke film
Natuurlijk is het in de werkelijkheid niet zo dat zoon jongen de hele dag door zelfs buiten schooltijd door de hele klas op Kaspar na niemand uitgezondert gepest wordt. Ook zouden ouders en leraren normaal gesproken wat meer kunnen doen dan een paar keer met de vinger wijzen.Daarentegen wordt de hard en medogenloosheid van zoon klas met pestkoppen wel heel goed weergegeven, waardoor je ook een mooi kijkje kunt nemen in de uitzichtloosheid van degene die gepest wordt.
Verder werden alle personages buitengewoon goed vertolkt, met als absolute uitblinker degene die anders speelde.De schietscene op het laatst vond ik ook erg sterk, in het begin zag je mooi die vertwijfeling bij beide jongens en verder lieten ze zien dat neerschieten van een paar jongens en meisjes van een behoorlijke afstand niet meevalt.
Nomak
De eerste film uit Estland die ik te zien krijg. En wat voor eentje, de regisseur weet hier een erg realistisch beeld te scheppen over pesten en de (mogelijke) gevolgen ervan.
Joosep is een erg rustige en schuchtere jongen, en is dus een makkelijk slachtoffer voor de pestkoppen die aangevoerd worden door één bullebak. Triest om te zien dat op Kaspar na niemand anders ook maar een beetje tegen die Anders in durft te gaan. Uit angst om zelf slachtoffer te worden natuurlijk. In elk geval krijgen Anders en zijn bende meelopers op die manier vrij spel om gewoon door te gaan. Probleem is wel dat Kaspar met zijn goede bedoelingen nu ook het slachtoffer wordt van de pesterijen.
Mijn ergernis tijdens het kijken naar deze film ontstond niet echt door de pesterijen zelf, al ging het bij de scène op het strand wel erg ver. Maar ik ergerde me vooral aan de toeschouwers. Het meerendeel van de klas staat er gewoon naar te kijken. Het ergste is nog eigenlijk die vriendin van Kaspar, wat een labiel wicht is me dat. Ook als je als leerkracht voor die klas staat moet je toch al snel doorhebben wat er gaande is, doe er dan ook iets aan. Nu werd het probleem door de leerkrachten alleen maar erger gemaakt. Al had Kaspar ook wel wat meer van zich kunnen afbijten toen hij alleen was bij de rector.
Het einde van de film is dan wel keihard en het is natuurlijk erg jammer dat niet alleen de schuldigen worden getroffen. Maar na die strandscène is de actie van de Joosep en Kaspar volledig gerechtvaardigd. Ik had er werkelijk alle begrip voor.
Zelf was ik tijdens mijn schooltijd geen pester, maar ik werd ook nooit gepest. Ik was wel iemand die zich niet liet doen en als het nodig was, dan vocht ik ook. Ik begrijp de vader van Joosep dan ook wel. En ook al komt de man hier wel wat lomp over, hij heeft wel gelijk. Laat zien dat er niet met je te sollen valt, vecht eens een keer terug, sla die pestkop het licht uit zijn ogen, en dan laten ze je wel met rust. Maar anderzijds begrijp ook wel dat niet iedereen zo in mekaar zit.
Klass is in elk geval een keiharde en confronterende film met zeer sterk acteerwerk. Erg herkenbaar ook, want op elke school zijn er wel pestkoppen, meelopers en makkelijke slachtoffers aanwezig. Deze film is vele malen beter dan Elephant en zou op elke school verplicht kijkvoer moeten zijn.
Impulzer
Normaal is 'drama' niet echt mijn genre, maar deze film sprak me op de een of andere manier toch aan. Het is een heftig en confronterend verhaal dat menig mens echt zal raken.
De pesterijen gaan écht ver en de reactie van Joosep en Kaspar is volledig terecht. Het acteerwerk is zeer goed, wat heb ik me zitten ergeren aan pestkop Anders en die vriendin van Kaspar (ben d'r naam even kwijt). Sterk verhaal en goed acteerwerk, het is een goede film om te vertonen op school om dit soort dingen tegen te gaan. Het enige wat me niet beviel is dat heel die klas zich laat leiden door één persoon, ik denk dat er op Nederlandse scholen (gelukkig) een stuk meer mensen zoals Kaspar zijn en de leraren net iets verstandiger als ze in deze film naar voren komen.
Er is nu ook een tv-serie: Klass - Elu pärast (TV Series 2010) - IMDb
TinkerTex
Dit rauwe pestdrama uit Estland toont hoe de kansarme Joosep continu het pispaaltje van de klas is. De treiterkoppen kennen geen genade. Wanneer een klasgenoot het voor hem opneemt, wordt alles op het spel gezet. Dit resulteert in een heftige climax...
Ik ben erg onder de indruk van deze Oost-Europese film. Gedetailleerd wordt de wreedheid van de pesterijen getoond en dat maakt de film erg compromisloos. Met name de pesters zijn erg goed in hun rollen. Het is herkenbaar, want iedereen zal het in zijn schooltijd hebben aangetroffen. Het zij wellicht in mindere mate.
De film toont raakvlakken met de artfilm Elephant van Gus van Sant, maar is qua opzet totaal anders. Het is een hippe film voor jong publiek en kan interessante discussiestof opleveren.
Crook
Best ziek deze film, gaat ook vrij ver allemaal. Vraag me in die zin ook af in hoeverre het klopt met het waargebeurde verhaal waar deze film op gebaseerd is. Het einde is ook ziek, en erg begrijpelijk. Wel een film die je aan het denken zet over het thema wat hij meedraagt, aan de discussie hierboven te zien ben ik niet de enige die dat vind.. 4*
Eibmoz
Heel bijzonder vind ik dat hij een stomp van zijn vader krijgt en met rugzak en al op de grond valt en dat 2 seconden later het rugzakje nergens meer te zien is terwijl hij nog steeds in dezelfde houding op de vloer ligt, verder wel een puik filmpje maar kijk ook eens naar "Before the storm"& "Ondskan"gaat over hetzelfde onderwerp en zijn zeker niet minder.
Beloki
Heftige film. Gaat inderdaad wel erg ver, allemaal. Het einde zag je natuurlijk mijlenver aankomen, maar dat is niet erg. Hij was op een bepaalde manier spannend en keek lekker weg.
Die strandscene had van mij dan weer niet gehoeven.
B.
Crook
Nou ja die strandscene is wel essentieel in deze film, of ben ik nou gek?
Beloki
Ze hadden ook voor een ander soort ´escalatie´ kunnen kiezen. Nu kwam mijn maaltijd weer bijna naar boven. Wat een ranzigheid.
Crook
Ja bij mij ook hoor! maar zo'n extreme gebeurtenis was wel nodig om die 2 over het randje van moreel denken te duwen, omdat ze zelf geconfronteerd werden met iets wat in mijn ogen psychisch veel extremer was dan hun 'wraak'. Dus in dat opzicht vind ik het wel werken.
Beloki
Ben ik met je eens. Het is gewoon heel weerzinwekkend, maar daardoor niet minder geschikt voor de film.
Jan met de pet
Walgelijk hoe sommige personen zich moeten uitkuren op zwakkere uit bv klas of werk, ook de meelopers die er omheen hangen en alles zijn gang laten gaan is eigenlijk nog veel erger, deze film is waargebeurd en je kan het je eigenlijk niet voorstellen dat het gebeurd, maar boontje komt om zijn loontje: 4,5
nognooit
Er is nu ook een tv-serie: Klass - Elu pärast (TV Series 2010) - IMDb
Dat is interessant. Alleen op IMDb is niet te vinden wie hier aan geschreven en geregisseerd heeft. Jammer. Weet iemand meer over deze serie?

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

Das Experiment
Drama / Thriller, 2001

Before Sunrise
Drama / Romantiek, 1995
middelbare schoolviolence in schoolsgebaseerd op een waargebeurd verhaal