• 9.375.090 stemmen

Met onder meer: Vallo Kirs, Pärt Uusberg en Lauri Pedaja

Gesproken taal: Ests

Releasedatum: 12 maart 2009

Plot Klass

"The Chronicle of a Catastrophe."

De introverte Joosep is een gemakkelijke prooi voor de grove grappen van zijn klasgenoten, die zich ergeren aan zijn zwijgzaamheid. Zonder het zelf echt te willen, kiest Kaspar partij voor hem, maar dat heeft een averechts effect, want telkens als dat gebeurt, keert de klas zich ook tegen hem. Anders, de leider van de bende, treedt steeds harder en mensonwaardiger op tegen de twee jongens. Na een bijzonder weerzinwekkend incident vinden Kaspar en Joosep dat het tijd is om te reageren. De dingen zullen nooit meer hetzelfde zijn.

avatar van Noodless

Noodless

Klass is gewoon een klasse film, al kan je dit natuurlijk niet over het onderwerp zeggen.

Man man....wat een film. Het verhaal grijpt de kijker letterlijk naar de keel.

Niet alleen de leiders, maar ook de omstaanders/de meelopers roepen een walgelijk gevoel op bij de kijker. De film laat goed zien welke schade pesterijen kunnen aanrichten en dat niet alleen de leiders, maar ook de anderen die meelopen om erbij te horen evengoed schuldig zijn aan deze ware nachtmerrie. Prachtige vertolkingen, vooral Vallo Kirs

8,5/10

avatar van Loki87

Loki87

Zeer matig. Het script is wel goed. Acteerwerk is redelijk. Maar de manier van filmen vind ik werkelijk waar treurig. En de taal/cultuur stond me ook niet aan. Overigens wel enigszins realistisch. Maar daarom niet direct een goede film. 2* De slotscene vond ik wel het kijken waard.

avatar van Loki87

Loki87

KK2 schreef:
Inderdaad erg goed acteerwerk, maar een walgelijke film. Veel geweldsverheerlijking. Zoals het gefilmt is krijgt de kijker het gevoel alsof het geweld dat de twee gepesten gebruiken rechtvaardigd is. Dit valt onder 'voer voor copycats'. Jammer dat de film zo voorspelbaar eindigd. De freaks blijven de freaks, zij vertonen wederom het meest extrme gedrag van allemaal. Zonde, Juist omdat de twee gepesten eigenlijk wel sterke karakters waren. Ik dacht tot op het eind dat ze een gewaagde daad neer zouden zetten. De wapens aan de pesters geven en dan zeggen 'als je zo graag van me af wil, schiet me dan maar neer'. Dat was eens een origineel einde. Nu zijn de pestkoppen toch weer de winnaars en zij blijven losers.

Dit zie ik toch anders, als je wordt geschoten door je kop heb je je doel als pester/popijopi toch wel enigszins voorbij gestreeft lijkt me. Een zaak met alleen maar verliezers dus, want de overlevenden zijn voor de rest van het leven getraumatiseerd, maar dit is wel een gevolg van pestgedrag en de moraal van het verhaal komt wel goed naar voren. Het is goed om hier heftige films over te maken, maar de uitvoering vond ik gewoon slecht, kennelijk sta ik alleen in dit standpunt. De meeste kritiek hier is op de heftigheid en niet op de uitwerking.

Jan met de pet schreef:

de meelopers die er omheen hangen en alles zijn gang laten gaan is eigenlijk nog veel erger,

Ik weet dat dit een populair praatje is, maar waarom in godsnaam zouden de meelopers erger zijn? De aanstokers zijn uiteraard toch gewoon het ergst.

Ik weet trouwens niet waar je het haalt, maar de film is absoluut niet waargebeurd.

avatar van 606

Heftig heel heftig, ik weet wat die jongens mee maken ik ben zelf ook gepest op de lagere school.

Als je eenmaal een pispaal bent blijf je dat ook.

Het einde was wel abrupt wilde wel weten hoe het met die ene jongen verder zou gaan.

Sterk geacteerd en opbouw was ook goed.

3,5 ster

avatar van Dee Al

Dee Al

yeyo schreef:

Misschien niet in die willekeurige plaats en met de exacte namen, maar ik ben ervan overtuigd dat iets dergelijks al meerdere keren is gebeurt.

avatar van Dee Al

Dee Al

Mooie film. Stukken beter dan Elephant.

avatar van N23

N23

yeyo schreef:

Geloof me als ik zeg, dat meelopers erger zijn. Van de pesters is bekend dat ze je niet mogen en de dingen die ze doen moeten door 'de groep' afgekeurd worden. Omdat meelopers dat niet doen, keuren ze het gedrag dus goed. Daarbij wijzen zij dus ook de gepeste af. De meelopers zijn dus erger bezig omdat ze dingen toelaten die niet door de beugel kunnen. De pester zelf is een zwakkeling en een dienaar van de duivel als je het mij vraagt.

Gif zelf kan er weinig aan doen.

Maar de mensen die het gif drinken, wetende dat het niet goed is, die hebben de keuze gemaakt.

yeyo

Meelopers zijn gewoon zwak, omdat ze schrik hebben zelf gepest te worden. Maar dat maakt hen nog niet erger dan de aanstoker zelf. Het is gewoon het eeuwige idee dat mensen die voor hun 'overtuigingen' uitkomen wel zo slecht niet kunnen zijn. Ik geloof alleszins niet in zo'n praatjes. Over racisten wordt trouwens net hetzelfde gezegd.

avatar van N23

N23

yeyo, zonder te diep te gaan over jou, in welke positie zat je op je basisschool?

yeyo

Dat doet er weinig toe. Ik spreek ook helemaal niet uit persoonlijke ervaring, maar kan gewoon niet tegen cliché praat.

avatar van Seifer

Seifer

Meelopers zijn de zwakste personen in de maatschappij.

goelian

Prachtige film. Wat deze film zo goed maakt is natuurlijk dat het ontzettend realistisch is. Joosep de aparte jongen die door de hele klas wordt gepest, maar toch nog hoop heeft op een betere toekomst. Kaspar de jongen die het eenmalig voor hem opneemt, en vervolgens ook doelwit wordt van de pesterijen. Ongelooflijk hoe de pesterijen zich opstapelen en uiteindelijk tot 1 grote climax leidt: de strand scene Uiteraard is dit de druppel, en besluiten Kaspar en Joosep in actie te komen. Dit leidt tot een zeer schokkend en realistisch einde. Het plot zit erg goed en realistisch in elkaar. De pestkoppen waren goed uitgedacht. Vooral het personage van Paul vond ik interessant. Omdat hij een zeer slimme jongen, maar toch ook een ongelooflijke klootzak is. Zo'n hoofd heeft hij er ook gewoon voor, haha. "Anders" is het leidertje met de stekeltjes. Hij speelt zijn rol uitstekend. Die (ex) vriendin van Kaspar vond ik niet echt overtuigend. Nadat zij uit elkaar gingen kreeg ik geen lullig, vijandig gevoel of iets. Dat kreeg ik wel van haar beste vriendin, met dat zwarte haar. (niet die gothic) Dat vond ik wel zo'n ongelooflijke b*tch.

Wat opvalt is het acteerwerk. Vooral Anders, Paul en Kaspar vond ik zeer goed. Er lopen goede jonge acteurs rond in Estland! Het enige kritiek puntje vind ik dat Kaspar al vrij vroeg zegt van: "we can shoot them all" Ik vond dat nog iets te vroeg, maar na de beruchte strand scene vond ik het alles behalve onterecht.

Om maar even over de schietpartij te spreken. Damn, wat vond ik dat een geweldig einde. De chaos, de blikken van Joosep en Kaspar, het decor: prachtig! Joosep vond het lastig om de trekker over te halen, maar toen hij eenmaal bezig was, was hij niet te stoppen, en wilde hij alles en iedereen afschieten. Kaspar is zich heel goed bewust dat niet iedereen 'bad guys' zijn, en realiseert zich dat het ernstig is dat hij een onschuldig meisje raakt/dood.

Na de schietpartij, toen zij zelfmoord gingen/wilden plegen. Dat Joosep zichzelf na die 3 seconde inderdaad direct door zijn hoofd schiet had ik zeker verwacht. Dat de film eindigt dat je niet ziet of Kaspar ook de trekker over haalt kan ik ook begrijpen. Hij is zich bewust dat het leven wat te bieden heeft, en dat zijn daad pure wraak was, en hij niet op deze manier wilt eindigen. In één week staat zijn hele leven op z'n kop.

Bij iedere gebeurtenis is 10x nagedacht hoe ze het zo realistisch en schokkend mogelijk konden maken, en daar is deze film 100% in geslaagd.

Uiteraard 5 sterren!

yeyo

Ik heb de indruk dat er bij het zogenaamde realisme van deze film vooral gelet wordt op vorm en niet op inhoud. Natuurlijk ziet het er allemaal wel rauwer uit dan zo'n gelikte Hollywood productie, maar inhoudelijk stelt het bitter weinig voor. De film schrijft namelijk de verantwoordelijkheid volledig toe aan pesterijen en dat vind ik nogal kort door de bocht. Iemand die een highschool massacre aanricht, is hoe dan ook psychisch labiel en wordt niet enkel 'gedreven' tot een wanhoopsdaad. Over Joosep spreek ik me niet uit, maar het is moeilijk te geloven dat een doodnormale jongen als Kaspar zoiets zou kunnen aanrichten. Om het oorzakelijk gevolg wat plausibeler voor te stellen, zijn de pesterijen dan weer zodanig buiten proportie en op hun beurt redelijk onrealistisch.

Tot zover my 2 cents.

goelian

Nah dat weet ik niet hoor. Als je zoiets meemaakt zoals op het strand kan ik begrijpen dat je op wat voor manier dan ook wraak wilt nemen op die lui. Kaspar staat ook onder ontzettend veel druk van zijn school, er wordt hem onrecht aangedaan en zijn vriendin laat hem ook in de steek. Je moet wel heel veel vertrouwen in het leven hebben om hier nuchter mee om te gaan.

De pesterijen gaan erg ver, maar zou dit niet in het echte leven kunnen gebeuren? Er gebeuren zoveel dingen in het leven die niet te vatten zijn. Dat het in Nederland zover niet gaat, betekent niet dat het elders op de wereld, bijvoorbeeld in Oost-Europa waar het er toch anders aan toe gaat dan hier, niet kan gebeuren.

Ik ben zelf nooit gepest, maar als je dag in dag uit de dupe bent van harde pesterijen, kan ik me best voorstellen dat je geen vertrouwen hebt in de mensheid.

yeyo

Ik bedoel niet dat zo'n praktijken onmogelijk zouden kunnen gebeuren, maar binnen de context van deze film vind ik het een te gemakkelijk excuus: ze werden héél erg gepest en namen dus wraak. Lijkt een logisch verband, maar ik denk dat ware gebeurtenissen zoals de Columbine shooting wel wat complexer zijn als je er dieper op ingaat

Jessen0wnt

In deze film is het ook wel ietsje complexer dan het op het eerste gezicht lijkt. Natuurlijk is het pesten een groot onderdeel, maar het gaat meer om de aandacht die niet wordt beantwoord, zowel bij mede-leerlingen als docenten, ouders, woongelegenheid en hun maatschappij. Ik zie het meer als een kreet om maatschappelijke aandacht dan als een ''wraak'' actie, daar is deze film veel te diepzinnig en te emotioneel voor. Klass wilt geen vermakelijk rijtje-op-rijtje verhaal vertellen, dit is ECHT.

goelian

De columbine killer Eric Harris was een psychopaat die iedereen minachtte, en vond dat hij een grote prestatie moest leveren. Uit youtube documentaire materiaal kun je halen dat het met niet om de leerlingen ging. In 1 van zijn dagboek verhalen stond: "Now our only problem is to find the place that will be ground zero"

Hij werd inderdaad gepest, maar dat zorgde er niet voor dat hij een bloedbad ging aanrichten op school. Dylan Klebold daarentegen is puur een geval die door het verliezen van vertrouwen in de mens, en onzekerheid deze misdaad beging. Geen vriendin, pesterijen en de hierdoor oplopende frustraties zorgden ervoor dat hij tot zo'n daad in staat was. Hij genoot ontzettend van het schieten op de leerlingen, terwijl Harris een rustigere positie in nam.

Klebold werd natuurlijk wel meegetrokken door de ideeën van Harris, maar hij is toch wel een bewijs dat zulke frustraties kunnen leiden tot bijvoorbeeld een bloedbad.

Jessen0wnt schreef:

dit is ECHT.

Het ziet er misschien allemaal erg grauw en groezelig uit, maar de kerngedachte achter de film is weinig reëel. Ga maar eens na wat voor morbide fascinaties en overduidelijk gestoorde persoonlijkheden mensen hebben die een soortgelijk bloedbad aanrichten. De daders in deze film worden voorgesteld als twee brave schaapjes die een perfect normaal leven zouden kunnen leiden, was het niet voor de mensonterende pesterijen die ze ondergaan. Goed om het inlevingsvermogen van de kijker te winnen, maar 'echt' is het alleszins niet.

goelian

Zo is het maar net. Je hoeft geen psychopaat te zijn om tot zoiets in staat te zijn. Je moet wel slachtoffer zijn van de maatschappij om tot zoiets in staat te zijn. Dit klinkt wel heel filosofisch, maar zo denk ik erover. Ik ben bang dat ik jou niet kan overtuigen, dus deze discussie zal meer een politieke discussie worden dan een filmische discussie.

Jessen0wnt

Maar in deze film zie je ook de thuissituatie, het is een tijd geleden maar ik kan me herinneren dat er eentje geen ouders meer heeft en dus leeft bij zijn oma, en de ander word mishandelt en erg ontmoedigt (eigenlijk beide), waardoor ze naar mijn inzien een toekomst-loos bestaan leiden, het pesten zie ik meer als een reden voor Kasper en Joosep, iets wat ze nodig hadden om dit te doen. We starten niet voor niets maar een paar dagen voor dit allen, want dit heeft naar mijn inzien veel meer oorzaken.

Daarnaast heb ik ook Zero Day en Elephant gezien, maar ik weet niet of deze film hierop gebaseerd is, het is ver weg van thuis en er zijn natuurlijk wel meer van dit incidenten geweest op de wereld. In Bowling for Columbia neemt ook een 6jarig meisje een pistool mee naar school, doordat ze werd gepest: Michael die uitlegt hoe haar woonsituatie eruit ziet en hoe haar bestaan was. Ik geloof best dat pesten een oorzaak kan zijn, maar de ECHTE reden kan veel dieper liggen.

goelian

Uiteraard. Zolang je iemand hebt om op terug te vallen, zal je wel wat langer nadenken om zo'n daad te verrichten. De oma van Kaspar vertrouwt hem niet en snapt hem niet, en zijn vriendin verlaat hem. De enige bij wie hij nog terecht kan is Joosep.

Joosep wordt juist gestimuleerd door zijn vader om in actie te komen tegen deze pestkoppen. Hij wordt niet mishandeld of iets. Zijn vader probeert hem te helpen. Dat doet hij wel heel erg slecht, maarja.

Jessen0wnt

Ik zag het wel echt als lichamelijke en geestelijke mishandeling. We kunnen wel alles goed praten, en de vader heeft vast ook wel een voorgeschiedenis, maar het was gewoon mishandeling.

goelian

De boodschap van de vader van Joosep was: "Vecht terug tegen die pestkoppen, anders zul je later een loser zijn." Dit probeert hij met een harde hand duidelijk te maken. Of je dit opvat als mishandeling of niet, het gaat erom dat Joosep hierdoor wel beïnvloed wordt, dus terug gaat vechten.

Jessen0wnt

Ja probeer er meer mee te zeggen dat ik er geen goed in zie, en dat het meer, ook bij Joosep, negatief werkt (als je het schieten dan even heel oppervlakkig als positief ervaart).

Dit kwam echt in de verste verte niet als geloofwaardig over. Echt enorm geconstrueerde situaties.

Jessen0wnt

Ik kan me best inleven dat mensen dit nogal bedacht over vinden komen, en erg zwart-wit. Ik vond de film juist zo goed omdat het een keer een andere werkelijkheid laat zien van het pesten en daarnaast ging de film met emoties spelen, wat ik toch niet zo vaak mee maak, dat je echt met een... k*t gevoel achter blijft. Dat vind ik juist sterk aan de film, ik zal hem binnenkort wel eens herzien, maar betwijfel of ik me stoor aan de eenzijdigheid van het verhaal.

avatar van holbewoner

holbewoner

Vond dit een uitstekende film. Hij zou door een groter publiek moeten gezien worden. Is ook de enige film van Estland die ik ooit gezien heb. Heb mij geen minuut verveeld.

avatar van DeCol

DeCol

Een huiveringwekkende film uit Estland. Mijn eerste film uit Estland en ook de enige die op moviemeter staat. Het pesterijconcept spreekt mij altijd wel aan. Zulke films wekken inlevingsvermogen en emotie op. UItstekend acteerwerk ook van vrijwel de hele klas. De hoofdpersonen zijn nauwelijks op fouten te betrappen. Die blikken van Joosep zie ik nog voor me. Visueel doet Klass een beetje amateuristisch aan. Slordige cinematografie en niet al te mooie montage. Toch doet het enerzijds wel goed aan de realiteit. De realiteit waar ik net mijn vraagtekens bij zet. Het lijkt allemaal nogal aangedikt (schoolmedewerkers, toeschouwers, huissituatie, pesterijen) en daarom wat minder geloofwaardig. Hierdoor ga je de kant van de slachtoffers kiezen. Het einde komt ook minder hard aan omdat het een soort van gerechtigheid is, maar wel weer ongelooflijk goed geacteerd. Je ziet de twijfel in hun lichaamstaal en gezicht.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Heel goede film. Vind dat dit ook gewoon de meest bekende anti-pest film moet zijn (dat het jammer genoeg niet is) alleen vanwege de ballen die het heeft. Alleen jammer dat het niet zo realistisch wordt weergeven als ik verwacht had. Ik bedoel die korrelige filters waren niet echt nodig, net als de zogenaamd 'coole' liedjes als een nieuw hoofdstuk begon. Dan had ik als regisseur een toch meer arthouse-achtige approach gedaan, in plaats van een film voor jongeren. Maar aan de ene kant zou de film dan ook niet zo hard aankomen. Ik bedoel noem eens een andere tienerfilm waarbij iemand gedwongen wordt om het pispaaltje van de klas te pijpen , om vervolgens een aantal leerlingen in koude bloede dood te schieten? Juist, ja. Let maar niet al te veel wat ik zeg bij een mening van een film van me, omdat ik toch altijd eerst negatief ben

Voor de rest is de film namelijk geweldig. Het gevoel, de kille sfeer , de emoties... alles loopt op tot de onvermijdelijke climax. Deze film vind ik alleen al een hoge waardering waard vanwege het gevoel dat ik had bij de film. Al vanaf het eerste moment wou ik de pestkoppen dood hebben. En ik begrijp dat de film (en dan helemaal het einde) bedoeld is als een sociaal-maatschappelijke aanklacht, maar ik had meer het gevoel of ik een wraakfilm zat te kijken (de manier hoe frustraties en pesterijen zich opbouwen) Uiteindelijk kwam ik er toch achter dat de film een simpele, maar sterke boodschap heeft: pesten is klote.

Ken je dat gevoel dat je meer wilt schrijven? Heb ik nu ook ,maar ik laat de (betere) recensies van andere liever het werk voor me doen. Deze film zal me een lange tijd bijblijven, niet alleen omdat het herkenbaar is, maar ook omdat het iets heeft wat andere anti-pestfilms niet hebben: het lef om alles in beeld te brengen. Zoals zo mooi op de achterkant van het hoesje beschreven staat: compromisloos. Ik snap nu wat ze bedoelen. Sommige mensen zeggen Elephant, Bluebird en Knalhart., maar ik blijf erbij dat dit dan toch wel de ideale anti-pestfilm is.

Geweldig