Genre: Drama / Komedie
Nederland
Geregisseerd door: Eddy Terstall
Met onder meer: Tom Jansen, Johnny de Mol en Tara Elders
IMDb beoordeling: 6,8 (571)
Gesproken taal: Nederlands
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Vox Populi
Vox Populi is een zwarte komedie over een doorgewinterde politicus in een midlife crisis. Wanneer hij in aanraking komt met de volkse logica van zijn nieuwe schoonfamilie, heeft dit ingrijpende gevolgen voor zijn politieke optreden en zijn privéleven.
sinterklaas
Weer een heerlijke film van Terstall en ook een lekkere cynische kijk op de Nederlandse samenleving. Dit keer het uiterste van de politiek met een Politicus waar zelfs Geert Wilders nog racist tegen zegt. En ja, zo zal je maar zien hoe zo'n sociaal gezinsleven er maar vanuit ziet. De politicus Jos Fransen word mooi neergezet door Tom Janssen en verder heeft de film ook een hele vracht uitstekende Nederlandse acteurs en barst ook van de leuke persiflages. Ton Kas was ook weer heerlijk en keihard op dreef en wist ook de hele film door zo lekker cynistisch te doen. En dan krijgen we ook nog de gevolgen te zien wat er gebeurd als de zoon Sjef (erg fraai gespeeld door Johnny de Mol) verliefd word op de dochter van de radicale politicus. En wat voor zooitje ervan word gemaakt. Verder barst de film ook echt van de bijblijvende leukigheden en heb ook zo gelachen om de scenes met dat Cassie en Sjef die Afrikaan uitleveren naar Afrika, en ook dat Jos Fransen naderhand op tv nog zo lekker word belachelijkgemaakt door Freek de Jonge in de fictive cabaret show. Ook de de Wereld draait door en de Pauw en Witteman show's waren erg mooi verzonnen en ook leuk dat we de vliegende panters nog tegenkomen als bodyguards en Prem Radhakishun. Verder lijkt Vox Populi ook gewoon alle kanten op te gaan want het heeft al zowat 4 verschillende lagen. Ook de locaties Amsterdam en Den Haag hadden zo zijn mooie achtergronden. Afin, de politiek word hier mooi te kakken gezet en gaat hier ook echt tot het uiterste.
Verder gewoon erg genoten van deze heerlijke zwarte komedie. Hier mogen er zeker wel meer van gemaakt worden en Terstall mag zich van mij weer bezighouden met een nieuw project.
trebremmit
Wat een oppervlakkig en simpel gebeuren, ik weet dat het een satire is maar dit was echt te karikaturaal. Johnny de Mol is wel het dieptepunt, ik vraag me ook iedere keer weer af waarom hij toch zo vaak in Nederlandse films verschijnt want acteren kan hij niet, echt heel slecht.
Verder was het verhaal erg voorspelbaar en clichematig en zijn een aantal rollen totaal overbodig.
Het onderwerp zelf vind ik best boeiend en ook origineel gekozen, er zijn weinig Nederlandse politieke films, maar er had veel meer ingezeten.
Simon Smith (crew films)
Wat vond je van Ton Kas dan? Je noemt alleen een acteur die je niet beviel, maar Kas moet toch positief opvallen...
predator
- 1927 stemmen
Viel me erg tegen, had er veel meer van verwacht. Kon 'm nauwelijks uitkijken, doordat het niveau soms op een gemiddelde K3-film zat. Het acteerwerk was regelmatig tenenkrommend, de dialogen sloegen vaak helemaal nergens op en het onderwerp, toch heel actueel, werd op een belegen manier uitgewerkt.
Kort samengevat: gemiste kans.
trebremmit
Die beviel me wel alleen dat was meer een bijrol, echt veel komt hij niet aan het woord. En het is ook nog eens een rol zonder diepgang, erg plat en het lijkt me dus niet echt moeilijk om te spelen.
NarcissusBladsp.
Van begin tot eind boeiend. Acteerprestaties zijn hier opvallend. Vooral als je bedent dat er veel personages langs kwamen. Paul Verhoeven, kan wat dat betreft veel leren van Terstall. Niet waar? Nou neem Johnny de Mol die kan volgens velen niet goed acteren, maar in deze film bewijst hij het tegendeel. En dat komt door de invloed van Terstall. Gewoon een uitstekend scenario en waarschijnlijk een sfeer op de set die het beste uit mensen haalt. En het onderwerp is actueel. Terstall zit dicht op de huid van de Nederlandse samenleving. Terstall heeft een perfecte 'inburgeringsfilm' gemaakt. Als je de huidige stand van zaken in Nederland wil leren kennen als buitenlander dan is deze film een prima kennismaking. Het einde van de film is dan ook ironisch: de politicus zoekt het geluk buiten Nederland .
Het sterkste punt van deze film zijn de dialogen die geen moment vervelen en dicht bij de werkelijkheid blijven en die de tegenstrijdigheid van de Nederlandse samenleving
mooi verbeelden. Zo lijkt Jos Fransen een (wijlen) Van Mierlo met Wilders neigingen. Het persoonlijke wordt voor hem meer en meer politiek. En dat maakt hem ongrijpbaar voor zijn eigen fractie.
Het einde van de film geeft nog steeds te denken. Kiezen voor vrijheid van meningsuiting kan een hoop onveilgheid opleveren. Zo kan een politicus een punt bereiken dat hij wel moet zwijgen omdat anderen meer en meer gevaar gaan lopen. Terroristen zijn hélaas creatief. Daar gaat "vrijheid en verantwoordelijkheid" om......
Volledig mee eens, snap ook niet hoe mensen hier het acteerwerk kunnen afkraken.
Zeriel
Geslaagde film. Goed idee om een (Groen)linkse politicus de politieke correctheid te laten doorbreken, en, zei het heel erg opportunistisch,het Wilderstype rechts in te halen. Je zou bijna willen dat zoiets echt gebeurde, dat zou wel verfrissend zijn voor ons landje.
Goede dialogen, voldoende vaart en best grappig af en toe,
Prachtige film. Na Simon had ik wel zin in meer van dat soort Nederlandse films. Alhoewel ik niet helemaal mee ben met de Nederlandse politiek en er toch verschillen zijn met Vlaanderen, zijn evengoed veel politieke standpunten, ideeën en problemen rond formaties en partijpolitiek zeer herkenbaar. Misschien dat een Vlaamse remake (zoals wel meer gedaan wordt met Nederlandse films) wel zou aanslaan. Ik kan me enkel de film Los voor ogen houden die qua thema dezelfde richting durft uit te gaan.
Vox Populi snijdt zaken aan en wil politieke hokjes in het daglicht zetten, en dan is de val van de karikaturen snel dichtbij. Gelukkig is dat niet het geval en krijgen we normale mensen te zien. Geen zwart-wit denken, maar meer vanuit de buik. Of dat nu goeie gedachten zijn of niet, maakt mij niet uit. Het gaat hier over politiek, de drijfveer er achter en de connectie met het volk. Dat toch sowieso evengoed verdeeld is. De film toont eigenlijk vooral aan dat thema's die de mensen echt bezig houden door politici niet ter dege durven aangesneden worden omdat ze dan schrik hebben van het gevolg: je krijgt voor- en tegenstanders. Als je dan met standpunten komt die niet duidelijk zwart of wit zijn, ben je meteen een draaideur. Naar gelang een uitspraak is het al voldoende om links of rechts te zijn, terwijl de problemen (en ook de oplossingen) veel dieper liggen dan dat.
Op die fiets...
93.9
Prima film met sterke dialogen. Had ook echt de potentie een film voor het grote publiek te worden.
Simon lukte dat wel, deze is helaas niet de breedte in gegaan.
TwoTonys
Leuke, en vooral ook originele en actuele film. Met vlagen ook erg komisch. Toch verslapte mijn aandacht een beetje naarmate de film versteek..... Al met al prima film van Terstall. (met oa muziek van spinvis, altijd leuk !) Kan niet tippen aan "Simon" (4,5*)
erik1677
Ondanks dat het een iets een mindere Terstal is nog steeds zwaar genietbaar.
Dus absoluut niet slecht.
Persoonlijk heb ik helemaal krom gelegen om de vader van johny de mol in deze film.
Ik durf zelfs wel te beweren dat deze acteur de 2e rijk de Gooier word.
Wat een fantastische acteur is dit.
Hij maakt de hele film.
jipt
Mooie politieke komedie. Erg scherp en lekker dik aangezet. Geeft een mooi beeld over hoe onzinnig en tegenstrijdig de Nederlandse politiek eigenlijk is en de debatten vaak nergens op slaan. dikke 4*
Ste*
- 1978 berichten
Erg vermakelijk, en met veel plezier bekeken, hoewel niet altijd even geloofwaardig. Zowel de omgang tussen Jos en zijn dochters schoonfamilie (en hoe snel hij in conflict komt met zijn denkbeelden en zijn partij), als de politieke onderonsjes in en rond het Binnenhof. Misschien door het gebrek aan echte bekende politieke koppen, misschien door het feit dat het toch wel duidelijk filmisch is, en weinig te maken heeft met hoe het er werkelijk aan toe zal gaan achter de schermen. Maar goed, het is nu eenmaal een film, dus dat kan weinig anders.
Sommige personages en scenes waren er een beetje met de haren bijgesleept. Een aantal scenes tussen Johnny en Tara droegen niet altijd evenveel bij aan het verhaal, net zoals de stukjes van Johnny in het buitenland. Ze waren er overigens niet minder leuk om.
Acteerprestaties waren wisselend, vooral Johnny de Mol had moeten beslissen om wel of niet een Amsterdams accent aan te nemen, want dat wisselde per scene.
De assistente was te ongeloofwaardig dom en Diederik Ebbinge heb ik gek genoeg geen moment gelooft (misschien omdat ik hem teveel gewend ben als Panter).
Ik heb erg genoten van Ton Kas. Hoewel sterotype en obligaat, is zijn rol erg genietbaar.
Verder gewoon vermakelijk, vlot, modern. Leuk ook, de bijrolletjes voor DWDD, P&W en Rondom 10. Maakt deze film een erg mooi document van de huidige tijdsgeest.
mister blonde
Vind Terstall een enorm talent, als je iemand die al meer dan 20 jaar regisseur is zo mag noemen. Voor Simon zal ik hem eeuwig dankbaar blijven, een van de beste films ooit. In de andere films die ik van hem zag, verraadt hij veel van dat talent. Maar op de e.o.a. manier zijn z’n andere films, ondanks veel goede ideeën, nooit echt erg goed. Zeker niet slecht, maar ook niet echt geweldig. Misschien ben ik wat veeleisend; “een geweldige film”. Maar je gaat een regisseur toch afzetten tegen zijn beste werk.
Vox Populi zou je vooraf misschien weg kunnen zetten als propaganda, maar toch zeker niet meer als je de film hebt gezien. Zou niet weten wat de film zou moeten propaganderen. Het is meer een commentaar op het gehele politieke apparaat. Politici zijn zo beïnvloedbaar als kleine kinderen. Het gedraaikont waar ik als zo velen zo ontzettend moe van word, is de kern van de film. De film heeft een blijvende relevantie. Sterker, hij is na 4 jaar minimaal zo actueel en ik zie hem die relevantie ook niet verliezen anytime soon. Alleen daar is Vox Populi al om te prijzen. Van mij had Terstall zich alleen wat drukker mogen maken. Het blijft bij licht hoofdschuddend, meestal met een lach. Begrijp me niet verkeerd, ik vind de vorm van komedie een goede keus. Toch had het van mij scherper gemogen. Venijniger. Ik denk dat we veel van dezelfde ergernissen hebben. Ook zit ik redelijk op een lijn qua politieke voorkeur. Hij had van mij wat mogen doortrappen in de onderbuik van de politiek. Het lijkt zelfs alsof hij wat voorzichtig te werk is gegaan, juist omdat iedereen weet wat zijn politieke voorkeur is.
Een ander punt van kritiek, dat overigens wel in verband staat met het voorgaande, is dat het script wat te weinig uitdaagt. Hoewel het allemaal met een duidelijke knipoog is, vond ik het een klein beetje storend dat Jansen wel erg aan het papegaaien is wat zijn schoonfamilie zegt. Vond het zelfs volstrekt ongeloofwaardig en de humor compenseert daarin zeker niet alles. Probleem is ook een beetje dat veel teksten van Ton Kas, te veel onzin zijn (kortzichtig gelul eigenlijk) in plaats van verstopte wijsheden.
Verder kun je de meeste punten die Terstall probeert te maken, zelf al bedenken en ik hoop zelfs dat mensen dat al gedaan hebben. Hij trapt net een open deur of twee te veel in. Of eigenlijk doet hij die deur voorzichtig open met zijn voet (geen idee hoe je dat moet doen bij een open deur, maar ach). Misschien is het wat veel gevraagd, maar Terstall komt niet veel verder dan een statement als; onze machthebbers zijn ook maar gewoon mensen met hun tekortkomingen. Tja dat kan ik zelf ook wel bedenken.
Vond de film bij vlagen echt hilarisch. Heb een keer of vier keihard hardop (in mijn eentje notabene) gelachen en zo vaak doe ik dat niet bij films. Ook overall gezien is de film zeer geestig. Sowieso is dat Terstalls voornaamste troef, de man heeft humor.
Acteren is sterk. Kas is fantastisch, al blijft het toch gewoon een typetje dat ie speelt (maar dan dus wel erg sterk). Ook Jansen is echt erg goed. Ik heb net als veel mensen een hekel aan De Mol, omdat ie vaak in films lijkt te zitten niet op basis van zijn kunnen. Hier was ie best ok. Er wordt niet echt veel van hem gevraagd, maar hij houdt zich gemakkelijk staande. De bijrollen zijn uiteenlopend van wel aardig tot behoorlijk goed. Lang verhaal kort; een sterk geacteerde film dus. Visueel niet heel bijzonder. Muziek erg sterk.
Ik blijf Terstall volgen, bovendien zijn er nog genoeg films van hem die ik nog niet gezien heb. Ik zal zijn films niet meer direct blind op dvd kopen (tenzij ze erg goedkoop zijn, zoals deze), maar als ik de kans heb zal ik het zeker niet laten een van zijn film te gaan zien. Dikke 3 sterren. Dit is zeker wel bovengemiddeld.
djkoelkast
Voldoende, maar niet super sterk. Ook was de cameraman in deze film een groot deel van de tijd zijn statief kwijt en dat is bijzonder irritant om naar te kijken. Ook het "moderne" dingen onscherp vlak bij de lens vind ik geen geslaagde "techniek". De muziek van Spinvis was wel leuk, er zat wel wat humor in de film, maar niet zo veel en zo goed als in Sextet.
david bohm
Best een aardige film, zeker voor Nederlandse begrippen. De schoonfamilie van de politicus is grappig met leuke teksten en het politiek opportunisme is geinig verbeeldt. Wel zitten er een aantal moeizame dialogen in die film. Dit heeft ook te maken met het acteerwerk dat niet van de hele cast voldoende is.
(verwijderd)
Geert Wilders mag gerust jij zeggen tegen deze hoofdpersoon hoor.
Donkerwoud
Een tikkeltje onevenwichtig in dat he scherpe satire als familiedrama probeert te combineren, maar dat in deze vorm geen van de twee echt goed uit de verf komt. Desalniettemin blijft Eddy Terstall een veelbelovende regisseur, die een duidelijk stempel op zijn films zet en daarmee bewijst dat de Nederlandse cinema best fris en vitaal kan zijn. De grootste attractie is dan ook om te zien wat de filmmaker qua locaties en cameo´s klaar heeft gespeeld.
BBarbie
Hartstikke leuke satire van Eddy Terstall over de Nederlandse politiek. Daar kan geen cabaretier tegenop.
Geinig scenario en prima acteerwerk. Vooral Nico (Ton Kas) komt levensecht over. De hele stoet tv-persoonlijkheden, die voorbijkomt, maakt dat het haast een reality film is.
Het verhaal van de film lijkt mij om die reden wel erg tijdgebonden omdat een aantal personages nu duidelijk herkenbaar zijn. Ik vraag mij af of dat over een jaar of tien nog het geval is.
Desondanks een heerlijke film, haast net zo goed als Terstall's Simon.
Askikker
Help! Johnny de Mol in een hoofdrol.
Viel gelukkig allemaal wel mee, hij had eigenlijk meer een ''functioneel'' maar mislukt bijrolletje als Jordanees watje om de rollen van Tom Jansen en Ton Kas bij elkaar te brengen.
Gewoon weer een giga goeie Terstall film met een schitterende hoofdrol voor Tom Jansen. En dan heb ik t nog niet eens over, ja natuurlijk heb ik het daar wel over; Ton Kas. Terecht dat ie een prijs voor beste bijrol heeft ontvangen.
Sjeesssss….kán die gozer echt nooit eens wat minder spelen? Wat een talent! Elke film!
Daarbij nog een heel leuk script, zelfs voor een politiek drama, en nog veel meer goed geacteerde bijrollen (bv. Marcel Musters), en bekenden die zich zelf spelen.
SunChaser
Gegeven was veel belovend maar eind is wel een enorme cop out. Gelukkig veel bloot
rokkenjager
Laatst een gesprek gehad met Hakim. Hij was niet echt positief over de film
panax
ik heb genoten ,zowiezo vind ik veel films van terstall leuk,
ton kas vind ik helemaal okee, zijn optreden in ''schaep'' vind ik ook zo geweldig
de rest van de cast is ook goed
leuk is ook dat er verschillende nederlandse programma's aan meewerken,
zo zie ik onze politiek ook wel zoals deze film,lekker populair meedoen ,lekker vaag doen,
kont draaien ,etc.etc.
mcdaktari
Als Eddy Terstall een flink groot budget zou krijgen voor zijn films te maken dan ben ik ervan overtuigd dat ze nog veel beter zouden worden. Met de middelen die hij heeft maakt hij prima films en ik vind ook wel dat we blij mogen zijn met een regisseur als Eddy Terstall.
flaphead
Relatief oppervlakkige poltieke komedie-drama, dat eigenlijk weinig meer wilt aangeven hoe stom het populisme (en haar kiezers) is. Omhuld door de beïnvloedbare politicus.
Op zich een interessant gedachtengoed en het is leuk om een kijkje te krijgen in een fictief politiek landschap, met oa tv-optredens in Pauw en DWDD. Genoeg grappige dialogen en momenten, met name dankzij de Amsterdamse familie. Maar de rode draad is vrij dun, inclusief romance, slecht huwelijk en generatieklovende affaire. Inhoudelijk net te ondiep, humoristisch alleen bij vlagen. Goed voor af en toe een lach, maar het wordt niet meer dan een aardig tussendoortje. De aanwezigheid van Elders en Gasman vergoeden voor de mannelijke kijker veel.
Fransman
Leuke film hoor, zeker een week voor de verkiezingen. Maar het is wel een 'black comedy' met een hoog absurdistisch karakter. Over een linkse politicus die onder invloed van zijn 'volkse' schoonfamilie opschuift naar populistisch rechts. Tom Jansen speelt een glansrol en mag helemaal losgaan. Het verhaal is alleen wel een gatenkaas, springt van de hak op de tak en zit vol vreemde dialogen. Wie nou precies wie is in het Haagse wereldje krijgen we ook niet helder. Maar misschien moeten we het ook niet te serieus nemen en zeker niet zoeken naar een boodschap. Gewoon een lekker tussendoortje. Gelukkig is de Nederlandse politiek een stuk saaier. Geinig is wel dat Eddy Terstall de hele Nederlandse mediawereld erin gestopt heeft. Je zit natuurlijk te wachten op een daverende overwinning van de politicus, maar dat durfde Terstall kennelijk niet aan. Daarom is het slot wat...eh...niksig. Die Tara Elders is trouwens wel een lekker ding zeg. Iemand een idee waarom ze zo snel hierna met haar filmcarrière is gestopt?
Welke films worden vanavond uitgezonden op televisie?
Netflix-gebruikers streamen op dit moment voornamelijk deze tien series
Oscargenomineerde muziekproducent Quincy Jones (91) overleden
Crimineel Janus van Wesenbeeck die model stond voor Ferry Bouman dreigt Netflix aan te klagen
Simon
Komedie / Drama, 2004