• 9.379.415 stemmen

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Actie / Avontuur | 122 minuten

Releasedatum: 22 mei 2008

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

"The adventure continues..."

1957. De Koude Oorlog is op zijn hoogtepunt. Nadat hij op een afgelegen vliegveld ternauwernood ontsnapt aan een groep snode Sovjet-agenten, ontmoet de avontuurlijke archeoloog Indiana Jones de jonge, opstandige Mutt die zijn hulp nodig heeft bij een persoonlijke missie. In ruil daarvoor maakt Indy grote kans op het vinden van de Crystal Skull van Akator, een legendarisch en fascinerend voorwerp omringd door bijgeloof en gevaar. Indy en Mutt reizen naar de uithoeken van Peru, maar merken al snel dat zij niet de enigen zijn die de Crystal Skull zoeken.

Indiana Jones

Antonin Dovchenko

Russian Suit

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ik stel voor om Indiana Jones in de volgende aflevering de ruimte in te sturen, want er is een verloren beschaving op Mars...

avatar van wimnoot

wimnoot

strak plan! ik zal george even bellen!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

wimnoot schreef:

strak plan! ik zal george even bellen!

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Filmkriebel schreef:

Jones en Mars...jaja.

Er waren wel plannen met ufo's voor deze film maar dat wilde Spielberg GELUKKIG niet.

avatar van m1701

m1701

Ik vond dit de leukste van al zijn delen. De vormgeving was ook erg mooi. Er had wel iets meer spanning in de film gemogen.

Cate Blanchett deed het echt geweldig, ik had haar zelfs niet herkend! Super!

Alleen het einde vond ik een beetje jammer, had wat mij betreft wel anders gemogen iets meer in het idee van de oudheid.

maar de film was zeker niet slecht!

avatar van maerk

maerk

Een beetje een tegenvaller maar nog steeds goed voor een avondje vermaak.

Het grootste nadeel van de 4e Indy is dat Spielberg hier te veel leunt op CGI. Bijna elke scène bevat CGI en dat is erg jammer. Waar Spielberg normaal met prachtige CGI werkt (kijk maar naar Jurassic Park, Minority Report enz. enz.) is die hier niet zo mooi. Niet per definitie lelijk maar wel overduidelijk nep. Ook zit deze Indy vol met te flauwe humor en niets toevoegende scènes (die marmotten bijvoorbeeld, en de 'race'scène in het begin) En deze Indy is te over the top. Je moest de vorige Indy's ook niet al te serieus nemen maar hier gaat het wel erg ver..ontsnappen aan een atoomexplosie in een koelkast. Ook is de cast niet zo sprankelend als in de oude Indy's. Ford is duidelijk wat jaartjes ouder en de rest van de cast is niet zo heel interessant.

Maar genoeg negatief gedoe, want er is ook nog wat leuks te beleven aan deze film. Zo weet de film bij het kroeggevecht en de motorachtervolging weer dat heerlijke Indy gevoel op te wekken. Het plotje met de aliens is misschien wat vergezocht en de film is wat Amerikaans en voorspelbaar maar toch verveelt hij niet gauw.

Ik begrijp het relatief lage gemiddelde hier helemaal. Ik denk dat Spielberg eigenlijk niet per se een 4e Indy wilde maken. Na de eerste drie was het boek gesloten. Maar deze heeft hij er dan toch uit weten te stampen omdat er zoveel vraag naar was. Omdat ik een zwak heb voor Indiana Jones en Spielberg krijgt The Kingdom of Crystal Skull van mij een magere 3,5* (3,25)

P.S. Dat Tarzanstukje van LaBeouf is trouwens echt belachelijk.

JohnWilliams schreef:

Jones en Mars...jaja.

Hoezo? Op het eind kwam er toch een ufo in voor?

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Ja maar ik bedoel dat hij er op ging vechten en zo, het is geen star wars, maar die plannen zijn niet doorgegaan.

• 2041 berichten

O, zo, nee, ik ben blij dat dat niet door is gegaan.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Na het horen van al die slechte commentaren vond ik dat de film al bij al nog meeviel. Het is gewoon een vierde indiana jones deel met eigenlijk alles erop en eraan; behalve dan het crappy einde. Ze hebben zelfs de CGI kwaliteit uit de vorige films bewaard. Die was per momenten heel erg ongeloofwaardig. Het was een avondje hersenloos popcornvermaak. Wat mij betreft een waardig vervolg van de trilogie; àls je voor het genre bent natuurlijk.

avatar van mabo

mabo

Wat een tegenvaller. Kwam laat op gang en toen de aktie begon vond ik die niet zo goed als bij de andere delen.

avatar van mr. white

mr. white

Meneer Ford, mag ik u vragen of deze alsjeblieft de laatste in de serie is? Totaal uit de tijd deze film en u was altijd al wat stram maar u is nu een beetje lachwekkend. Hou het dan in vredesnaam maar bij John Grisham films waarbij u de hele film getergd mag kijken....

JacoBaco

Ik vond dit deel me daarin Aliens niet verschrikkelijk, maar ik ben er ook niet kapot van.

En wie kwam er met dat idee? Natuurlijk niemand minder dan George Lucas.

Ok, het echte Indiana Jones gevoel valt niet meer te evenaren. Dat is gewoon erg moeilijk bij jaren 80 magie.

Gelukkig komt er binnenkort een vervolg, dus hebben we dit scenario in elk geval alvast gehad.

avatar van Thomas83

Thomas83

Weer een erg vermakelijke Indiana Jones, maar helaas wel duidelijk de minste. Een teleurstelling zou ik dat niet noemen, want ik vreesde het al een beetje door het soort films wat er tegenwoordig wordt uitgebracht en wat fragmenten die ik via de trailer al meekreeg.
De eerste seconden zeggen al vrij veel over de film. Gelijk al (niet al te mooie) CGI, maar ook een flitsende opening zoals het hoort bij een Indiana Jones-film (nou ja, flitsend in de zin van gelijk een hoog tempo, echt wat toevoegen deed de scène niet). Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull combineert die ouderwetse Indy-stukjes, die erg fijn zijn om weer te zien, met foute CGI overkill en andere vormen van overkill. Jammer dat de film de prachtige humor en echt flitsende actiescènes mist van de andere delen. Deel 1 en 3 bestaan vooral uit memorabele scènes, dat kan ik niet zeggen van dit vierde deel helaas.
Visueel is de film weer fraai, met prachtige landschappen, locaties en kleuren, allemaal met goed camerawerk in beeld gebracht. Helaas wordt er vaak wel heel erg overdreven met die shots en aankleding. Het lijkt wel de film 300 af en toe. Ook lijkt er vrij veel "green screen" te zijn gebruikt. Het ziet er vaak wat kunstmatig uit allemaal. Nou ja, vaak, praktisch altijd eigenlijk. Aan auto's en dat soort details om het tijdsbeeld weer te geven is dan weer genoeg aandacht besteed, en later vond ik de film er al een stuk beter uitzien, toen er volgens mij ook ietsje meer op locatie werd gefilmd.
Het eerste shot van Indiana Jones zelf, zijn introductie, is weer erg leuk, met een hoop aandacht besteed aan de details, schaduw etc, net als in Raiders of the Lost Arc. Een leuke verwijzing.
Muzikaal is de film wel herkenbaar, maar het komt nooit echt in de buurt van de orginele Indy's. Beetje bleekjes en onopvallend allemaal.
De dialogen zijn zo heel af en toe wel leuk, en de bijpersonages zijn niet super interessant en van wat minder niveau dan in de vorige delen. De Russen worden wel belachelijk karikaturaal afgeschilderd, vooral ook die vrouw, Irina Spalko. Haar introductie alleen al, vrij belachelijk. Enorme verspilling van een groots actrice als Cate Blanchett. Ze speelt ook niet al te best, een enkele keer zelfs ronduit slecht. De eerste keer dat ik haar niet goed zie spelen. Dat mag Spielberg zich dan vooral aanrekenen lijkt me. Dit kan geen toeval zijn. Ze is ook een beetje een miscasting. En die speciale gaven ook van haar personage, aaargh. Overbodig, er wordt ook helemaal niks mee gedaan eigenlijk. Laat het dan lekker weg.
Harrison Ford is nooit bepaald een groot acteur geweest, maar doet het op een enkel zwak moment na nog wel redelijk goed. Hij is niet zo leuk en grappig in samenspel met andere personages, maar dit komt eigenlijk puur en alleen door het ontbreken van leuke bijpersonages en de vele leuke dialogen en grapjes uit vooral de eerste en derde Indy-film.
Shia LaBeouf mag Mutt Williams spelen, en vrij oninteressant en overbodig karakter, wat niet eens goed wordt gespeeld door de toch als erg getalenteerd bekendstaande LaBeouf. Een miscasting ook wat mij begtreft, zijn brave kop past niet bij deze rol. Het is weliswaar een goed opgevoede jongen uit een normaal milieu die rebels doet, maar dat rebelse is niet zo bij hem te zien.
Karen Alleen mag weer, net als in Raiders of the Lost Arc, Marion Ravenwood spelen. Heel leuk om haar weer terug te zien. John Hurt zet best leuk professor Harold Oxley neer, als ook dit niet echt een heel interessant personage uiteindelijk. Een beetje verward mompelen, meer doet hij niet.
Verder is de actie dus te suf, en de humor is vaak gewoon flauw. De subtiliteit, de timing, de grappige uitvoering, van de eerste delen van Indiana Jones ontbreken helaas. Al krijg ik wel het echte Indiana Jones-gevoel bij de film, dat valt me nog heel erg mee.
Het plot is nogal matig. Het Roswell-incident en aliens etc. hebben natuurlijk vrij weinig met Indiana Jones te maken, die zelf trouwens ook nog eens een oorlogsheld blijkt te zijn, wat overdreven. Vooral met de subtiel bedoelde zacht ingezette Indiana Jones-theme op het moment dat dat bekend wordt. Walgelijk.
Wel een leuke scène is in dat nepdorpje dat plat wordt gegooid met een kernbom of zo.
Een andere scène die wel leuk is is die met het drijfzand (nou, eigenlijk niet, daar geeft Indy nog een grappige uitleg over), waarin Jones uit het drijfzand moet worden gered door een slang vast te pakken, de beesten waar hij juist zo'n hekel aan heeft. Wel jammer dat vlak daarvoor Marion hem heeft verteld dat Mutt zijn zoon is, Henry III. Zo voorspelbaar.
Een goed voorbeeld van een scène waarin Spielberg doorslaat is de lange achtervolgingsscène in de jungle. Mutt Williams staat op een gegeven moment te zwaardvechten met Irina Spalko, terwijl hij met zijn voeten op twee verschillende jeeps staat. Dat is nog tot daar aan toe, maar hierna gaat hij zelfs als Tarzan lianen slingeren. Hierna nog een onzinnige achtervolgingsscène, als de helden worden achtervolgd door grote mieren. Ik verzin dit niet. Een "zeer fraai" staaltje CGI ook, mijn god. Dit behoort ongetwijfeld tot de slechte special-effects die ik ooit in een film heb gezien. Wel hilarisch hoe die bad guy gillend wordt meegenomen in een mierenhoop door de mieren.

Het einde in en rond de tempel is toch wel ouderwets genieten. Prachtige locaties en art-direction, mooi in beeld gebracht ook, en nog wat aardige, maar wel korte actie. Wel jammer van die poort naar een andere dimensie, een excuus voor wat extra (erg matig ogende) CGI. De enorme UFO was dan wel weer geinig, al ook hier matige CGI. En jammer hoe Indiana Jones op het einde nog even snel alle eindjes aan elkaar knoopt. "Knowledge was their treasure". Eerder in de film lostte hij ook al eens een raadsel op in recordtempo, beetje storend, hoe slecht dat was uitgewerkt. En dan ook nog even heel klef Mutt die Indiana "dad" noemt, bah. En nóg erger, je ziet Indiana en Marion ook nog trouwen. Het stukje met de hoed was dan weer erg leuk, en daarna eindelijk eens goed de Indiana Jomes-theme te horen. Volgens mij heb ik die de hele film nooit echt goed gehoord, alleen af en toe zachtjes even kort of zo.
Vermakelijk filmpje en verrassend genoeg wel echt met die ouderwetse Indy-sfeer, maar de uitwerking is op veel vlakken gewoon te matig, waardoor dit duidelijk de minste van de vier uit de serie zijn. En deel twee was niet eens zo geweldig. Maar daar had je tenminste goede bad guys en actie, nog voldoende leuke humor, een redelijk goed plot en bovenal geen CGI die de film verknalt. 3.0*, meer kan Indiana Jones 4 niet krijgen van me.

• 2041 berichten

Ik heb afgelopen zondag de making-off van deze film gezien. Wel heel erg knap hoe ze dit allemaal hebben gemaakt. Lucas zei dat de Crystal Skull een heel erg realistisch iets is, omdat zo'n Crystal Skull ook echt ooit is gevonden en dat er echt mensen waren die dit aanbaden.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Toch wel de slechtste indiana jones film die ik heb gezien,je merkt bij deze film gewoon.dat het niet meer van deze tijd is,en komt dus gedateerd over.

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Ben een fan van Indy sinds ik de eerste film heb gezien ergens in 1994. Vond dit ook een geslaagde film. Cate Blanchett was grandioos. Ik herkende haar niet totdat ik haar naam zag voorbij flitsen.

Als ik de tekens goed heb begrepen zullen we Shia LaBeouf waarschijnlijk in toekomstige Indiana Jones films als de nieuwe Indy.

avatar van skipy05

skipy05

ik heb nu alle Indiana Jones films achtereen nog eens gezien. en het onecht zit dus in alle films en dat was ik al vergeten. dus hier past die ufo dus toch in. de 3de film vind ik nog altijd de beste. deze is ook niet slecht. alleen vond ik hem niet echt grappig en dat had de 3de dan wel heel nijg.

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

@skipy05:

Je moet de boek van het derde film lezen. Daar zitten nog meer grappen in die niet in de film zijn verwerkt.

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Leuke film niet meer en niet minder. De scenes waren leuk alleen die mieren-scene was erg overbodig.

avatar van willemfilm

willemfilm

Ik kende de reeks niet (goed). Mooie effecten flauw verhaal dito vertolkt. Zondagmiddag puberfilm.

avatar van peter74

peter74

_Moonwalker schreef:

George Lucas heeft in een interview aangegeven dat in de volgende film Shia LaBeouf niet eens meespeelt. en Harrison Ford heeft gezegd dat ze met een nieuw script bezig zijn en dat die film snel gemaakt zou moeten worden omdat hij anders toch echt te oud wordt

peter74 schreef:

Harry Ford moet gewoon niet zo zeuren. Hij kan heus nog wel een tijdje mee.

wyatt earp

Kan wel zijn, maar hij is te oud voor indiana jones.

JacoBaco

Maar iedereen ziet Jones als een energieke jonge vent die allerlei avonturen beleefd. Dat is natuurlijk altijd zo geweest. Alleen nu is hij ineens iets van 66 jaar oud. Normaal ga je nu met pernsioen ofzo. Maar ze kunnen het ook een beetje anders aanpakken. Er zijn zat oude acteurs. Ok de rol van Indiana Jones is fysiek zwaar, dus pak het wat anders aan. Er valt heus wel iets te bedenken dat hij nog een jaartje of 10 meekan.

wyatt earp

Zie jij al een indiana jones van in de 70 voor je? Indiana Jones moet een frisse jonge kerel zijn, en dat is Harrison Ford niet meer.

JacoBaco

Nee dat is hij niet meer. Maar Indiana zal heus geen James Bond franchise worden of wel soms? Dan zie ik liever een oude en verlepte Harry Ford dan dat ze over 40 jaar nog steeds Indiana Jones maken, maar dan met verschillende acteurs. Ik zie hem liever ook jong, maar hij is nu eenmaal oud en daar kunnen ze heus wel wat voor bedenken. Beter dan dat het strax ineens word overgenomen door een Ryan Reynolds of een Chris Klein.

wyatt earp

Ik zeg ook niet dat het zoals james bond moet worden, van wie word de nieuwe indiana jones. Bovendien zijn ze niet verplicht om door te gaan met de vervolgen.

avatar van parvus_flamma

parvus_flamma

beste moment in de film, het moment dat indy zn hoedje oppakt in het begin.

Beetje een tegenvaller dat er aliens in zaten en zo, jones moet zich maar met het verleden blijven bemoeien, niet met science fiction. Ik hou het wel bij raiders of the lost ark, temple of doom en the last cruisade.

avatar van Tapa

Tapa

Minste van de 4, maar toch nog zeer vermakelijk. Alleen jammer dat de "levende doden" net zo snel verdwijnen, dan als ze gekomen zijn en van het El Dorado verhaal hadden ze wel iets mooiers kunnen verzinnen, maar toch nog een ruime voldoende