Watchmen (2009)
Genre: Fantasy / Thriller
Speelduur: 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)
Geregisseerd door: Zack Snyder
Met onder meer: Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Patrick Wilson
Releasedatum: 5 maart 2009
Plot Watchmen
"Justice is coming to all of us. No matter what we do."
In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega's in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.
Laurie Jupiter / Silk Spectre II
Janey Slater
Edgar Jacobi / Moloch the Mystic
Hollis Mason / Nite Owl
Naomi Watts
Geweldige film en Snyder laat zien hoe je een graphic novel verfilmd.
Zijn eerste slimme zet is door het ook echt een graphic novel adaptation te maken; de dialogen en monologen zijn letterlijk over genomen en gelukkig verandert hij ook niet te veel. Al miste ik wel wat essentiële zijplotjes. Ook de hele rauwe feel van de GN komt erg goed over in deze film.
Ook de sfeer weet Snyder magistraal naar het witte doek te toveren. Ideale cast bijna, helaas dat Akerman totaal uit de mand valt en Silk Spectre II helemaal door het slijk haalt. Snyder blijft ook een regisseur met lef (wie had de poging tot rape en de pregnant woman kill in de film gestopt?). Ook met de seksscene laat Snyder zien hoe het moet, geen softe tedere lakenseks maar gewoon zoals het is, ruw en vol lust
. Had dan wel gekozen voor de versie van Buckley maar ik moet niet te veel gaan zeuren.
De cast brengen de characters echt tot leven, vooral Rorschach wordt geweldig neergezet. Wat een geweldig personage is dat toch. Wat vooral Watchmen zo geweldig maakt is dat ze niet overdreven moralistisch worden neergezet maar dat ze vooral mens zijn. Maken af en toe fouten en ook op privé vlak worstelen ze met dezelfde dingen als jij en ik.
Ook de gelaagdheid van maatschappelijke kritiek van de GN was hier ook weer aanwezig, al spaart Snyder de maatschappij wel een beetje. Snyder's stijl past perfect bij Watchmen, zijn slowmotion action sequences en dan gelijk een fast forward sequence; erg tof gedaan. Enig voorkennis van de GN is toch wel vereist, dan mis je toch heel wat.
Ik ben nog steeds overdonderd, als groot fan van de GN is dit een droom die uitkomt. Snyder laat zien hoe je een GN verfilmd (ik hoop dat Nolan een beetje opgelet heeft).
Arbiter
Ik had echt veel meer verwacht van deze film, de actiescenes waren mooi de special effects ook want daarin hadden ze alle geld ingestoken maar geen een goede acteurs vond ik en ik snapte er na een tijdje geen bal meer van.
SniPes
Geen goede acteurs? of voor jouw geen bekende acteurs?
Creasy_Bear
Heerlijke film, lekker ruw en hard. Jammer dat de Comedian niet zo werd uitgediept, wat mij betreft was dit een van de interressantste personages naast Rorschach.
Mr_White
- 2067 berichten
Op Malin Akerman na zijn alle hoofdrolspelers toch allemaal best goed, met als uitschieters Jackie Earle Haley en Billy Crudup.
WardT
Gisternacht in de bioscoop gezien en genoten. Visueel was het prachtig, maar waar Snyder's vorige film 300 alleen op het visuele leunde, is er bij Watchmen ook genoeg inhoudelijk om van te genieten. Hij heeft de GN zo getrouw mogelijk naar film proberen te vertalen. Ik vind dat hem dat goed gelukt is en ik heb ook niet het bezwaar dat hij te weinig eigen visie erin zou hebben gestopt. Maar misschien komt dat doordat ik een groot fan ben van de GN. De dingen die Snyder wel heeft verandert vond ik ook positief, zoals het begin waar de geschiedenis wordt uitgelegd en met name het einde. Van te voren vond ik het erg dat het einde veranderd was, omdat het einde in de GN echt schitterend was. Maar Snyder's einde was net zo indrukwekkend en ook meer geschikt voor de film.
Het acteerwerk vond ik ook erg sterk. Bij veel rollen was het echt of de personages uit de GN tot leven kwamen. Met name die scenes met Rorschach in de gevangenis en met die psycholoog waren indrukwekkend. Ook de Comedian werd ijzersterk neergezet als de lompe cynische bruut. Het fascinerende van dat personage werd in de film goed naar voren gebracht. Alleen Silk Spectre II viel wat tegen. Die twist op het einde met Rorschach's dagboek blijft ook fantastisch. Zo snel mogelijk nog een keer herzien. Al bij al een intrigerend spektakel. 4,5*
Quentin
Begon redelijk veelbelovend met een prima openingsscène en prachtige credits, maar zakte daarna (heel onverwachts) in tot de teleurstelling van het jaar. Buiten de soms aardige muziekkeuzes, full frontal nudity (iets wat natuurlijk alleen maar toegejuicht moeten worden, ook al betreft het een blauwe klabanus) en voor Hollywood begrippen stevige seks was er maar bar weinig aan de film.
Ronduit matig spel, weinig interessant verhaalverloop (voornamelijk erg saai ...), enkele enorme visuele missers (de 'grote' Vietnam sequentie, het karakater Dr. Manhattan, Nixon's voorkomen en al die onzin op mars), irritante voice-over, maar het meest storend was nog wel al dat semi-filosofisch gelul (laat de karakters wat quasi-filosofische dingen over kwantummechanica uitslaan en de kijker/lezer is vast onder de indruk moeten de makers hebben gedacht); met een glazen mechanisme op mars en de new age thema's die daarbij werden gesleept. Hoogtepunt daarvan is toch wel het shot waarin Osterman in budhahouding als een volleerd yoga-leerling boven het oppervlak van mars zweeft
1,5* voor Dylan, Nena en de credits.
RodneyS
Film met prima acteerprestaties en mooie special effects.
Het is wel een film die je 3 keer moet hebben gezien wil je het een beetje snappen.
gNoLEm
Ik had meer verwacht. Te traag, te weinig actie, soms was mij het gehele doel van het verhaal onduidelijk en trof mij de gedachten: "waar gaat dit in hemelsnaam naar toe?"
Desondanks een mooi einde en een filosofische boodschap waar je over na mag denken. Twijfel tussen de 3,5 en 4. Ik ga toch voor de 4.
chilian
Gister in de bioscoop gezien. Ronduit een tegenvaller. Moeilijk om de achtergrond van de superhelden doorgronden, slechte make-up (vooral de president en Jupiters), te veel mannelijk naakt, ongeloofwaardige teksten (inderdaad niet te volgen filosofisch gebrabbel maakt het niet meteen een goeie tekst, ook niet als je het met een gemaakt stemmetje zegt) enz. Kan me goed aansluiten bij Quentin
2 sterren voor het begin, DC en een superheld in jarretels
swankel
Oke, zet even voortaan in je eigen review of je de graphic novel hebt gelezen.
Bla
Trailer zag er in ieder geval adembenemend mooi uit, hopelijk kan ik hem snel zien.
Flipman
De schitterende opening credits zijn hier nog eens te bekijken.
!
Joshua-Roger
hallo allemaal, zou iemand van jullie misschien weten van wie dat nummer is in de trailer van Watchmen, en hoe het het heet...??? kan het nergens vinden en het staat ook niet op de soundtrack van de film... alvast bedankt....
Flipman
Bedoel je misschien The Beginning is the End is the Beginning van The Smashing Pumkins? Een alternatieve versie van de song The End is the Beginning is the End, die gebruikt is voor één van de meest verschrikkelijke films ooit, Batman & Robin.
Dronq
Ligt er aan welke trailer je van Watchmen bedoelt. Het nummer in de laatste trailer is in ieder geval 'Take a Bow' van Muse. Een weergaloze band overigens, maar dit terzijde.
Ben benieuwd naar Watchmen. Ik heb de graphic novel nooit gelezen, maar de trailer ziet er redelijk veelbelovend uit en het is weer eens wat anders binnen het superhelden genre.
Montorsi
Heel stuk beter dan 300 in ieder geval.
Behoorlijk vermakelijk met wat diepgaande elementen. Verhaal vond ik eigenlijk best tof, al is het ook weer niet zo enorm verrassend of diepgaand als ik een beetje had verwacht, maar Watchmen steekt toch wel iets boven de gemiddelde comic-movie uit.
Wat me nog het meeste tegenstond was de overdaad aan CGI, met name in die scenes op Mars zag het er allemaal echt niet uit. Was al met al wel blij dat je niet de hele film door van die irritante slowmotions kreeg zoals in 300, waar het in het begin toch wel een klein beetje op leek. Algemene acteerniveau was niet bepaald groots, maar vond het niet storend slecht eigenlijk.
Al met al een aardig leuke comicverfilming waar je net iets meer moeite voor moet doen, maar echt filosofisch kun je dit moeilijk noemen.
De muziek was bij vlagen aardig, maar dat kwam vooral omdat er goede nummers tussen zaten. Twijfel toch wel een klein beetje of het type film zich wel leent voor de muziek, want erg gecharmeerd was ik er ook niet direct van. De aftitelingssong was wel een regelrechte hel, en ik was net op tijd de zaal uit, want anders had ik er nog een 0,5* vanaf gehaald.
3+, dus laten we er 3,5* van maken.
ps. Ik vraag me wel af in hoe deze film gaat werken buiten de bioscoopzaal.
pps. Snyder heeft wel lef door Apocalypse Now behoorlijk scheef te gebruiken.
mrhanky
! En daar zal hij niet verwijderd worden tenzij ik problemen krijg met rechten.
Phoenix
En daar zal hij niet verwijderd worden tenzij ik problemen krijg met rechten.

Werkelijk adembenemend, zeker nu ik de comic uit heb.
Macmanus
Ik zie je piemel!
De betere films zijn toch altijd wel weer die films die het recensie landschap weet te verdelen. Deze film heeft veel dingen die je niet ziet bij de grote blockbusters en daarom ook meteen veel minder makkelijk te plaatsen valt als een Dark Knight. Vlekkeloos is de film zeker niet. De blauwe man is soms inderdaad iets te filosofisch bezig, en het star wars het is je vader moment, mwa.
Maar toch heeft de film wel degelijk iets te vertellen en weet Snyder dat met flair te brengen. Met erg veel flair. Echt te strak belichte en gefilmde shots. Ow man wat een feest, het is zo gelikt en de 120fps worden weer bijna te vaak gebruikt, (volgens de meeste natuurlijk veel te vaak) maar ik genoot er echt te vaak van. Meesterlijk gore stukjes zaten er ook nog in. Acteerwerk vond ik ook degelijk, leek me ook wel een beetje de bedoeling dat ze vrij standaard comic boek overkwamen, met niet al teveel emotie verschillen. De muziek viel ook reuze mee, wellicht niet allemaal nummers die op mijn playlist staan. Maar vond het best passen, kom op de humor Halleluja was zo duidelijk in die scene. Dat vuur
Zuurpruimen soms ook zeg.
Snyder gaat niet voor die 12 jaars grens, en doet dingen die niet iedereen zal aanspreken. Wie durft dat bij een film van 130 miljoen? Respect.
4 sterren. Naakt blauw mannetje, armen die eraf worden gezaagd, 99 Luftballons. Kijken die shit!
schimmel
Een hele goede film vond ik zelf. Alleen de muziek was niet om aan te horen. Na 99 luft Balons dacht ik.... wat de hell slaat dit op.
Voor de rest, goed verhaal. Beetje bij beetje snapte ik het.
Een 4,5/5. En dat is hoog voor mij doen
Jordy
Een van de meest bizarre "grote blockbusters" die ik gezien heb. Ik kan me zo'n beetje bij elke mogelijke mening (van wanproduct tot meesterwerk) wel iets voorstellen, maar ik denk dat ik toch maar voor "erg goed" ga.
De film barst van de interessante ideeën, het wereldje is geweldig, de film balanceert goed op het randje van serieus en geweldig over-the-top. Heerlijke typische Snyder scenes (als je dat bij een derde film al kan zeggen): de slow-mo, de contrasterende muziek, ik heb er van genoten. Met als hoogtepunt de scene waarin Dr. Manhattan even de Vietnam-oorlog in een weekje tot een einde brengt, die Ride of the Valkyries scene
Heel veel lange filosofisch getinte dialogen die niet altijd iets toevoegden, iets wat me in bv. Reloaded en V For Vendetta nogal tegen stond maar me gek genoeg hier niet irriteerde.
Ik heb wel het idee dat film niet het meest ideale medium is voor dit verhaal, kan me voorstellen dat de comic veel dieper gaat en dat deze film een beetje als een uittreksel zou kunnen overkomen. Ben in ieder geval geinteresseerd geraakt in het bronmateriaal, benieuwd wat ik van deze film vind na lezen en herzien.
Shinobi
In de strip staat bij elke stuk welke muziek er daarbij gespeeld wordt heb ik begrepen van een vriend. Dus dit hebben ze exact zo overgenomen uit de strip.
Any way vandaag ook maar eens gezien en het was wel een lange zit, maar echt de moeite waard.
Het verhaal wordt duidelijk uit de doeken gedaan. De special effects zijn erg mooi en leiden niet af. Maar wat ik vooral zo goed vond was het hele sfeertje dat deze film uitstraalde, heerlijk gewoon. Tevens ook één van de mooiste intro's ooit.
Trouwens de acteur die Rorschach speelt deed me echt veel denken aan een jonge Clint Eastwood, iemand anders die deze mening deelt?
Al met al 4, 0 sterren van mij.
Phoenix
Heb de comic gekocht (15.49 inclusief verzenden) en inmiddels uit (leest als een trein) en kan niet wachten om de film opnieuw te zien. Alleen al als je die openingssequentie weer ziet herken je opeens zo veel, en valt er zo veel op zijn plek. Knap hoeveel leuke details Snyder in de film heeft gestopt.
Verder moet ik ook gewoon zeggen dat ik eigenlijk weinig essentiële dingen mis in de adaptatie. Als er nog iets bij zou moeten dan zou dat wat meer achtergrond van Ozymandias zijn, die heeft in de comic nog wel wat interessante monologen waar veel uit te peuren is. Zaken als Bernie, The Black Freighter, Silk Spectre II's jeugd zouden de film denk ik alleen maar nodeloos oprekken, al zal het wel leuk zijn om ze in de director's cut terug te zien.
pascal83
[Zaken als Bernie, The Black Freighter, Silk Spectre II's jeugd zouden de film denk ik alleen maar nodeloos oprekken, al zal het wel leuk zijn om ze in de director's cut terug te zien.
The Black Freighter gaat een extra worden op de DVD / Blu Ray (vermoed ik).
Phoenix
Mja, is al als animatiefilm omgezet, en zal naar verluid door Snyder in de DC worden verweven. Van mij mag het bij een extra blijven, trouwens.
Linn
Belachelijke film.
En dan heb ik het voornamelijk al over de totaal onpassende muziek die erbij zit. Bob Dylan, Nena en Simon & Garfunkel vind ik totaal niet passen bij een soort van fantasy actiegebeuren.
Verder zijn de personages uiterst lomp. Rorschach had een stem als Barry White en dan heb ik het nog niet over dat blauwe onding gehad, raar zowel met als zonder onderbroek. Meerdere malen heb ik me afgevraagd of dit nu serieus genomen moest worden of dat er een humoristische ondertoon in te vinden moest zijn die hoe dan ook toch niet werkte.
De special effects waren vreselijk en dan vooral in de scenes op Mars.De speelduur was dan ook veel en veel te lang en er leek geen einde aan te komen. Vervelende dialogen, onbekwame acteurs en de muziek die tegen het einde klonk was dan weer veel te luid (in de cinema dan)
Werkelijk een draak van een film 1*
SilverGun
Right. Lomp, stem als Barry White, blauw onding... Het is een stripboekverfilming met superhelden, wat had je verwacht? Ik zie dat Dark Knight je wel beviel. Batman's stem was daarin wél te verdragen?
De rest van je reactie komt ook een beetje over als een rant waarmee totaal niet duidelijk wordt waarom alles zo vreselijk, vervelend, onbekwaam en belachelijk was. De beoordeling maakt me oprecht niks uit, kan me prima indenken dat mensen hier niet meer dan 1 ster aan kwijt kunnen.

Duistere superheldenfilm 'Watchmen' van regisseur Zack Snyder vanavond te zien op televisie

HBO Max voegt op 1 juni onder andere deze vijf topfilms toe aan het aanbod

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012

V for Vendetta
Thriller / Actie, 2005
nuclear warpresident van de verenigde statendc comicsgeheime identiteitmass murdersovjet unievertellingretirementgebaseerd op stripsamenzweringanimated scenedoomsdaymasked vigilantedoomsday clockred squaredeath of superhero jaren 80dc extended universe (dceu)