Watchmen (2009)
Genre: Fantasy / Thriller
Speelduur: 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)
Geregisseerd door: Zack Snyder
Met onder meer: Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Patrick Wilson
Releasedatum: 5 maart 2009
Plot Watchmen
"Justice is coming to all of us. No matter what we do."
In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega's in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.
Laurie Jupiter / Silk Spectre II
Janey Slater
Edgar Jacobi / Moloch the Mystic
Hollis Mason / Nite Owl
Quido
Hij bracht in de openingsnacht al zo'n vijf miljoen op, hoorde ik net...
jacobine_rodijk
Verenigde Staten geld dit.
Don MN
Het zal mij niets verbazen dat de film een lage score zal krijgen omdat VELE deze film gaan vergelijken met andere superhelden films. Ik hoorde gisteren in de bios ook vaak: "Hmm Spider-man was spannender." !!!!JAMMER!!!!
Nu maar zien wat de score zal doen.

Uiteindelijk gaat het erom wat je zelf van de film vindt. Niet wat anderen ervan vinden. Ik ga hem snel zien aangezien hij toch vrij goede recensies krijgt en alles er spectaculair uitziet. Regisseur 300 is natuurlijk meegenomen.
roc12345
Ik heb m ook nog effe op tijd kunnen bekijken in de bios en het heeft me verbaasd echt ik had echt niet verwacht dat het zo goed zou zijn dit is een aanrader zeker ziezo tot nu toe de beste van dit jaargang.
SilverGun
Interessant hoe uiteenlopend de film beoordeeld wordt door de pers. Andere films met een gemiddelde rond de 60%, scoren meestal gematigd positieve en gematigd negatieve reviews. Maar de cijfers die Watchmen krijgt beslaan het hele spectrum. Een aantal extreme uitschieters naar boven en naar beneden en alles wat daar tussenin zit. Iets wat normaal voorbehouden is aan films als die van Lynch. Echt een love it or hate it gevalletje en niet een doorsnee blockbuster dus. Leuk om te zien
SilverGun
Haha, een te verwachten slechte beoordeling door Daily Mail:
Inderdaad interessant, SilverGun
! En nu weet ik, zeker dankzij dat laatste citaat, eindelijk wat er met me aan de hand is, haha
!
Anyway, gisteravond zag ik de film. Audiovisueel is het echt een Pareltje met hoofdletter P! Wat ik ook wel bijzonder vind is dat de film ook goed schijnt te scoren bij mensen die de strip nooit hebben gelezen. Ofwel zijn ze niet zo kritisch, ofwel ben ik TE kritisch, want mijn eerste indruk was dat dit alles een heel erg vlugge samenvatting was van al wat er in de graphic novel gebeurt. En OK, het is allemaal wel goed te volgen, ook voor een leek, maar ik had een beetje het gevoel dat het allemaal wat snel ging en dat het meer een visuele presentatie was, echt een cadeautje voor de fans van de strip, door fans van de strip. Overigens, ik wil niet zeggen dat de 'leken' die de film positief hebben beoordeeld dom of incompetent zijn waar het een oordeel geven betreft; het is meer een algemene vraag of er volgens hen wel genoeg lijn in de film zit.
Een dergelijk gevoel, van een 'samenvatting', had ik bijvoorbeeld ook bij Harry Potter and the Order of the Phoenix. Alleen de belangrijke punten zonder echt iets er omheen, zonder het in een verhaalvorm te gieten. De tweede maal dat ik laatstgenoemde film zag ergerde ik mij hier een stuk minder aan en bij Watchmen viel, ook na de eerste keer, de irritatie behoorlijk mee.
Wat meteen opviel was de muziekkeuze. Vaak speelde er muziek die qua tekst en relevantie wel toepasselijk waren, maar wel erg contrasteerde met het beeld. Dat is eigenlijk best gewaagd, want in principe versterk je de sfeer door die te breken. In de opening van de film kwam de muziek juist wel goed over. Op een 'normale' manier. Ik doel hier op The Times They Are A-Changing van Bob Dylan, wat erg goed paste bij de neo-retro-beelden van the Minutemen en the Watchmen. Van bloedserieus sloegen de beelden erg vaak over naar dolkomisch (de klanten van Sylvia Kovacs die in een 'wachtkamer' zitten, terwijl haar zoontje Walter toekijkt, maar ook de arrestatie van Mothman, een gekostumeerde held die krankzinnig werd en door de Mannen in de Witte Jassen wordt opgehaald). Mensen die bekend zijn met het werk van Snyder zullen misschien denken aan het intro van Dawn of the Dead. Althans, dat deed ik wel.
De karakters kwamen erg overeen met de personages uit de strip. Ozymandias was zelfs nog wereldvreemder dan deze in de graphic novel was. Of nee; hij kwam een stuk wijzer over en reduceerde de rest van de wereld tot wereldvreemd. The Comedian kon beter noch cynischer noch narcistischer. The Silk Spectre was mooi, uitdagend, maar misschien net iets te jong. Nite Owl II leek net als in de strip op een sullige versie van the Batman. Patrick Wilson was een perfecte keuze voor Dan Dreiberg, overigens! Spitting image! Billy Crudup als Dr. Manhattan, de grote, blauwe autist, was ook perfect. En Rorschach? Rorschach kicks ASS!!! Zo ruw, hard en onvermurwbaar! Tenzij zijn masker af is, bezit hij echt niets menselijks meer! Wat ben ik dol op dat karakter en wat kwam ie goed uit de verf, meesterlijk!
Trouwens, in de zaal zat een publiek dat moest lachen op precies de verkeerde momenten, bijvoorbeeld tijdens de seksscènes; tijdens de eerste 'poging', waarin Dan 'm niet omhoog kon krijgen, begonnen de mensen achter me te schateren. Ik was samen met een vriendin en een vriend van haar. Ik zei tegen nog 'r: 'De mannen die nu het hardst lachen, hebben het vaakst last van dit probleem.' OK, ik geef toe, tijdens die tweede was het natuurlijk wel erg komisch dat Laurie tijdens het hoogtepunt die vlammenwerper activeerde
Maar dat effe terzijde;
Na de trailers was ik een beetje bang dat gebouwen, voertuigen en kostuums er een beetje te nieuwerwets zouden uitzien voor 1985. Dat 't allemaal te flashy zou zijn. Ik heb me hier eigenlijk niet aan gestoord. Ik weet dat het allemaal eigenlijk wel zo is, maar ik ergerde me er niet aan.
Ook was ik erg tevreden met het einde van de film. Het is een stuk plausibeler dan dat van de strip. Niet dat het oorspronkelijke slot me stoorde, maar in de film komt dit een stuk beter over.
Dit hier zijn mijn eerste impressies; zodra de film op DVD is verschenen, zou ik hem graag nog eens zien.
Mr_White
- 2067 berichten
De schitterende opening credits zijn hier nog eens te bekijken.
Let ook op alle kleine details zoals de Batman posters achter Nite Owl, de omstanders die geschokt kijken naar Silhouette die een vrouw kust, de mensen op de achtergrond bij de JFK shooting die precies reageren als op het beroemde filmpje, de sneeuwbol op de tv in het appartement van Silk Spectre en natuurlijk alle beroemdheden van Andy Warhol tot David Bowie.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Nederlands, aub.
a.u.b. is goed Nederlands.
De schitterende opening credits zijn hier nog eens te bekijken.
! Die wilde ik erg graag nog eens zien, ik vond die sequentie namelijk fenomeNÁÁL!!!
mrhanky
Ik kan niet anders doen dan met Thunderball meegaan
Meer dan een vijf, ofwel 2,5 ster, vanwege de mooie beelden, goede FX, een paar goede verhaallijnen en sterke acteerprestaties van Haley en Morgan en een redelijk goede Wilson, kan ik er toch echt niet aan geven.
Hoe graag ik het ook zou willen en hoe graag ik ook hier echt van had willen genieten:
Ik vond het gewoon niet goed genoeg.
En daar baal ik eerlijk gezegd ontzettend van.
Voor mij is dit ook de teleurstelling van het jaar. Na het zien van de trailer(in IMAX voor Batman) kon ik niet wachten totdat de film zou draaien. Ik denk dat het grootste probleem met deze film de verwachting van mensen is na het zien van de trailer. De liefhebbers van de GN(die ik trouwens niet heb gelezen) zullen met deze film ongetwijfeld blij zijn, helaas kon hij mij niet goed boeien. En dan is 2.5 uur een heel lange zit. Misschien had deze film wel in meerdere delen uitgebracht moeten worden. Als ik lees dat de strip uit 12 delen bestaat dan vraag ik me af of dat voor een leek wel in 1 film uit te leggen is.
mrhanky
THANKS!!!
Er zijn namelijk zat goede dingen over deze film te melden en de schitterende openings credits is daar een van!
Joeri_000
Jeetje, aparte film.
Eerste instantie niet zo maar bij nader inzien wel. Met name het mooie ethische vraagstuk wat er in is verwerkt. Mooie personages en goed acteerwerk ook.
In vond de actie minimaal en af en toe duurde het wat lang, dat vond ik erg jammer.
Al met al als goed en verrast ontvangen deze film.
Flipman
Ik vond de vechtscènes er eigenlijk juist spectaculair uitzien. OK, misschien waren ze niet frequent genoeg aanwezig, maar voor zover ze er waren, was ik erg tevreden. En nee, ze waren niet uniek, maar wel mooi.
Phoenix
Dat is in de strip anders ook erg grappig omdat het gebeurt terwijl op tv Ozymandias een perfecte turndemonstratie van zijn atletisch vermogen geeft. Het dubbelzinnige, sarcastische commentaar van de verslaggever bijvoorbeeld: "And just look at the great confidence as he leaps up and grabs the bar, beginning his maneuver. Moving up into the handstand now... notice there's not the slightest tremor of effort. It's all one smooth, seamless flow of motion... The grace of each movement is extraordinary. This is a man in his forties...".
Flipman
! Ja, in de strip dus wel, tijdens de film zat ik me zwaar aan dat gegrinnik te ergeren. Het gezelschap met wie ik de film bezocht merkte al op hoe de zaal was bevolkt met nerds
!
Al DeNiro
Heel vette strip-verfilming met een echte verhaal, alternatieve verleden/heden, mooie sfx, coole superhelden en actie.
Zach Synder flikt het weer.
Zach Synder flikt het weer.
Zeker helemaal mee eens.
Super effects en goed acteerwerk.
Blauwe man had geen onderbroek aan

4,5 ster
Totalwar
ik vond het een fantastische film die me de hele 160 minuten bleef boeien
Soedek
Ik ging naar de bios met hoge verwachtingen voor deze film die, naar ik dacht nog een keiharde superheldenfilm zou zijn.
Ik kwam bedrogen uit... maar niet in een teleurstellende zin.
In het begin kwam er wel heel erg veel op mij af en dacht ik; kolere moet ik dit helemaal afkijken?! maar naarmate het verhaal vorderde vond ik de film heel aangrijpend, veel scene's zat ik gebiologeerd met open mond te bekijken en het acteerwerk was prachtig.
Ook de special effects vond ik heerlijk om te zien en de soundtrack.. ja die vond ik maar niks, maar dat is natuurlijk mijn mening..
Al met al een leuke film maar je moet er wel echt voor gaan zitten zodat je alles goed in je op kan nemen.
Ik geef toch een 3.5 omdat het verhaal in het begin iets te chaotisch was en ik er niet vanaf het begin lekker in kon komen wat toch wel een must is.
Ps. Ook ik had heel wat meer van ''the comedian'' willen zien.. (hij leek me nou juist het meest boeiende personage)
Zeker helemaal mee eens.
Super effects en goed acteerwerk.
Blauwe man had geen onderbroek aan

4,5 ster
Ik vond het vooral gek wanneer ie deze wél aanhad.
sonyjh
ik vond de film meer dan geslaagd! Weer een ander soort helden film erbij!!
Vinokourov
Wat een groots spektakelstuk is dit
. Watchmen kun je het best omschrijven als een intelligente comicverfilming, dat ontzettend stilistisch en keihard mooi in beeld gebracht is. Dat soort dingen kun je vanaf nu wel aan Zack Snyder toevertrouwen. Ook grappig hoe de film zonder gene naar Dr. Strangelove of Apocalypse Now durft te refereren. Maar het komt er wat mij betreft helemaal mee weg
Oke, het had ook ietwat zwakke momenten. Akerman is te licht voor haar rol en omdat Watchmen zich zo op het randje van over the top begeeft, fronsde ik toch even met mijn wenkbrauwen tijdens de uitgerekte vrijscene. Die 'Hallelujah'-muziek was toch wel een opmerkelijke muziekkeuze, voor de rest zat het wel helemaal snor met de muziek
. Critici die klagen over een te gecompliceerd verhaal hebben last van een korte attentiespanne en/of zijn met de verkeerde insteek de film ingegaan.
Celluloid Dreams
Te groot, ingewikkeld en hoogdravend voor mij. Wel vermakelijk verder, niet veel meer dan dat.

Duistere superheldenfilm 'Watchmen' van regisseur Zack Snyder vanavond te zien op televisie

HBO Max voegt op 1 juni onder andere deze vijf topfilms toe aan het aanbod

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012

V for Vendetta
Thriller / Actie, 2005
nuclear warpresident van de verenigde statendc comicsgeheime identiteitmass murdersovjet unievertellingretirementgebaseerd op stripsamenzweringanimated scenedoomsdaymasked vigilantedoomsday clockred squaredeath of superhero jaren 80dc extended universe (dceu)