XXY (2007)
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot XXY
"Our sex makes us men and women ...or both"
Alex is een 15-jarige tiener die hermafrodiet is. Na haar geboorte verlieten haar ouders Buenos Aires voor een rustige omgeving op de grens met Uruguay. De keuze voor Alex om definitief haar geslacht te kiezen, lijkt inmiddels onvermijdelijk. Op een avond ontvangen Alex' ouders oude vrienden uit de grote stad; de man is een vooraanstaand plastisch chirurg. Al snel voelen de zoon van het stel, Alvaro, en Alex zich aangetrokken tot elkaar.
Alex
Esteban
Vando
Saul

danuz
Was even bang dat het hier een vervolg op xXx bedroeg.

ralfsjam
mooi in beeld gebracht verhaal! mooie cast en goed geacteerd.
3.5

wendyvortex
Mooie film over te weinig bekend onderwerp. Een rustig vertelde film die naar het einde toe steeds heftiger wordt. Alex die moet kiezen of ze liever als jongen of als meisje door het leven gaat en Alvaro die verliefd wordt op een meisje dat ook mannelijke geslachtsorganen heeft. En de ouders van Alex die moeten aanvaarden dat ze misschien toch liever als man door het leven zal gaan.

j_u_u_l
Erg mooie film. Is wat traag, maar niet langdradig. Het is vrij moeilijk om je in de hoofdpersoon te verplaatsen, aangezien het een vrij zeldzaam fenomeen is, desalniettemin slagen ze er aardig in.

gauke
Knappe, evenwichtige en gedurfde debuutfilm van Lucia Puenzo, die tot nadenken stemt. De diverse karakters en onderlinge relaties worden goed uitgebeeld.

wendyvortex
Hermafrodiet. Eigenlijk een term die je bij mensen niet gebruikt (wel bv bij slakken en wormen).
Bij mensen praat je normaal of interseksualiteit.
Dat betekent dat je geslachtsorganen niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk zijn. Of kenmerken hebben van beide seksen.

OlafK
XXY is een prachtig portret over een tiener die met een gigantisch probleem om moet gaan. Een probleem dat haar leven al behoorlijk bepaald heeft. Alex kent gevoelens van onzekerheid, verlegenheid en is vrij gesloten. Haar ouders hebben besloten bij de geboorte van hun kind niets te opereren, waardoor Alex nu als interseksuele puber door het leven gaat. Alex is als meisje opgevoed, maar komt nu op een kruispunt in haar leven aan: wil Alex een keuze maken?
XXY is een intrigerende film. Het verhaal wordt gigantisch mooi gebracht en wat opvalt, zijn de geweldige acteerprestaties van Inés Efron. Zij zet de rol van Alex geloofwaardig neer. De beste rol was echter weggelegd voor Ricardo Darín, die de vader van Alex, Kraken, speelt.
De film is een echt acteerspektakel. De acteurs en actrices dragen de film, die voor de rest wordt afgemaakt door enkele prachtige scènes (bijvoorbeeld wanneer Alex besluit te stoppen met de medicatie, die ervoor zorgt dat de mannelijke geslachtskenmerken onderdrukt worden).
XXY is boeiend, intrigerend, bevat geweldig acteerwerk en kent tot slot ook nog eens een geweldige soundtrack. Dikke 4 sterren.

jtsterkenburg
Ben het helemaal met bovenstaande eens, ik vond het niveau van acteren ongelofelijk hoog in deze film. De hoofdpersoon intrigeert je vanaf het eerste ogenblik. Enorm expressieve uitdrukkingen op haar gezicht en haar hele manier van doen is zo natuurlijk dat het allemaal heel geoofwaardig overkomt.

mdj
Bijzonder boeiende film. De vader komt heel sympathiek over. Zonder dat het één groot drama wordt, wordt mooi in beeld gebracht dat iemand moet kiezen om man of vrouw te zijn en dat in deze wereld een derde mogelijkheid door bijna niemand als een serieuze optie wordt beschouwd, maar die hier toch duidelijk wel een beetje wordt open gelaten. Geen moralistisch verhaal maar een mooi portret waarbij de plastisch chirurg wat al te banaal wordt weggezet, met name hoe hij aan het eind reageert op zijn zoon Alvaro.

Movsin
Argentijnse film over een onthutsend, schokkend maar discreet, misschien op één suggestieve scène na, voorgesteld onderwerp.
"Van je eigen lichaam bang zijn is het ergste wat een kind kan overkomen", zegt één der acteurs en daar ligt de synthese van het verhaal in deze mooie film.
Goed camerawerk, sterke vertolkingen.

Zandkuiken
Mja, erg interessant onderwerp maar de uitwerking wist toch niet helemaal te beklijven. In ieder geval getuigt dit debuut van heel wat lef aangezien interseksualiteit nog steeds een taboe is, niet enkel in het dagelijkse leven maar ook in de cinema naar mijn gevoel: ik kan niet zo meteen een andere prent bedenken die dit gegeven (ten volle) aansnijdt. Jammer genoeg is het scenario in mijn ogen minder overtuigend en Lucía Puenzo lijkt er dan ook niet echt in te slagen dit boeiende uitgangspunt tot een sterke film om te kneden.
Niettemin kan XXY bogen op prima acteerprestaties, niet in het minst van Ricardo Darín als Kraken en natuurlijk Inés Efron als onzekere maar tegelijkertijd vrijgevochten puber die wanhopig op zoek gaat naar haar identiteit. Efron doet het wat mij betreft zeker niet foutloos, maar op sommige momenten maakt ze echt indruk, zowel in dramatische scènes (net na de aanranding) als tijdens de luchtigere passages (Alex die een danspasje inzet op straat).
Spijtig dan ook dat geen enkel personage echt diepgang meekrijgt en dus heb ik het gevoel dat er meer had ingezeten. Toch aardig, zit ergens tussen 2,5 en 3* in.

Aapje81
- 2094 berichten
Hele mooie en integere film over een moeilijk onderwerp. De sobere en rustige sfeer was heel aangenaam en het acteerniveau was zeer hoog. Eigenlijk had ik met alle personages wel te doen en dat geeft aan dat het scenario toch vrij goed in elkaar steekt. Vooral Ricardo Darin maakte erg veel indruk als de vader die gekweld word door verschillende dillema's.
Verassend goed

SnakeDoc
Ik kan me toch niet meer herinneren waar ik deze gezien heb!?! Echt vaag. Het was dit jaar nog ergens. Weet iemand toevallig of deze nog op TV is geweest? Ergens in Januari of misschien Februari?

Lupussy Galore
Ja zeker grrrrrrrrrr.......ik ging er om 21.35uur voor zitten en dacht nog even: "hè, hij is al begonnen!!" ....en toen was hij na dik een half uur afgelopen!! Bedankt Canvas! In mijn gids stond ook 21.40uur aangegeven. Gooien ze het programma opeens om......had ik maar op teletekst gekeken want het leek me een mooie film van wat ik er nog van meegekregen heb.......

narva77 (crew films)
Same here, erg jammer, om niet te zeggen zwaar klote...

EveAndro
Gelukkig keek ik wel al een uur eerder naar Canvas en kon ik de hele film bekijken.
Intrigerende film. Het zal je kind maar wezen dat zo uitgesproken of moet ik eerder zeggen
'onuitgesproken' geboren werd.Gelukkig heeft zhij de juiste ouders gekregen.
Niet willen/kunnen kiezen voor of wel de mannelijke of wel de vrouwelijke (beperkte)
levensweg lijkt me bijna een onmogelijke opgave in onze tamelijk netjes in hokjes
opgedeelde wereld.

nadrin
Dikke proficiat voor de eenvoudige en realistische manier waarop men een thema als hermafrodie naar de kijker brengt
XXY valt vooral op door de prima acteerprestaties
De zoektocht van 2 jonge mensen naar hun geaardheid, naar hun persoonlijkheid en hun toekomst. Want het gaat hier evenveel over Alex als over Alvaro.
En de onzekerheid van de ouders, over de keuze van hun kinderen.
De onvoorwaardelijke liefde enerzijds en de teleurstelling, de droom die aan flarden gaat anderzijds
Vertaald in een zeer teder en vaak ontroerend verhaal.
Dat messcherp en begrijpend word verteld.
Een zeldzaam pareltje die ik graag nog eens bekijk.

moviemafketel
- 19752 berichten
Goed neergezet drama dat een moeilijk onderwerp niet uit de weg gaat. Acteerwerk overall zeer sterk. Duidelijk wordt dat wanneer je anders bent dan van je geacht wordt, je meteen als paria door het leven moet. Gevangen zitten in je eigen lijf. Niet weten wie of wat je bent. Voor de ouders uiteraard ook een heel moeilijk gegeven om mee om te gaan. Gelukkig geven de ouders in deze film het goede voorbeeld en tonen hun onvoorwaardelijke liefde naar hun kind toe. Verder een Alvaro die ook niet precies weet welke geaardheid hij heeft. Allemaal goed neergezet door de makers. Sowieso is de setting erg goed net als de muziek. Aanrader!

Dreiecke
Boeiende film, ook emotioneel. Relaties tussen familieleden, ouders onderling en ouders-kind, vriendschap, verliefdheid, coming-of-age, coming-out, het zit er allemaal in en het is daarmee een mooi sociologisch en psychologisch werk geworden. Een intiem portret van twee gezinnen.
Vooral de verschillende en herkenbare reacties en houdingen van ouders vond ik goed neergezet.
Het is lastig als je vrouw noch man bent, op velerlei gebied, niet alleen seksueel en dat laat deze film voor een deel zien. Het gegeven is vrij uniek, maar de aangesneden onderwerpen zijn vaak universeel.
De film gaat voornamelijk over seks en de ontdekkingstocht daarin door jongeren, maar ook hoe de omgeving ermee omgaat. Heel goed geacteerd door de twee hoofdrolspelers, het opstandige en stuurse meisje/jongen en de rustige, creatieve en toch ook nieuwsgierige jongen.
Mooie muziek en goede beelden, soms erg fraai zelfs.
De donkere blauwige zweem over de gehele film vond ik echter niet zo mooi, voor mij is dat afleidend.

Uitstekende film over de vijftienjarige intersexueel Alex, die op een punt in haar leven is beland waarbij ze moet kiezen. Een boeiend verhaal met een interessant hoofdpersonage. Maar ook de personages rondom haar zijn goed neergezet. Bij vlagen aangrijpend en Inés Efron is meer dan overtuigend in haar rol (ook lichamelijk gezien).

K. V.
Tja, 'k vond het wel eens de moeite om gezien te hebben, maar ook niet meer dan dat. De film mocht misschien toch iets diepgaander geweest zijn. Er werd wel prima geacteerd, maar 'k bleef op het einde toch een beetje op m'n honger zitten.

Banjo
Best een zware kost deze Xxy maar het acteren is uitstekend! en er zit een mooie opbouw in
3 1/2 ster

Reeese
Mee eens. Er had meer in gezeten...

BBarbie
Moedige film van Lucía Puenzo over een allesbehalve alledaags onderwerp. Inés Efron speelt een gedurfde en uitstekende hoofdrol en ook de rest van cast is zonder meer erg goed.
Emotierijk, maar de film wordt nergens sentimenteel. Bijzonder boeiend.

breedbeeld
Mooie film . Goede acting ihb van Efron. Ik ga kijken of ze altijd zo goed is.

- 20894 berichten
Knappe, genuanceerde film met een geweldige hoofdrol. Met als kritiekpunt dat de volwassen personages iets te duidelijk in dienst staan van de nuance en daardoor veel oppervlakkiger zijn dan de jongere personages. Desondanks een aanrader.
Dik 3.5*

Tanita
Ja, eens met starbright boy. Daarnaast vond ik op sommige punten het melo-drama overheersen. 3.5*

Cabaretier en televisiemaker Wim de Bie (83) overleden

Netflix trekt stekker uit misdaadserie 'Young Wallander'