• 9.374.485 stemmen

Geregisseerd door: Erik Skjoldbjærg

Met onder meer: Christina Ricci, Michelle Williams en Jason Biggs

Gesproken taal: Duits en Engels

Plot Prozac Nation

"Where do you go when you've gone too far?"

De 19-jarige Elizabeth verlaat haar ouderlijk huis om aan Harvard te gaan studeren, ze wil namelijk schrijver worden. Het gaat haar goed: haar werk wordt gewaardeerd, Rolling Stone neemt haar aan als freelancer en ze ontmoet zelfs Lou Reed. Ook maakt ze vrienden en heeft ze een vriendje. Dan wordt ze depressief, en slaat haar leven volledig om...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

los 1,49 (blokker)

avatar van soom

soom

Mooie drama-film. Eigenlijk een RTL4 film, dit zou hier niet misstaan . Christina is inderdaad geweldig, en ook Michelle Williams is wel goed als haar vriendin, hoewel ik het eigenlijk niet echt helemaal begrijp. Ik herken wel een heel klein beetje iets in het personage Elizabeth, haar keuzes. Rillingen wat Christina hier flikt, wow. Echt wel mooi, en ik kan me voorstellen wat Elizabeth drijft en waarom ze de fout ingaat. Of geef ik nu een spoiler weg? Nou ja, in elk geval, Prozac Nation zet vind ik wel aan tot denken. In mijn geval dan.

avatar van russell

russell

Vage film die je snel bent vergeten, langdradig en suf, geen aanrader.

Alhoewel Ricci het wel aardig deed in de film.

2,5

avatar van nightbreed

nightbreed

Mooie film en een goede rol van Christina Ricci die weet te overtuigen.

Cijfer: 3,5

avatar van Werwolf

Werwolf

Ode aan deze prachtige verfilming over een jongedame die ten onder gaat aan haar depressiviteit. Was voor mij weer eens een goed gevoel om na een lanmge periode weer eens 4,5* uit te delen.

Dus aanrader voor degene die twijfelen vanavond; kijken dus!

avatar van Brianna

Brianna

soom schreef:

Ik zit m nu op rtl8 te kijken, hahaha, je had gelijk, maarre erg goed

avatar van Knisper

Knisper

De film begint in een zelfde sfeer als Lost and Delirious (met zelfs een vergelijkbare soundtrack), maar waar die film alles goed doet, doet Prozac Nation veel fout.

Het begin is erg sterk, maar langzaam verzandt alles in het typische tv-drama, met vooral hele slechte scenes tussen moeder en dochter. Zowel vader, moeder als oma zijn enorm slecht gecast, en hoe langer de film duurt, hoe meer dit de film naar het hoofd stijgt (zelf ondanks een goede Christina Ricci).

Jammer dat de film de belofte van het begin niet waar weet te maken. 2*

avatar van Thomas83

Thomas83

Goede film. Christina Ricci speelt zeer overtuigend. Haar rol is een moeilijke, maar ze zet verre van een met problemen kampende cliché-puber neer. Jessica Lange en Michelle Williams vind ik ook overtuigend spelen. De andere rollen worden ook goed ingevuld.

De muziek is passend en montage en camerawerk zien er mooi uit.

Het einde is best mooi, en een aardige afsluiter van de film. Mooie poster ook trouwens.

avatar van Castor Troy

Castor Troy

Christina Ricci is het enige lichtpuntje in dit matige geheel van ellende. Zo ellendig als het onderwerp is het verhaal uitgewerkt, hij begint nogal redelijk, maar dan wordt alles afgeraffeld en typisch standaard, huilen, huilen, schreeuwen en dan op t einde is alles weer koek en ei.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Heel mooi hoe Lizzy haar gedachten kon verwoorden. Christina Ricci speelde ontzettend goed. Degene die de rol van de moeder speelde was ook goed.

Bij het einde mis ik wel iets. Het gaat heel slecht met haar en opeens gaat het toch weer beter. Je ziet ook niet hoe ze nu tegen bepaalde relaties aankeek en of ze deze relaties nog heeft weten te helen. Dat miste ik wel een beetje. Maar toch wel *4

avatar van ILDIB

ILDIB

Altijd prettig om Ricci te zien. Ze is een beetje de vrouwelijke Depp, alhoewel het haar wel ontbreekt aan vrolijke spontaniteit die Depp wel heeft. Film is lekker down, mens is echt irritant..3,5

avatar van nicj

nicj

goede film. je kan zien dat die schrijvers of wat dan ook goed onderzoek hebben gedaan wat het nou allemaal inhoud. deze film krijgt van mij een 4

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Goed te doen als komedie, maar gefaald als dramafilm. De bekende gezichten (Ricci, Biggs, Williams, Meyers) maakte de film goed te doen.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Ricci draagt de film helemaal op haar eentje, terwijl Lange er tussendoor jankt, terwijl Lange toch wel echt kan acteren. Het janken doet ze dan ook met veel overgave. Prima film echter, niks op aan te merken, alleen wordt het beetje langdradig. Fijn om te zien dat Biggs ook nog serieuze rollen kan spelen, dan die rotrollen die hij speelt in American Pie. 3 *

avatar van tjp1994

tjp1994

Poeh hier wordt je niet vrolijk van zeg,. maar ja dat had ik kunnen weten met die naam......

avatar van Tun-89

Tun-89

geen super goede film maar zeker vermakelijk genoeg. Ricci deed het heel goed vond ik. er zit veel drama in, en dat vond ik wel leuk aan deze film.

2.5 *

avatar van notorious_kim

notorious_kim

Schitterende film, voor mij de beste met Christina Ricci (volwassen Christina Ricci). Je wordt echt meegezogen in het verhaal. Dit is eentje die ik minstens één keer per jaar moet gezien hebben!!!

avatar van Joeri_000

Joeri_000

abrubt einde opeens, beetje jammer

avatar van niethie

niethie

Allereerst moet ik de film meegeven dat hij er goed in weet te slagen een realistisch portret te geven van hoe een depressie aanvoelt en wat voor impact het op de- omgeving van een persoon kan hebben, plus Ricci en Lange (als haar moeder) zetten sterke rollen neer, maar verder vond ik het allemaal maar wat gewoontjes. Het begint allemaal veels te snel, en het gaat vooral in het begin uitermate fragmatisch ter werk. Op de tweede helft ging het dan weer de goede kant op, maar dit werd dan weer verpest door het compleet misplaatste, aprupte happy end. Als geheel heb ik er wisselende gedachte over, maar de film weet genoeg te overtuigen om een voldoende te krijgen.

avatar van Lavigne

Lavigne

Ik denk dat ik deze straks ga kijken!

avatar van Thomas83

Thomas83

Was helemaal vergeten dat ik deze al eens heb gezien ooit.

Tragische en interessante film die eigenlijk gewoon gaat over de maatschappij van tegenwoordig, en zijn keerzijdes. Af en toe deed hij me een heel klein beetje denken aan de mysterieuze en erg goede film The Virgin Suicides, van Sofia Coppola. Hetzelfde sombere, verstikkende en onbegrijpelijke, afstandelijke zelfs eigenlijk. Dat onderscheidt de film waarschijnlijk van de vele andere films over een dergelijk onderwerp.

Christina Ricci speelt sterk in de hoofdrol. Ze heeft de juiste wat droevige oogopslag. Jessica Lange speelt misschien nog wel beter in de rol van haar moeder.

Sommige scènes zijn erg pijnlijk, zoals die wanneer Elizabeths opa en oma op bezoek zijn of het etentje van Elizabeth bij Rafe thuis.

De dialoog helemaal op het einde is sterk. Wel wat te uitleggerig misschien, maar daardoor eigenlijk ook wel onverwacht.

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Had veel beter kunnen zijn...

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

Niet echt een geweldige film. Wel een geweldige hoofdrol van Christina Ricci. Maar ik geloof dat ik geen enkele rol van Christina slecht vind.

Jessica Lange overtuigde niet echt, kan door haar expressie komen. Of het gebrek er aan? Net of e.o.a. nip/tuck behandeling nog te vers was? Hoewel ik wel Jessica's talent er door heen zag schemeren.

Leuk om een jonge Michelle Williams in actie te zien.

Tja, ik heb het boek lang geleden ook gelezen maar deze film vond ik bijna een commercial voor Prozac. En ik ben geen fan van anti-depressiva......

Enfin, ik verveelde me niet, vond Christina geweldig dus ik geef toch nog 3,5 ster.

avatar van prikadel

prikadel

Vond het een beetje een vage film. De echte oorzaak door de depressie van haar werd een beetje vergeten in de film.

avatar van Lavigne

Lavigne

Indd, ben het met Prikadel eens.

De oorzaak was mij namelijk ook niet echt duidelijk.

Verder wel mooie film, 3.5 ster

avatar van ikkie01

ikkie01

De oorzaak van de depressie is volgens mij wel de idiote ouders. Ma geeft in alles dochter fijntjes een minderwaardigheidscomplex en Pa zorgt dat ze tussen 2 vuren zit.

Overigens best een goede film Ricci draagt de film en is daar te licht voor.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Een beetje onevenwichtige film, soms een puber film met wat normale liefdes probleempjes en dan weer compleet gestoord. Ik vond haar spel ook beneden elk peil, dan zie je ineens wat een impact Jessica Lange heeft op het scherm. Zij speelde als altijd geweldig, maar kon de film natuurlijk niet redden. De titel Prozac Nation beloofde veel, maar Prozac werd praktisch niet belicht. Zelfs vrij dubbel, dat de natie aan die pillen zit werd even belicht, heel kort, als een soort aanklacht, maar de conclusie was toch positief. En als een absolute fan van Lou Reed, werd ik ook daar in teleurgesteld.

avatar van herman78

herman78

Het boek van Wurtzel heb ik nooit gelezen (shame on me), maar toen ik laatst de film tegenkwam voor een euro kon ik hem toch niet laten liggen. Vandaag op mijn vrije dag gekeken, terwijl het buiten keihard onweerde. Leek me wel de juiste setting.

Vond het wel een goede film: het verhaal sprak me wel aan en met name Ricci en Lange acteren zeer overtuigend als dochter en moeder. Vond ook dat Ricci goed liet zien hoe een depressie kan werken. De continue spanning tussen die twee was goed te merken, in ieder geval. De andere rollen vond ik minder overtuigend, maar die stonden dan ook vooral in dienst van het personage van Ricci.

Verder wel een aardige en terechte aanklacht tegen de overdreven neiging te willen diagnosticeren en overal maar pillen in te willen stoppen; die is er na 16 jaar (het boek is uit 1994) alleen maar sterker op geworden.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

herman78 schreef:

Dat vond ik nu juist zo slecht, er zit één opname in waar de pillen met dozen tegelijk worden getoond, maar uiteindelijk was het meisje er beter mee af. Lijkt me geen aanklacht en werd ook zo summier belicht, misschien 3 minuten van de hele film.

avatar van blitzz

blitzz

De titel van de film Prozac Nation doet verwachten dat het een aanklacht is tegen het overmatig gebruik van antidepressiva. Een aanklacht heb ik er niet in terug kun vinden. Hooguit heel zijdelings: de stapel dozen die bij de apotheek werden afgeleverd, moest er op wijzen dat het middel op grote schaal wordt gebruikt. Het zou ook als een verkapte reclamestunt gezien kunnen worden, want de patiënte in kwestie reageerde er goed op. In die zin is het kritisch tegen het licht houden van overmatig gebruik van antidepressiva dan ook volledig mislukt.

De film had beter een titel kunnen hebben die appelleert aan de gevolgen van een opvoeding van een afwezige vader en een hyper dominante moeder.

Al met al viel de film dan ook zwaar tegen met als enig lichtpuntje dat Lou Reed even voorbij kwam.