Genre: Animatie / Fantasy
Met onder meer: Ray Winstone, Anthony Hopkins en John Malkovich
Releasedatum: 22 november 2007
Plot Beowulf
"Evil breeds pain."
Beowulf (Ray Winstone) besluit een einde te gaan maken aan de ellende en verwoestingen, waarvan het monster Grendel de oorzaak is. Maar de strijd blijkt vele malen moeilijker en zwaarder dan Beowulf ooit had kunnen denken. Maar Grendel blijkt niet het enige probleem, zijn moeder verschijnt al spoedig ten tonele om ook strijd tegen Beowulf te leveren.
Beowulf / Golden Man / Dragon
Ursula
Musician #1
Musician #2
K. V.
Deze eens bekeken en 'k was wel wat verrast door deze film. 'k wist niet dat de film eigenlijk een soort animatiefilm was.
De film is gespeeld door acteurs, maar dan bewerkt met de computer, al kun je de meeste acteur toch nog goed herkennen. In bepaalde shots zagen de mensen er erg realistisch uit, zeker bij Angelina Jolie
Bij haar hebben ze echt wel het onderste uit de kan gehaald, echt heel knap
Waarom dat ze de techniek eigenlijk hebben toegepast bij deze film weet 'k niet, want eigenlijk konden ze het met de hedendaagse technieken gerust in een gewone film hebben toegepast. Door dat dit nu een soort animatiefilm is, vond 'k het wel wat minder. 'k voelde me er gewoonweg minder bij betrokken.
De cast deed het goed, al had 'k eigenlijk wel een grotere rol van Angelina Jolie (denk dat ze in totaal zo'n 15 min in beeld komt) verwacht, zeker omdat er zoveel om haar te doen was.
Je kon ook wel zien dat de film voor 3D was bedoeld, door de soms wat bijzondere shots (bv een speerpunt die in het lang in beeld komt), al is de film in 2D ook nog het bekijken waard.
Het verhaal was niet zo speciaal, maar het kon me wel boeien tot het einde.
Vond het zeker geen topper en overhyped, maar toch nog eentje om eens via tv te bekijken.
Goeie film over de mythe Beowulf die het monster Grendel te lijf gaat. Visueel een knap staaltje werk met prachtig camerashots die in real-life niet mogelijk zouden zijn. Het verhaal is bruut en bloederig en de film bevat flink wat spectaculaire actie-scenes. Door de motion-capture techniek blijft er veel van de performance van de acteur over op het scherm, maar het zijn zeker nog geen echte mensen.
Thorak
Ze hebben heel erg hun best gedaan op de gezichten, helaas is dat dan ook het enige... De lichamen en de kleding zien er kaal en onafgewerkt uit, zeker in vergelijk met hoe ze de gezichten hebben gedetaileerd. Ook de bewegingen zien er niet bepaald natuurlijk uit, laat staan mooi.
Nee met deze film hebben ze op erg veel punten de plank volledig misgeslagen.
Deze film gemaakt met motioncapture? Je ziet het er niet aan af!
erikm
Ik had liever de echte versie gezien ipv de animatie.. dan had ik de film misschien afgekeken. Dit was meer kijken naar een videogame.
RuudC
Wat is die Zemeckis ook een lachertje geworden. Hij mag dan uitstekende films op zijn naam hebben staan, maar sinds hij overgestapt is naar computeranimatiefilms, is zijn werk een aanfluiting eersteklas. Waarom zou je een verhaal als dat van Beowulf animeren wanneer je over uitstekende acteurs beschikt? Ik vind het zelfs een beetje een belediging aan het adres van mensen als Anthony Hopkins en John Malkovich (misschien dat zijn rol hierdoor absoluut niet overkomt) om ze compleet na te bootsen. Bovendien vraag ik me af waarom iemand een animatie maakt, terwijl hij het zo realistisch mogelijk wil maken.
Over de film hoeven we het niet lang te hebben. Van begin tot eind is het zo spuuglelijk in elkaar gefabriceerd dat je bijna vergeet dat het verhaal zo gemangeld is. Had er dan een normaal geacteerde film van gemaakt met een ietwat ander (en misschien wel heroïscher verhaal) en andere namen, dan had je tenminste nog kunnen spreken van een leuk fantasyverhaal dat op dat van Beowulf gebaseerd is. De confrontatie met Grendel’s moeder is ronduit lachwekkend. Doe mij maar Beowulf and Grendel met Gerard Butler in de hoofdrol.
AC1
Om realisme mogelijk te maken in een virtuele wereld. Gebeurt in de muziekwereld al jaren. In de toekomst maken we allemaal film op onze computer en kiezen we via templates welke acteurs er meedoen. Sommige acteurs hebben nu al een patent op hun 'image' ingediend om zich tegen deze evolutie te beschermen.
Thorak
Opzich is er niets mis mee om een mooie animatie film te maken, maar laat het er dan niet zo lelijk uit zien als dit. Avatar is op een zelfde manier gemaakt en ziet er toch mooier uit. Dit lijkt inderdaad op cutscenes uit computerspelletjes, maar dan wel uit die van minimaal 5 jaar eerder dan deze film...
LOTR-lover
Ik was volledig verrast door de animaties in deze film. Op de één of andere manier had ik dat hele detail gemist en ging ik er dus vanuit gewoon acteurs te zien. Ik was echter wel vrij snel aan de animaties gewend maar vond het niet overdonderend mooi helaas. Het verhaal kabbelt redelijk vlot voort maar de animaties doen er wel afbreuk aan. Had soms meer het idee dat ik naar een uitbreidingsgame van The Sims aan 't kijken was... Nee, deze film deed 't 'm toch niet voor mij.
ehs21
hmm interessant, grootste probleem daarbij lijkt me wel het ontdekken van nieuw talent. Straks gaan we tot in de eeuwigheid Sean Connery etc. gebruiken...
ehs21
mja goed punt op zich, het zal ook wel met een original cast geschoten worden en dat zal ook vast een afspeeloptie blijven. Maar mijn punt blijft (gedeeltelijk) ook wel staan denk ik, het zal de doorstroming van talent niet bevorderen.
AC1
Iedereen kan zien dat de gebruikte techniek van Avatar een pak verfijnder oogt maar toch heeft deze, met z'n wat ruwe animatie, meer indruk op me gemaakt. Het ligt dus niet alleen aan de 'laatste en beste technologie'. Ik vrees dat Avatar voor mij er wat te afgelikt en Disney uitziet.
AC1
Zal wel meevallen, zijn stem is toch ook echt nodig...
Het zal niet gemakkelijk zijn maar dat krijgen ze ook nog wel onder de knie.
Thorak
Avatar wordt geroemd om de gebruikte techniek, terwijl deze film 2 jaar ouder is en de zelfde techniek gebruikt, alleen geen 3D. Voor Avatar is geen enkele nieuwe techniek gebruikt, alleen verbeterde technieken. Nou ja verbeterd... Laten we het op vernieuwde technieken houden...
Het zal niet gemakkelijk zijn maar dat krijgen ze ook nog wel onder de knie.
nakada
Wat hebben jullie toch tegen Disney ?
Natuurlijk hangt niet alles af van 1 onderdeel. Avatar is qua visueel aspect vele malen beter ( verder ) dan deze film en maakt daarmee enkele minpunten weer goed, vind ik. Ondanks de wat mindere cgi hier zitten er ook elementen aan die het als geheel weer optrekken. ( sfeer, vertelling )
Wat betreft de vernieuwende techniek. Motion Capture is duidelijk naar een hoger plan getilt door Gollum. Beowulf is daar echt niet beter in, Avatar is wel weer een stapje verder. Vernieuwend was bij Avatar het gebruik van de 3D opname apparatuur. En dat heeft wel degelijk betere 3D gebracht.
AC1
Ja, "vertelling" was goed, vooral tijdens het eerste uur. Na 5 à 10 minuten zat ik er echt wel in, desondanks die wat 'primitieve' animatie. De toon is volwassener en minder zwart-wit dan bij Disney of Avatar waardoor ik geprikkeld blijft. Eerlijk gezegd, dat had ik niet verwacht van een Zemeckis film. Ergens vind ik dat 'ruwe' bijdragen aan de algemene sfeer.
johnboer
Toen ik hem kocht op dvd wist ik niet dat het computeranimatie was. Na 10 minuten waren er al zo'n 37 computermensen doormidden getrokken,ledematen eraf.
Ik herkende nog net wel Hopkins. Dus na 10 minuten ben ik iets anders met mijn leven gaan doen.
Computeranimatie: Kunnen ze dat niet in grote letters op de dvd zetten. Had ik hem laten liggen.
Wat een troep.
AC1
Stel je voor dat ik elke film die niet computeranimatie is na tien minuten af zou zetten en een 0.5 zou geven.
nakada
Johnboer spreekt ook zichzelf tegen. Bij Avatar gaf hij ook al aan niet van animatie en computer animatie te houden. Toch geeft hij The Golden Compas 4* en daar noemt ie de special effects fantastisch.
Dying Rose
Disappointed. Very, very, disappointed.
Toen ik in de bios de trailer van deze film zag, wilde ik die gaan zien. Ben ik blij dat iemand me deze dvd kon lenen.
Versta me niet verkeerd, ik was wel positief verrast door de computeranimatie, ik had het eerst ook niet door. Ik dacht dat het echte acteurs waren, maar niet dus. Mooi gedaan... maar da's dan ook het enige.
sofripa
Lekkere bende...
Even afgezien van de houterige animatie/motion capture/CGI vloeit het bloed rijkelijk. Alleen in dat opzicht al het bekijken waard. E.e.a. wordt ondersteunt door een klassiek verhaal. Feitelijk het sterkste punt van deze film. Ander sterk punt is Angelina Jolie om andere redenen.
Wat bijzonder is dat het budget $ 150 miljoen is. Kolossaal dus, en dat zie je er onvoldoende aan af. Anyway, de motion capure geeft deze film een apart sausje. Leuk voor een keertje.
kuk
Tja, over de animaties is hieronder al voldoende gezegd. Wat ik echter een minstens net zo'n groot euvel vind, is het volledig ontbreken van een rode draad. Beowulf komt vrij willekeurig langs, de situaties volgen elkaar totaal onuitgebalanceerd op (de eerst slachtpartij na een paar minuten duurt direct rond de 10 minuten bijvoorbeeld) en in een heroïsch verhaal wil ik ook een held als rots in de branding naar voren zien treden. Dat gebeurde echter slechts sporadisch, waardoor Beowulf de movie me voornamelijk bij zal bijblijven als herrieschopperij.
theonering
Ooit deze een keer opgezet, en toen maar weer uitgezet omdat hij niet beviel, mede door de verassing dat het animatie was. Heb het toch nog een kans gegeven. En hij viel eigenlijk best mee. Het is wel even wennen aan de animatie. De motion capture is hier niet zo goed als dat het tegenwoordig is. Het lijkt meer op een videogame dan op een film. De acteurs spelen prima, de kostuums en de omgeving zien er verder goed uit. Maar door de enigszins voorspelbare acties, komt het geheel soms ongeloofwaardig over.
Mescalino
Ik heb hem afgezet.
Als het een still plaatje is ziet het er mooi uit.
Dan gaan ze bewegen n komt het allemaal heel houterig over.
Dan gaan ze praten en lijkt het op zon slechte nagesynchgroniseerde kung-fu film.
Dan willen ze emotie tonen en utdrukkingen en wordt het echt dramatisch.
Capture motion is leuk voor games en als je het goed doet zoals Golem in LotR
tattoobob
Destijds in de bios gezien...en ik vond het een aangename verassing!
Antonev
Gezien in de bios en ik was zo knetter dat ik af en toe niet meer wist of het nou animatie was of echt! Uitstekend vermaakt dus.
Al DeNiro
Klassieke verhaal blijft goed en de animaties zijn prachtig. Als dit een echte film was geweest, was het waarschijnlijk nog spectaculairder, zeker met die zee monsters en draak.
J.Ch.
Nou, dat was een verrassing. Ik heb denk ik ooit wel iets gelezen over de CGI in deze film maar ging ervan uit dat de CGI alleen gebruikt was voor Grendel en z'n moeder. Op basis van de voorkant had ik ook nog helemaal geen idee dat deze film een soort animatiefilm is. Ik weet dat het aan mij ligt, maar animatiefilms associeer ik met kinderen; de hele film lang heb ik moeite gehad om me daar over heen te zetten.
Soms pakt de CGI goed uit, Grendel en de draak zien er beiden goed uit. Ook de gezichten van de oude mannen zijn mooi gedetailleerd, met rimpels en baard en al. De vrouwen daarentegen zien er echter vrij basic uit, met het gezicht van Angelina Jolie als dieptepunt daarvan. De vergelijking met een videogame is snel genoeg gemaakt. Wat mij trouwens nog het meest verbaasde aan de hele film is dat Jolie op naaldhakken loopt. Vast niet de bedoeling dat je daar het meest door bezig wordt gehouden.
Beowulf is als oorspronkelijk verhaal eigenlijk nogal saai: held verslaat monster, held verslaat moeder van monster, held wordt verslaan door draak. Allemaal rechttoe, rechtaan, zonder innerlijk conflict, plotwending of iets anders om het boeiender te maken. Daarom kan ik het bij uitzondering toejuichen dat de makers ervoor gekozen hebben flink wat aan het verhaal toe te voegen. Met name de vondst om van Grendels moeder een mythisch wezen te maken dat mannen verleidt in ruil voor macht, zodat de held een keuze moet maken. Mooi dat die keuze meerdere keren terugkomt, en mooi dat je na de dood van de beide zonen ineens hun vader herkent in hun gezichten.
Deze leuk gevonden twist redt Beowulf van de onverdraaglijke saaiheid, maar is niet genoeg om deze film goed te maken. Beowulf als personage is niet sympathiek; zijn ego is enorm en wordt nergens door gecompenseerd. Het respect voor vrouwen is wel heel erg ver te zoeken, zelfs de eerbiedwaardige koningin wordt niet gespaard: ze maakt deel uit van de erfenis van de koning. Elke vrouw is een hoer. Grendels moeder krijgt niet eens een naam. Het meeste daarvan zullen we wel aan het oorspronkelijke verhaal te danken hebben, maar toch, ik kan me daar behoorlijk aan ergeren.
Niet mijn film dus, Beowulf. Vooral omdat ik de meerwaarde van de CGI niet zie en omdat de personages me weinig kunnen schelen. Twee sterren.
Dejive
Pfff... Sommigen zeiken wel over van alles en nog wat en verwachten van alles en nog wat!
Vind het een leuke film en voor die tijd goede graphics! Gezichten en stemmen, sfeertje... Kijkt heerlijk weg!
Je moet niet al te serieus van te voren sommige filpjes ingaan... Verstand op 0 en hoppla, weer een leuke film gezien

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Bai She 2: Qing She Jie Qi
Animatie / Fantasy, 2021

Beyond Borders
Drama / Oorlog, 2003
denemarkennordic mythologyliggenpride and vanity folk herohuman weakness vikingalienationfestival hall sinroyaltyvloekstrijdoude wereldbased on song, poem or rhymevolwassen animatiemotion capture 6th centurybeowulf