Genre: Animatie / Fantasy
Met onder meer: Ray Winstone, Anthony Hopkins en John Malkovich
Releasedatum: 22 november 2007
Plot Beowulf
"Evil breeds pain."
Beowulf (Ray Winstone) besluit een einde te gaan maken aan de ellende en verwoestingen, waarvan het monster Grendel de oorzaak is. Maar de strijd blijkt vele malen moeilijker en zwaarder dan Beowulf ooit had kunnen denken. Maar Grendel blijkt niet het enige probleem, zijn moeder verschijnt al spoedig ten tonele om ook strijd tegen Beowulf te leveren.
Beowulf / Golden Man / Dragon
Ursula
Musician #1
Musician #2
Jordy
Als "attractie" is de 3d-versie inderdaad een leuke belevenis, vooral het eindgevecht was daardoor flink intens.
Als film zelf was het niet veel boeiends, de gebruikte techniek is m.i. ook nog niet ver genoeg voor dit soort films.
Gewoon in 2D gezien, in de bios.
De vraag komt vaak waarom met dit nog zou omzetten naar animatie, wanneer de acteurs toch al gewoon moeten acteren. Volgens mij heeft het zeker wel nut, aangezien alles toch meer als één geheel aanvoelt, terwijl je bij andere films vaak het cgi vs echt effect krijgt.
De bewegingen zijn nog niet perfect, ook de gelaatsuitdrukkingen soms iets te karig, maar verder vond ik de animatie soms eng realistisch.
Leuk vooral de overdreven heroische inzet, die maar half serieus te nemen valt. Verder ook fijn de serieuze lak aan finesse, het gebrawl, lompe gevechten en veel bloedvergieten. Ik schrok een beetje van Zemeckis.
Hoogtepunten waren de twee monsters, die er echt geweldig uitzagen. Hun scenes gingen vaak ook gepaard met interessant camerawerk.
Leuk dingetje deze film, had er compleet niks van verwacht maar viel me mee. Hou normaal niet van dit heroisch gedoe maar de lompe uitwerking en de voor een keer mooie monsters zijn een duidelijke plus. Vond hem alleen net wat té lang.
Mug
Na de scene waarin het blote lid van onze held Beowulf koste wat het kost verborgen gehouden moet worden voor het publiek, was de film niet meer te redden. Zeker niet als hij ook nog uitschreeuwt dat Grendel 'geen lid' heeft...
En wat te denken van een rondborstige vrouw die verleidelijk (in pubertaal: met gekreun) de tafel boent. En onze koningin die met ogen die vragen om sperma een liedje mag zingen die ons allemaal verdomd veel deed denken aan onze jeugd: Valencia met Gaia (u weet wel, die one-hit wonder uit Nederland die uitermate succesvol was in Japan).
De film is duidelijk op z'n sterkst in de actie-volle momenten met de monsters. Grendel is prachtig. De rest is weggelopen uit een slecht computerspel.
Beowulf voor puberjongens. Veel spectaculair bloedvergieten en onfunctionele seks (nou ja, 'erotiek'). 2*
Co Jackso
- 21924 berichten
Normaal gesproken ben ik niet voor de actiescènes in films, en houd ik meer van goede karakters, sterk verhaal etc. Maar dan ben je bij Beowulf niet aan het goede adres. Toch viel de film mij wel mee, en verrassend genoeg kwam dat door de actiescènes. Hoogstwaarschijnlijk werd dit mede veroorzaakt door de 3d effecten, maar de monsters zagen er simpelweg zeer goed uit en ook was het sterk in beeld gebracht. Doordat dit mee is gevallen, zal ik niet klagen over het feit dat ik halverwege een aantal keren bijna in slaap viel tijdens de "karakterontwikkeling" in de film.
Zuzuu
Ik vond dit absoluut niets. Slechte animatie effecten, alles lijkt zo nep. Verhaal gaat te snel, hoofdpersonages lijken wel te acteren, maar niet voor deze film, het voelt alsof ze heel ver weg zijn.
De eerste tijdperk was het beste: films zonder CGI (Computer-generated imagery) en tegenwoordig zien we bij de meeste films CGI, dat alles voor de film verprutst. Hopelijk dat ze in de toekomst geen films maken zoals deze, want een volledige CGI zou de filmwereld laten instorten.
Alleen door de mooi uitgewerkte acties krijgt deze film een extra ster.
De rest was gewoon

Rudeo
Jammer dat ze net na Beowulf en Grendel moeten komen met Beoulf. Ik respecteer daarom het verhaal van deze film een stuk minder, hij is ongeveer hetzelfde alleen hebben die hollywood lui er nog wat bij verzonnen om het spectaculairder te maken. Dat hij meer over de top was vond ik in dit geval een pluspunt en over de animaties was ik ook wel te spreken(knap gemaakt). Mijn grote minpunt is daarom het achterhaalde verhaal.
The One Ring
Bij het kijken naar Beowulf viel mij één ding in het bijzonder op: de gebruikte animatietechniek is spuuglelijk. Ja, men weet bijna fotorealistische gezichten op het scherm te toveren, wat wellicht heel knap te noemen is. Maar ik kan alleen maar hoofdschuddend toekijken als deze gezichten ook nog eens moeten gaan bewegen of zelfs, hou je vast, emoties moeten uitdrukken. Het komt totaal niet over en iedere menselijkheid die de personages behoorden te hebben ontbrak totaal, wat wellicht de reden is waarom Zmeckis voor een lomp epos gekozen heeft om deze techniek tentoon te stellen. Iets meer subtielers had de film en zijn techniek nog meer onderuit gehaald. De ogen bevatten geen. De monden lijken nauwelijks te kunnen bewegen. De kapsels bevatten geen haren. Resultaat: ik heb de totale speelduur het gevoel gehad naar een game te kijken. En dan heb ik het nog niet eens over de paarden in deze film gehad.
Ik zag op dezelfde dag Ratatouille en de personages daar zijn abstracter, maar lijken op een bepaalde manier levendiger en meer ziel te hebben. Dit blijft voor mij de vraag opwekken wat het nut is van deze film. Ja, ze kunnen Robin Wright Penn jonger laten lijken dan ze is en ze kunnen Ray Winstone zelfs een goed figuur meegeven. Maar waarom zouden we dat doen? Waarom naar neppe en zielloze kopieën van acteurs kijken als we net zo goed de echte acteurs kunnen aanschouwen? Wat is de überhaupt de lol van fotorealistische animatie. Animatie heb ik altijd leuker gevonden als de personages en landschappen toch net wat abstracter is. Ik vind het een zinloos project van Zemeckis.
Daar komt nog eens bij dat dit schijnbaar als 3D-film bedoelt was en dat dit waarschijnlijk de oorzaak is van sommige bizarre camerastandpunten en vreemde en langdurende focussen op vliegende voorwerpen. Slaat nergens op. Ook vreemd is dat de verdere CGI niet zo goed is als CGI die in 'gewone' films gebruikt wordt. Alles zag er gewoon uit als een game. Dat de draak zelfs een gloeiende zwakke plek had, precies zoals in games als The Legend of Zelda, hielp ook niet.
Toch krijgt de film nog een acceptabel cijfer van mij. Ik kwam namelijk voor een lompe actiefilm en ik kreeg een lompe actiefilm en gelukkig zijn de actiescènes nog best geslaagd. Daarnaast vond ik het wel grappig om te zien dat de film iedere vorm van goede smaak probeert tegen te gaan. De seksuele grapjes waren me wat te puberaal, maar veel oude mythen en sagen bevatten veel schunnigheden en bloederige taferelen. Geen idee in hoeverre dit ook voor de legende van Beowulf geldt, maar toch wel leuk dat Zemeckis dit eens aan zo'n film heeft willen toevoegen. Zwaar melodrama zou toch niet geslaagd zijn bij deze film.
Anatolia
Ah, scheelt weer wat schrijfwerk:
Ja, ik kan dit grotendeels beamen en die vragen heb ik ook eerder (lichtjes) opgeworpen bij een andere zogeheten motion capture-film (vergeten welke het was).* Behalve bij computerspellen ben ik er dus ook niet echt voorstander van, maar desondanks moet ik bekennen dat er bij Beowulf vrijwel optimaal gebruik is gemaakt van de vele mogelijkheden die deze techniek uiteindelijk toch wel biedt. Ik vond het allemaal erg sfeervol - lees: lekker luguber en donker - gebracht, en, zoals jij later ook zegt, is de lompe actie uiterst vermakelijk. Hiernaast vond ik Grendel erg origineel en de draak zeer mooi -lees: angstaanjagend genoeg - gemaakt.
Toch blijven bovengenoemde handicaps van de motion capture-techniek te storend om te negeren, waardoor zulke films bij mij voorlopig niet boven de 3* zullen uitkomen denk ik. Maar Beowulf geeft zeker hoop voor de toekomst: verdere technische ontwikkelingen kunnen me van gedachten doen veranderen.
Tot slot: waarom had ik de hele tijd het idee dat Beowulf gespeeld werd door Sean Bean?
* Poging tot een antwoord op je vragen: bij 300 bijvoorbeeld vond ik de 'echte acteurs in een cgi-omgeving' redelijk geslaagd te noemen. Dus men kan ook makkelijk die weg op.
Bij vlagen animatie en een prima stemmencast maken dit tot een bijzondere ervaring. Met name tegen het einde ontspoort de film wat. Het eerste deel van de film bevat een prima sfeer en enkele sterke scenes. De discussie omtrent de animatie ligt hem vooral in het feit dat als het op echte mensen moet gaan lijken de verschillen uiteindelijk toch te groot zullen blijken, hoeveel geld je ook investeert. Kijk maar eens naar de fantasyfiguren in de film, die zien er het mooist uit van iedereen. Vermakelijk, onderhoudend maar net geen voldoende. De animatie werkt wel, maar leidt ook enorm af. En dat is tegenstrijdig, net zoals de film aanvoelt. Redelijk.
Er moet staan: Bij vlagen mooie animatie.
Leland Palmer
Erg matige film van Zemeckis, die tussen animatie en échte film inzit met deze Beowulf. Geen goede keus wat mij betreft. Maak gewoon een animatiefilm of een echte film, maar wat we hier voorgeschoteld kregen viel me toch tegen. Leuk om een paar acteurs te herkennen in de stijl van de film, maar oei wat slecht. Totaal geen emotie en overtuiging in de karakters. De animatie is gewoon niet goed en dat had bij een film als deze toch één van de sterkste punten moeten zijn lijkt me, want verhaaltechnisch stelt het ook niet veel voor. Bij vlagen is het nog wel vermakelijk allemaal, maar de negatieve punten overheersen. Het lichaam van Jolie is wel mooi, maar ook dan is het weer jammer dat alles gewoon gedigitaliseerd is. Die gevechten van Beowulf naakt, zijn gewoon lachwekkend slecht, vreselijk. Nou jah, een magere twee sterren dan maar.
DeCol
Ik zie mijn leven nog wel zitten maar heb toch deze film gezien. Was toevallig op Film1 vanochtend. Ik had al gelezen dat hij nogal tegenviel dus mijn verwachting waren zo groot niet.
De animatie ziet er erg mooi uit, sommige plaatjes zijn zelfs prachtig. Jammer genoeg is dat wel waar deze film op teert. Het verhaal is voor mij bekend aangezien er al voorgaande Beowulf-films zijn, maar ook hier is het slecht uitgewerkt terwijl er toch wel iets van te maken valt. De sfeer in het begin van de film is goed maar vergaat naarmate de film volgt. Ook een beetje jammer dat Beowulf zo'n macho is en op een vreemde manier vecht. Dat gedoe hoefde allemaal niet voor mij. De camerabeelden zijn wel heel goed, sommige vechtscenes zijn dan ook heel mooi in beeld gebracht. Toch een gemiste kans dit!
Aapje81
In het begin moest ik erg wennen aan de animatiestijl en de sfeer. Het stond me allemaal erg tegen en deed me teveel denken aan Shrek. Een vergelijking die ik in de context van Beowulf ongepast vind. Toen ik eenmaal de uitdrukkingsloze karakters had geaccepteerd heb ik mij best vermaakt met deze film. Maar eerlijk is eerlijk ik heb grote moeite om hierbij inlevingsvermogen te voelen of acteerprestaties te waarderen. Toch had de film wel zijn momenten en de landschappen waren mooi in beeld gebracht maar ik kan hier alles bijelkaar geen voldoende voor geven.
Snap niet waarom men er een animatie van heeft gemaakt. Deze film had je net zo goed met de echte acteurs kunnen maken. Dan was hij volgens mij een stuk beter en had hij ook meer impact.
Lennert
Misschien ben ik teveel fan van Beowulf & Grendel uit 2005 van Sturla Gunnarsson om hier echt te van kunnen genieten. Die film pakte de legende ook op een andere manier aan dan Zemeckis, maar lette er daarbij een stuk beter op dat het Beowulf personage nog eer aangedaan werd. De brullende baardaap die Grendel hier naakt bevecht (in de legende gaat hij hem zonder wapens tegemoet) en zichzelf en zijn rijk verkoopt voor een enkele vrijpartij met de 'knappe' moeder an Grendel heeft mijns inziens niets te maken met de held uit het gedicht.
De special effects waren erg goed, maar de vraag blijft de hele tijd waarom we zouden moeten kijken naar een prima nagemaakte Anthony Hopkins in plaats van de echte? Een draak moet inderdaad geanimeerd worden, maar ik zie de toegevoegde waarde van de animaties voor echte acteurs nog steeds niet.
En dan Grendel... de stoere trol verworden tot een jankend kind terwijl zijn afzichtelijke moeder ineens getransformeerd is tot MILF. Hulde voor de originele draai die men aan het verhaal en de personages heeft gegeven, goed vond ik het absoluut niet. Het enige wat ze wat mij betreft prima hebben weergegeven is de immense kracht van de draak. Dat dit zijn zoon blijkt te zijn haalt echter ook dit enkele pluspuntje meteen weer omlaag.
tommykonijn
Beowulf..
Ik had er niet echt hoge verwachtingen van.. Zeker niet echt toen ik de recencies hier op Moviemeter las (zonder de Spoilers dan). Maar, ik vond hem zelf ook wel tegenvallen. Beowulf zelf vond ik erg irritant, schreewerig en een opschepper. De acteurs die van 'real-life' zijn omgezet in een soort van moderne Shrek-figuren waren dan wel weer aardig leuk en de omgeving (en monsters) van de film was ook erg mooi. Dat waren dan ook zowat de plus-punten want verder vond ik er echt verdraaid weinig aan.. Ook het 'bloed' zag er erg raar uit.
timbo_
Foei maar dan ook echt foeilelijke mix tussen animatie en heldenepos. De CGI is zo ontzettend slecht en lelijk dat je bijna niet kunt geloven dat een zichzelf respecterend regisseur dit durft uit te brengen. Nee Beowulf oogt meer als een slecht gelukt computerspel dan een doorbraak op het gebied van de 3D cinema.
1,5 *
Chainsaw
Terwijl de poedelnaakte schreeuwlelijk Beowulf voor de twintigste keer zijn naam uitkraamt (mochten mensen nog steeds niet weten hoe hij heet), wordt zijn geslachtsdeel à la Austin Powers en The Simpsons Movie verstopt. Zemeckis is helemaal gek met zijn motion capture techniek en dat blijkt; hij steekt alle energie in dit foefje. En hoewel dit zeker wat mooie plaatjes oplevert, hij lijkt andere dingen hierdoor juist compleet te vergeten. Flauwe humor, irritante personages en actiescènes die enkel de eerste paar minuten niet weten te vervelen, nergens in Beowulf zie je de man van Back to the Future of Cast Away terug. Want oké, Beowulf heeft best wel z’n momenten, maar voor een goede film moet je toch even terugbladeren in het oeuvre van Zemeckis.
2 sterren.
sinterklaas
Beetje een soort herhaal-versie van Beowulf & Grendel uit 2005, maar ook zeker wel goed te doen. De animaties gecombineerd met echte beelden van de acteurs waren ook fraai gemaakt en bloed en ledematen vlogen zo nu en dan ook lekker in het ronde. Ray Winstone (die ik eigenlijk nooit eerder in een film heb gezien) deed het prima als Beowulf en ook Antony Hopkins en Malkovich hadden prima bijrollen. En ook Angelina Jolie als die watervrouw. Die trol zag er btw ook verschrikkelijk lelijk uit. Lijkt btw hier en daar ook wel een beetje op een voorproefje van Avatar.
Maar verder is de film wel een vermakelijke wegkijker.
Vinokourov
Ik was enigszins verbaasd dat deze film geregisseerd is door Robert Zemeckis. De bloedspetters vliegen in de fraaie vechtscenes in het rond en dat soort dingen verwacht je niet zo gauw bij hem. Gelukkig dat de acties mooi expliciet in beeld is gebracht. Daaromheen zit namelijk wat obligaat geneuzel, dat echt heel matig is. Duidelijk is dat het sterke verhaal van Beowulf vooral steunt op drie heroïsche gevechten.
De motion-capture animatie viel me overigens niet tegen. Alleen zagen sommige gezichten er te gepolijst/perfect uit. Met wat finetuning denk ik dat deze techniek nog best iets kan worden
moviemafketel
- 19752 berichten
Ik schrok me de 1e seconden een hoedje. Het is geanimeerd. Ik vond de voorstukjes op Veronica er ook al een beetje vreemd uitzien en dacht dat het 1 of andere c-film zou worden, maar dus niet geanimeerd. Anyway, ik vond het best een vermakelijk verhaaltje. Het duurt wel een beetje lang allemaal. Sfeer die wordt neergezet door deze manier van filmen is wel erg sterk. Je kan ook net wat meer als dat je het niet geanimeerd zou maken. Maar het blijft zo lastig in welk hokje je deze film moet beoordelen. Soms is het World of Warcraft, dan lijkt het weer net echt en dan is het weer zoals hieronder staat The Polar Express. Jammer dat Hopkins relatief snel dood gaat. Zelfs als animatie-figuur speelt hij met zijn stem alleen al al zijn medespelers compleet weg. Het viel mij net als Thomas op hoe vreselijk preuts die Amerikanen weer omgaan met naaktheid. Echt lachwekkend dat moment met Beowulf, maar ook moeder Grendel(Angelina Jolie) moet uiteraard met een goudlaagje bedekt blijven. Het onderwerp ligt mij best wel en ik moet eerlijk zeggen dat ik ben blijven kijken en dat het niet extreem veel moeite kostte. Het einde staat open voor een vervolg, maar dat hoeft dan weer niet. Score hier ben ik het wel mee eens. Net een kleine voldoende.
Ook ik heb erg genoten van deze prachtige Animatie film met hele mooie scènes.
Prachtig gedaan met die gezichten en die baard leek zo echt.
Ook de demon en de draak waren echt prima gemaakt.
Mooie gevechten en verhaal is interessant.
Minotaures
Een redelijke animatie-film.
Als je het vergelijkt met z'n 2 andere naamtitels is dit een pareltje.
Verhaal is best te doen, Beowulf en z'n groepje krijgers tegen een misvormd wezen. Animatie ziet er mooi uit. Personages vielen wel mee, een oude koning, een luidruchtige held, een groepje harde krijgers, een misvormde Grendel en zijn prachtige moeder (op menselijke verschijning dan). Wel grappig om te zien dat ze qua animatie zo goed mogelijk op de echte acteurs in vlees en bloed willen lijken.
Er zit genoeg actie in, waar sommige slachtoffers hun ondergang op een gruwelijke manier tegemoet komen. Bij sommige momenten vlogen er menselijke ledematen door het eetzaal rond. Weliswaar is het jammer dat Beowulf Grendel's arm na één confrontatie wist af te rukken. En zo Grendel na één confrontatie met Beowulf werd uitgeschakeld. Scènes met een prachtige animatie-Jolie maken het een beetje goed. Ze hebben haar wel goed en prachtig gedetailleerd geanimeerd. Net echt. Dat geldt ook voor genoeg kleine details, zoals kleding, haren en baarden.
Het wezen Grendel vond ik niet echt 'cool' (laat ik het maar zo zeggen) uitzien. Misvormd is goed gelukt, hij ziet er afschuwelijk lelijk uit. Maar had hem nou iets 'stoerder' gemaak, zoals genoeg andere wezens tijdens zo'n soort heldenepos. Toch heeft de climax mij niet echt tevreden gehouden. Het was leuker als het bloediger was geweest tussen Beowulf en Grendel's moeder. Ook heeft de animatie iets van Shrek.
Als animatiefilm voor 16+ is het wel vermakelijk voor een keer. Maar echt een topper en koopwaardig voor meer kijkbeurten vind ik deze niet.
xxc
Hier keek ik ontzettend tegen op.. Waarom zou je in vredesnaam menselijke gezichten veranderen in animatie?
Maar goed, ik heb hem gezien, en ergens kon ik er wel van genieten..
De eerste scene... in de hal. Dat vond ik meteen de slechte scene van heel de film aangezien de 'animatie' daar ontzettend slecht eruit ziet.. Met name bij John Malkovich. Naarmate de film verdergaat, viel het mij op dat de beelden steeds beter werden.
Maargoed, je moet er aan wennen natuurlijk. Je moet er in komen. En dat gebeurde bij mij ook wel, maar het duurde even.
Het verhaal zelf is prima in orde.
Het mooiste aan de film vond ik toch wel de spanning die je voelt wanneer ze het hebben over Grendel's moeder. Je weet nog niet hoe ze eruit ziet, alleen dat ze sterk is. En dan.. dan zie je het beeldschone lichaam van Angelina Jolie. Nice suprice!
Anthony Hopkins is ook goed gecast, alhoewel de beste man alles wel aan kan. Met de rest van de cast is ook niks mis.. Ja, prima allemaal.
Mooie beelden, met name de effects van draken, het onderwatergevecht, het zwemmen etc.
Toch ben ik erg benieuwd hoe het eruit zou hebben gezien als ze het hele animatiegebeuren niet hadden gedaan, maar we gewoon 'echte' koppen zagen.
Leuk filmpje, ja.
pinkfloyd110
Ik ben met een open mind aan deze film begonnen ,wetend dat het animatie was.
Helaas begon de intressen na een uur helemaal weg te ebben , erg jammer maar helaas waar
'
hij krijgt van mij een 3
K. V.
Deze eens bekeken en 'k was wel wat verrast door deze film. 'k wist niet dat de film eigenlijk een soort animatiefilm was.
De film is gespeeld door acteurs, maar dan bewerkt met de computer, al kun je de meeste acteur toch nog goed herkennen. In bepaalde shots zagen de mensen er erg realistisch uit, zeker bij Angelina Jolie
Bij haar hebben ze echt wel het onderste uit de kan gehaald, echt heel knap
Waarom dat ze de techniek eigenlijk hebben toegepast bij deze film weet 'k niet, want eigenlijk konden ze het met de hedendaagse technieken gerust in een gewone film hebben toegepast. Door dat dit nu een soort animatiefilm is, vond 'k het wel wat minder. 'k voelde me er gewoonweg minder bij betrokken.
De cast deed het goed, al had 'k eigenlijk wel een grotere rol van Angelina Jolie (denk dat ze in totaal zo'n 15 min in beeld komt) verwacht, zeker omdat er zoveel om haar te doen was.
Je kon ook wel zien dat de film voor 3D was bedoeld, door de soms wat bijzondere shots (bv een speerpunt die in het lang in beeld komt), al is de film in 2D ook nog het bekijken waard.
Het verhaal was niet zo speciaal, maar het kon me wel boeien tot het einde.
Vond het zeker geen topper en overhyped, maar toch nog eentje om eens via tv te bekijken.
Goeie film over de mythe Beowulf die het monster Grendel te lijf gaat. Visueel een knap staaltje werk met prachtig camerashots die in real-life niet mogelijk zouden zijn. Het verhaal is bruut en bloederig en de film bevat flink wat spectaculaire actie-scenes. Door de motion-capture techniek blijft er veel van de performance van de acteur over op het scherm, maar het zijn zeker nog geen echte mensen.
LOTR-lover
Ik was volledig verrast door de animaties in deze film. Op de één of andere manier had ik dat hele detail gemist en ging ik er dus vanuit gewoon acteurs te zien. Ik was echter wel vrij snel aan de animaties gewend maar vond het niet overdonderend mooi helaas. Het verhaal kabbelt redelijk vlot voort maar de animaties doen er wel afbreuk aan. Had soms meer het idee dat ik naar een uitbreidingsgame van The Sims aan 't kijken was... Nee, deze film deed 't 'm toch niet voor mij.
J.Ch.
Nou, dat was een verrassing. Ik heb denk ik ooit wel iets gelezen over de CGI in deze film maar ging ervan uit dat de CGI alleen gebruikt was voor Grendel en z'n moeder. Op basis van de voorkant had ik ook nog helemaal geen idee dat deze film een soort animatiefilm is. Ik weet dat het aan mij ligt, maar animatiefilms associeer ik met kinderen; de hele film lang heb ik moeite gehad om me daar over heen te zetten.
Soms pakt de CGI goed uit, Grendel en de draak zien er beiden goed uit. Ook de gezichten van de oude mannen zijn mooi gedetailleerd, met rimpels en baard en al. De vrouwen daarentegen zien er echter vrij basic uit, met het gezicht van Angelina Jolie als dieptepunt daarvan. De vergelijking met een videogame is snel genoeg gemaakt. Wat mij trouwens nog het meest verbaasde aan de hele film is dat Jolie op naaldhakken loopt. Vast niet de bedoeling dat je daar het meest door bezig wordt gehouden.
Beowulf is als oorspronkelijk verhaal eigenlijk nogal saai: held verslaat monster, held verslaat moeder van monster, held wordt verslaan door draak. Allemaal rechttoe, rechtaan, zonder innerlijk conflict, plotwending of iets anders om het boeiender te maken. Daarom kan ik het bij uitzondering toejuichen dat de makers ervoor gekozen hebben flink wat aan het verhaal toe te voegen. Met name de vondst om van Grendels moeder een mythisch wezen te maken dat mannen verleidt in ruil voor macht, zodat de held een keuze moet maken. Mooi dat die keuze meerdere keren terugkomt, en mooi dat je na de dood van de beide zonen ineens hun vader herkent in hun gezichten.
Deze leuk gevonden twist redt Beowulf van de onverdraaglijke saaiheid, maar is niet genoeg om deze film goed te maken. Beowulf als personage is niet sympathiek; zijn ego is enorm en wordt nergens door gecompenseerd. Het respect voor vrouwen is wel heel erg ver te zoeken, zelfs de eerbiedwaardige koningin wordt niet gespaard: ze maakt deel uit van de erfenis van de koning. Elke vrouw is een hoer. Grendels moeder krijgt niet eens een naam. Het meeste daarvan zullen we wel aan het oorspronkelijke verhaal te danken hebben, maar toch, ik kan me daar behoorlijk aan ergeren.
Niet mijn film dus, Beowulf. Vooral omdat ik de meerwaarde van de CGI niet zie en omdat de personages me weinig kunnen schelen. Twee sterren.
TragieStar.*
Eenentwintigste film in de Angelina Jolie marathon!! Al had ze maar een kleine rol.
Een film die ik al een tijdje wilde zien, niet heel bijzonder, maar wel leuk geanimeerd. Wat je eigenlijk in games ook vaak ziet met bekende actrices/acteurs waarvan hun beeltenis wordt gebruikt. Het verhaal is simpel, maar best interessant om te blijven volgen.

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime

Bai She 2: Qing She Jie Qi
Animatie / Fantasy, 2021

Beyond Borders
Drama / Oorlog, 2003
denemarkennordic mythologyliggenpride and vanity folk herohuman weakness vikingalienationfestival hall sinroyaltyvloekstrijdoude wereldbased on song, poem or rhymevolwassen animatiemotion capture 6th centurybeowulf