• 9.375.889 stemmen

The Hurt Locker (2008)

Oorlog / Thriller | 131 minuten

Genre: Oorlog / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Luxemburg

Geregisseerd door: Kathryn Bigelow

Met onder meer: Jeremy Renner, Anthony Mackie en Brian Geraghty

Gesproken taal: Engels, Arabisch en Turks

Releasedatum: 11 februari 2010

Plot The Hurt Locker

"You'll know when you're in it."

Een groep Amerikaanse elitesoldaten is in Irak belast met een levensgevaarlijke opdracht: bommen ontmantelen in het heetst van de strijd. Wanneer sergeant James de leiding krijgt over een getraind ontmijningsteam, sleept hij zijn ondergeschikten roekeloos mee in een dodelijk kat-en-muisspel met de vijand. De dood laat hem schijnbaar onverschillig. Terwijl de mannen hun losgeslagen leider onder controle proberen te houden, explodeert de stad in chaos...

Staff Sergeant William James

avatar van rambam3

rambam3

geweldige film, dikke 4 sterren

Madecineman (moderator films)

Sterke film, veraste me behoorlijk. Had iets heel anders verwacht namelijk... Ik dacht dat het hier om een pure anti-oorlogsfilm met getraumatiseerde soldaten en een sterke politieke lading zou gaan. En hoewel The Hurt Locker natuurlijk ook handelt over de problemen en trauma's van soldaten aan het front is deze film daarnaast ook vooral ontzettend spannend. Ik heb 2 uur lang onafgebroken en soms met ingehouden adem zitten te kijken.

De film lijkt me overigens behoorlijk realistisch. Zowel in de actie als in de karakters. Het is ook een erg registrerende en observerende film, zonder geneuzel over politiek, goed of slecht of een waardeoordeel over het werk en de mannen die het uitvoeren. Het is een 'slice of life' maar dan wel een uit het leven van een drukbezette EOD eenheid in Irak anno 2007. Dat dit voor sommige mannen (en een enkele vrouw) dagelijks werk is is maar moeilijk te bevatten. Wel lijk ik enigszins te begrijpen waarom als je dit werk een jaartje ofzo doet het uitzoeken van een pak cornflakes in de Supermarkt nogal frustrerend gaat zijn. Ik had even mijn twijfels over de scene waarin gefilmd wordt bij Sgt James thuis in de VS, was even bang dat hier toch een vervelend moraaltje om de hoek kwam kijken maar uiteindelijk vat het de film heel mooi samen. Er is nog maar een zaak wat echt telt in zijn leven en dat is het opnieuw aantrekken van 'The Suit' Het is sterker dan thuis en gezin, het is de drug die oorlog heet waar bij aanvang al naar verwezen wordt... Ik vind het extra bijzonder omdat Bigelow een vrouw is, knap dat ze zover weet door te dringen tot de mannelijke psyche.

De actiescènes zijn intens en nagelbijtend spannend, vaak zeer sterk van opbouw. Hulde voor de sniperscene, echt een staaltje vakwerk. De stijl is erg rauw en direct maar blijft toch overzichtelijk, veel hand-hold werk alsof de cameraman deel uitmaakt van het bommenteam. Sterke locatieshots en een hele hele dikke pluim voor het geluid. Met het DTS aan veranderd de woonkamer in downtown Baghdad, de kogels vliegen om de oren en een explosie klinkt ook eens een keer echt als een explosie.

Prima film, actueel maar met een essentie die kan blijven voortbestaan lang nadat de laatste Amerikaanse soldaat Irak heeft verlaten.

Madecineman schreef:

Een politieke lading vond ik er dan toch onrechtstreeks inzitten. Aangezien de film door ogen van Amerikanen bekeken is, neemt de film onmiddellijk een pro-amerikaanse positie in die ik niet kon waarderen. Over onschuldige burgers die omkomen wordt wijselijk gezwegen, terwijl die soldaten als helden afgeschilderd worden in hun "war against terrorism". Misschien zwaar gezegd maar ik vind Hurt Locker een Amerikaanse propagandafilm.

dominion

Maar het is en blijft een erg realistische oorlogs film.

Filmkriebel

Ben ik zeker met je eens dominion. De sfeer is top.

avatar van yeyo

yeyo

Filmkriebel schreef:

Ze worden niet als helden voorgesteld, maar al evenmin als monsters. Dit is juist een oorlogsfilm met bijzonder weinig heroïsme of patriotisme. Het hoofdpersonage is zelfs ronduit medelijwekkend.

Filmkriebel schreef:

Ben ik zeker met je eens dominion. De sfeer is top.

Jazeker erg spannend en dat heb ik niet vaak met Oorlog vaak vind ik het dodelijk saai.

Filmkriebel schreef:

Ja bekeken door Amerikaanse ogen maar nee zeker geen patriottische film. Vind de soldaten ook absoluut niet als helden worden afgeschilderd.

Sterke punt is dat de film slechts registreert zonder er een overduidelijk politiek of moreel waarde-oordeel aan te koppelen. Problematiek die in The Hurt Locker wordt aangehaald kan op iedere oorlog worden toegepast.

dominion

Bijvoorbeeld die suicide bomber was toch onschuldig.

Madecineman (moderator films)

Sowieso zit er een massale slachting in onder de burgerbevolking tegen het einde van de film... Als het team de aanslag met een tankwagen in de Green Zone moet gaan onderzoeken direct nadat deze gepleegd is.

En er zitten zeker wel onschuldige burger slachtoffers in deze film...

Klopt inderdaad, dat neem ik terug. Misschien heb ik toen de film met teveel vooroordelen bekeken en met het idee dat een Amerikaanse "correcte" film over Irak gewoon niet mogelijk was. Ook de indruk dat de slachtofferrol bij de Amerikanen veel meer gedramatiseerd werd dan die van de Irakees. Het had bij mij een slechte smaak allemaal.

Madecineman (moderator films)

De film is natuurlijk verteld vanuit het perspectief van een Amerikaanse soldaat en hoe die zijn tijd aan het front ervaart. Het is niet aan de makers van The Hurt Locker om een evenwichtige analyse te geven over de strijd in Irak en wat het doet met de burgerbevolking daar.

Heb je wel eens persoonlijk gesproken met een militair die een tijd heeft doorgebracht in Afghanistan bijvoorbeeld?

Madecineman schreef:

Nee, die kom je ook niet zo vaak tegen . Al heb ik gezien dat hier ook een film over is (Armadillo), die sterk lijkt aan te leunen bij deze.

Denk dat ik Hurt Locker gewoon eens moet herzien met jullie opmerkingen in het achterhoofd.

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

En er zitten zeker wel onschuldige burger slachtoffers in deze film...

Ik heb zeker een aantal onschuldige burgers gezien, velen zelfs. Toch wil ik aanvoeren dat sergeant James (Jeremy Renner - goeie rol!) aan de oorlog en het gevaar verslaafd is. Dat toonde de laatste scene duidelijk. Oorlog is denk ik voor sommige militairen een drug waar ze nooit meer afkomen.

Of werd dat ook gezegd in de film of heb ik dat ergens gelezen? Weet ik niet meer maar het bevreemd me geenzins......helaas.....

avatar van Guardian of Isis

Guardian of Isis

Dat werd inderdaad vrijwel letterlijk gezegd aan het begin van de film: "War is a drug" ... Overigens vind ik evenmin dat de Amerikaanse soldaten als patriotten worden afgebeeld; door de roekeloosheid van James (gaan jagen op de daders van de aanslag terwijl dat hun taak niet is) kan Eldridge minstens 6 maanden niet meer lopen door een versplinterde dij. Ik denk bijvoorbeeld ook aan de scène waarin hij en Sanborn meppen zitten uit te delen aan elkaar voor de lol en James hem als een gek "berijdt".

Best een aangename en bij vlagen zeer spannende film, maar ik ben niet zo zeker of hij lang in mijn geheugen zal blijven steken.

Guardian of Isis schreef:

Staat ook op de poster bovenin beeld

avatar van Guardian of Isis

Guardian of Isis

Hah, nog niet eens op gelet. OT: Mooie avatar heb jij trouwens, Awake78.

Haha thanks

U2

avatar van Rory Breaker

Rory Breaker

Prima film. Het is een keer eens wat anders dan schieten voor in het front. Film oogt erg realistisch. Camerawerk wat rommelig, maar het past wel bij de film. Valt soms wat in herhaling, vooral het 1ste uur. Toch blijft ie spannend en verveelt geen minuut. Vriendschap met Beckam vind ik wat flauw. De hoofdrolspelers doen het prima.

Gewoon een goede film, maar niet zo goed als Avatar, die eigenlijk meer recht had op oscars.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Rory Breaker schreef:

maar niet zo goed als Avatar

Waarom zou je deze film met Avatar vergelijken..?

Filmkriebel schreef:

Nee, die kom je ook niet zo vaak tegen .

Een van mijn beste vrienden heeft veel missies gedaan in Afrika vooral, weliswaar geen gevechtsmissies maar hij moest zijn werk vaak doen onder begeleiding van 2 tot de tanden toe bewapende mariniers. Je weet in zo'n burgeroorlog nooit wie de vijand is, dus de paranoia naar de lokale bevolking zoals je hier in de film ziet is wel te begrijpen.

avatar van Bounty

Bounty

War is a drug. Daar is alles mee gezegt met deze film. Ik wil best geloven dat oorlog voor sommige mensen(niet alleen our side, maar ook de tegenstanders) het verslavend is. Goede film die deze "drug" goed aan het daglicht brengt.

avatar van Swiftgaze

Swiftgaze

Zeer boeiende film, inplaats van die films waar de kogels om te oren vliegen, eens een keer iets over de bomontmantelingsdiensten.
Vond de: Sniperscene wel hard gemaakt

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Werd niet heel erg aangenaam verrast door deze film. Ik vond 'm prima, hoor, maar ook niks meer dan dat. Deze blijft bij mij niet echt hangen, ondanks de goede sfeer en de goede effecten. Deze film mist iets, maar ik kan niet echt goed uitleggen wat...

avatar van Wiebor

Wiebor

Overrated. Als drama was het bagger en wil ik een fatsoenlijke representatie zien van de gebeurtenissen daar kijk ik wel een goede docu.

avatar van Bibelonseberg

Bibelonseberg

Nee echt niet over rated. Het is juist echt een hele goede film. Knap verfilmt ook overigens. Er zullen in de loop der tijd wel meer van dit soort films komen omdat er zoveel gebeurd in Irak en Afganistan. Deze verfilming is slecht een moment opname van een paar militairen die daar hun plicht moeten doen.

avatar van russo

russo

goede film, maar zeker niet geweldig, deze komt zeker niet in het niveau van een film als jarhead

zelf vind ik de film eigenlijk wel overrated, vond het niet echt realistisch een militair die schijt aan alle regeltjes heeft en die eigenlijk met het leven van zich zelf en met het leven van andere speelt.

niet erg realistisch

Awake78

Overrated met 3,53? Nog steeds zeer ondergewaardeerd deze film. Kan ik wel begrijpen ergens; bij mij ging was hij de 2e kijkbeurt én op blu ray nog véél beter. En spannender. Vandaar het volle pond. Dikverdiend.

avatar van Mike040

Mike040

Hier had meer ingezeten, toch vrij spannend ondanks de onrealistische weergave van een EOD-squad. 3 sterren.

avatar van Oscars-Buzz

Oscars-Buzz

De sfeer is serieus, ongemakkelijk waardoor het juist realistisch is maar vooral prachtig..en de spanning is te snijden !!

Je volgt als kijker een Groep soldaten met 39 resterende dagen in Irak, met 1 persoon die expert is in het bommen ontmantelen..

Gewoon kijken !!

Cijfer 4