Genre: Oorlog / Thriller
Verenigde Staten / Luxemburg
Geregisseerd door: Kathryn Bigelow
Met onder meer: Jeremy Renner, Anthony Mackie en Brian Geraghty
Gesproken taal: Engels, Arabisch en Turks
Releasedatum: 11 februari 2010
Plot The Hurt Locker
"You'll know when you're in it."
Een groep Amerikaanse elitesoldaten is in Irak belast met een levensgevaarlijke opdracht: bommen ontmantelen in het heetst van de strijd. Wanneer sergeant James de leiding krijgt over een getraind ontmijningsteam, sleept hij zijn ondergeschikten roekeloos mee in een dodelijk kat-en-muisspel met de vijand. De dood laat hem schijnbaar onverschillig. Terwijl de mannen hun losgeslagen leider onder controle proberen te houden, explodeert de stad in chaos...
Staff Sergeant William James
Colonel John Cambridge
Beckham
Black Suit Man
erreper
Prima oorlogsfilm die nou voor een keer niet overloopt van het Amerikaans patriottisme. De originele shots en een sobere weergave van de waanzin bekruipt je en trek je mee in deze film.
Niels81
Fantastische film en in mijn opinie zeker de beste oorlogsfilm van de laatste paar jaar. De film geeft je echt het gevoel er zelf bij te zijn met een mogelijke vijand achter elke hoek of raam. Dit alles nagenoeg zonder pro- of anti- oorlogssentiment / retoriek, maar gewoon zoals het die jongens daar vergaat.
HIMMY
Zeer indrukwekkende film. War is drugs als ondertitel past ook helemaal bij deze film. Vind het een aanrader.
JohnGalt
De trailers/clips zien er erg goed uit maar ik begin toch erg moe te worden van de Amerikaanse bravoure in films. Wederom gaat het weer over een zogenaamde 'elite' eenheid, alsof ze alleen maar elite eenheden hebben. Het gehele Amerikaanse leger is bij lange na niet vergelijkbaar met wat ze je in films willen doen geloven.
Ik zou toch graag eens een film als dit zien dat NIET over de Amerikanen gaat, er zijn tenslotte oorlogen genoeg waar andere landen aan meewerken dan die eeuwige overtrokken Amerikanen.
Feit is dat Amerika het machtigste leger op aarde heeft momenteel, met een defensie budget dat bijna even groot is als dat van alle andere landen samen. In die zin zijn de meeste films niet overdreven,..
Daarnaast is er nagenoeg geen enkel conflict waar Amerika al dan niet direct bij betrokken is.
Maphesta
3 sterren, omdat de inmense spanning sterk afzwakt na de autobom-scene.. en er naar mijn mening geen sprake meer was van spanning na de sniper-scene. T/m die scene vond ik de film echt grandioos. Daarna begon ik me af te vragen wat de film de kijker nou eigenlijk nog wilde vertellen.
The Goss
Zeer sterke film. Geen 5 sterren, want daar is ie niet goed genoeg voor omdat er wat al te krampachtigde zijstappen gemaakt worden om de hoofdpersonage wat diepgang mee te geven. Had niet gehoeven.
Voor de rest zit je op het puntje van je stoel mee te leven met de EOD-ers.
Ninto
8 oscar nominaties is wellicht wat overdreven, maar het is zeker een ijzersterke film. Einde van de film is geweldig... 50 verschillende cornflakes, en hij wilt terug naar de hel.
grid8400
Inderdaad een zeer sterk stukje.
Mooie film, zeer sfeervol maar pakte mij net niet genoeg om voor mij een absolute topper te zijn.
Dikke 3,5*
Thorak
Ik doelde meer op het feit dat Amerikanen nogal gek zijn van oorlogje spelen.
Basso89
Had er meer van verwacht. Sommige stukken in de film gaan op een onlogische en onrealistische manier. Ben van mening dat het juist in zo'n film realistisch moet blijven, en niet te overdreven. Acteerwerk was verder prima en de special effects ook.
Ninto
Dat ze een belachelijk groot defensie budget heeft klopt inderdaad. Maar het machtigste leger op aarde?
Ik denk het toch wel. Ze hebben de meeste nucleaire wapens en, op China na, de meeste militairen. Daarbij ben ik ook van mening dat ze de meeste (top niveau) special forces hebben en technologie waar je U tegen zegt. Ook niet te vergeten... er zijn flink wat landen die zonder nadenken achter Amerika aanlopen.
Ik zou als China of Rusland niet ten strijde willen gaan met Amerika, laat staan als Europa...
payrits
waarom meen ik deze vorig jaar al gezien te hebben?bij mijn vader..
Een donders goede film trouwens.
Pitakaas
Hij is al een tijdje uit in de US.
En ik denk toch ook wel dat de US het machtigste leger heeft. Niet per se het sterkste, maar het is gevaarlijk omdat de VS meer kan doen zonder dat de VN of de NAVO in actie komen. Als Iran nucleaire testen doet is het alarm, maar US mag dit wel. Dat is zo gevaarlijk.
Thorak
Qua materieel en technologie hebben ze zeer zeker erg geavanceerd materiaal. Ook qua nucleaire wapens en dergelijke. Dat wil nog niet zeggen dat ze dat ook op een degelijke wijze kunnen inzetten. Het Amerikaanse leger kampt met een zeer groot manschappen tekort dat sinds 'the war on terror' iets is afgenomen maar nog steeds een probleem is. Na de acties in Irak hadden ze bijna geen inzetbare eenheden meer... Het hebben van veel manschappen wil ook niet zeggen dat het allemal goed getrainde soldaten zijn. Een klein goed getraind leger kan vele malen effectiever zijn dan een groot en matig getraind leger en dat is precies wat Amerika op dit moment heeft. Door de grote verliezen aan de vele fronten waar Amerika zich momenteel bezighoudt hebben ze in snel tempo moeten aanvullen, dit gaat vrijwel altijd ten koste van de kwaliteit. Overigens is hun zo geavanceerde materieel goed bruikbaar in normale omstandigheden maar in de woestijnachtige omgevingen valt er momenteel erg veel uit. Dit geldt overigens niet aleen voor Amerika, het Nederlandse leger o.a. heeft hier ook veel problemen mee. De aanvoer van nieuwe onderdelen en vervanging houdt de afvoer niet bij.
Pitakaas
Aantal manschappen is anno 2010 allang niet meer bepalend. Er zijn op dit moment geen sterkere legers als de VS hoor. Dat er nog wat issues zijn doet daar weinig aan af.
tis wat
vond het een goede film, maar zie er niet de 9 oscar nominaties aan af
The One Ring
Ijzersterke oorlogsfilm. Het is een veel minder politieke film dan ik verwachte. Ondanks de nogal omstreden setting, Irak anno nu, is het geen verhaal geworden over of het goed of slecht is om de Irakoorlog te voeren. Tevens levert de film geen kritiek op het Amerikaanse leger en wordt die ook niet verheerlijkt. The Hurt Locker heeft niet een al te grote agenda. Het volgt een groepje van drie soldaten die verantwoordelijk zijn voor het opruimen van bommen op de huid. Dit zonder een echt overkoepelende verhaallijn. Het is telkens een missie om bommen onschadelijk te maken, afgewisseld met wat korte momenten waarop de hoofdpersonen ontspannen, ruzie maken, verhalen uitwisselen, etc.
The Hurt Locker gaat dan ook nergens heen, op narratief gebied. Dat is hier een voordeel. Het blijft zo vooral een intieme karakterstudie die een helder beeld kan schetsen van de verschillende invloeden die oorlog kan hebben op totaal verschillende mensen, zonder dat daarbij gegrepen hoeft te worden naar verhalende elementen die dit moet benadrukken. Het constant weer vallen in een thrillerscène had vermoeiend kunnen werken, maar houdt je hier de gehele tijd op het puntje van je stoel en is een slimme truuk om de personages goed tot hun recht te laten komen.
Deze thrillerscènes zijn dan ook verbluffend. Het is alweer een tijdje terug sinds zo'n intense film de bioscopen haalde. De spanning was voelbaar door de zaal en het is altijd leuk als je merkt dat het publiek waarmee je kijkt helemaal in de film opgaat. De sniperscène en die met de autobom zijn kunststukjes uit het thrillergenre. Zo goed opgebouwde en gefilmde momenten zien we te weinig.
De keuze voor Kathryn Bigelow als regisseuse is eigenlijk de grote sleutel tot dit succes. Zij is geen politieke filmmaker, maar iemand geïnteresseerd in genrecinema en daarnaast in studies van machomensen die leven op de grens van zelfvernietiging. The Hurt Locker is dan ook een perfecte film voor haar en het strakke script van Mark Boal levert precies het soort situaties waarin Bigelow uitblinkt. Ik vond Strange Days erg goed, maar dat The Hurt Locker waarschijnlijk de geschiedenis in zal gaan als Bigelows meesterwerk is weinig verrassend. Het is een van die perfecte matches tussen regisseur en inhoud.
Eigenlijk alles aan deze film is verder zo goed als perfect. Goed, er zitten wat al te korrelige handheld shots in, maar het camerawerk is verder vooral goed in het dichtbij halen van de actie, waarnaast het ook wat gedenkwaardige beelden weet vast te leggen (waarvan er opvallend veel een bommenpak bevatten). De montage is even zo belangrijk voor de intensiteit van de scènes. Even veel krediet verdient de cast. Met name Jeremy Renner in de hoofdrol, die nou wat mij betrefd mijn favoriet is bij de Oscars voor Beste Acteur. Het is een lastige rol, een personage dat niet meteen sympathiek is, maar hij maakt er een karakter van dat ten alle tijden boeit en geloofwaardig is. Laat dit je echter niet afleiden van Anthony Mackie, die ook gewoon genomineerd had moeten worden voor een bijrol Oscar. Hij ondersteund Renners spel perfect. Let ook op de toffe cameo van Ralph Fiennes.
Ik lees hier opvallend veel over hoe onterecht de 9 Oscarnominaties zijn. Laat ik maar wat tegengeluid brengen door te zeggen dat dit nou net zo'n film is die alle accolades verdient die hij krijgt. Alleen de nominatie voor muziek kan ik niet helemaal plaatsen; die is me niet echt opgevallen. Geloof de hype: dit is een van die zeldzame die terecht is!
4*, met zeker een kans op verhoging. Geweldige film.
Mr Marchoso
Geweldige film over de explosieven ontmantelaars van het Amerikaanse leger in Irak.
De beelden en de omgeving zijn schitterend. Ook de constante spanning waaronder deze militaire daar leven is goed te voelen in de film. Alle hachelijke situaties en het aftellen - en overleven - van elke dag.
Wat mij betreft de beste film van het jaar, en ook een van de betere films van de afgelopen jaren. Ook alle Oscars nominaties zijn zeer terecht vind ik. Alleen jammer dat Avatar gaat winnen.
JohnnyRehab
Goede film, spannend, op het puntje van mn stoel. Maar soms wat onrealistisch. Vooral als ze met zn 3en ineens in de achterstraatjes gaan zoeken naar de bad guys. Dat had er van mij uit gemogen. Net als t stuk met Ralph Fiennes. Volgens mij kom je dat als bomsquad niet tegen.
Krijgt 3,5 sterren van mij.
Ik moet zeggen dat ik tot ongeveer 80 minuten zeer geboeid zat te kijken naar deze goede oorlogs/drama film. Er werd uitstekend in gespeeld door Anthony Mackie maar vooral door Jeremy Renner en het verhaal zat ook prima in elkaar. Verder zagen de beelden in Irak er fraai uit. Na ongeveer 80 minuten (na de scene met Ralph Fiennes) gaat de film echter de verkeerde kant op en gaat het verhaal eigenlijk nergens meer over en wordt het ook jammer genoeg wat saai. Maar tot ongeveer 80 minuten is het zeer genieten met deze film.
In2Sneakers
Deze film kwam voorbij in de wereld draait door. Zag er erg mooi/indrukwekkend uit.
Thorak
Deze film vond ik een prettige verrassing. Eindelijk een film met minder patriotisme.
In eerste instantie komt deze film ook redelijk geloofwaardig over, als echter iets meer nadenkt bij wat je ziet klopt er erg weinig van. Ondanks dat toch een goede film. Een aantal dingen bevallen me wel aan deze film, normaal schieten de 'bad-guys' 20 keer mis en de 'good-guys' in 1 keer raak, bij de aanval door de sluipschutter in de woestijn bij de contractors was dit zowaar andersom! En ook een van de hoofdpersonen die alles behalve sympathiek is.
3.5* had meer geweest als het iets realistischer was geweest en als zoals eerder genoemd het stuk dat ze met z'n 3en door de steegjes gingen er niet in had ingezeten.
Koekebakker
The Hurt Locker is de grote winnaar bij de BAFTA's: beste film, regie, scenario, geluid en camera. Avatar wint alleen production design en visual effects.
Wordt Bigelow dan toch echt de eerste vrouw die de Oscar voor beste regie wint?
Mariami
Net voor de tweede keer bekeken. Ik heb de film al eens een aantal maanden geleden bekeken (voordat die allemaal zoveel hype en oscar-buzz verzamelde) en vond het een zeer goede film maar toendertijd had ik al zo'n vermoeden dat als ik de film een tweede keer zou bekijken (wat ik laatst dus heb gedaan) ik hem lang niet zo leuk zou vinden als voormalig want de spanning is er dan vanaf. Wat precies ook bleek te zijn, vond hem de tweede keer veeeel saaier en genoot nog alleen van een aantal paar dingen zoals het acteerwerk. Als deze film de belangrijkste oscars wint (wat dus blijkbaar zeer waarschijnlijk is) dan geef ik het op met die bullshit oscars. Ik vind het triest voor Avatar, want na die 3 keer bekeken te hebben blijft ie verdomd entertaining.
maerk
De BAFTA jury stelt me teleur.
Getverdemme, The Hurt Locker gaat er met de meeste BAFTA's vandoor. Wat mij betreft erg onterecht, Bigelow's prijzentrekker is enorm overgewaardeerd.
Het deed me allemaal niets. Het acteerwerk is aardig, maar ik vind de personages vooral erg irritant. Het camerawerk is lelijk, alleen de slow-motion shots waren mooi. Opzich valt hier nog een beetje overheen te kijken omdat je bij CNN ook van dit extreem onduidelijke camerawerk hebt. Maar zelfs voor de 'best cinematography' is een BAFTA gewonnen. Ongeloofelijk.
Er zitten wat indrukwekkende scènes in, maar die zijn toch heel schaars. Vooral de scène met het dode jongetje was mooi. Voor de rest vond ik dat Bigelow vaak te ver ging. Soms raakte ze de juiste emotionele snaar heel even, maar daarna brak ze hem. Toen Renner met kleren en al in de douche ging staan en om zich heen begon te slaan, zuchtte ik van ergernis. Ik begrijp dat hij 'gechoqueerd' is, maar dit vind ik allemaal zo dramatisch.
Het verhaal red de film nog enigszins. Ik zat rond de 2*, maar iets in mijn hoofd zegt dat het er 2,5* moeten worden, wat ben ik toch weer gul. 2,5*
Lurker ll
Documantaire's over oorlogsvoering aangevuld met achtergrondinformatie over brandhaarden in onze wereld waar de USA ingrijpt op bijvoorbeeld discoverychannel of ngc vind ik veel interessanter dan deze film en bevatten bovendien mooiere beelden.
Deze film zou dan nog wel spanning kunnen brengen, maar neen... het camerawerk in deze trage film is niet pakkend genoeg om voldoende spanning te brengen. Ik begon me dan ook te vervelen tijdens deze film
Jammer...130 minuten weg gegooid
martuh
Hele goede film.
Krijgt van mij 3,5 sterren. Hierboven hebben ze het over avatar, dat dat een goede film is, maar dat verhaal wist mij dus echt niet te boeien. Dat is alleen maar een beetje nep naar tekenfilmfiguurtjes kijken. Deze film heeft wat mij betreft zeker een oscar verdient.
Goed acteerwerk, leuk verhaal, en goede actie.
dikkop
Aparte invalshoek met deze bommenopruimers... Ik denk alleen dat deze film geen Oscar verdient, daar is deze oorlog nog te vers voor...

Oorlogsfilm 'The Hurt Locker' van Kathryn Bigelow woensdag op televisie

Bekroonde oorlogsfilm 'The Hurt Locker' is nog maar kort te zien op Netflix

Netflix komt ook in september met een waslijst aan topfilms: dit zijn de best beoordeelde

Vanavond op televisie: 'The Hurt Locker' en 'Moonlight'

Platoon
Oorlog / Drama, 1986

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008
explosiveloyaltyons legerpalestinian-israeli conflictiraqcar bombreddentensionterrorismesoldaatgeweldiraq waranti warbomb squadbody armor vrouwelijke regisseurarmy sergeant