• 9.371.759 stemmen

Geregisseerd door: Buddy Van Horn

Met onder meer: Clint Eastwood, Patricia Clarkson en Liam Neeson

Releasedatum: 23 februari 1989

Plot The Dead Pool

"Dirty Harry Just Learned A New Game."

Dankzij Harry Callahan komt een gangster in de gevangenis, maar plaatst zichzelf door deze actie als achtste naam op een dodenlijst (Op deze lijst staan eigenlijk alleen maar beroemdheden maar wanneer Callahan erop komt wordt het pas interessant). Mensen mogen inzetten op wie ze denken dat het laatste in leven zal zijn. Eén van de spelers is een horror-regisseur. Een rockster in zijn film staat op de lijst en sterft op de set.

Insp. Harry Callahan

Lt. Ackerman

Patrick Snow

avatar van speedy23

speedy23

Het spreekt vanzelf dat de acteur Clint Eastwood, ondanks een zestigtal andere rollen, zich vooral in de rol van dit personage onsterfelijk maakte. The Dead Pool is wat U er mag van verwachten: flink wat actie, entertainment en de naar goeie gewoonte sterke, citeerbare oneliners. Nadeel, en niet echt bevorderlijk voor de geloofwaardigheid, is dat de nevenpersonages op vrij karikaturale wijze gestalte worden gegeven (onder meer Jim Carrey als drugsverslaafde roker). Niettemin bewees Clint Eastwood het opnieuw: Dirty Harry still has it, en dat een dikke vijftien jaar na zijn introductie. Dat neemt niet weg dat de makers de serie na The Dead Pool hebben afgesloten. Voor de regie tekende Buddy Van Horn, een man die eigenlijk vooral als stuntman en stuntcoördinator aan de bak kwam...

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Leuk slot van de DH films. Leuke scenes waaronder die afstandbestuurbare wagen met een bom er in ofdat Harry zijn vijand aan een speer rijgt.

Gewoon weer typisch vermaak, Dirty Harry heeft en had altijd leuke partners.

4,0

avatar van The Oceanic Six

Was een leuk filmpje. Al was de achtervolging met de radiografische auto wel erg onrealistisch zeg, net of zon ding zon lange tijd een auto kan volgen...maar wel vermakelijk.
De eindscene met Harry en zijn harpoen vond ik ook vet!

Alles bij elkaar een mooie afsluiter van een sterke reeks. Het zijn niet allemaal briljantjes geworden, maar ik vond ze allemaal prima te genieten.
3,5* voor dit deel, 4* voor de hele Harry serie:)

Nog 1 keer dan..

Go ahead, make my day!

avatar van thunderball

thunderball

Hum! Ik zou zweren dat ik deze allang had beoordeeld, niet dus!

Laatste D.H. film, niet de beste uit de reeks, maar in ieder geval een stuk leuker en minder grof dan de vorige Sudden Impact.

Een leuke twist is de originele "autoachtervolging" en Eastwood heeft weer een paar leuke one-liners zoals bv:

Opinions are like asholes, everyone has one!

You're forgotten your fortune cookie, it says: You're shit out of luck! PANG!

Nou, voor uit: 4 sterren!

avatar van Zinema

Dit filmdebuut voor Carrey is slechts om die reden bijzonder te noemen ondanks de sterrencast en sterke one-liners van Eastwood. Redelijk maar teleurstellend einde van de beroemde reeks.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Leuk filmpje, maar niet de best evenals de slechtste uit de reeks. Het acteerwerk viel me wat tegen, maar Clint Eastwood speelde wel goed. Het verhaal is ook hier niet erg goed, net als een aantal scenes, die wel onrealistisch waren. Gelukkig bleef de film vermakelijk en werd het praktisch nergens echt saai.

3 sterren.

avatar van Metalfist

Metalfist

You're shit outta luck!

De vijfde en laatste film uit de coole Dirty Harry cyclus. Deel 1 is een klassieker, deel 2 is beduidend minder, deel 3 zit ongeveer op hetzelfde niveau maar deel 4 is dan weer een fractie beter. De verwachtingen waren dus wel weer redelijk hoog gespannen.

Voor het overgrote deel van de film lijkt dit niet echt een goede afsluiter te worden. Harry dat een vriendinnetje krijgt (iets waar ik in Magnum Force ook al problemen mee had) maar wat me vooral stoorde was Evan C. Kim als Callahans partner, Quan. Ik weet niet waarom maar ik vond zo'n kung-fu Chinees gewoonweg niet passen bij Eastwood. Dit zijn niet echt minpunten maar ze deden afbreuk aan de film. Maar dan komen de laatste 20 minuten. Een coole car chase, waar het wel een beetje spijtig is dat Eastwood zelf geen verwondingen heeft maar Quan bijna sterft... maar ook nog eens het geweldige einde waar Callahan even een einde aan Rook maakt door hem te doorboren met een harpoen. Zonder twijfel de reden waardoor de film op hetzelfde niveau zit als 2 en 3.

Eastwood is zelfs 17 jaar na de eerste Dirty Harry nog altijd fantastisch in zijn rol. Zijn one-liners, zijn smoel, ... Dat is wat Dirty Harry gewoon onsterfelijk maakt. Wat ook leuk is, is om Jim Carrey (aftitelnaam James Carrey) in één van zijn allereerste rolletjes te zien. Liam Neeson speelt ook nog leuk als creepy b-horror regisseur.

Toch wel een einde die de reeks waardig is. Het niveau van deel 1 wordt nergens gehaald maar ik heb al veel slechtere vervolgen gezien. Alleen de muziekkeuze had van mij wel wat beter gemogen. Welcome To the Jungle is een zeer lekker nummer maar past toch niet bij de sfeer van de film.

avatar van Lennert

Lennert

Een vermakelijke film, maar tegelijktertijd ook wel de minste uit de hele Dirty Harry reeks. Harry komt wat oud en stroef over, mist het venijn uit de eerdere films, terwijl het script zelf ook lang niet zo sterk meer is als de vroegere films. Wat de film echter buitengewoon leuk maakt is de korte rol van Jim Carrey, de cameo's van de Guns N' Roses leden, het acteerwerk van Clint en Liam Neeson en de in grote getalen aanwezige actie.

avatar van chevy93

chevy93

Mijn laatste Dirty Harry. Het blijft gewoon een topserie.

Dit is wel overduidelijk de minste. Alleen Eastwood tilt deze film nog naar een voldoende.

De dialogen zijn minder sterk, de achtervolgingen/schietpartijen zijn minder en wat ik vooral miste was die heerlijke muziek die in deel 1 t/m 4 wel zat. Af en toe was er wel wat muziek, maar dat stond heel zacht en/of was eer maar heel kort.

Jim Carrey ook nog een klein rolletje. Had ik niet verwacht .

Krappe 3,0*

De Dirty Harry-reeks is in volgorde van hoe die gemaakt is ook van goed naar 'slecht'. Alleen The Enforcer en Sudden Impact zou ik omwisselen.

Een serie die zeker een herkijk waard is.

avatar van ossman1987

ossman1987

redelijk vermakelijk deze laatste dirty harry, meestal stoor ik mij aan al die oneliners in een film maar uit de mond van clint eastwood heb ik eigenlijk nog nooit een slechte horen komen mede hierdoor en de originele autoachtervolging + de rollen van jim carrey en liam neeson geef ik the dead pool toch nog net een voldoende 3*

avatar van Spetie

Het vijfde, laatste, maar ook minste deel van de Dirty Harry serie.

Clint Eastwood speelt wederom de rol van de schofterige Dirty Harry, maar lijkt soms wel meer routinematig te spelen, al is dat op zich ook weer niet zo vreemd in een zoveelste deel. Het is echter vooral het script dat deze keer niet zo heel goed in elkaar steekt. Er zitten een aantal plotwendingen in, die niet altijd even logisch en geloofwaardig lijken. en op zijn minst opmerkelijk zijn te noemen. Ook de oneliners en dialogen zijn van een iets minder niveau. Het is aan dat soort zaken te merken, dat de koek voor de reeks hierna ook wel duidelijk op was.

Gelukkig heeft the Dead Pool ook nog wel vermaak te bieden. Vooral de actiescènes mogen er nog best zijn. De scène, waarbij Harry en zijn partner worden achtervolgd door een radiografisch bestuurbaar autootje met explosieven, is het hoogtepunt van deze film, aangezien de scène ook op een erg mooie en dynamische wijze gefilmd is.

Een redelijke afsluiter dus. Een paar leuke momenten, maar een niet al te sterk script en iets teveel ongeloofwaardige momenten trekken de boel net teveel naar beneden helaas.

avatar van frolunda

frolunda

Het plot is niet al te sterk maar verder toch een vermakelijke film.Clint Eastwood is prima en de actie okee.De scene met het speelgoedautootje is leuk maar volgens mij kwam zo iets al eerder voor in Runaway (1984) met Tom Selleck.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Laatste deel uit de zeer stabiele Dirty Harry reeks en net zo goed als zijn drie voorgangers. Eastwood is weer ijzersterk, al mist hij hier een iconische quote of shot. Desalniettemin is de plot zeer fijn, ik wou dat die Peter Swan films echt waren, en neigt ook dit deel, net als de voorganger, weer een beetje naar horror. Jammer dat er niet meer Dirty Harry films zijn gemaakt.

avatar van Black Math

Black Math

Niet de zwakste uit de reeks, dat was voor mij de voorganger Sudden Impact, maar ook zeker niet sterk.

Een probleem van deze film is dat er gebruik gemaakt wordt van acteurs en muziek waarvan de status enorm is gegroeid, terwijl de status van deze film vrij klein is gebleven. Allereerst het gebruik van Guns N' Roses. De band was volgens mij toen net doorgebroken, maar nu denk ik: "Hee hier danst iemand heel raar op de muziek van Guns N' Roses en moet suggereren dat hij de zanger is." Vervolgens kijk je goed en zie je dat die idioot Jim Carrey is, waardoor de scène helemaal ongeloofwaardig wordt. Dat is nou iemand die ik totaal niet zou associëren met die muziek.

Verder een belangrijke rol van Liam Neeson, maar die weet ook totaal niet te overtuigen. Dan steekt het toch wel schraal af vergeleken met wat ik me herinner van later werk. Enkel Clarkson en Eastwoord doen het wel aardig doch ook niet geweldig. Eerste weet charme uit te stralen, Eastwood heeft een aantal aardige oneliners, maar is ook weer niet zo scherp als in latere films. Het plot weet meer te boeien dan dat van de vorige film, er wordt aardig gebruik gemaakt van het onzichtbaar houden van de dader, maar als hij in beeld komt valt hij helaas wel door de mand als een erg zwak personage dat geen angst weet in te boezemen.

Qua muziek valt het vooral op dat de funk is ingewisseld voor meer jaren 80 muziek. Vind ik toch wel jammer. Visueel wederom verre van geweldig, hier ook een aantal donkere scènes, maar de entree van Eastwood bij de eindscène heeft wel enige coolness. Qua actie was de toevoeging van de Chinees wel aardig, ineens kung-fu. Spectaculairste is de achtervolging met de radiografisch bestuurbare auto. Grappig bedacht, maar uiteindelijk is het niet meer dan een aardige gimmick.

De reeks zit erop, en is helaas toch stukken zwakker dan ik me kon herinneren. Voor dit deel 1*.

avatar van blurp194

blurp194

De laatste Harry.

Deze film lijkt wel een veel groter budget gehad te hebben dan de vorige delen. Alles ziet er net een tikje verzorgder en mooier uit. Er spelen ook veel acteurs mee die toen nog niet echt bekend waren, maar dat later wel zouden worden - Neeson, Carrey, en de mooie Clarkson. Erg jong allemaal nog. Of is het misschien dat Harry in dit deel duur uit eten gaat waardoor het me de indruk van een groter budget geeft.

Het verhaal is naar mijn smaak wel een beetje overdreven hip. Past niet echt in de sfeer van de eerdere Harry-films, en als je ze meteen na elkaar kijkt valt dat des te meer op. Net als het neppe accent van Neeson, dat valt ook op. Maar aan de positieve kant is er dan weer de spectaculairste achtervolging met auto's ooit, misschien ook wel wat overdreven hip en over the top, maar wel erg mooi gedaan en best spannend ondanks dat het wel een vrij kolderiek gebeuren is.

Dat kolderieke ligt overigens wel wat over het hele verhaal heen. De bad guy wil ook maar niet echt eng worden, dit is meer een film voor lachstuipen dan voor echte spanning. Mijlenver verwijderd van de grimmige sfeer van deel een, en eigenlijk dichterbij de latere Lethal Weapon films dan bij de eerste Harry.

De echte spanning lijkt dan ook meer tussen Eastwood en Clarkson te zitten, en dat loopt ook als een soort rode draad door het verhaal heen. Gelukkig zijn de beide acteurs wel goed op dreef, en straalt er van Clarkson ook wel wat af dat die spanning geloofwaardig maakt. Aan Harry zie je zoiets natuurlijk niet, die blijft zichzelf.

avatar van FlorisV

FlorisV

Prima laatste Dirty Harry film met genoeg vernieuwing. Dirty Harry films zijn altijd net wat anders dan politie-of actiefilms. De actie blijft simpel, het detective werk is meestal ook zeer beperkt. De nadruk ligt meer op politiek en psychologie. Ook dit deel blijft trouw aan die formule.

Er worden kijkjes genomen in de horrorfilm-en mediawereld, met een aardige bijrol van vooral Clarkson, de eerste die lijkt op een love interest voor Callahan in de filmreeks (of ik zou Sondra Locke mee moeten rekenen uit Sudden Impact). Hier en daar nog wat psychologische diepgang die je niet meteen zou verwachten...de killer maakt misschien minder indruk dan Andrew Robinson in de eerste film maar is wel een beter uitgewerkte psycho. Verder worden herhaaldelijk vragen gesteld over hoe ver de media mag gaan. Creatief is de bizarre autoachtervolging met de speelgoedauto inclusief bom.

De nieuwe partner van Callahan zorgt voor wat luchtigheid en er wordt meteen een sneer uitgedeeld naar het onder politieke correctheid verhulde racisme van politici (Callahan is door het opsluiten van een grote mafiabaas een bekend mediafiguur geworden en ze willen goede sier maken met zijn Aziatische partner...kijk eens hoe progressief we zijn! ).

Neeson is inderdaad vlak en wat miscast in zijn rol...een chagrijnig regisseur waar iedereen een hekel aan heeft en die zichzelf als typisch miskend genie ziet, zou wat meer emotie tonen. Maar het stoort niet.

Grootste verassing is Jim Carrey als heroineverslaafde hardrocker die bij het maken van een clip een soort Axl Rose speelt (de muziek is ook van Guns & Roses!). Toen duidelijk allebei nog (net) niet bekend genoeg.

avatar van TMP

TMP

Well, opinions are like assholes. Everybody has one.

Aardig sluitstuk van de Dirty Harry reeks. Een onderhoudend plot en een aardige rol voor een redelijk jonge Liam Neeson. Clint Eastwood is weer op dreef als Dirty Harry en de film beschikt over aardige dialogen en oneliners. Hoogtepunt van de film is de achtervolging met de miniatuurauto.

avatar van Film Pegasus

Mooie afsluiter voor deze franchise. Zeker na het wat minder Sudden Impact. Harry speelt hier niet meer op de zijlijn, maar is terug het echte hoofdpersonage. Enkele leuke toevoegingen ook met een nog onbekende Jim Carrey, een jonge Liam Neeson die al enkele kleine rollen achter de rug had en een cameo van Guns n' Roses. Toch gaan die niet gratuit met de aandacht lopen, het blijft een Dirty Harry film. En dat zit goed. Eastwood is weer in vorm en zijn personage is ook gewoon agent met een partner. Het is zeker niet de beste film uit de reeks, maar sommige dingen maken het best wel goed. De gevechten zijn in orde en de auto achtervolging is best wel genieten. Eastwood had gelijk als hij na deze film de rol niet meer wou spelen. Dirty Harry is met pensioen en dat mag zo blijven. Het is ook een figuur van zijn tijd en dat zou niet echt werken of in het beste geval te veel opgepoetst worden als er ooit een reboot zou komen. Denk maar aan Shaft of Die Hard die in de latere films nog maar een schaduw waren van de originele harde agenten.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Meer van het zelfde na deel drie en andermaal wordt het er niet beter op. Wat me overigens nog bij gebleven was van vorige keren, Jim Carey en de vrij onrealistische maar niet minder vermakelijk chase met de radiografische auto.

Dirty Harry is weer terug, hoewel wat ouder en grijzer blijft de aanpak, het loopje en het wapen hetzelfde. Moet wel zeggen dat op wat onenigheid met the chief na en wat journalisten hij toch prima met zijn compagnon omgaat, iets wat ook wel eens anders geweest is. Naarmate leeftijd stijgt lijkt hij toch wat milder. Een vrij simpel plot over een geobsedeerde fan ontvouwt zich, Jim Carey in het begin is komisch, het nummer van Guns 'n Roses is leuk, de chase met de radiografische auto is spannend maar niet bijzonder geloofwaardig. Kan me niet voorstellen dat zo'n ding een normale auto bij kan houden, laat staan dat de dader dat ding bestuurt terwijl hij er zelf achter aan rijd.

Minste van alle delen maar nog redelijk vermakelijk.

avatar van scorsese

Redelijke film waarin een aantal bekende mensenn op een dodenlijst één voor één het loodje leggen. Dit laatste en ook minste deel uit de Dirty Harry-reeks heeft een wat vergezocht plot vergeleken met de rest (ook de bad-guy is een tegenvaller). Clint Eastwood is opnieuw vermakelijk en de beste actie-scene is zeker de scene met de radiografisch bestuurbare auto. Verder ook wel leuk om Jim Carrey te zien in een kleine rol aan het begin van zijn carrière.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Vijfde en laatste Dirty Harry film. Voor een vijfde film in een reeks trouwens geen slechte. Dead Pool duurt slechts 90 minuten en is daardoor ook een vlotte film. Goed gevonden waren die bomdragende speelgoedautootjes... Best een stevige cast met Patricia Clarkson, Liam Neeson en Jim Carrey waarbij laatstgenoemde na vijf minuten de pijp aan Maarten geeft. Het is niet van het niveau van de eerste twee films maar ik was niet teleurgesteld.

Dirty Harry 3,5*
Magnum Force 4*
The Enforcer 3*
Sudden Impact 3,5*
Dead Pool 3*

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Slecht.

Ik heb de eerste Dirty Harry-film gezien, en dan deze laatste. Alles er tussen nog niet, maar ik betwijfel of dat écht de moeite zal zijn. The Dead Pool is een aardig gedateerde film. Eentje die volgens mij in 1988 al gedateerd was. Clint Eastwood en de zijnen lopen nog steeds rond in stoffige bruine pakken. De jaren 1980-saus aan het begin zal toentertijd misschien nog hip geweest zijn, maar kan nu mee als gedateerd geklasseerd worden.

Het verhaaltje zelf is weinig soeps. Men probeert de kijker op het verkeerde been te zetten, maar dat is al van het begin redelijk duidelijk en dus te voor de hand liggend. Bovendien is het acteerwerk bijzonder matig. Vooral Liam Neeson valt me lelijk tegen. Eastwood zelf mag geregeld een monoloog of een coole oneliner afleveren, maar daar blijft het ook bij. Die oneliners zijn soms wel grappig, maar passen niet echt meer bij de stugge grijze flik die hij in deze film is.

avatar van teigertje

teigertje

• 2076 stemmen

De laatste inmiddels classic Dirty Harry film.

"Go Ahead punk, make my day. "

Ongeacht de rest van de cast van deze film.

Is het ongelooflijk goed hoe Clint Eastwood speelt als de bikkel harde en vooral onverschrokken Rechecheur die nergens voor terug deinst.

Het type rol wat geen enkele acteur hem in kan evenaren.

Hoe naturel en levensecht hij als acteur speelt.

En nagenoeg bijna iedere kaliber acteur het witte doek afspeelt.

Zijn charisma is daarom ook niet te evenaren.

Voor mij komt alleen Denzel Washington hierbij in de buurt.

Niet de beste Dirty Harry maar nog steeds een prima politie aktie thriller en natuurlijk heel leuk om de wereld beroemde komiek en acteur Jim Carrey in een nog klein rolletje voorbij te zien komen.

Deze films van Dirty Harry blijven hun kwaliteit en kracht behouden.

avatar van starbright boy

The Dead Pool heeft weer een andere regisseur. Dit keer voormalige stuntman Buddy Van Horn. En deze film haalt het tempo van de derde terug. Het is ook de film die reeks in de jaren ''80 brengt. Weg met de grittiness van eerdere delen en ook het laatste beetje geloofwaardigheid gaat het raam uit.

Harry Callahan is een soort superheld. Hij hoeft niet meer naar plekken van misdaad toe, hij komt er toevallig langs. De film omarmt het feit dat het nergens meer over gaat en onzin met een duidelijk concept is. Ondertussen klinken zelfs de swells vermoeid. Callahan krijjgt een Chinees Amerikaanse partner wiens rol het vooral is om dad jokes te maken. Er is een stompzinnige poging om een beetje kritiek op de media in de film te steken. Er wordt ook nog een definitie van schizofrenie gegeven die bar weinig met de ziekte te maken heeft. Horrorfilms zijn verdacht. Guns n Roses is heavy metal en eigenlijk ook van satan. Aan het einde is Eastwoods wapen letterlijk over de top groot. Een van de aanwijzingen dat iedereen ook wel wist dat dit onzin was. Nog een keer dan, maar net zo geloofwaardig als The A Team. DXan hoeven we daarna vast niet meer. En zo geschiedde.

Al met al viel de Dirty Harry reeks me niet mee. De eerste film is goed gemaakt, de tweede ook en die heeft het beste script. Maar deel 3 t/m 5 waren erg matig,