• 9.378.647 stemmen

Geregisseerd door: Roger Donaldson

Met onder meer: Jason Statham, Saffron Burrows en Stephen Campbell Moore

Releasedatum: 25 september 2008

Plot The Bank Job

"The true story of a heist gone wrong... in all the right ways."

In september 1971 groef een bende dieven een tunnel onder de Baker Street bank in Londen en ging er vandoor met drie miljoen pond aan juwelen en cash. Niemand werd ooit gearresteerd en de buit nooit teruggevonden. De hele zaak werd door de overheid in de doofpot gestopt en nu pas onthuld: een verhaal waarin blijkt dat de dieven niet de enige criminelen zijn en waar moord, een seksschandaal en de Koninklijke familie deel van uitmaakten.

avatar van El ralpho

El ralpho

Beslist geen actiefilm wat de hoes je wel laat denken. Mensen die dus veel bombarie verwachten krijgen iets heel anders voorgeschoteld. Ik heb het hier over een film die een sterk verhaal herbergt. Een die als je je goed in de film verdiept bijzonder sterk is. Verwacht echter geen film die je met maten even snel gaat checken onder het genot van de nodige pilsjes, luid gebrul en oeverloos geouwehoer alvorens je de kroeg induikt. Onder deze omstandigheden heb ik de film dan ook niet bekeken en ik moet zeggen; de film beviel me doorgaans redelijk goed. Bij het begin vrij saai maar op het punt dat ze de kluis binnen treden begint de film steeds sterker te worden. Interessant om te zien is hoe verschillende partijen over lijken gaan om de privacy van de prinses, en de sexschandalen van bepaalde hoge pieten geheim te houden. Toen de film echter eindigde had ik toch slechts een deels voldaan gevoel:
Het duurde bij mij even voor ik de film interessant begon te vinden, de britse humor viel mij doorgaans erg tegen, en bij de opsporing van de bende had ik wat meer spektakel verwacht. desalnietemin erg sterk filmpje. Met name door het verhaal. spanning was vanaf het middelpunt van de film aanwezig maar de film had bij aanvang wel wat interessanter mogen zijn. verder zeker een 3,5 waard.

avatar van rep_robert

Aardige film, die iets te traag op gang komt en een beetje te hip wilt zijn a la Guy Ritchie.

Het verhaal is echter waargebeurd en de absurditeit van dit verhaal vind ik ook lekker. Het gaat allemaal niet al te diep, wat de film luchtig houdt.

Statham is wel aardig, al speelt hij natuurlijk wel dezelfde rol in elke film dat ie speelt. Dan zou het ook wel slecht zijn als ie er niks van kon in zo'n rol.

Ach, het is allemaal wel aardig en vermakelijk om naar te kijken, maar een onuitwisbare indruk heb ik er niet van gekregen.

avatar van Minotaures

Minotaures

Interessant en een waargebeurd verhaal over een overval.

Echt een geniale film vind ik het niet, want de overval was toch echter uit de Donald Duck boeken te noemen.

Acteurs waren niet echt allemaal hele bekende, behalve Statham natuurlijk. De rest was een soort bijzaak voor mij, want Statham vond ik toch beter schitteren als de anderen.

De tunnel, bank en andere decors waren goed op beeld gebracht.

Een gemiddelde 6je.

avatar van elmo4ever

elmo4ever

Echt een goeie film erg van genoten! super leuk bedacht en goed ge-acteert...

avatar van timbo_

timbo_

Zeer onderhoudende heistfilm. Dat de film bovendien gebaseeerd is op de waargebeurde bankroof in London van 1971 maakt het nog net iets interessanter. De heist zelf stelt weliswaar niet zoveel voor maar datgene wat zich eromheen afspeelt is meer dan boeiend genoeg. Het maakt van The Bank Job een prima combinatie van verrassing, spanning en actie die ook een tweede keer niet zal vervelen.

avatar van dave

dave

Leuke en spannende film over de stinkende, corrupte lucht die de bobby's en hogere pietjes

uitadem(d)en. Zeker één van de beter vertelde bankovervallen, met een interessante nasleep. Inlevingsvermogen komt als vanzelfsprekend tevoorschijn en groeit naarmate het verhaal vordert, wat wellicht te maken heeft met de authenticiteit. Statham acteert als vanouds en wordt eigenlijk stilaan een soort verbeterde Steven Seagal. Automatische piloot ingeschakeld, maar het blijft een prettige smoel om een kleine twee uur op te koekeloeren.

Een knaller in zijn genre.

3,50

avatar van TMP

TMP

Typische Statham-film, zeer vermakelijk actie. Verhaal steekt goed in elkaar en de rest van de cast acteert ook prima.

avatar van Metalfist

Metalfist

The true story of a heist gone wrong... in all the right ways

The Bank Job was zo'n film die me eigenlijk wel aansprak maar waarvoor ik nooit de moeite had gedaan om hem aan te schaffen, hoewel hij voor een paar euro is te vinden in talloze budgetbakken. Uiteindelijk toch meegepakt in de 5 voor 10 euro actie en maar eens opgezet. Dit soort films interesseren me altijd wel en met Statham in de hoofdrol kon dit wel eens een erg leuk filmpje worden.

En dat is het ook geworden. Ik weet niet waarom maar ik vind bankovervallen vaak uitermate interessant. Bank Job is op dat gebied dan ook een erg onderhoudende film doordat alles goed wordt uitgewerkt want als er, naast het idee van de bankoverval zelf, nog iets is waar ik altijd van kan genieten, dan zijn het de uiteenlopende personages die samen komen. Het zijn altijd ietwat vreemde types maar in combinatie met de rest van het team komen er altijd wel vermakelijke scènes uit en dat is bij Bank Job ook het geval. Het zou gebaseerd zijn op waargebeurde feiten maar daarvoor kent de film soms wel wat teveel toevalligheden. Het is natuurlijk ook altijd lastig om te bekijken in hoeverre dit eigenlijk echt strookt met de waarheid want als je de film moet geloven is iedereen afgemaakt, met één à twee uitzonderingen, maar is er ook nooit iemand echt opgepakt en verhoord. Ach, misschien slaat heel het verhaal kant noch wal maar eigenlijk boeit dat niet want Donaldson weet er een boeiend en fascinerend geheel van te maken. De sfeer van de jaren '70 wordt mooi weergegeven, al zijn er natuurlijk wel erg veel fouten qua tijdsbeeld maar dat is praktisch onmogelijk om daar allemaal rekening mee te houden.

Statham is weer eens erg leuk. Toen ik hem een tijd geleden in Death Race terug zag begon ik me wat te storen aan het feit dat hij vaak hetzelfde truukje bovenhaalt om zijn personage te portretteren, eigenlijk speelt hij vaak eenzelfde personage, maar met Terry Leather weet hij eens een ander personage op het scherm te zetten en hij doet dat goed. Het Britse accent blijft natuurlijk goud waard maar Statham bewijst hier dat hij eens een ietwat andere rol aankan. Pluspuntje voor Statham maar de rest van de cast mag niet vergeten worden want die zijn stuk voor stuk van een even hoog niveau. Stephen Campbell Moore en Daniel Mays zijn een leuke toevoeging aan het personage van Statham en vormen hiermee de basis van de film maar ook de bijrollen van Saffron Burrows en James Faulkner zijn erg leuk. Let trouwens ook op Mick Jagger in een kleine bijrol als bankbediende!

Erg vermakelijke film dat dankzij het goede plot, de sterke cast en de lekkere sfeer naar een hoger niveau stijgt. Alles wordt netjes in beeld gebracht dus Donaldson levert hier zeker mooi werk af, misschien toch maar eens wat van zijn werk herzien want dat staat meestal op een lage score.

avatar van flaphead

flaphead

het is in de eerste 15 minuten even goed bijblijven, want er komen al veel namen en situaties voorbij. ik hou er wel van om meteen in de snelheid gegooid te worden en goed moet opletten. het 'web van intriges' klopt hier helemaal en geeft voldoende spanning mee. meerdere misdaadlijnen door elkaar kennen we van eerdere britse films, maar ook hier werkt het prima. ook het accent is voor mij altijd een leuk extraatje.
als het geen waargebeurd verhaal zou zijn, was ik wel behoorlijk gevallen over de manier waarop de bankroof gebeurd. en 's-avonds een tunnel onder een restaurant door boren waar de borden staan te trillen en er komt dan alleen een agentje op de deur kloppen of ze aub willen stoppen, of even gaan slapen als je de kluis hebt bereikt, zijn toch weinig geloofwaardige dingen. maar als het zo gebeurd is toen, dan hoort het ook zo in de film, anders was het 'goed voor een punt aftrek'.
een aanrader!

avatar van Hey Blondie!

Hey Blondie!

Deze film deed me heel erg denken aan Lock, stock and two smoking barrels. Zo mogen ze van mij er nog wel een heel stel maken, prachtig vind ik ze. Godzijdank geen moralistisch Hollywood gezeik en ook geen kleffe Hollywood bagger romance erin gepropt. Sterke karakter rollen, strakke regie, mooi script, reuze genieten van begin tot eind. 5 sterren.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Als een 'spannende thriller' vind ik dit helaas een mislukking. Je kunt het allemaal wel voorspellen en wanneer de dieven in de kluis bezig zijn weet je al sowieso dat ze niet gepakt worden. De politie die tergelijkertijd de walkie-talkies aan het afluisteren is voegt dus weinig toe en zelfs als er twee agenten aan de andere kant van de deur staan weet je dat het toch wel goed af gaat lopen. In dit geval werden ze gered door een zogeheten tijdsslot maar voor hetzelfde geld hadden ze de vloer netjes dichtgemaakt en waren ze gewoon terug gerend naar hun schuilplaats. Even later zitten ze vrolijk in hun auto met het gestolen geld en dan weet je al dat er ieder moment iets mis kan gaan waardoor ze gepakt kunnen worden, om er uiteindelijk alsnog uit te ontsnappen. Het gebeurt allemaal volgens plan en ook als simpel kijkvoer vind ik dit niet echt de moeite waard om de kleine twee uur de volle aandacht te geven. De montage is erg gehaast en er zijn vele overbodige shots terug te vinden. Jason Statham levert met zijn standaard gezichtsexpressie weer een gemiddelde prestatie en de bijrollen bevatten weinig indrukwekkend acteerspel. Iets wat ik toch graag zie in zo'n werkje zonder boeiende actie of de nodige sensatie. Deels waargebeurd maar jammer genoeg zoutloos en langdradig.

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Fijne heistfilm waarin vooral de leuke Britse sfeer gecombineerd met gepaste humor goed is. Het schijnbaar waargebeurde verhaal zit prima in elkaar. Ook op de cast valt weinig aan te merken, vooral Jason Statham zet weer een goede rol neer.

avatar van K. V.

K. V.

Gisteren eens bekeken en 'k vond hem ook goed, vooral omdat het gebaseerd is op waar gebeurde feiten. Ze konden het scenario zelf niet beter verzonden hebben.

Toch vreemd dat zo'n grote bankoverval pas nu verfilmd is geworden, maar dit is de film misschien wel ten goede gekomen.

De film verveelde niet en is zeker eens het bekijken waard

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Lekker filmpje die gratis te zien is op UPC on demand, dat zijn nog eens voordelen. Door de toegankelijkheid niet al te kritisch geweest met uit kiezen en met op te starten, waardoor er ook geen verwachtingen lagen. Best wel rustig en ontspannen. Film is lekker vlot en vooral het verhaal en het samenspel van de cast is genietbaar, de doofpot van de kluizen vond ik wel een grappig gegeven wat ik niet kon herinneren te hebben gezien in andere films. Aangename film, 3,5 ster

avatar van zxstyle

zxstyle

Eigenlijk vind ik dit de beste film met Statham die ik tot nu toe heb bekeken. Statham hoeft voor eenmaal niet de überbrute good/bad guy te spelen, maar is een onderdeel van een team.
Hoewel het verhaal van bankroverij an sich vaker voorkomt, is het het einde dat zich onderscheidt van de andere bankrover films. Dit keer komen de bankrovers wel weg met geld, waar je feitelijk de hele film op aan het hopen bent. En dat zie je dus niet zo vaak.

Maar ook laat deze film zien dat er altijd slachtoffers zijn en je op bepaalde vlakken verliezen moet nemen. prima amusement.

avatar van Camorra

Camorra

Haven't had this much excitement since the war

The Bank Job

In het begin al aardige verwachtingen mede vanwege het cijfer en mede omdat ik Jason gewoon een goed acteur vind, anyways laatst dus bekeken en ben sprakeloos dit was echt een goede film. Eerst had je het verhaal, dat als ik me niet vergis op waarheid is gebaseerd. De film duurt precies lang genoeg, en het verhaal word geweldig uitgebeeld door alle acteurs. Vervolgens heb je de actie die zit er lekker in en er zitten zeker wat spannende momenten in.
Uiteindelijk heb je een mooie spannende, waargebeurde film.

Wat ik alleen wel jammer vond is dat er weinig aandacht werd gegeven ! aan de overige crew die werden vermoord, je zag op het laatst de begrafenis van 1 iemand maar de rest bleef eigenlijk buiten schot.!
Verder is het verhaal hier en daar natuurlijk wat opgeleukt, spannender gemaakt, en zijn er wat dingen verandert maar het is en blijft een gaaf waargebeurd verhaal.

Dik verdiende 4 sterren en een plaatsje in mijn top 10.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Gebaseerd op binnenlandse shizzle in Engeland uit de jaren '70. In het begin met die heist nog wel leuk en zowaar spannend, maar nadat de Bank Job gelukt is volgt nog een web van verhaallijnen. Dat vond ik een stuk minder interessant. Ook zo'n Jason Statham kan me zelden op het puntje van mijn stoel brengen.

avatar van Ajacied16

Ajacied16

Leuk filmpje hoor. Dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal maakt het al een stuk realistischer. De film is niet overdreven spannend en zal je nooit op het puntje van je stoel laten zitten, maar door de mooie beelden (het Engelse jaren 70' sfeertje) met goede acteurs verveelt het geen moment. Het einde is echt goed uitgedacht en de afloop enigszins verrassend. Van de acteurs vond ik Jason Statham (Terry) een erg goede rol neerzetten. 4*

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Overwegend saai.

The Bank Job doet wat denken aan andere Britse misdaadfilmpjes genre RocknRolla, maar dan van een paar niveautjes lager.

Het grootste probleem is gewoon dat het niet interessant is: een groep semi-criminelen wordt gebruikt door corruptie van bovenaf. Het eerste uur is daar echter amper iets van te merken: ze graven een beetje en dat is het dan wel. Na de overval komen er dan toch wat vlammetjes in de pan, maar mijn aandacht erbij houden bleek moeilijker dan gehoopt.

Jason Statham moet de film dragen en daar ligt een ander probleem: dit is geen hersenloos actiefilmpje. Als acteur komt hij schromelijk tekort, zelfs al krijgt hij weinig tot geen tegenstand van de resem flutacteurs in bijrollen.

Het tijdsbeeld van het Londen van de jaren 70 komt mij niet altijd goed over. Er zijn te weinig lelijke kapsels en bakkenbaarden. Ook meer stoffige kantoren e.d. had mij misschien kunnen overtuigen.

Nu heb ik vooral het gevoel 111 minuten verspeeld te hebben.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

Eindelijk nog eens een goede film .. eentje waar ik van genoten heb.

Een vermakelijke cops-and-robbers film. Het feit dat het op waargebeurde feiten berust, maakt het nog interessanter. Ik had geen flauw idee dat de UK zo'n corrupte politiemacht had in de jaren 70 en dat er zo'n koninklijk seksschandaal was geweest met een doofpot-operatie tot gevolg. Was deze film niet echte feiten gebaseerd, dan zou her een totaal ongeloofwaardige film zijn met zulke toevalligheden

Al bij al : een prima vertolking door Statham en Burrows. De rest van de vertolking is een kleurrijk gezelschap die er voor gezorgd hebben dat heel de film die typische sfeer van de jaren 70 uitstraalt. Statham voor een keer niet in een met actie doordrenkte film. Bij momenten leek het wel een oude James Bond film. Het verhaal zit goed in elkaar en is entertainend tot op het einde.

Het was niet zo spectaculair als in "The Italian Job" maar dat was dan ook puur fictie. In realiteit gaat alles er toch meer simpelder aan toe

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Best gaaf, bijna uitsluitend dankzij de plot en allerlei figuren van hoog tot laag die bij de kraak betrokken raken met afpers-praktijken en afronselingen. Al zou het maar voor een kwart feitelijk juist zijn zou ik het alsnog opmerkelijk vinden (in positieve zin). Wel ben ik een beetje Statham-moe vanwege de eeuwige typetjes en uitspraakjes merk ik, maar gelukkig is dit geen one man show.

Het barst van de personages en de film raast dan ook lekker voorbij met een paar spannende momentjes. Het mist alleen wat klasse of brutaliteit van andere (Britse) misdaadfilms, zo is het niet al te bijzonder qua muziek en camerawerk en de foute figuren die extra glans kunnen geven, doen dat helaas niet. Hoewel, die Michael X uitgezonderd

Degelijk tussendoortje.

Ondanks dat de film zich gewoon in de jaren '70 afspeelt, kreeg ik toch vooral het gevoel dat de setting niet meer dan excuus was om af en toe met wat clichés te rommelen. Vooral de kleding deed erg 70s aan, de rest van de film eigenlijk niet eens zo.

Los daarvan is dit een doorsnee heist filmpje dat wat extra charme krijgt door het Britse karakter. Statham kan dit soort rolletjes met z'n ogen dicht spelen, de rest van de cast is vlotjes maar echt schitteren doen ze nu ook weer niet.

Verder is het vooral een braaf, by the numbers gebeuren waarin niet al te veel verrassingen zitten, waarin alles volgens de regels van de kunst wordt uitgevoerd en waar het verloop zich al snel laat raden. Enige moment dat er een beetje uitsprong was het ambulance gebeuren, verder is het kwalitatieve doorsnee.

Niet vervelend, best leuk om een keertje te kijken, maar geen film die lang zal blijven hangen.

avatar van Kondoro

Kondoro

The Bank Job

In mijn weg om mijn meningen en stemmen gelijk te krijgen heb ik besloten eens alle Jason Statham films opnieuw te kijken, heb zowat alles van deze man gezien (qua films) en ben zeker erg tevreden, ik denk persoonlijk nog weld at dit mijn lievelings acteur is puur omdat ik een beetje met hem ben ‘opgegroeid’, mijn filmverslaving althans.

‘The Bank Job’ is een film wat een waargebeurd verhaal verteld over een bankoverval op de de Baker Street bank in London. We volgen op het begin ‘Terry Leather’ een man die zijn eigen autogarage heeft (al lijkt het daar wel verdomd veel op) en ook diep in de criminaliteit zit, zoals we gewend zijn van London. Hij word op een dag benaderd door Matine Love om een bank te overvallen (even in het kort gezegd). Hij gaat hiermee akkoord en stelt een team samen om zo vervolgens de bank te beroven.

Ze graven een tunnel vanuit de winkel van Guy Singer (volgens mij) om zo naar de bank te komen. Met een thermite willen ze dan een gat boren in de beton vloer om zo bij de kluisjes te komen. Ze komen in een verlaten tunnel terecht die precies onder de bank loopt en enteren via deze tunnel de bank, en jatten zo’n 4 miljoen pond.

Het moraal van het verhaal is dat Martine door een agent is benaderd nadat zijn gesnapt is met drugs op het vliegveld. Ze kreeg de voorstel om vrijuit te gaan als ze de foto’s van de prinses in handen krijgt, die op de foto’s lekker op bed lag. De foto’s behoren tot Michael X een man die anti-blank is en de slavernij nogal serieus opneemt. Wanneer Martine en de rest van de crew in de bank is moet Martine kluisje 118 openen, hier zitten de foto’s in en dan is alles goed.

*Nadat de bank overvallen is komt de MI5 (en andere instanties) achter de groep aan om ze te pakken, dit omdat ze alle kluisjes van 100 t/m 400 hebben leeggeroofd en ook hier zaten bepaalde nota’s in van corrupte agenten die door een pornografie filmer werden betaald. Als een teamgenoot dood gaat gaan Statham en zijn crew er alles aan doen om de daders te pakken en vrijuit te komen

Erg vermakelijke film, geen graatje verveeld als was het verhaal soms aardig simpel. Weinig actie uiteraard maar zeker geen verkeerde film om tussendoor eventjes mee te pikken en lekker in je collectie te gaan toevoegen, ik heb me wel weer vermaakt! Ik wijzig mijn stem niet. Statham zit lekker in zijn rol, weer eens wat anders.

avatar van IH88

IH88

“I don't know anything about a bank robbery. Honest.”

“Still an unconvincing actor, Mr. Shilling.”

Leuk. The Bank Job is een kluchtige heist film met ook nog heel veel andere (vooral politieke) subplotjes. Het is allemaal echt gebeurd, maar als je de film ziet zou je haast denken naar een iets rustigere Guy Ritchie film te kijken. De toon is soms luchtig en dan weer hard, maar het werkt wel door het vlotte tempo, de interessante en bizarre plotontwikkelingen, en het acteerwerk. Statham, Burrows, Moore, Mays, Faulkner etc. Heel veel acteurs die allemaal precies passen in de mengeling van actie, tongue-in-cheek humor, meedogenloosheid, en Britse flair.

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin een paar criminelen een klusje aangeboden krijgen om een bank te beroven. Gebaseerd op een waargebeurd en tevens boeiend verhaal dat zich afspeelt begin jaren '70 in Londen. Niet direct een typische heist-movie aangezien de meeste spannende momenten na de bank job zitten. Goeie casting en onderhoudend van begin tot eind.

avatar van Movsin

Movsin

De verschillende corrupte politiecorpsen en ambtenaren maken het verhaal deze film, die gebaseerd is op ware feiten (Ik herinner me de opspraak rond prinses Margaret), een beetje ingewikkeld, maar toch is dit echt een goede dynamische film, boven de middelmaat, zonder al te grote zucht naar sensatie (het onderwerp was er nochtans rijp voor) en met goede Britse acteurs.

avatar van Fisico

Fisico

Behoorlijke heist movie gebaseerd op waargebeurde feiten in het Londen van de jaren 70. Een bankoverval waarbij verschillende partijen baat hebben wanneer allen bepaalde potjes gedekt wensen te houden. Corruptie en seksschandalen zijn zowat het hotte item binnen het witteboordenmilieu en sommige potjes blijven nu eenmaal beter afgedekt.

Onderhoudende Statham. In tegenstelling tot de meesten hier nog niet té veel van hem gezien om de simpele reden dat ik niet in de eerste plaats pure actiefilm uitkies. Deze heist zit niet vol actie, maar moet het vooral hebben van de spanning en die typische Britse flair met cheesy accenten en bij momenten droge humor.

Niet slecht dus, graag naar gekeken, maar wellicht ook eentje die ik snel vergeten zal zijn. Alsnog het voordeel van de twijfel met een mooie 3,5*!

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Normaal verwacht je van een film met Jason Statham in de hoofdrol een prent die overloopt van de actie en stunts, maar dat is in deze film zeker niet het geval. Hij bewijst hier dat hij ook andere dingen kan dan alleen maar stunten uithalen.

Hij is prima gecast in de rol van bankrover die zich niet in de luren laat leggen. Meer dialogen deze keer voor mijnheer Statham en hij doet dat prima.

Ook de andere rollen zijn stuk voor stuk goed ingevuld, let vooral op David Suchet, bij ons beter bekend als Hercule Poirot in de TV-serie 'Poirot', die hier een prima pornokoning annex gangster neerzet.

Het scenario is werkelijk prachtig, en je zou het niet voor mogelijk houden, maar ook waar gebeurd.

Dit is een van de betere filmen die ik de laatste tijd heb gezien, ik kan hem iedereen warm aanbevelen !!

Goede film is en blijft dit, met een prima Jason Statham zoals we hem ondertussen wel allemaal kennen.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Heel wat jaartjes terug al eens mee gepikt op een vrije dag en altijd in het geheugen blijven hangen, en vandaag kwam een herkijk er eindelijk weer van.

Scoren doet de film meteen al met zijn opening, beeld is daar niet eens bij nodig want T-Rex met Get It On doet dit singlehanded. En ja, het tijdsbeeld dat daarna volgt qua kleding, muziek, auto's en sfeer is heerlijk. Uiteraard hebben we Statham, iets dat dat mij normaliter afschrikt vanwege de vele matige films waarin hij de mannetjesputter uithangt, toch is de vergelijking met Lock Stock en Snatch niet ver weg. En de film is daar uiteraard enigszins mee te vergelijken hoewel de Britse humor en kleurrijke karakters iets minder zijn en de toon iets serieuzer wat eigenlijk wel goed is voor Statham die ook meteen iets degelijker is.

De film komt in de beginfase een beetje rommelig over met de vele personages en de vele mensen met betrekking tot inhoud van de kluisjes, en dat zijn er nogal wat, en de belangen zijn dan ook groot richting het einde. De 'job' zelf is uiteraard interessant maar de nasleep en strijd die daarbij gepaard gaat doet niet onder. Leuk is ook hoe alle partijen op het einde tegen elkaar uit gespeeld worden ook al gaat het wel erg gemakkelijk. Statham is in prima doen hoewel het actieheld gebeuren naar het einde wel weer even de kop op steekt, Burrows verzorgd het uitzicht en verder is Daniel Mays een leuke karakter en is het optreden van David Suchet leuk.

The Bank Job is dan ook een prettige film te noemen die iets mee pikt van vele genres en zich vooral kenmerkt als een vlotte en vermakelijke film. Leuk!

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Leuke film die veel balletjes in de lucht moet houden maar daar op knappe wijze in slaagt. Wat helpt is dat dit niet is opgezet als een Statham-vehikel maar als een zelfstandige film met een plot waar Statham slechts de (hem verder wel toevertrouwde) hoofdrol in speelt, en in combinatie met het feit dat hij gelukkig ook niet onfeilbaar is (hoewel gelukkig getrouwd laat hij zich toch verleiden tot een stomme one-night-stand) geeft dat de film toch net een ander soortelijk gewicht. Mooie en grappige verwikkelingen (zoals die zendamateur, en hoe en waarom de truc met de ambulance niets oplevert), een paar nare momenten, en uitstekend werk van de hele cast.