menu

The Bank Job (2008)

mijn stem
3,61 (3262)
3262 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Misdaad / Thriller
111 minuten

geregisseerd door Roger Donaldson
met Jason Statham, Saffron Burrows en Stephen Campbell Moore

In september 1971 groef een bende dieven een tunnel onder de Baker Street bank in Londen en ging er vandoor met drie miljoen pond aan juwelen en cash. Niemand werd ooit gearresteerd en de buit nooit teruggevonden. De hele zaak werd door de overheid in de doofpot gestopt en nu pas onthuld: een verhaal waarin blijkt dat de dieven niet de enige criminelen zijn en waar moord, een seksschandaal en de Koninklijke familie deel van uitmaakten.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=WB3oylmcFzg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Bottleneck
3,0
Best gaaf, bijna uitsluitend dankzij de plot en allerlei figuren van hoog tot laag die bij de kraak betrokken raken met afpers-praktijken en afronselingen. Al zou het maar voor een kwart feitelijk juist zijn zou ik het alsnog opmerkelijk vinden (in positieve zin). Wel ben ik een beetje Statham-moe vanwege de eeuwige typetjes en uitspraakjes merk ik, maar gelukkig is dit geen one man show.

Het barst van de personages en de film raast dan ook lekker voorbij met een paar spannende momentjes. Het mist alleen wat klasse of brutaliteit van andere (Britse) misdaadfilms, zo is het niet al te bijzonder qua muziek en camerawerk en de foute figuren die extra glans kunnen geven, doen dat helaas niet. Hoewel, die Michael X uitgezonderd

MichaelMovie
De film heeft een (vrij) hoog gemiddelde en eigenlijk mag je dan wel iets meer verwachten. Het verhaal is goed nagespeeld, want na wat opzoekwerk blijkt dat er toch heel wat gelijkenissen zijn met de werkelijke feiten.
De film verdiende voor mij eerst 3,5*, maar door de wat mindere afwerking op het einde, toch gezakt naar 3.

avatar van Toontje G
4,0
Een heerlijke Engelse misdaad thriller. Ik heb me in ieder geval niet verveeld.

avatar van Onderhond
3,0
Degelijk tussendoortje.

Ondanks dat de film zich gewoon in de jaren '70 afspeelt, kreeg ik toch vooral het gevoel dat de setting niet meer dan excuus was om af en toe met wat clichés te rommelen. Vooral de kleding deed erg 70s aan, de rest van de film eigenlijk niet eens zo.

Los daarvan is dit een doorsnee heist filmpje dat wat extra charme krijgt door het Britse karakter. Statham kan dit soort rolletjes met z'n ogen dicht spelen, de rest van de cast is vlotjes maar echt schitteren doen ze nu ook weer niet.

Verder is het vooral een braaf, by the numbers gebeuren waarin niet al te veel verrassingen zitten, waarin alles volgens de regels van de kunst wordt uitgevoerd en waar het verloop zich al snel laat raden. Enige moment dat er een beetje uitsprong was het ambulance gebeuren, verder is het kwalitatieve doorsnee.

Niet vervelend, best leuk om een keertje te kijken, maar geen film die lang zal blijven hangen.

3.0*

4,0
Echt goeie film. Je moet er uiteraard rekening mee houden dat hij gebaseerd is op waargebeurde feiten.

avatar van Boneka
4,0
Ik kijk 'm zo'n beetje een keer per jaar. Blijft een amusante film telkens weer. Plot zit goed in elkaar, we zien veel, de snelheid ligt lekker hoog en de amusementswaarde is prima in orde. Geen moment verveeld. Vind 'm zelfs een stuk beter dan het origineel. De komische noot erin valt goed en dat ie vooral op het eind niet echt geloofwaardig wordt maakt me bij deze film niet uit. De fel gekleurde mini's blijven natuurlijk een must om te zien. Van begin tot eind een aanrader voor dit genre. Natuurlijk met een vette knipoog!!

ps puur toeval maar ik zojuist dat het precies 44 jaar geleden is dat deze roof is gepleegd (13-09-71)

avatar van Daan258
2,5
Moet zeggen dat ik persoonlijk de film iets wat te overgewaardeerd vind.
Vond het eigenlijk niets meer dan een aardige wegkijkertje.
Het acteerwerk was prima, Jason Statham zet als gewoonlijks een prima rol neer, het verhaal was ook nog best aardig (grotendeels omdat het gebaseerd is op waargebeurde feiten) maar toch heb ik me hier en daar niet altijd even goed weten te vermaken. Af en toe best wat saaie en langdradige scene's in de film en vond ik de speelduur daarom ook net wat te lang.

Leuk, maar eerlijk gezegd toch wat meer verwacht door de hoge score.

2,5*

3,0
Onderhond schreef:
Degelijk tussendoortje. Niet vervelend, best leuk om een keertje te kijken, maar geen film die lang zal blijven hangen.


Precies. Heb me best mee geamuseerd en bij vlagen was het ook wel spannend. Maar de film had voor mij ook wel wat ongemakkelijks. Allemaal types die je absoluut niet gunt dat die bankroof succesvol afloopt. De film krijgt hier wel een erg hoge waardering en meer dan vijfhonderd reacties. Dat snap ik dan weer niet. Maar die Saffron Burrows is wel een stuk om van te watertanden. En niemand wilde haar hebben...

avatar van Kondoro0614
4,0
The Bank Job

In mijn weg om mijn meningen en stemmen gelijk te krijgen heb ik besloten eens alle Jason Statham films opnieuw te kijken, heb zowat alles van deze man gezien (qua films) en ben zeker erg tevreden, ik denk persoonlijk nog weld at dit mijn lievelings acteur is puur omdat ik een beetje met hem ben ‘opgegroeid’, mijn filmverslaving althans.

‘The Bank Job’ is een film wat een waargebeurd verhaal verteld over een bankoverval op de de Baker Street bank in London. We volgen op het begin ‘Terry Leather’ een man die zijn eigen autogarage heeft (al lijkt het daar wel verdomd veel op) en ook diep in de criminaliteit zit, zoals we gewend zijn van London. Hij word op een dag benaderd door Matine Love om een bank te overvallen (even in het kort gezegd). Hij gaat hiermee akkoord en stelt een team samen om zo vervolgens de bank te beroven.

Ze graven een tunnel vanuit de winkel van Guy Singer (volgens mij) om zo naar de bank te komen. Met een thermite willen ze dan een gat boren in de beton vloer om zo bij de kluisjes te komen. Ze komen in een verlaten tunnel terecht die precies onder de bank loopt en enteren via deze tunnel de bank, en jatten zo’n 4 miljoen pond.

Het moraal van het verhaal is dat Martine door een agent is benaderd nadat zijn gesnapt is met drugs op het vliegveld. Ze kreeg de voorstel om vrijuit te gaan als ze de foto’s van de prinses in handen krijgt, die op de foto’s lekker op bed lag. De foto’s behoren tot Michael X een man die anti-blank is en de slavernij nogal serieus opneemt. Wanneer Martine en de rest van de crew in de bank is moet Martine kluisje 118 openen, hier zitten de foto’s in en dan is alles goed.

*Nadat de bank overvallen is komt de MI5 (en andere instanties) achter de groep aan om ze te pakken, dit omdat ze alle kluisjes van 100 t/m 400 hebben leeggeroofd en ook hier zaten bepaalde nota’s in van corrupte agenten die door een pornografie filmer werden betaald. Als een teamgenoot dood gaat gaan Statham en zijn crew er alles aan doen om de daders te pakken en vrijuit te komen
.

Erg vermakelijke film, geen graatje verveeld als was het verhaal soms aardig simpel. Weinig actie uiteraard maar zeker geen verkeerde film om tussendoor eventjes mee te pikken en lekker in je collectie te gaan toevoegen, ik heb me wel weer vermaakt! Ik wijzig mijn stem niet. Statham zit lekker in zijn rol, weer eens wat anders.

4.0*

avatar van Mark de Jong
4,0
Vermakelijke film. Met een mooi tijdsbeeld.

avatar van IH88
3,5
“I don't know anything about a bank robbery. Honest.”
“Still an unconvincing actor, Mr. Shilling.”


Leuk. The Bank Job is een kluchtige heist film met ook nog heel veel andere (vooral politieke) subplotjes. Het is allemaal echt gebeurd, maar als je de film ziet zou je haast denken naar een iets rustigere Guy Ritchie film te kijken. De toon is soms luchtig en dan weer hard, maar het werkt wel door het vlotte tempo, de interessante en bizarre plotontwikkelingen, en het acteerwerk. Statham, Burrows, Moore, Mays, Faulkner etc. Heel veel acteurs die allemaal precies passen in de mengeling van actie, tongue-in-cheek humor, meedogenloosheid, en Britse flair.

avatar van JoeCabot
3,5
Badass.

Al geldt dat natuurlijk wel voor meer films met Jason Statham, die hier opnieuw voor een testosteroninjectie zorgt. Wat deze film verder uniek maakt, is de coole 70s setting in combinatie met de op-en-top Britse sfeer.

Donaldson houdt er een strak tempo in. In minder dan twee uur gebeurt er bijzonder veel. Je hebt regisseurs die er makkelijk een uur bijlappen, zeker in het misdaadgenre. En net daarom is The Bank Job zo verfrissend, er wordt geen tijd verloren met overbodige praatjes of subplots.

Voorts niet de origineelste misdaadflick, maar dus wel een van de leukste. 3.5*

avatar van scorsese
4,0
Uitstekende film waarin een paar criminelen een klusje aangeboden krijgen om een bank te beroven. Gebaseerd op een waargebeurd en tevens boeiend verhaal dat zich afspeelt begin jaren '70 in Londen. Niet direct een typische heist-movie aangezien de meeste spannende momenten na de bank job zitten. Goeie casting en onderhoudend van begin tot eind.

avatar van MovieMind
Een tip uit de top1000 lijst scorsese?
Leuk om te zien dat ie je goed bevallen is.

avatar van scorsese
4,0
MovieMind schreef:
Een tip uit de top1000 lijst scorsese?
Leuk om te zien dat ie je goed bevallen is.


Uiteraard had ik deze al eerder gezien, maar ik zag hem inderdaad in de top1000 en vandaar deze rewatch.

avatar van macrobody
4,0
Nog maar eens bekeken en het blijft een sterke film. Sinds de jaren 70 niet veel veranderd op politiek gebied. Dezelfde spelletjes. Ik noem maar een Jeffrey Epstein met zijn Lolita express en zijn nauwe banden met Clinton en Trump.

4,0
De verschillende corrupte politiecorpsen en ambtenaren maken het verhaal deze film, die gebaseerd is op ware feiten (Ik herinner me de opspraak rond prinses Margaret), een beetje ingewikkeld, maar toch is dit echt een goede dynamische film, boven de middelmaat, zonder al te grote zucht naar sensatie (het onderwerp was er nochtans rijp voor) en met goede Britse acteurs.

avatar van Fisico
3,5
Fisico (moderator)
Behoorlijke heist movie gebaseerd op waargebeurde feiten in het Londen van de jaren 70. Een bankoverval waarbij verschillende partijen baat hebben wanneer allen bepaalde potjes gedekt wensen te houden. Corruptie en seksschandalen zijn zowat het hotte item binnen het witteboordenmilieu en sommige potjes blijven nu eenmaal beter afgedekt.

Onderhoudende Statham. In tegenstelling tot de meesten hier nog niet té veel van hem gezien om de simpele reden dat ik niet in de eerste plaats pure actiefilm uitkies. Deze heist zit niet vol actie, maar moet het vooral hebben van de spanning en die typische Britse flair met cheesy accenten en bij momenten droge humor.

Niet slecht dus, graag naar gekeken, maar wellicht ook eentje die ik snel vergeten zal zijn. Alsnog het voordeel van de twijfel met een mooie 3,5*!

avatar van Tarkus
5,0
Tarkus schreef:
Normaal verwacht je van een film met Jason Statham in de hoofdrol een prent die overloopt van de actie en stunts, maar dat is in deze film zeker niet het geval. Hij bewijst hier dat hij ook andere dingen kan dan alleen maar stunten uithalen.
Hij is prima gecast in de rol van bankrover die zich niet in de luren laat leggen. Meer dialogen deze keer voor mijnheer Statham en hij doet dat prima.
Ook de andere rollen zijn stuk voor stuk goed ingevuld, let vooral op David Suchet, bij ons beter bekend als Hercule Poirot in de TV-serie 'Poirot', die hier een prima pornokoning annex gangster neerzet.
Het scenario is werkelijk prachtig, en je zou het niet voor mogelijk houden, maar ook waar gebeurd.
Dit is een van de betere filmen die ik de laatste tijd heb gezien, ik kan hem iedereen warm aanbevelen !!


Goede film is en blijft dit, met een prima Jason Statham zoals we hem ondertussen wel allemaal kennen.

4,0
spannende misdaadfilm, happy end voor sommigen

4,0
Spannend, niet verwacht

avatar van pierre18
4,5
Heerlijke film dit. Prachtige setting met verschillende partijen met eigen belangen. Zeer netjes en realistisch geschoten met acteurs die uitstekend in hun rol passen.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:27 uur

geplaatst: vandaag om 00:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.