Genre: Drama / Avontuur
Speelduur: 165 minuten / 225 minuten (miniserie, 2023)
Alternatieve titel: Faraway Downs
Releasedatum: 18 december 2008
Bekijk via Disney+
Plot Australia
"Welcome to Australia!"
Australië, even voor de Tweede Wereldoorlog. Een Engelse aristocrate (Kidman) erft een ranch ter grote van Maryland. Wanneer Engelse veebaronnen het gemunt hebben op haar grond, sluit ze zich met tegenzin aan bij een ruwe veedrijver (Jackman) om zo haar 1500 runderen over honderden kilometers land te drijven.
Lady Sarah Ashley
King George
Sergeant
Kerstmannetje
Mooie film.
Goed acteerwerk en wanneer je denkt dat de film eindigd gaat het verhaal weer verder.
Een aanrader voor ierdeen !!!!!!!
Cutiepie
I'm impressed!
Had er niet veel van verwacht omdat mensen om me heen de film ontzettend vonden tegenvallen, maar ik vond em echt mooi!
jedje
De scènes met die koeien waren heel erg vet, de rest erg standaard, tot flauw aan toe
jpvanderhorn
Viel zwaar tegen..
Te voorspellend, teveel clichés, weinig diepgang.
Echt een film voor de grote massa.
En te langdradig! Had ingekort worden tot 1 1/2 uur.
Een oppervlakkige film.
Als de karakters wat serieuzer gebracht werden was het zeker een mooie film geworden.
Beetje Antonio Banderas humor gevoel.. Zorro
xzaz
Greeneyelady1
Voor de mensen die heel af en toe een cinematje meepikken kan ik me inbeelden dat dit een leuk filmpje is, maar dat de grote meerderheid "kenners" op forum dit een kanjer vinden? Kom nou.
De film zit boordevol cliché-momenten begeleid met muziek die me danig op de zenuwen werkte. Het einde bleef maar uitgesteld worden, alsof er nog geld over was en het script ter plaatse werd aangepast. De poging om de aboriginal-onderdrukking te vertellen was verdienstelijk, maar niet echt geslaagd te noemen.
Het acteerwerk hield de film deels recht, hoewel ik Jackman niet erg best vond. Het camerawerk echter vond ik top. De scene opgenomen aan de ravijn was echt knap.
film biedt weinig of niets nieuws dan een flauwe romantische film gepaard met de daarbijhorende cliché's
Ik sluit me volledig bij Subbie aan. Had de film al 3 sterren gegeven voordat ik de reacties hier had gelezen. Ik vind het zelf ook maar een matige film. Vooral de muziek aan het begin vond ik niet om aan te horen. De beelden kwamen daardoor ook heel cartoonachtig op mij over. Na één uur vervaagde dat wel weer. Ik vond het echter wel erg leuk om het kleintje jongetje te horen praten door zijn manier van Engels spreken..
Zaten ook een paar zielige scenes tussen die me wel raakten, maar heb bij deze film geen traan weg hoeven pinken.
IceTigerGhost
Het was precies de hele tijd alsof de film op een Oscar zit te azen. Beetje drama, beetje anti-racisme, veel epos-muziek, veel mooie beelden etc... Ze wilden er vanalles wat inkrijgen om toch maar zo indrukwekkend mogelijk over te komen, met als gevolg een film die een eeuwigheid lijkt te duren. Dan hadden ze er toch dat eerste half uur mogen afknippen, want dat slaat nergens op.
Het enige dat ik onthouden heb is dat Hugh Jackman bij momenten erg veel weg heeft van Clint Eastwood.
Norma
Australia; een mooie film met mooie mensen, mooie landschappen en een flinke portie avontuur en sentiment. Een hoog zwijmelgehalte dus, waar niet iedereen weg van zal zijn, maar persoonlijk vind ik zo'n film op zijn tijd zalig! Bij iedere actie kan je op je klompen aanvoelen hoe het af zal lopen en naar het einde toe moet je je door een flinke dosis knuffels, kussen en tranen heen werken, maar als de bereidheid er is om daar geen punt van te maken kan je zonder problemen drie uur lang wegdromen bij Hugh Jackman..eh pardon..
ik bedoel natuurlijk Australia.
maerk
Erg mooie film die helaas wel zijn ups en downs kent.
Een ding is zeker, Luhrmann heeft hier een zeer bijzonder epos mee afgeleverd en dit zal een film zijn die niet snel vergeten wordt. Vooral de cinematografie is erg mooi. De scène in het begin met het water, of hoe de camera Nullah volgt als hij wegvlucht voor Fletcher, het ziet er allemaal prachtig uit. En vooral hulde aan het prachtige landschap van Australië. Ook de cast is goed, op Flynn na, die vond ik erg zwak. Jackman doet het goed en ook Kidman doet het leuk, al had ik van haar iets beter verwacht. Ook het jongetje dat Nullah speelt en de man die Neil Fletcher speelt weten te overtuigen. Eigenlijk is alles wel goed aan Australia, maar het jammere is dat het zo voorspelbaar en typisch Hollywood is. Soms is het een beetje te sentimenteel en cliché, helaas. Een mooi voorbeeld daarvan is bij de 'losgeslagen koeien' scène, voor mij persoonlijk het hoogtepunt van de film. De CGI is hier enorm goed en dit is by far de spannendste scène in de film, en de muziek in deze scène is ook prachtig. Een machtig stukje cinema dat me op het puntje van de bioscoopstoel bracht. Maar o zo jammer dat dit dan een beetje wordt verpest door een dramatische scène met de stervende Flynn. Hij had gewoon dood moeten zijn, dan was het moment veel mooier.
3,75*, ik zit te twijfelen tussen een 3,5* en een 4*. Ik ga voor de 3,5*, misschien dat ik hem verhoog als ik de film nog een keer zie.
Markymark
Ik zal me hier maar bij aansluiten. Ik was echt zwaar teleurgesteld door deze film. Zoveel mogelijkheden qua beelden, acteurs,... Er zat echter geen draad in het verhaal en het verhaal zelf was niet echt overtuigend.
akh
Wat een tegenvaller! Ik had zoveel goeds gehoord over deze film dat ik er toch wel wat van verwachtte. Deze film raakt niet waar hij hoort te raken (op een enkel momentje na misschien, maar nauwelijks noemenswaardig), is niet grappig waar hij grappig hoort te zijn en is het soms wanneer dat het niet zou moeten zijn, extreem voorspelbaar, veel te lang, ja, zelfs de acteurs doen het niet zo goed als ze eerder hebben bewezen. Het enige positieve dat ik over deze film kan zeggen is dat het er allemaal prachtig uitziet, verre van genoeg voor mij. Wat een draak van een film! Zo... dat lucht op...
Skrean
Ondanks dat het een groots, epische film was, voelde het wel als een Baz Luhrman film. Mede door de muziek en hier en daar lekker montage werk en snelle beelden.
Toch was het liefdesgedoe af en toe net iets teveel erboven op.
toch voor de entertainment 4 sterren
ams21
Nullah, het aboriginal jongetje heeft de film 'gemaakt', zonder dat op een cliché achtige wijze te doen. Goed dat Luhrman het hoge aaibaarheidsgehalte van Brandon Walters niet teveel naar voren heeft gebracht.
serpico
Ik keek toch wel uit naar Australia. De kritieken interesseerden me niet zo. Drama + epos + Australië + BAZ LUHRMANN klinkt nu eenmaal imposant, en dat was het ook!
Ik geef wel meteen toe dat er wat ruis was tussen de film en mij. Allereerst praatte mijn naaste me de oren van het lijf, ten tweede zat de zaal zo vol dat we op de voorste rij moesten zitten en ten derde zat ik midden in een sms-discussie. Ik kwam dan ook wat moeilijk ín de film. Wat gelijk opvalt is de welbekende (en geweldige) stijl van Luhrmann, maar die wrong een beetje, want ik vond hem niet zo goed passen bij een gigantisch epos als dit. Daar waar hij voor Moulin Rouge juist volmaakt was.
Toch maakt de stijl de hele film erg interessant en uniek. De film is adembenemend mooi geschoten, bij vlagen erg (kinderlijk) grappig en de karakters zijn half typetjes en half karikaturen, zoals ook in Moulin Rouge. Het is moeilijk om niet meegezogen te worden in de prachtige landschappen en de vreemde cultuur en het lonkende avontuur. Luhrmann maakt het je makkelijk en stelt je de meest fascinerende zaken tentoon, allemaal doordrongen van zijn eigen sausje, en dat smaakt! De acteurs leveren prima prestaties, het visuele aspect is naadloos, de CGI maakt alles nog nét een graadje indrukwekkender en geluid, camera, alles zit doordacht in elkaar.
Het enige wat niet lekker zit is het script. Maf is het goede woord. De eerste helft is zeer aangenaam om te zien, maar maakt duidelijk nog geen film en is weinig episch. Tijd voor een omslag dus, en dat had wel wat netter gekund. Het stuk na de helft staat los van dat ervoor, op de karakters en de situatie na. Het lijkt wel een 2e film. An sich nog te doen, maar dat 2e stuk is ook nog vrij leeg. Feitelijk is het enige wat er gebeurt dat er een paar bommetjes wordt neergegooid. Inheemse eigenaardigheden en waanzin moeten de rest doen. Het blijft leuk, zeker als er emoties om de hoek komen kijken, zeker als de waanzin duidelijk wordt als de aboriginal meneer alles om zich heen in vlammen ziet opgaan, maar we krijgen absoluut geen beeld van de oorlog. Nog wat vergezochte wendingen en heroïsch getouwtrek later is de film alweer ten einde. Het is niet onbevredigend, zeker niet slecht, maar wel ... maf.
Ik wil de film graag herzien, maar ik wacht wel op de dvd. Het leek alsof ik niet alle potentie uit de film kon meepikken. Of dat aan mij of aan de film lag moet nog bepaald worden. Ik was hoe dan ook betrokken bij de romantiek, ontroerd door het jongetje, boos op Faramir en geïmponeerd door de bombast. En de losgeslagen koeienscène is toppie. Het was charmant, en sommige cliché's horen hier nu eenmaal bij.
GRBB
Toch wel een mooie film, met vrij veel diepgang. Vooral die de sfeer die de film afstraalt vind ik schitterend. Er zitten wel vrij veel clichés in de film, maar dat stoorde mij niet. Al bij al één van de betere films van 2008!
Yugnav
Duurt me allemaal veel te lang... Had soms echt het idee: waar gaat dit over.
Greeneyelady1
Wie van de leden hier lijkt er ( qua innerljke ) op Hugh Jackman?
Ik zou daar namelijk wel een beschuitje mee willen eten..
Greeneyelady1
Hahahha, je schermafbeelding laat anders het tegenovergestelde zien. Wou je de dames laten afschrikken?
JacoBaco
Ik ook helaas. Qua innerlijk lijk ik op Crispin Glover.
Je weet wel die enge gast van Charlie's Angels.
Check hier --> http://www.youtube.com/watch?v=ALapHYNSmoA een interview.
Greeneyelady1
Zonder pruik en die hoge hakschoenen zie je er aantrekkelijker uit..
Hahahah, hilarische filmpje! Je speelt me daar toch een zenuwpeesje..
Adentro
Mijn verwachtingen waren misschien wat aan de hoge kant, aangezien ik groot fan ben van Moulin Rouge en Romeo+Juliet, maar wat een gigantische tegenvaller. Veel te lang, oninteressant en af en toe ronduit tenenkrommend. Kidman is geen komisch actrice en moet het gewoon niet eens proberen. Bovendien ergerde ik me constant aan haar dikke botox lippen en haar uitdrukkingsloze gezicht. Zonde, want het was toch ooit een fantastische actrice.
Waar ik me ook erg aan stoorde was dat sommige scenes wel heel duidelijk met zo'n 'blauw scherm' waren gefilmd. Het zag er af en toe ronduit nep uit. Ik heb me dan ook enorm verbaasd over de lovende recensie die ik overal lees, begrijp dat niet zo goed.
Toen voor de zoveelste keer 'Somewhere over the rainbow' werd ingezet, werd het me bijna teveel. Toch maar uitgekeken, maar wat een teleurstelling!
Ralf81
Prachtige, onderhoudende film. Wel typisch Hollywood, maar dit maakt wel dat je met een goed gevoel de bioscoop verlaat. De film bestrijkt eigenlijk twee delen. Enerzijds de tocht met het vee, anderzijds de oorlog. Beide delen zijn mooi uitgewerkt en boeiend in beeld gebracht.
Australia was niet dermate meeslepend dat ik er een brok van in m'n keel kreeg, maar wist zeker wel te boeien tot het eind!
Greeneyelady1
31 Mrt 2009 alweer te huur bij Fox Video.
Voor geen goud zou ik deze film nog een keertje willen huren..
Ik heb in de bios gezien en dat vond ik al meer dan genoeg.
serpico
Voor geen goud zou ik deze film nog een keertje willen huren..
Ik heb in de bios gezien en dat vond ik al meer dan genoeg.
Dogie Hogan
31 Mrt 2009 alweer te huur bij Fox Video.
Dooz
Kan er niet van onder de indruk zijn....
Zijn 2 films aan elkaar geplakt naar mijn idee.
Vond hem dan ook lang duren.
Brandon Walters is wel helemaal te gek, die maakt de film.
peruaansefilm
Net zoals velen filmkenners hier... Ik had iets 3x voorspeld en 2x kwam uit ... wat iemand zei klopt: Deze film is voor de mensenmassa, vond het begin oersaai en die kangoeroe doodschieten hoefde van mij echt niet!
Tuurlijk gebeurd het in real life enzo maar ik snap de clue niet! Ze vonden het stoer dat ze het doodschieten. In de zaal lachten ze er niet om en ik snap het ook niet!
Ze zaten gewoon en schoten hem dood (ja om later op te eten) toch vond ik nou de 1e helft (voor de pauze) redelijke/ matige film en hij duurde inderdaad wat langer toch 2 niet voorspelbare dingen zaten in de film (over de kids en over haar aan het eind... ) vond ik wel knap! Dat was niet echt voorspelbaar,
Ik dacht: ,,Laat please de oorlog beginnen dan is de film opzich nog de moeite waard (meer aktie en verhaal) van de moeder van het kind had ik o.a voorspeld!
Vind het niet 1 v.d beste films maar als je gaat voor een redelijk verhaal met romantiek! Ja dan is die goed, voor de vrouwen is het een topfilm! Racisme, apartheid, romantiek, drama, knappe mannen enz.
Greeneyelady1
Oke voor geen zilver dan.
Maar dan nog, als ik goud zou krijgen, zou ik ja zeggen mijn opbrengst in ontvangst nemen en dan gauw het filmpje weggooien.

Netflix komt binnenkort met de geprezen misdaadserie 'Animal Kingdom'

Eindelijk in Nederland te zien: bejubelde dramaserie 'Heated Rivalry' nu op HBO Max

Hoe kan dit? De opvallendste nominaties van de Oscars 2026

Brassed Off
Drama / Komedie, 1996

Hachikô Monogatari
Familie / Drama, 1987
missionarytweede wereldoorlogboerderijaustraliëbritsracistcattle driveprejudicepost-credits scenestampedewaltzing matildatrampled to death