Genre: Drama / Avontuur
Speelduur: 165 minuten / 225 minuten (miniserie, 2023)
Alternatieve titel: Faraway Downs
Releasedatum: 18 december 2008
Bekijk via Disney+
Plot Australia
"Welcome to Australia!"
Australië, even voor de Tweede Wereldoorlog. Een Engelse aristocrate (Kidman) erft een ranch ter grote van Maryland. Wanneer Engelse veebaronnen het gemunt hebben op haar grond, sluit ze zich met tegenzin aan bij een ruwe veedrijver (Jackman) om zo haar 1500 runderen over honderden kilometers land te drijven.
Lady Sarah Ashley
King George
Sergeant
Q Jones
meende een goede Drama / Avontuur te hebben opgezet
bleek het gewoon een zeer vage en uiters irritante komedie tezijn
Sorry maar hier moet ik echt om lachen hoe kan je dat nou zeggen na een kwartier dat defnieert toch niet meteen heel de film. Het eerste kwartier is idd gericht op komedie maar dat verdwijnt zeer snel
puckb96
Ik vind dit een van de prachtiste films van 2008. Nicole Kidman speelt geweldig net zoals Hugh Jackman. Ook dat jochie speelt zeer indrukwekkend. Het plot is interessant en kan je misschien nog wat van opsteken ook. Toppie!
Fuentes
Mooie beelden, leuk jochie, maar o o wat een drama, zo over the top dat ik er op sommige momenten bijna de slappe lach van kreeg (o.a. toen Drover het brandende huis in wilde rennen).
De muziek was best mooi, maar af en toe werden de trommels en strijkers ook too much en maakte plaats voor irritatie.
Decec
Ik vond een goede avontuurfilm...
Geen slappe film...
Leuke romantiek...
Zeker een mooi Aboriginals ...
Zeker schitterend beelden van Australië, maar helaas geen HD kwaliteit...
Geen langdradige film...
Prima 4 sterren!
%%%%%%
Wel grappig dat nicole Kidman in deze film over Twister heeft, die notebene uit 1996 afkomt.
benthe
Blijft leuk dat als andere mensen iets afschuwelijk vinden ik het weer geweldig vind. Ontzettend mooie film!
benthe
Ik dacht dat het gewoon ging over een twister, een tornado? Die in de Wizard of Oz voorkomt?
@ benthe
Ik heb dat fragment toevallig in het duits voorbij zien komen, daar hadden ze het toch echt over de film Twiser. Mischien hebben ze het er in de oorspronkelijke versie ( Amerikaans ) het wel over die Twister.
benthe
Verschilt misschien, kan dat ik het zelf ook verkeerd heb gehoord
Het was wel na/in de scene over de Wizard.
%%%%%%
Je hebt geloof ik gelijk benthe.Het gaat over die orkaan in Wizard van Oss
Ga deze film nu ook maar kijken, maar dan niet op RTL 4 natuurlijk.
Uzza_Sparta
bijna dezelfde plot als once upon a time in the west - maar dan in australia!!
once upon a time in the west 10 uit 10
Australia - 3 of 4 uit 10 - geen wonder dat Russell Crowe weg liep!
Veel plezier rep_robert, ik hoop dat deze film je bevalt
Prima vermaakt inderdaad.
Voordeel van een film niet op televisie kijken is dat ik nu al klaar ben met de film, terwijl ik 10 minuten later ben begonnen. Op televisie moeten ze nu nog ruim 20 minuten door
Het is lastig om niet betoverd te raken door Australia, de prachtige Australische landschappen zorgen constant voor gekwijl bij mij op de bank. Net zoals de sprookjesachtige belichting die de hele film over zich heen heeft. Dat komt ook deels door de CGI, wat fenomenaal mooi is en soms duidelijk aanwezig. Juist die duidelijkheid geeft het een soort van modern sprookjes uiterlijk.
De film kan verder in 2 delen verdeeld worden. De eerste helft van de film gaat over de introductie van Sarah Ashley, een Engelse vrouw dat door de dood van haar man de baas wordt van een ranch. Dit zorgt in het begin voor enkele hilarische grappen(de kangaroe's die naast de auto rennen) en voornamelijk voor een luchtige film. Dit personage wordt gespeeld door de altijd charmante Kidman. Samen met de stoere Jackman moeten zij het vee door het land vervoeren richting Darwin, om het te verkopen.
Echter wordt het hun moeilijk gemaakt door de boeven die werken in opdracht van Carney, de concurrent die een monopolie op deze handel wilt hebben. Dit levert mooie situaties en prachtige beelden op ondersteund door de lekkere dramatische muziek. Iets wat ik altijd wel vind passen in een epos.
Nadat dit verhaal eindigt zou je normaal gesproken verwachten dat de film ook eindigt, dit gebeurt dus niet. Ik had even moeite met deze overstap, omdat de film toch een vrij dramatische wending neemt. De tweede wereldoorlog breekt ook uit in Australie. Als dit eenmaal op gang is gekomen wacht je weer een parade van prachtige CGI en mooie situaties die de personages wat meer diepgang geven.
Al met al zorgt dit toch voor een vrij rappe 2 uur en 3 kwartier. Raar dat deze film compleet aan mij voorbij is gegaan in 2008. Snap dit niet echt. Dit is namelijk een mooie en epische film(en de daarbij horende dramatiek) met een uitstekende cast.
Ruim 4 sterren.
Donkerwoud
Baz Luhrman heeft hiervan zijn nieuwe Casablanca of Gone with the Wind van willen maken. Hij speelt een overdadig spel met schitterende beelden, melodramatische muziek en de twee steracteurs in de hoofdrol. Alles om ons mee te slepen in de droomwereld van het oude Hollywood. Maar helaas voelt het eigenlijk zo kitscherig aan dat het bijna lachwekkend wordt. Het begint al met de aristocratische Britse die Nicole Kidman compleet over-the-top wegzet. En dan is er tegenover haar de altijd sympathieke Hugh Jackman maar die nu weer een rol geeft die weinig diepere lagen kent. Hun eerste ontmoetingen zitten vol met de voorspelbare grapjes die eigenlijk te flauw voor woorden zijn. In een later stadium krijgt de film dan juist weer een redelijk onderhoudend avontuurlijk tintje. Om dan te eindigen als een waar oorlogsepos van de Pearl Harbor soort. De scenes staan bol van de clichés en de voorspelbaarheden. Zo zag ik vaker dan mij lief was weer een personage dat smachtend naar het hemellichaam staat te turen omdat hij of zij iets mist. Wel weer sympathiek is dat er ruimte is gemaakt voor een statement tegen de segregatie die er tussen blanken en niet-blanken was in de tijd waarin het speelt, maar het is niet voldoende om te verhullen dat het eigenlijk een zeer matige film is. En toch hou ik een beter gevoel aan de film over dan mijn argumentatie zou doen vermoeden. Het heeft ook ergens wel zijn charme als ode aan een genre dat in onbruik is geraakt mettertijd.
Montorsi
Ik viel net middenin, zag een kwartiertje, en moest echt m'n best doen niet te braken. Wat een belachelijk stukje melodrama zeg, ontzettend erg. De slowmotions met rennende mensen en moeilijke blikken werden aan elkaar geregen. En wat was Kidman slécht
En dit duurt dan ook nog bijna 3 uur zie ik, mijn hemel.
Donkerwoud
En dit duurt dan ook nog bijna 3 uur zie ik, mijn hemel.
Dat weet je eigenlijk bij voorbaat wel.
Montorsi
Dat weet je eigenlijk bij voorbaat wel.
Klopt, dat zeg ik ook niet
speranza
Mooie beelden, goed acteerwerk en mooie romantiek. Jammer dat de liefdesscènes zo kuis in beeld worden gebracht.
mister blonde
Film begint groots, episch en spectaculair, maar de cliches en het sentiment krijgen meer en meer de overhand en zijn zeker tegen het eind niet meer om aan te zien. Jammer dat die Luhrmann zo binnen de Hollywood lijntjes moet kleuren. Australia mist focus. Hij wil van alles, maar eigenlijk is alleen het western-achtige begin geslaagd. Wat een pretenties moet die vent wel niet met deze film hebben gehad, daar is Pearl Harbor niets bij.
Zijn musicals hadden iets unieks, deze film doet er alles aan om dat niet te zijn. Vooral van het oneindige geschal van het inmiddels meest uitgekauwde nummer ooit (Over the Rainbow), werd ik ontzettend moe. 2,5 sterren voor enkele mooie scenes op het begin.
hel1
Er gebeurde naar mijn mening een beetje te veel in de film, telkens als je dacht dat de film was afgelopen ging hij toch weer een stuk door. Geen cliché werd geschuwd: het was een wirwar van botsende culturen die echt gestereotypt werden neergezet. Toch heb ik de film een 3 gegeven omdat de beelden prachtig waren en er een goede vaart in het verhaal zat. Nula heeft mijn hart gestolen
Volgens mij heb ik nog een tietje van Kidman gespot vanaf afstand
Redlop
Mooie beelden en een voor nu dermate zoetsappig verhaal a la Gone with the Wind dat ik de Australische overheid ervan verdenk miljoenen in deze film gepompt te hebben om zo 70-plussers hun winters en hun pensioen in Australië te komen besteden. Aangezien ik dat zelf ook bijzonder graag zou doen toch 2* voor de beelden en het sociale gedoe.
Australia is wat mij betreft een redelijke film, meer niet, want daarvoor zijn de gebeurtenissen in de film te standaard en cliché, al is het begin van de film nog best veelbelovend. Hierin maken we kennis met de hoofdpersonages, die lekker overdreven spelen met af en toe leuke vlotte overdreven humor. Helaas verdwijnt dit op een gegeven moment al snel naar de achtergrond en wordt de film serieuzer en af en toe wat te dramatisch van aard. Het sentiment ligt er trouwens richting het einde helemaal dik bovenop, wat wel jammer is.
Visueel heeft de film soms best wat te bieden, zoals bijvoorbeeld met het veetransport, waarin echt hele mooi geschoten plaatjes zitten. Grappig trouwens dat ik deze week weer eens film met een veetransport zie, dat zag ik namelijk een aantal dagen gelden ook al bij Red River en daardoor moest bij dit transport gelijk aan die film denken. Helaas komen zulke hoogtepunten naarmate de film vordert steeds minder voor. Daardoor wordt het, vooral doordat de film erg veel moeite lijkt te hebben om er een einde aan te breien, nog een lang laatste half uur.
Het begint dus erg leuk, maar eindigt matig.
donkied
Lekker simpel filmpje dat je toch wel makkelijk tot het einde kan blijven kijken. Goed geacteerd maar verder niet heel veel bijzonders
Yuffira_San
Halvering van de speelduur, een betere actrice voor de rol van Sarah, minder bombastische muziek en deftige CG hadden deze film nog wel prettig gemaakt.
Soms is te veel gewoon echt te veel, en deze film vind ik daar een prima voorbeeld van.
freddy80016
schitterende film,een echte feel good movie op het einde,het moet niet altijd realistisch zijn...4 1/2 sterren TOP
Julie
Ik vind deze film nog steeds verrukkelijk!
Deze film heeft echt alles zonder dat het (voor mij toch) te veel wordt.
Drama, avontuur, romantiek, actie, wat humor... Voor iedereen wat wils.
Dat de film wat cliché is stoort mij helemaal niet
Ten eerste staat Baz Luhrmann daar wel bekend om
En ten tweede vind ik het juist een 'kunst' dat je een cliché en een niet zo moeilijk verhaal toch interessant kan maken, en er toch een fantastische film kan uit slepen
oh ja.. En Hugh Jackman is ook enorm verrukkelijk
juliegirlxoxo
Na een tijdje begin je je wel te vervelen.
Het verhaal is soms echt te lang dradig en dan sprong het weer soms van stuk naar stuk over zonder je even kon nadenken.
Best vemoeiende film

Brassed Off
Drama / Komedie, 1996

Hachikô Monogatari
Familie / Drama, 1987
missionarytweede wereldoorlogboerderijaustraliëbritsracistcattle driveprejudicepost-credits scenestampedewaltzing matildatrampled to death