• 9.370.978 stemmen

Australia (2008)

Drama / Avontuur | 165 minuten / 225 minuten (miniserie, 2023)

Genre: Drama / Avontuur

Speelduur: 165 minuten / 225 minuten (miniserie, 2023)

Alternatieve titel: Faraway Downs

Oorsprong: Australië / Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Baz Luhrmann

Met onder meer: Nicole Kidman, Hugh Jackman en David Wenham

Gesproken taal: Japans, Engels en Mandarijn

Releasedatum: 18 december 2008

Plot Australia

"Welcome to Australia!"

Australië, even voor de Tweede Wereldoorlog. Een Engelse aristocrate (Kidman) erft een ranch ter grote van Maryland. Wanneer Engelse veebaronnen het gemunt hebben op haar grond, sluit ze zich met tegenzin aan bij een ruwe veedrijver (Jackman) om zo haar 1500 runderen over honderden kilometers land te drijven.

Lady Sarah Ashley

The Drover

Neil Fletcher

King Carney

Carney Boy

Carney Boy

Wat een ellende zeg. Afgelopen zondag gezien. Mijn vrouw vond het nog wel leuk en ik heb me maar niet over de film uitgelaten om haar pret niet te drukken. ' Not my cup of tea' was mijn commentaar.

Zoveel geld ter beschikking om een film te maken en dan dit op band zetten, ongelooflijk wat een niveau.

De opbouw naar de vele schaamteloze climaxen waren echt een aanfluiting.

Effe harde muziek er tegenaan, een paar verbaasd kijkende acteurs en hup, het is weer spannend !!

Effe trieste muziek, een paar zielig kijkende acteurs en hup, een emotioneel moment!!

Tussendoor nog wat zwaar bewerkte beelden zodat we kunnen zeggen dat 'er mooie beelden' in zitten

...en klaar is kees, een film.

JJ_D

Ondanks de matige recensies in de pers alhier was ik wel benieuwd naar ‘Australia’. Vooral de overweldigende landschappen en de sex-appeal van Hugh Jackman werden de hemel in geprezen, en waar komt dat beter tot zijn recht dan in de bioscoop? De twee overige koppels in een verder totaal verlaten zaal zullen het misschien geweten hebben, maar ik in ieder geval niet.

Noch de natuur, noch de erotiek gelden hier immers als grote troeven. Baz Luhrmann heeft vooral een avonturenfilm willen maken, en slaagt daar in – zonder overweldigende beeldenpracht of ontroerende lichamelijkheid. “Een aangrijpende geschiedenis van een continent” is ‘Australia’ bijgevolg niet geworden, al had het dat – volgens de lange speelduur – best wel mogen zijn. Voor Luhrmann zijn de historische feiten slechts een opstapje om een eigen verhaal te vertellen, uiteraard in zijn eigen stijl.

Het begon me, na een goed uur film, namelijk vaag te dagen dat dit wel de regisseur van ‘Moulin Rouge’ moest zijn. In het kleine wereldje van ‘Australia’ steekt het immers niet zo nauw met fysische wetmatigheden (prachtig is de scène waarbij vanop het bal wordt uitgezoomd en de berg van King George in de verte opduikt), en de karakters zijn ofwel goed, ofwel slecht. Mensen die schipperen tussen beide in bestaan niet – ja, ‘Australia’ wordt verteld als een modern sprookje, of spreekt men in vakliteratuur over 'magisch realisme'?

Dat gegeven op zich vormt geen probleem, zolang klef sentiment achterwege blijft. Luhrmann kan het echter niet laten, en de happy end (die er bovendien van mijlen ver zit aan te komen) wordt smeuïg uitgerekt. De finale (al zijn het er minstens 5) is best aangrijpend, maar zodanig over-the-top dat het ‘Australia’ een half punt kost. Wie echter een avondje wil vol actie en avontuur, en niet zo kieskeurig is op een hapklare plot, moet dit zeker gaan zien.

avatar van Grotehaas

Grotehaas

Boogeyman schreef:

Ik zat dus Alleen in de bios, ( heb een maandkaart ) Maar mensen vinden dat vreemd omdat het niet veel voorkomt..!

Dat herken ik goed, ik zit zo vaak alleen in de bios.

Vind ik geen enkel probleem, als je met anderen bent kan het soms alleen maar irritant zijn omdat persé iets wil zeggen terwijl hij of zij eigenlijk stil zou moeten zijn; je bent immers naar een film aan het kijken....

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Onderhond schreef:

Niet mijn Luhrmann.

Zesendertig eindes later was het dan toch eindelijk gedaan. 1*

Dat het tweede deel wat chaotischer was als het eerste okee

"36" eindes later ? snap niet helemaal wat je bedoelt,

Waarom zou de film eerder moeten eindigen ? Omdat jij dat vind ?

of omdat je denkt dat "het" zo hoort omdat het in heel veel films zo word gedaan?

avatar van unexpected_faith

unexpected_faith

dit vind ik nou 1 van de mooiste films van de laatste tijd!!

hij duurde 3 uur maar ik heb me geen moment verveeld, ik vond het verhaal erg interessant.. goed acteerwerk!! mooie locaties...

een erg schattig jochie!

Humor, Drama. Spanning & Liefde heel goed verwerkt in de film! ik vond hem erg goed!! 4.5 ster

avatar van drlina

drlina

Prachtig! Mooi verhaal en goed geacteerd! Ik heb het gisteren gezien en ik ben heel echt onder de indruk!

avatar van leandero

leandero

Prachtige film, gister in de bioscoop gezien en helemaal overdonderd...

Nicole Kidman speelt de sterren van de hemel als Mrs. Ashley.

En wat een mooi land zeg, drie uur lang kijken en geen moment verveeld! Dit is een echte aanrader voor iedereen.

Helemaal mooi op een groot bioscoop scherm met prachtig geluid.

Alles zit in de film, en hij staat nu verdiend in mijn Top 10.

Threeohthree schreef:

Waarom zou de film eerder moeten eindigen ? Omdat jij dat vind ?

Omdat er in het tweede deel zo'n 5 a 6 momenten waren waar de film had kunnen stoppen. En Luhrmann de film ook zo opbouwde alsof het leek dat het gedaan was.

Als je aandacht op die moment al weg is is dat extra irritant. Je ziet een fade out, verwacht de aftiteling en daar begint weer een hele nieuwe stretch verhaal.

Onderhond schreef:

Klopt, schreef ik zelf ook in mijn review en las het hier en daar in enkele reviews. Opvallend dat slechts zo weinigen daar moeite mee hebben eigenlijk...

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Het was mij ook al opgevallen. Misschien is vijf wat overdreven, maar ik heb zeker twee keer het gevoel gehad dat de film afgelopen was, waarna het nog verder ging.

BenicioDelToro schreef:

Dat geldt ook voor mij. Ik was daarom ook blij dat hij eindelijk afgelopen was. Niet omdat ik hem niet goed vond, maar ik moest zo nodig pissen.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

wibro schreef:

De bios in Zevenaar had na ca. 1,5 uur een plaspauze van 10 min. ingelast.....

avatar van fabbyke

fabbyke

Ben hem deze morgen gaan zien en hij viel toch wel zwaar tegen. Nicole Kidman die in het begin belachelijk acteert en zowat alle cliché's van romantische films die aan bod kunnen komen, voor mij was het in ieder geval niets vernieuwend en op sommige momenten wat kitscherig. De dikke 2 uur en een half vlogen wel voorbij maar heb me te veel geërgerd aan sommige zaken.

Dogie Hogan schreef:

De bios in Zevenaar had na ca. 1,5 uur een plaspauze van 10 min. ingelast.....

Dat was in Carolus in Nijmegen ook. Maar ik had in de pauze een fles Grolsch mee de zaal ingenomen en op een gegeven moment moest ik weer nodig. Elke keer dat ik dacht dat de film afgelopen was stond ik op en telkens ging de film weer verder.

avatar van stinissen

Je had toch ook gewoon de fles Grolsch vol kunnen pissen?

avatar van stinissen

Ik was ook in Zevenaar en vond de pauze wel lekker om de nicotine aan te zuiveren.

stinissen schreef:

Je had toch ook gewoon de fles Grolsch vol kunnen pissen?

Met al die vrouwen naast me

avatar van stinissen

Die kijken toch liever naar Hugh Jackman dan naar jou slakkie

wibro

Had vorige week naar "Walkabout" gekeken, een film van Nicholas Roeg uit 1971. Ook in die film stond de Aboriginal, eveneens als in deze film, centraal. Echter, hoe wij de Aboriginal - de Walkabout - in die gelijknamige film te zien kregen, was zo magistraal, dat de waardering die ik eerder voor "Australia" gegeven heb absoluut te hoog vind. De overdreven sentimentaliteit en het voorspelbare happy-end mag "Australia" toch best extra aangerekend worden. Daarom 0,5* in mindering.

Waardering; 3,5*

avatar van Robin Peek

Robin Peek

Waardering: 2,5.

Vind dat er iets teveel 'toeval' in het verhaal voorkomt.

avatar van xzaz

xzaz

Mooie film, alleen al omdat ik half Australisch ben (en straks met een echt dubbel paspoort) 5/5!

avatar van timbo_

timbo_

wibro schreef:

Waardering; 3,5*

Totaal onvergelijkbare films dus beetje onlogische redenering wat mij betreft. Heb nu ook niet echt het idee dat Australia pretendeert om een realistisch en waarheidsgetrouw over the walkabout van de aboriginals te geven.

Een van de betere films van de laatste tijd. Goed script, goed verhaal en goed acteerwerk. Zeker belangrijk om eens te laten zien hoe men de Aboriginals heeft onderdrukt en ook eens goed om te laten zien dat ook Australie ook een aardige klap heeft gekregen van de Japanners.

Verder prima film de moeite van de bios waard. 4.5 *

timbo_ schreef:

Totaal onvergelijkbare films dus beetje onlogische redenering wat mij betreft.

"Walkabout" is een totaal ander filmgenre. In zoverre ben ik het met je eens. Maar het gaat wel in beide films om de aboriginal. En hoe het met de aboriginal afgelopen is in "Walkabout", dat kun je niet bepaald voorspelbaar noemen. In "Australia" was dat gezien het happy-end wel. En daar wilde ik in mijn bericht van 2 januari j.l.op wijzen.

avatar van timbo_

timbo_

Australia gaat denk ik helemaal niet over de aboriginal of hoe het daarmee gelopen is. Dat is slechts een deel van het verhaal maar zeker niet de hoofdlijn wat mij betreft. Omdat Walkabout wel specifiek over de Aboriginal gaat vind ik de vergelijking niet helemaal terecht. Dat je het happy end niet kan waarderen is een andere zaak en kan me goed voorstellen dat dat de film punten kost.

timbo_ schreef:

... Dat je het happy end niet kan waarderen is een andere zaak en kan me goed voorstellen dat dat de film punten kost.

Maar dat je 'Walkabout' nodig hebt om dat in te zien vind ik nogal vreemd. Zoiets voel je toch van nature aan?

JJ_D schreef:

Daar heb je natuurlijk gelijk in. Laat ik het zo uitdrukken; "Walkabout" vind ik een meesterwerk.(5,0*), "Australia" gewoon een goede film (3,5*).

avatar van SubbiE

SubbiE

Voor de mensen die heel af en toe een cinematje meepikken kan ik me inbeelden dat dit een leuk filmpje is, maar dat de grote meerderheid "kenners" op forum dit een kanjer vinden? Kom nou.

De film zit boordevol cliché-momenten begeleid met muziek die me danig op de zenuwen werkte. Het einde bleef maar uitgesteld worden, alsof er nog geld over was en het script ter plaatse werd aangepast. De poging om de aboriginal-onderdrukking te vertellen was verdienstelijk, maar niet echt geslaagd te noemen.

Het acteerwerk hield de film deels recht, hoewel ik Jackman niet erg best vond. Het camerawerk echter vond ik top. De scene opgenomen aan de ravijn was echt knap.

film biedt weinig of niets nieuws dan een flauwe romantische film gepaard met de daarbijhorende cliché's

avatar van MiSs MoPs

MiSs MoPs

Ik heb nog nooit meegemaakt dat de hele zaal in de bioscoop muisstil was, maar tijdens deze film was dat het geval. Dat vond ik eigenlijk ook niet zo vreemd, want de film was geweldig. Ik heb van elk moment genoten en ik vond het juist helemaal niet vervelend dat de film maar door bleef gaan. Ik was juist blij dat hij nog niet afgelopen was. Nicole Kidman was erg goed en Hugh Jackman was een lust voor het oog. Een prachtig stel samen. Meer woorden heb ik er niet voor. Hij was gewoonweg super!

5 *