The Kite Runner (2007)
Met onder meer: Shaun Toub, Saïd Taghmaoui en Khalid Abdalla
Gesproken taal: Urdu, Portugees, Russisch en Engels
Releasedatum: 10 januari 2008
Plot The Kite Runner
"There is a way to be good again."
Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel. Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan.
Young Hassan
Rahim Kahn
Young Amir
Sohrab
plankieplank
Ik had alleen de achterkant van het boek gelezen. Dat vond ik nog spannender dan de film. Inderdaad veel clichés, waardoor ik nergens door verbaasd was. Filmisch is het wel mooi weergegeven allemaal, maar niet genoeg om het cijfer verder te doen laten stijgen.
girl in the moon
Ik vond m heftig! De laatste scene met het jochie vind ik hartbrekend! Walgelijke realiteit van hararakids! Ik denk dat het goed is dat er eens andersoortige beelden uit het midden oosten vertoond worden aan de rest van de wereld...
helleke
Ondanks dat ik het meestal niet zo heb voor niet Engelstalige films (Nederlandstalige niet meegerekend en ook Duitse over de oorlog of het nazisme) vond ik dit een schitterende en zeer aangrijpende film met prima acteerprestaties.
Het verhaal zat ook goed in elkaar en was makkelijk om volgen.
3,5 sterren.
Parisa
Prima film. Ik vond de relatie van de vaders van de jongens eigenlijk nog beter gespeeld dan die van de jongens zelf. Vooral Baba vond ik innemend gespeeld. Mooi om deze cultuur zonder opsmuk te zien. En de laatste scene was een goede door de omslag in de hoofdpersoon. Dat ene zinnetje deed wonderen.
polmke
Ik had van deze film erg veel verwacht. maar helaas, ik kwam bedrogen uit. er zit niet echt veel spanning in deze film. vrij langdradig ook. sysboliek is wel goed in deze film, maar weegt niet op tegen het ontbreken van echte spanning.
Halcyon
Doorsnee film. Niet slecht, maar ook zeker niet uitmuntend. Vond vooral het eerste uur goed en soms ook aangrijpend. Bovendien krijg je een goed beeld van de plaatselijke normen en waarden. Nadien valt de film een klein beetje uit elkaar in mijn ogen. Aangrijpende scènes zijn er niet echt meer - er wordt nochtans veelvuldig geprobeerd de emoties te bespelen - en dat is tegenover het eerste uur een beetje een gemis. Daar komt nog bij dat men in het tweede uur teveel verhaallijntjes opzichtig aan elkaar knoopt, iets waar ik persoonlijk wat op afknap. Maar desalniettemin een aardig tussendoortje met goede vertolkingen, met name van Amir's vader.
JellyEye
Ik heb het boek gelezen en die was fantastisch, dan is het natuurlijk logisch dat de film een beetje tegenvalt. Sommige scènes vond ik prachtig uitgebeeld, anderen vielen mij zwaar tegen. Er had meer drama toegepast moeten worden, bijv. tijdens het vertrek van Hassan en Ali. Daarnaast vond ik enkele acteurs goed spelen, terwijl anderen er weer niets van terecht brachten. Er zat weinig spanning in en de film werd ook totaal niet met een klapper afgesloten, zoals dat wel in het boek gebeurd. 3* voor het verhaal, de mooie relatie tussen de jongens en enkele goede acteerprestaties.
StephanieBO
Ik vond de film ook een beetje matig. Het verhaal is interessant omdat er weinig oosterse films echt goed doorbreken. Je krijgt een goed beeld over hoe het leven daar er aan toe gaat. Jammer aan de film vond ik dat ik veel dingen kon voorspellen. Zoals "hij wint vast de wedstrijd', 'hij geeft hassan zeker de schuld van het stelen van zijn horloge, 'de baard wordt vast ontdekt', 'zij gaan vast trouwen' etc. Dat was erg jammer.
Voor derest geef ik m een 3.5. Als er wat meer spanning en drama was geweest, dan had ik een hoger oordeel gegeven. Alleen de laaste scene brak wat emotie bij me los.
Aardig filmpje dat op goede wijze de onherbergzaamheid van Afganistan neerzet. Jammer van het onzinnige en sentimentele eind.
tovertje86
Schitterende film.
Alleen in het midden van de film gaan de gebeurtenissen wel snel achter elkaar. Trouwerij, begrafenis etc. Alsof ze die hoofdstukken van het boek liever niet te uitgebreid erin wilde doen, maar ze ook niet echt weg konden laten. Maar voor de rest goede film, met een heel mooi einde.
joeythebest
Ik vond het een goede film, maar daar blijft het bij voor mij. Ik vind dat er heel lang gedaan werd over de jeugdtijd en dat er dan maar vluchtig over het heden gedaan werd. Daarom 2,5 van mij
niekystyle
Aardige film, maar het boek was toch wel beter.. De details in het film waren helaas niet allemaal aanwezig of niet het zelfde zoals in beschreven in het boek!
Banjo
- 2038 berichten
Een mooie film die wel erg traag liep! maar dat hoort er misschien wel bij...
Het einde was ook prima.
robinb
Het verhaal is op zich wel mooi, en het eea is ook mooi uitgewerkt, maar ik ben dit soort films gewoon ff beu.
De film is erg langdradig en slaapverwekkend. Er gebeurd eigenlijk heel de film vrij weinig en het verhaal was misschien leuk voor een boek, maar ze hadden het mijn inziens daar beter bij kunnen laten.
Je moet echt in de stemming zijn om hier van te kunnen genieten.
dinal12000
Natuurlijk was het boek beter, maar ik moet zeggen dat deze film erg goed gemaakt is. Ik keek de film met iemand die het boek niet gelezen had en die was ook erg onder de indruk. Goeie muziek, goed geacteerd en het verhaal uit het boek goed neergezet.
Jeauhan
Je moet echt in de stemming zijn om hier van te kunnen genieten.
Denk ook niet echt dat deze film bedoeld is om van te genieten.
En zo heel veel films over het leven in het vroeger en huidige Afghanistan zijn er volgens mij niet...
Vond het een degelijke film.
Meteen het grote pluspunt aan de film. Het hoofdpersonage is best laf en komt er mooi mee weg. Zo krijg je meteen een veel menselijker verhaal, iets wat altijd past bij een drama.
Verder aardig in beeld gebracht, echt mooi wordt het nooit. Toch zijn de vliegerscenes best apart, geeft een nogal ogenschijnlijk saaie bezigheid wat interessants.
Eerste deel vond ik duidelijk het best van de film, daar blijft het draaien rond de onderlinge relaties tussen de personages. Tweede deel (eigenlijk de zoektocht naar het neeftje) vond ik minder. Komt een soort van flauwe suspense die ons na het drama nog warm moet maken voor wat intrige en spanning. Had er niet bepaald zin in.
In z'n geheel een film die vlot verteld werd en aangenaam om volgens was, enkel het tweede deel deed mij wat minder dan het eerste deel.
Rare opmerking trouwens dat men probeerde zoveel mogelijk Engels in de film te proppen, vond de verhouding net erg geloofwaardig.
3*, niet slecht, maar groots vond ik het ook niet. En iets veiliger dan het boek (hoorde ik van Linn). Beetje jammer, want het hoofdpersonage had van mij nog iets onsympathieker gemogen.
Onsympathieke personages zijn prima. Heerlijk zelfs. Maar dan moeten ze wel een bepaalde ontwikkeling doormaken, positief, dan wel negatief. En dat gebeurde hier niet tot nauwelijks. Het hoofdpersonage bleef aan het eind met dezelfde issues zitten als aan het begin. En komt ie ermee weg? Ik had niet echt het idee dat het neefje het nou zo héél erg leuk vond bij ome Amir.
Mag dat niet dan? Moet dit dan werkelijk leiden naar een happy end, of moet er telkens een tragedie van gemaakt worden. Sommige issues lossen zichzelf inderdaad niet op, niet iedereen grijpt elke kans aan om zichzelf te verbeteren. Nét erg treffend. En passend voor een menselijk drama.
Mag dat niet dan?
Nee. Verhaal is ontwikkeling. Stilstand is dodelijk.
Over een happy end heb ik nooit gerept. Ik zei dit: Maar dan moeten ze wel een bepaalde ontwikkeling doormaken, positief, dan wel negatief.
Sure. Erg passend. Maar het ook erg menselijk pogingen te ondernemen. Deze kunnen mislukken, tuurlijk. Maar ze dienen, gezien het drama in de film, wel genomen te worden. En dat gebeurd hier niet, waardoor er eigenlijk niets verandert is, behalve dat de hoofdpersoon zijn probleem opgelost denkt te hebben, terwijl dit niet zo is.
Ik geef toch ook een voorbeeld van beide gevallen (happy end = positief, tragedie = negatief)
Linn
Hij had nogal heel veel meegemaakt om het leuk te vinden bij ome Amir Ouders dood voor zijn ogen , mishandeling , verkrachting, opnieuwe beginnen in een ander land Zou jij als je dat allemaal had meegemaakt zo spraakzaam en vrolijk zijn?
Er zit natuurlijk ook nog wel iets tussen die twee dingen in. Ik vraag alleen om enige ontwikkeling. Waar dit dan uiteindelijk naar toe gaat zal me een zorg zijn. Als het maar werkt. En dat deed het niet.
Vind het personage er alleen maar mooier door. Voor jou versie kijk ik wel 1000 andere gelijkaardige films.[/quote]
Vind het personage vanaf minuut één al onsympathiek en dat blijft ie tot het laatste shot. Dan heb je als maker toch écht iets verkeerds gedaan. En ja, ik zie dan ook liever die 1000 andere films dan deze.
Ik bedoel dat het einde zoals het nu is de meest makkelijke en gemakzuchtigste manier is om je probleem op te lossen, voor het hoofdpersonage. Onsympathieker kan het bijna niet...
Misschien "volgens het boekje". Zie niet in wat daar dan zo verkeerd mee zou moeten zijn.

'The Alienist' was toch een Netflix Original, waarom is die verdwenen?

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

The Railway Man
Drama / Biografie, 2013

Buddy
Drama / Komedie, 2003
jaren 70afghanistanhang gliding afghanistan war (2001-2021)talibancowardicebeste vriendincowardlinesskindoscar nominated