4 Luni, 3 Saptamâni si 2 Zile (2007)
Alternatieve titels: 4 Months, 3 Weeks and 2 Days / 4 Maanden, 3 Weken en 2 Dagen
Roemenië / Nederland
Geregisseerd door: Cristian Mungiu
Met onder meer: Anamaria Marinca, Vlad Ivanov en Laura Vasiliu
Gesproken taal: Roemeense
Releasedatum: 1 november 2007
Plot 4 Luni, 3 Saptamâni si 2 Zile
"At what moment do we begin to live?"
Roemenië ten tijde van de laatste dagen van het communisme. Otilia en Gabriela zijn studentes; ze delen een kamer in Boekarest. Gabriela is zwanger. De meisjes maken een afspraak om een zekere heer Bebe te ontmoeten in een goedkoop hotel. Hij zal Gabriela's illegale abortus uitvoeren. Maar Bebe weigert het geld van de studentes en wil betaald worden door een wederdienst.
Otilia
Gas pump attendant
Dr. Rusu
Receptionist Tineretului
Mochizuki Rokuro
Mooie film die erg realistisch overkomt. Goed acteerwerk. Zeker een aanrader! Het geeft ook goed de problemen weer van het abortusverbod in roemenië wat weer te generaliseren is naar andere landen met abortusverbod.
Dat generaliseren snap ik niet zo. Deze film gaat dan ook niet primair over abortus of het verbod daarop. De film gaat over de vriendschap (loyaliteit en opoffering) van een jonge vrouw. En dat allemaal in het tijdsbestek van één dag. Ze gaat namelijk ook naar de verjaardag van de moeder van haar vriend (ook dat is opoffering in een vriendschap). Abortus is slechts een van de onderwerpen. En voor mijn gevoel wil de film helemaal niet zoveel zeggen over dat onderwerp. Neemt niet weg dat het een geweldig geslaagde film is. De beste van het jaar wat mij betreft, geen idee wat er dit jaar nog komt dat dat nog zal verhinderen.
Mug
Abortus was streng verboden in Roemenie tijdens het bewind van Ceaucescu. Nu niet meer. Deze film speelt zich af een paar jaar voor de val van Ceaucescu...
Ik Doe Moeilijk
Ik vond het zwaar. Het komt rauw op je dak doordat alles zo expliciet is. Ik ben veel te labiel voor dit soort films denk ik. het onvermogen te communiceren, omdat sommige dingen niet goed te vatten zijn in woorden(B.v. tussen de vrouwelijke hoofdpersoon en haar vriend) sprak me aan. Ik ervaarde dit erg sterk na de film. Men wil dan graag dat je iets vindt enzo. Daarnaast vond ik het best ongepast dat er mensen gaan grinniken bij de eindscene met dat bord vlees, een beetje morbide humor.(Al dan niet door de regisseur zo bedoeld. Ik voel me nog niet in staat dit te beoordelen.
Denveen
Volkskrant gaf de film 5 sterren, dus ik denk ik ga hem gewoon kijken. Helaas: De film kon me totaal niet boeien, vond het heel sterk geacteerd, kwam heel geloofwaardig over, maar de setting en het tempo van de film vond ik gewoon slaapverwekkend. Ik ben hier niet voor gemaakt denk ik...
Keutul
Ik bedoelde niet dat het primaire van de film de abortus zelf was, maar dat ik dat ook in de film goed vind terugkomen. Na de film dacht ik dat de film goed laat zien dat een abortusverbod alleen maar tot slechte dingen leidt. Ik hoop dat mensen door zo'n film kunnen zien dat een systeem waar abortusverbod is niet werkt en het criminaliteit en misbruik in de hand werkt.
Tuurlijk gaat het ook over veel meer andere zaken (die jij noemt). Maar dit is wat ik ermee bedoelde.
maumau
Prachtig filmwerk, prachtig acteerwerk, saaie film, kon me niet echt boeien. Ben ook niet zo gek op de sombere oostblok sfeer ik weet het, het was/is zo ben er zelf geweest maar wordt altijd een beetje naargeestig van. Trouwens de officiele versie als boven klopt niet wat betreft bebe, hij weigert het geld niet hij vind het te weinig.
maumau
Sorry maar ik vond de film op een korte scene na gelukkig helemaal niet zo expliciet
dragje
Eén van de beste films van 2007. Ik ga er later nog wel een recensie over schrijven.
Zojuist gezien in Rialto in Amsterdam. Ik wil het eerst laten bezinken.
boerenpummel
Eén van de beste films van 2007.
Mee eens. Voorlopig zelfs de beste die ik gezien heb. Al moet ik daar als kanttekening bij plaatsten dat ik nog heel wat 2007-films moet zien.
donnie darko
De Standaard en Knack, ooit van gehoord?
Sorry dat ik toevallig de HUMO en de Morgen thuis heb liggen. Ik ga niet alle kranten lezen gewoon om u gunstig te stemmen, hoor.
donnie darko
Zeer goede film. Al vond ik de eerste drie kwartier wat traag, dat wordt ruimschoots goed gemaakt door het volgende fenomenale uur. De hoofdactrice was zeer goed in haar rol, en de film ziet er zeer mooi uit. Een terechte Gouden Palm.
maxcomthrilla
Mijn 1ste Roemeense film,
Was wel benieuwd of deze film de enorme hype de laatste tijd rondom de Roemeense cinema rechtvaardigt.
Opvallend dat de naam Lilja 4 - Ever nog niet is gevallen bij deze film. Vond Otilia wel wat weghebben van het hoofdpersonage uit die film. Verder houden de vergelijkingen wel op. Opvallend genuanceerd wordt er hier een beeld geschetst van de nadagen van het communisme. Men klaagt geen steen en been over het systeem. Mede dankzij een angst om vervolgd te worden, maar toch. Verder opvallend weinig gejank en realistisch ogende harde confrontaties tussen de 2 meiden en de man die de abortus uiteindelijk uitvoert. Deze drijft de meisjes bijna tot waanzin met zijn grenzeloze cynisme.
Egocentrisme is Otilia vreemd. Behulpzaam toont zij zich een strijdmakker die de kastanjes voor haar vriendin uit het vuur probeert te slepen. Tegelijkertijd betekent dit dat ze haar eigen leven wat verwaarloost en aan het denken wordt gezet over haar eigen toekomst. Dat moment dat ze zit te verpieteren bij haar schoonfamilie aan tafel is een sterk psychologisch staaltje film, vooral doordat de passage zowel komisch is als confronterend.
Het vrijwel ontbreken van muziek stoorde niet en versterkt alleen maar het gevoel dat we hier niet met zomaar een film te maken hebben. Het oogt allemaal rauw en realistisch. De vertelstructuur is rechttoe rechtaan. Geen flashbacks en vreemde tijdsprongen. Daardoor qua verhaalstructuur ook niet zo gekunsteld als 21 Grams en qua dramatiek niet zo gelikt als die film. Het camerawerk richting het einde versterkt de gevoelens van onbehagen bij de hoofdpersonen. Maar een vergelijking met Aronofsky gaat mank.
Europa heeft er weer een boeiend filmland bij, zo lijkt het. 4*
DevendraBan
Feit is dat ik op het oordeel van door mij genoemde tijdschriften meer vertrouw. Ook vind ik de kwaliteit beter.
Kan iemand de korte samenvatting bovenaan herschrijven want het (proberen) lezen van degene die er nu staat, is een ware pijn voor het oog.
Uiterst merkwaardig shot op het einde, iemand opgevallen?
Je (de camera) zit bij de dames aan tafel in het hotel en luistert en kijkt mee.
Dan zijn ze uitgepraat en blijkt de camera opeens achter een raam te staan, m.a.w. er staat een ruit tussen jou (de camera) en de meisjes. Je ziet daar ook de reflecterende koplampen van langsrijdende auto's.
Vreemde keuze! of zou het een foutje zijn, nee toch?
(heb verder niet zoveel toe te voegen aan het al eerder geschrevene over de inhoud van de film).
Enigste irritatie: de hele film leek wel een reclame-blok. Geen minuut ging voorbij of er werd weer een produkt-naam genoemd. Dat had wel minder gemogen mijns inziens.
Co Jackso
- 21924 berichten
Een ijzersterke film die zich met gemak kan meten met de beste films van 2007. Vanaf het begin tot het einde werd ik meegesleurd in het verhaal. Verder deel ik de mening van de anderen die deze film met een ruime voldoende hebben beloond. En waarom een groot aantal mensen deze film met een onvoldoende hebben beloond is mij totaal onduidelijk, want het enige argument van saaiheid is niet echt overtuigend.
Er zijn wat mij betreft minimaal een drietal fragmenten die extra aandacht verdienen:
Het laatste shot viel mij ook op. Persoonlijk vond ik het wel apart. Het geeft extra verbondenheid aan met het publiek, en tevens gaf het de emotie van Otilia op dat moment weer. Ik denk dat het vooral een blik was van totale emotionele uitputting, en een verbaasde blik omdat die uitputting niet te bespeuren was bij haar vriendin.
Daarnaast was er het shot van de foetus, dat een hele grote indruk op mij maakte. Je kan je afvragen of het shot noodzakelijk was, ik vind van wel. Het gaf mij aan waar het allemaal omgaat, en dan met name het unieke wat een kind is, dat verloren gaat.
Ook zat ik tijdens het kijken met de vraag of Otilia zelf ook zwanger was. Er was in ieder geval iets met haar aan de hand, gezien de bloedneuzen en het overgeven. Dat verklaart in ieder geval wel het aparte gesprek met haar vriend, waarbij ze duidelijk communicatieproblemen hadden.
Ik ben benieuwd wat anderen van deze momenten vonden en misschien eigen ideeën erover heben.
Freud
Terechte Palm-winnaar, een film om stil van te worden.
De link met de Dardennes is snel gelegd, maar ik schat deze zelfs nog iets hoger in. Menselijker, minder pure ellende ook, in zekere zin ook mooier. Laten we zeggen: beter dan Rosetta en L'Enfant, maar even goed als Le Fils
thomzi50
- 1991 berichten
Indrukwekkende, rauwe en realistische film waarover eigenlijk alles al is gezegd in eerdere posts. Wekt zeker verlangen op om meer Roemeense films te checken (dit was de eerste)
darkjaap
gewoon een meesterwerk met een prachtig regie en zeer goed geacteert verhaal ontzettend aangrijpend je leeft echt mee met de personages kortom meesterwerk
Redlop
Komt moeilijk op gang maar dankzij de trage pacing zoek je het verhaal. Met name de scene bij het familiefeest was briljant. Maar in zijn geheel ook net niet erg onderscheidend. 3,5*
rokkenjager
Vind het opvallend dat de film niet is genomineerd voor de beste buitenlandse film....
FisherKing
USA en Abortus? Denk eens na. Wie is aan de macht ?
USA en Abortus? Denk eens na. Wie is aan de macht ?
Volgens mij zit er in die oscar kliek gewoon nogal wat conservatief volk. Heeft in dit geval niet zo zeer iets met de huidige president te maken lijkt me. Dat is van alle tijden...
FisherKing
Heeft duidelijk te maken met een nogal conservatieve christelijke moraal. Voor de jaartelling hadden we er in ieder geval geen last van.
Die conservatieve moraal is van alle tijden hoor. Hij is in de loop der jaren alleen wel wat meer geworden...

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Vozvrashchenie