Ben X (2007)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 8 november 2007
Plot Ben X
"Everything's dare"
Ben is anders. Zijn leven zit vol vreemde rituelen. Hij lijkt te leven in zijn eigen universum, dat zich voor meer dan de helft afspeelt in de wereld van online computergames. In de echte, harde wereld van een technische school is het leven voor hem een dagelijkse hel, met twee kerels die hem het leven bijna letterlijk onmogelijk maken. Ben heeft een plan. Een plan van één woord: moord!
Ben
Jonas
Coppola
Ben - 6 jaar
MyOwnStyle
Zeker niet slecht, maar de film heeft me nooit echt geraakt. Daarvoor vond ik hem niet goed genoeg geacteerd en was het verhaal niet goed genoeg uitgewerkt.
Niineee
ik vind dit dus 1 van de saaiste films die ik ooit gezien heb,
ik ook, we hebben hem met school in de cinema-zaal gezien. en dan hebben mijn ouders daar nog eens 5 € voor moeten betalen ook, voor een van die verplichte schooluitstapjes. Geldverspilling..
Elineloves
Misschien dat je hem meer weet te waarderen wanneer je iets ouder bent en zelf wat meer mee hebt gemaakt. Ik kan me voorstellen dat de gemiddelde 13/14 jarige niet op een film als deze zit te wachten.
Elineloves
Als je je hele leven lang gepest word dan word je toch uit eindelijk wel eens tegen strijdig? :S
Sommige mensen wel ja. Hoeft niet bij iedereen zo te zijn. Als je gepest wordt en ook nog een vorm van autisme of asperger hebt, is het sowieso een ander verhaal.
Niineee
MyOwnStyle
Ik ben bijna 15
Ligt volgens mij ook niet aan de leeftijd maar aan wie het genre weet te appreciëren en of hij je dan kan raken al dan niet.
Dus, je bent nog 14.
En ik denk wel dat het kijken van een film als deze leeftijdgebonden is. Veel kinderen roepen al snel ''saaaiiii'' omdat het een zwaarder onderwerp is. Staan er dan ook niet echt voor open.
Thom1994
Ik heb deze film ook gezien toen ik 14 was.
Mij heeft hij wel kunnen boeien.
Misschien dat het te maken heeft met het feit dat het bij niineee een "verplichting van de school" was? Ik kan me voorstellen dat je daar misschien helemaal niet op zit te wachten. Een film moet je kijken als je er zin in hebt, en niet wanneer iemand anders daar zin in heeft.
sabsabsab
Ja maar ik heb een lichte vorm van autisme. En ik had het in het verleden ook vaak moeilijk met verdedigen en sociale contacten maar ik zal nooit op zn manier over me heen laten lopen.
sabsabsab
Het is ook de bedoeling dat je er beter aandacht aan besteed. Als je steeds onder de film zit te zeuren ik heb honger of de heletijd met je vriendjes zit te ouwhoeren dan krijg je idd ook niks mee.
RogerV
Infrukwekkende film met een mooie en originele manier van opnemen. Je leeft met Ben mee maar je ergert je steeds aan dingen die hij doet of laat.
Dat einde vind ik juist gaaf bedacht.
Mescaline
2de kijk beurt blijft even indrukwekkend als de eerste!
De film begint gelijk al goed, met de voice over van de hoofdrolspeler en een verzorgd intro waar zienbaar veel tijd in is gestoken.
Deze film heeft in het plot soms wat dingen afgekeken van andere films en zo ook de manier van monteren, maar weet wel van al deze dingen bij elkaar een hele eigen style te maken.
Greg Timmermans acteert zeer overtuigend als autistische jongen en geeft het personage precies wat het moet hebben!
Ook de documentaire achtige style vond ik een groot pluspunt in deze zeer goede vlaamse film.
Blijft gewoon in mijn top 10 staan, en blijft meer dan een aanrader voor alle mensen die ook maar een beetje interesse hebben in het onderwerp
akka
ingrijpende film.
ik heb er niet zo veel woorden voor, je moet hem gewoon zien.
het laat goed zien hoe iemand in zijn eigen wereld leeft, en wat er met je gebeurt als je gepest wordt.
4.5
ps. ik vind alleen de laatste 2 zinnen van de samenvatting niet helemaal kloppen, ik zou de zinnen weglaten, of ze aanpassen.
Fayerin
het is natuurlijk behoorlijk relevant hoe dichtbij het onderwerp bij je staat (en onderwerp in de ruimste zin van het woord, niet alleen autisme) hoe ingrijpend je hem vind.
vanzelfsprekend
Een goede film.
De film is zeker de moeite waard als je het nog niet hebt gezien.
Het juiste is er al over geschreven.
Aardig.
Ben niet echt onder de indruk van deze film eigenlijk. Mooi zag het er inderdaad wel uit, maar wat is het allemaal veel te braaf. Die Ben is overigens erg irritant. Ik ben weinig vertrouwd met autisme, maar die kerel kwam mij wel heel onnatuurlijk over.
Ook het pesten raakte geen gevoelige snaar. Sterker nog, de pesters zagen er eigenlijk vrij sympathiek uit. Neen, dan vond ik die in Eden Lake zowat honderd keer indrukwekkender.
Kijkt verder wel allemaal lekker weg. Audiovisueel, zoals gezegd, best aardig en Laura Verlinden is altijd leuk om zien. Het einde is ook wel origineel te noemen.
Al bij al een vermakelijke film. Twijfel tussen 3 sterren of toch nog dat halfje erbij.
3.5/5.0*
Queen-Bee
heel ontroerend... maar of de manier van beleven klopt zullen we nooit weten...
styn07
Aardig.
3.5/5.0*
Ben ook geen super fan van de film, maar de vergelijking met Eden Lake klopt wel helemaal niet.. een horror film vergelijken met een jongen met autisme die wordt gepest gaat gewoon niet. Natuurlijk is het veel intenser bij Eden Lake omdat het ook veel "ergere" en minder voorkomende situatie's zijn.
Donkerwoud
Kan inderdaad alle kanten opgaan. Sommige mensen zullen proberen om terug te vechten, anderen doen dat niet. En mensen met autisme zijn normaliter ook meer in zichzelf gekeerd en zullen eerder ervoor kiezen weg te lopen/over zich heen laten lopen dan terugvechten.
yeyo
Vrij sympathiek? Ik vond het gepest in deze film juist een tikkeltje overdreven, omdat het allemaal zo gedramatiseerd was. En de vergelijking met Eden Lake slaat inderdaad nergens op, dat zijn geen pestkoppen maar kleine sociopaatjes.
dEUS
...maar de vergelijking met Eden Lake klopt wel helemaal niet.. een horror film vergelijken met een jongen met autisme die wordt gepest gaat gewoon niet. Natuurlijk is het veel intenser bij Eden Lake omdat het ook veel "ergere" en minder voorkomende situatie's zijn.
Ik vergelijk helemaal geen horror film met een jongen met autisme die wordt gepest. Ik vergelijk de pesters in twee verschillende films. Zie dus helemaal niet in waarom dit niet op zijn plaats zou zijn.
Ik heb het overigens ook nergens over wat er precies gebeurt, maar over hoe die pesters overkomen. De pesters in Ben X zagen er - zoals ik reeds zei - sympathiek uit (dus nogal onecht), die in Eden Lake zagen er echt eng uit. Heeft dus veel met acteerwerk en zo te maken.
EDIT: Ik begrijp wel wat jullie bedoelen. Pesters zoals in Eden Lake, die horen inderdaad niet echt thuis in een film zoals Ben X. Maar wat ik wilde duidelijk maken was gewoon dat ze weinig indruk op me maakten en ik dus weinig empathie kreeg met Ben. Ligt dus voornamelijk aan mezelf.
yeyo
Ik snap ook wel wat je bedoelt hoor. Zou het misschien kunnen liggen aan het feit dat de acteurs gewoon veel te oud zijn om dergelijke rollen te spelen, en daarom gewoon clownesk overkomen in zulke 'jeugdige' kleren?
dEUS
Ja, zal er zeker ook wel wat mee te maken hebben
gorelover
Ik als iemand die lijdt aan autisme, kan deze film echt aanraden.
Je krijgt een redelijk beeld van autisme, hoewel ik het in mindere mate heb.
Aparte wending.
Sommige scenes vond ik moeilijk om te kijken, vanwege het feit dat ik vroeger ook ontzettend geopest en getreiterd ben.
Aanrader voor de dag.
LimeLou
- 2048 berichten
misterwhite heeft me deze film aangeraden. Er wordt gezegt dat de stijl wat wennen is, maar dit is dan toch echt een van de meest interessante nederlandstalige films voor me
Fox McCloud
Ik heb zo'n voorgevoel dat je er geen spijt van zult krijgen. Over de stijl, dat valt wel mee hoor. Tenminste.. ik zat er binnen 5 minuten al helemaal in.
buffalotid
Bekijk hem net op tv met een half oog.
Heb 'm al eens bezien en het wekt echt wel wat los bij mij.
TimZor
net gekeken en moet zeggen ik vondt het behoorlijk indrukwekkend en goed spel van ben.
AddictedToMovies
Gemengde gevoelens. Het wist me best te pakken, het verhaal van een onbegrepen autistische jongen. Door goed spel van Greg Timmermans was het heel aandoenlijk en emotioneel sterk. Ook goede combi van regie en monteerwerk, hoewel op een gegeven moment die eeuwige flashes van het computerspel wel gingen vervelen. Naar het einde toe kreeg ik steeds meer vraagtekens bij het verhaal maar ik was toch aangenaam verrast door de finale.
Maar er is ook heel wat mis met de film. Allereerst lijken het niet eens op middelbare scholieren, dat hadden ze toch echt beter moeten casten (hoewel de film zonder Timermans er heel anders uit had gezien, ik betwijfel of dat ten goede zou geweest zijn). Het is ook gewoon best wel onrealistisch. Dat zo'n jongen überhaupt naar een publieke school gaat, en het verloop van het plot is mooi, maar op een fictionele manier. Dat is natuurlijk niet erg in films, maar bij deze laat het mij wel met een paar vragen zitten;
Wat wil de film nou eigenlijk zeggen, wat is de bedoeling? Autisme aan de kaak stellen? Pesten aan de kaak stellen? De wereld kritisch bekijken door de ogen van een Einzelgänger, iemand 'anders'? Als het dat laatste moet zijn dan heeft de film toch enigzins gefaald want het komt niet verder dan flauwe woordspelingen omdopen tot levenswijsheden. Maar het heeft me in ieder geval geboeid en ook op emotioneel vlak weten te raken, dus uiteindelijk vind ik het best een goede film.
demiurg
Pff, wat een vreselijk slechte film zeg. De film kan dan wel moet goede bedoelingen gemaakt zijn...
Acteurs die te oud zijn en daarom niet overtuigen, een verstikkende voice-over die geen ruimte laat voor de kijker, dialogen die geen mens ooit zou uitspreken in het echte leven. Irritante interviews ertussen gemonteerd en een Deus ex machina-einde die er volledig over is. Vreselijk gewoon, alle foute knopjes zijn hier ingedrukt.
1 ster voor de cinematografie en de goede bedoelingen, maar voor de rest....man man man

Nieuw op HBO Max: Sean Penn en Dakota Johnson samen te zien in 'Daddio'

Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles Forever
Animatie / Actie, 2009

The Snow Walker
Avontuur / Drama, 2003
underdogvideogameautismedaily lifemobbing dangerousvirtuele realiteitgamesasperger's syndromeschool life