• 9.373.245 stemmen

Geregisseerd door: Douglas Aarniokoski

Met onder meer: Adrian Paul, Christopher Lambert en Bruce Payne

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Plot Highlander: Endgame

"It will take two immortals to defeat the ultimate evil. But in the end, there can be only one."

De legendarische highlander Connor MacLeod moet tegen wil en dank met zijn vervreemde broer Duncan MacLeod samenwerken om een gestoorde onsterfelijke te stoppen die te machtig is geworden om alleen te bevechten.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Duncan MacLeod

Jacob Kell

Kate MacLeod / Faith

Joe Dawson

Heather MacLeod

Drunk Friend

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Als knulletje heb ik genoten van alle films en de serie. Achteraf zie ik pas dat alleen deel 1 goed in elkaar zat, en dat de serie vrij budgetterig was.

Desalniettemin vond ik het supergaaf dat de serie en de films elkaar nu eens niet gingen negeren (alhoewel er wel wat subtiele verwijzingen in de serie zaten, zo vroeg iemand eens aan Duncan of er iemand was die hij bewonderde en Duncan zei "Connor McLeod.")

De film is geen hoogstandje maar goed kijkbaar, al is het veel minder leuk wanneer je nooit de serie hebt gezien of een eerder Highlander film.

2.5 sterren

avatar van Quentin

Quentin

Paul en Lambert zijn lang niet slecht. Maar de film heeft gewoon elementen die enorm storen; de onnodige "motor-bende", te goedkope aankleding van sommige scenes, geforceerde (geforceerd versneld e.d.) shots. Gewoon een hoop kleine dingen die hem net dat stuk minder maken. 2,0 *

avatar van Metalfist

Metalfist

De Highlander reeks is een reeks met hoogtepunten maar ook met dieptepunten. Het eerste deel heeft een uitstekend concept en is op zich een goede film maar de latere films werden, vooral deel 3, genekt door de vele continuïteitsfouten.Mijn verwachtingen voor dit vierde deel stonden dus vrij laag gespannen maar misschien juist daardoor viel Endgame erg goed mee.

Ik heb vroeger wel een aantal afleveringen van de Highlander serie gezien. Ik was dan ook nog aan het twijfelen om de reeks te herzien voor deze film maar omdat de serie 6 seizoenen telt, wat er dus 5 meer zijn dan ik me kan herinneren, heb ik het maar zo gelaten. Jammer, want ik denk dat dit nog wel eens een feest van herkenning had kunnen zijn maar daar is nu niets aan te doen. Misschien dat ik er ooit wel terug aan begin. In ieder geval is het niet nodig om de serie te hebben gezien want Endgame verwijst niet zo bijster veel, afgezonderd van een aantal personages, maar verwijst des te meer naar de voorgaande films. Dat werd eigenlijk echt eens tijd want zeg nu zelf, de films zijn nogal een soepje als het neerkomt op verwijzingen. Deel twee wordt compleet genegeerd door elke regisseur, ook hier is dat het geval, en deel drie klopte langs geen kanten. Gelukkig weet Aarniokoski waar hij mee bezig is en zorgt hij voor een aantal leuke verwijzingen die vooral aan de hand van flashbacks uit de doeken worden gedaan. Daar zit tegelijkertijd ook wel het knelpunt van de film. Dat er wordt gekozen om Connor een broer, hoewel het technisch gezien niet zijn broer is, te geven in de vorm van Duncan kan ik alleen maar toejuichen maar overdrijf dan ook niet door hem in elke flashback te steken. Het resultaat is nu dat het lijkt alsof Connor constant met Duncan heeft rondgetrokken terwijl er in de andere films geen sprake van is. Voor de rest verloopt dit vierde deel erg vlot en blijft het de gehele speelduur boeien. Het concept heeft nog altijd niets aan zijn kracht ingeboet en de uiteindelijke dood van Connor kwam zelfs wat onverwacht, ik had altijd gedacht dat Lambert nog in de volgende delen zou opdraven. Al zit die mogelijkheid er misschien nog wel in want ook Connery kwam na zijn dood in deel 1 weer opdraven in de sequel.

Christopher Lambert zal ik mij altijd herinneren in zijn rol van de Highlander. Het is en blijft een B-acteur maar dit heeft hij gewoonweg uitstekend gedaan. Het is er alleen aan te merken dat Lambert geen Immortal is want hij wordt wel te oud voor de rol. Ten tijde van Endgame waren we 14 jaar na de originele Highlander en Lambert is te oud geworden, vooral wanneer hij een jongere Macleod moet gaan spelen. Wat ze van mij in het vervolg wel mogen skippen is het idiote accent dat de broertjes hebben. Bij Paul valt dat nog mee maar dat van Lambert is gewoon lachwekkend, het is zelfs nog slechter dan wat hij in deel 1 sprak en toen kon hij amper Engels. Dan is Adrian Paul een waardige opvolger. Ik geloof dat ik hem in de serie ook wel goed vond, het is te lang geleden om het zeker te zeggen, maar ook hier is hij een uitstekende Duncan Macleod. Een constante in de Highlander films zijn de bad-guys. Zowel Brown, Ironside als Van Peebles zijn sterke figuren en Bruce Payne moet daar zeker niet voor onderdoen. Meer zelfs, ik zou hem de beste bad-guy tot nu toe willen noemen omdat hij zijn rol van Kell goed neerzet, is er eigenlijk een reden voor dat elke slechterik zijn naam met een K begint? Je had Kane, Katana, Kurgan en nu Kell. Misschien in deel 5 maar eens op letten. Kell was trouwens de enige echt passende bad-guy want zijn posse was wel lachwekkend slecht, vooral toen ze op die moto's kwamen binnencruisen.

Uitstekend deel, geheel tegen verwachting in. Nog altijd wel wat foutjes maar bijlange na niet zo storend als in de vorige delen. Nu maar hopen dat deel 5 en de animatiefilm van hetzelfde niveau zijn en dan zal ik een gelukkig man zijn.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Highlander, een film met een A-idee, maar in een B-jasje. Toch kan ik van elk deel best genieten. Het acteerwerk is aardig en de muziek bij vlagen zeer sterk. Ook de verschillende locaties in de verschillende periodes zijn best mooi gefilmd. Leuk is de samenwerking tussen Connor en Duncan. De slechterik wordt prima ingevuld door Bruce Payne. Hij heeft echt een kop om op te schieten en dat maakt hem uitermate geschikt voor films als deze.

Natuurlijk blijven de bliksemschichten na een kill lachwekkend. Zou het erg leuk vinden wanneer Highlander in een huidig jasje nog eens fijntjes wordt overgedaan.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

De televisieserie is geheel aan mij voorbij gegaan, zodat Adrian Paul hier voor mij een nieuwe en verfrissende verschijning is, en zijn spel is eigenlijk de belangrijkste troef van deze film, samen met dat van Bruce Payne (mooie nare kop), zodat hun slotgevecht ook leuk om naar te kijken is. Verder zie ik echter voornamelijk lelijke fotografie, onduidelijke montage, een overdaad aan close-ups, knullige slo-mo, slechte vechtscènes, dwaze brommertjes, beroerd acteren en slechte FX. De aankleding en de muziek houden de film nog een beetje gaande, maar verder was ik tijdens het kijken vooral blij dat Christopher Lambert nu eindelijk het loodje heeft gelegd – hoef ik tenminste niet meer naar die bizarre dictie van hem te luisteren (hoe hij het woordje "now" als "neauw" uitspreekt, ongelooflijk irritant).