Genre: Drama / Thriller
Geregisseerd door: Ivan Passer
Met onder meer: Jeff Bridges, John Heard en Lisa Eichhorn
Releasedatum: 18 augustus 1983
Plot Cutter's Way
"Cutter does everything his way. Fighting. Loving. Working. Tracking down a killer."
Alexander Cutter (John Heard), een invalide zeer weerbarstige, alcoholische, Vietnamveteraan, besluit een onderzoek op te starten wanneer vriend Richard Bone (Jeff Bridges) volledig ongewild getuige is van een moordzaak. Maar Richard Bone is een wegloper en het kost Cutter de grootst mogelijke moeite om hem mee te laten werken aan de naspeuringen.
Richard Bone
Mrs. Cord
Susie Swanson
Toyota Woman
FisherKing
Wat een indrukwekkende Cast; Deze film bevat alles Drama, Spanning ..
FisherKing
Narva, Ook niet na twee keer kijken?
narva77 (crew films)
Hmm ik moet ff denken; wellicht heb ik em verkeerd beoordeeld. Toen ik deze op tv zag wilde ik em vooral zien vanwege Eichhorn.
Deze gaat toch over die twee, die achter een hele machtige directeur v/e fabriek aanzitten?
Nu ik de titel hier en op imdb zie, beginnen er weer scene's te dagen, zoals bij een tuinfeest van de fabrieksdirecteur en andere spannende scenes's.
Wellicht heb ik idd te snel geoordeeld. Ik zal mijn stem verhogen als ik hierop een reactie krijg
FisherKing
Klopt Narva, hij zit boordevol mooie scenes; Die Heard (die een Oscar had moeten krijgen) met zijn getier en hoe hij zijn vrouw behandeld en een magistrale Bridges die als een soort huisvriend fungeert. En inderdaad dat feest in de tuin; hilarisch; om aan bewijs te komen.
en 'Mo the Hippie chick..'
Ik zag hem laatst voor de tweede keer en hij was nog vele malen beter..
Er lopen vele verhaallijnen door elkaar
Het Mysterie, Cuttler's probleem,de relatie met Mo, Bridges rol, en de menage a trois!
en heel onterecht onbekend !!
narva77 (crew films)
Er begint steeds meer te dagen; ik herinner me weer dat Heard (die zit trouwens ook in "Men" uit '97) erg hard was tegen zijn vrouw, ondanks dat ie lichamelijk gezien natuurlijk erg beperkt was.
Had hij ook niet een relatie met een ander jonger meisje dat ook iets met hun te maken had?
FisherKing
Ja dat was ook zo; door zijn alcoholgebruik..en zette zijn relatie onder druk.. en koste Bridges weer heel wat moeite hem te helpen met die moord!
De film wordt door sommige als voorloper van Usual Suspects gezien!
De film is al 21 jaar oud maar blijft heel modern..
FisherKing
Het is werkelijk onbegrijpelijk dat niemand deze film kent. Ivan Passer's meesterwerk met de beste cast ooit in een genre dat niet begrepen wordt
Magistrale rollen van John Heard en Jeff Bridges
Is drama, thriller, humor ineen.
blabla
- 2070 berichten
Het is werkelijk onbegrijpelijk dat niemand deze film kent.
Heb 'm lang geleden eens gezien er is echter te weing blijven hangen om er nu een oordeel over te durven vellen (net als bij vele andere films).
Yekezzez
idd, ik kan heel vaag nog iets herinneren, maar heeft blijkbaar niet zo'n indruk gemaakt
Als je echt meer votes wil zien wil ik wel een keer over mijn hart strijken
FisherKing
Ik ben blijkbaar de enige geweest die de twee zeldzame vertoningen op tv heb gezien.
wat comments op imdb: 55 tienen maar ook 30 enen (uit 350 stemmen)
Every aspect of it is outstanding, and the score is one of the most haunting, evocative musical works ever done in cinema history. It was composed by the late, great Jack Nitzsche (who worked with a lot of Vietnam era rock'n'roll's best). I took a friend to see it a second time, but he wasn't taken with it. Our friendship didn't last, by the way...
dus kan tegenvallen blijkbaar
Cutter's Way was a bit confusing to me the first time I saw it. It took me awhile to understand exactly what relationship there was between Cutter, Bone and Mo, but once I figured that out, the rest of the movie became clear. [...]
The fact that the movie succeeds even though none of the characters are truly sympathetic is amazing. Heard has the most to work with, playing a badly disfigured VietNam vet with a bad attitude, Bridges gets to be a disinterested con man and scoundrel and Eichhorn plays an alcoholic who has lost her own self esteem. Add Ann Dusenberry as the righteous, but somewhat light headed, sister of a murder victim and you have the makings of a tight thriller built around extraordinary characters. [..]
Wrong! I just didn't like it. It wasn't because the film wasn't good. I just didn't like the sense of anger and hopelessness throughout. And I didn't like any of the characters. [..]
Bone has the rage also, as did many Americans who weren't politically active, did not serve in Vietnam. It's a rage that infected a nation with guilt, self-doubt, and eventually, a new hubris, a kind of "never again" attitude toward "less developed" nations that has us yet again on the brink of yet another war in a series of wars that seem to never end and we hardly even notice anymore (remember Grenada? Bombing Tripoli and Benghazi? proxy armies in Nicaragua and El Salvador, etc.?) [...]
This is a companion piece to 'Chinatown' in its study of corrupt power structures, but is more intimate and believable (and 'Chinatown' is superb). We still wait for its recent equal in the noir stakes. [...]
Check out Polanski's "Chinatown" (1974) and Altman's "The Long Goodbye" (1973). These three movies make a good triptych of an era that lost faith in its government and itself. Surreal
Tis de durf om onsympathieke karakters neer te zetten die me wellicht aanspreekt. Maar ja de film werd bijna gedumpt door de studio vanwege het schijnbare negativisme, niet echt geaccepteerd in het Reagan-tijdperk.
narva77 (crew films)
Oh, dus die andere 4 stemmen tellen niet mee? Ik zou em best nog eens willen zien hoor.
FisherKing
Ehm, dat bedoelde ik niet hoor. Ik doelde alleen maar op het feit dat bij herziening een film wonderen kan doen.
montenegro
De vertolking van John Heard was een oscar waardig,maar deze film past niet in het juiste Hollywood beeld,te negatief.
Ik heb zelden zo'n humeurig persoon weten neerzetten als Cutter(dit is nog licht opgepakt);daarentegen beet hij zich toch als een pitbull in deze ogenschijnlijke verloren zaak.Vier sterren en waarschijnlijk als ik 'em nog eens zie,4.5***
ps.Een vriend vertelde mij dat hij een soortgelijk gevoel kreeg ivm. deze film in "The Salton Sea", nog niet gezien.
FisherKing
Ja Zeer indrukwekkende irritante mopperpot en zijn gedrag zeer tegendraads en walgelijk.
En het knappe ervan is dat ie dat in een soort van "positief" gevoel weet om te zetten.
narva77 (crew films)
Yep, herinner ik me ook. Mopperend, en ook erg bedreigend voor iemand die in een rolstoel zit, hij was behoorlijk agressief!
FisherKing
E I N D E L I J K, de dvd is uit. Ben benieuwd. Heb de dvd bestelt. De karakters in de film ben ik NOOIT meer vergeten, weinig andere films hebben dat kunnen doen.
De muziek van Jack Nitzsche schijnt erg perfect te zijn.
FisherKing
En de muziek van Jack Nitzsche is apart en briljant. Ik kan eindelijk de 5* geven die ik al jaren in gedachten had.
Mooie uitvinding, de DVD
orbit
- 12092 berichten
Bizarre film. Vooral die zingende zaag aan het einde had iets erg freakish.. Zit te twijfelen of dit nu een goede film is, slecht of gewoon interessant
klute89
Kies maar optie 1, een "zeer" goede film
klute89
ik verhoog m'n stem van 4,0* naar 4,5*. Toppie film!
Ik heb hem ook op dvd, en hij heeft een prominente plek tussen de andere films
Walkure
Verbaast me toch dat als je zo kijkt op filmsite's, hoe weinig mensen deze film hebben gezien. Daartegen over staan gelukkig wel diegene die hem hebben gezien, hem over het algemeen erg goed vinden.
Cutter's Way is mij inziens een vergeten meesterwerkje. Op verhaaltechnisch gebied is de film geen hoogvlieger. Cutter's Way is voornamelijk heel sterk door zijn sfeer. Een grimmige sfeer van het begin tot het eind. De grimmigheid is een gevolg van de problemen van de personages, achtereenvolgens sterk neergezet door Jeff Bridges, John Heard en Lisa Eichhorn.
Een huisvriend (Bridges) die het liefst voor de feiten wegloopt, een doorgedraaide veteraan (Heard) die feit en fictie door elkaar heen haalt en een depressieve aan de fles geraakte echtgenote. (Eichhorn)
De drie onderhouden een fragiele onderlinge relatie die naarmate de film vordert steeds meer ondermijnd wordt. Dit zal uiteindelijk uitmonden in de ondergang van de drie.
De interactie tussen Bridges, Heard en Eichhorn is sterk, de emoties overtuigend. Het Gevloek en getier, smalen en cynische grappen aangemaand door de vele drank die er vloeit.
Het is nu de tweede keer dat ik de film zie en hij heeft nog steeds niks van zijn glans verloren, zelfs niet een beetje.
The One Ring
Jeff Bridges speelt een man die liever lui dan moe is en absoluut geen problemen wil, maar tegen wil en dank betrokken raakt bij een mysterie die hij moet oplossen, waarbij hij geassisteerd wordt door een wilde, ietwat gestoorde Vietnamveteraan die snel zijn geweer te voorschijn haalt. Ja, ik weet wat je denkt, maar in dit geval is het geen komedie. Toch durf ik erom te wedden dat de Coens Cutter's Way gezien hebben voor ze The Big Lebowski maakten. Op zich lijken de films niet enorm veel op elkaar, maar kleine elementen bleven me eraan herinneren.
Cutter's Way is echter een sterke film op zichzelf, een zeer pakkend drama, met drie van de beste personages die ik in lange tijd in een film gezien heb. Bone is de kalme rokkenjager die overal voor wegloopt, soms niet helemaal onverstandig, al komt hij laf over. Daar tegenover staat zijn tegenpool Cutter, een maniak die zichzelf als een held ziet, ondanks dat hij een arm, oog en been verloren heeft, constant mensen beledigt, bewust problemen opzoekt en een alcholist is. Hij is waarschijnlijk ook paranoïde. Bone en Cutter zijn niet meteen de meest sympathieke personages die je kunt bedenken, maar ik kon mijn ogen niet van ze afhouden. Dit komt door de ongeloofelijk menselijke manier waarop de acteurs hun rollen neerzetten. De onsympathieke klootzakken worden niet bepaald brave padvinders, maar hun innerlijke problemen worden voelbaar. Ik vraag me af hoe die twee überhaupt in elkaars leven terecht zijn gekomen, zo tegenstrijdig als ze zijn. Het is de kracht van de acteurs om toch de indruk te wekken dat ze een verleden delen, zelfs als verteld de film ons daar niets over. Ondanks dat Heard en zeker Bridges fenomenaal zijn, loopt toch vooral Eichhorn met de film weg. Zij is de vrouw die tussen de twee mannen instaat. Ze lijkt een soort ankerpunt in de film te zijn waaraan de twee hoofdpersonen zich kunnen reflecteren. Haar Mo is net zo verloren en alcholistisch als Cutter, maar niet zo zelfvernietigend en tegelijkertijd gepassioneerder dan Bone, met wie ze verder een bepaalde terughoudendheid deelt. Haar nacht alleen met Bone is het ontroerendste moment van de film. Eichhorn is kortom de ziel van de film.
Het is echt een acteursfilm die het verder ook nog van de dialogen moet hebben. Liefhebbers van audiovisueel geweld zullen hier weinig van waarde vinden en mysteryfreaks komen ook bedrogen uit met het ietwat te weinig uitgewerkte plot. De karakters zal ik echter nooit vergeten en de film is bijzonder intens en aangrijpend dankzij hen. Stel je echter voor dat iemand als Polanski hier de regie had gehad. Dat had net die extra push kunnen geven richting de 4,5* of zelfs 5*. Zulke cijfers zitten in deze film verstopt. Laat dat echter niet teveel als een kritiek klinken, Cutter's Way verdient veel hele dikke sterren.
goongumpa
Uitstekende tragedie met acteerwerk en dialogen van topklasse. Vooral van John Heard (nota bene de pa in Home Alone) is onvergetelijk als doorgedraaide, gehandicapte Vietnamveteraan. De thematiek (outsiders tegen het systeem) en sfeer doen erg jaren '70 aan. Mooie melancholische muziek ook. Geen perfecte film; soms is hij wat stuurloos, er zijn enkele losse eindjes (waar is Valerie ineens heen.
), maar toch wel een ruwe diamant.
The One Ring, bedankt voor de tip.
Aardige thriller/drama waarin het plot zeker ondergeschikt is aan de personages. En dat is hier zeker niet verkeerd, aangezien de personages een stuk interessanter zijn dan het langzaam ontvouwende plot. Maar toch had daar ook nog wat meer potentie in gezeten. Het acteerwerk is zeker goed en vooral John Heard is sterk als de luidruchtige en kreupele veteraan.
Panta Rei
Deze film heb ik slechts een maal gezien op tv maar is me altijd bijgebleven.
Gelukkig zag ik vandaag dat deze film straks wordt uitgezonden op MGM en nu weet ik de titel dus weer.
Het is inderdaad een vergeten meesterwerk en ik vind het jammer dat deze film nooit wordt getoond op de tv zenders. Nee, die vinden het beter om Harry Potter maar weer eens voor de 83756572ste keer te herhalen, om maar eens wat te noemen.
Epitaph
Gisteren gezien op MGM Moviechannel.Film leunt op z'n uitmuntende acteerprestaties, zo dacht ik meteen dat Gary Sinise voor zijn rol als Vietnamveteraan in Forrest Gump, zich flink heeft laten inspireren door John Heard. Ik vond het alleen vreemd dat Toen het huis van Mo afbrand was, waarom Valerie Duran nergens meer te bekennen was, of heb ik iets gemist?
Ben het overigens helemaal met Panta Rei eens. Maar daar zijn het dan ook commercieele zenders voor, die draaien alleen populaire films.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Blue Collar
Misdaad / Drama, 1978

Running on Empty
Drama / Misdaad, 1988
californiëprostituerenalcoholvietnamwitnessfeestjewraakmoordsamenzweringarsonveteranexpose neo-noir