menu

The Scarlet Claw (1944)

Alternatieve titel: Sherlock Holmes and the Scarlet Claw

mijn stem
3,29 (29)
29 stemmen

Verenigde Staten
Mystery / Misdaad
74 minuten

geregisseerd door Roy William Neill
met Basil Rathbone, Nigel Bruce en Gerald Hamer

Achtste film uit de Sherlock-Holmesserie met Basil Rathbone. Als in een klein Canadees stadje een vrouw wordt vermoord, gaan er geruchten dat dit het werk van een geest is. Sherlock Holmes weigert dat te geloven en gaat op onderzoek uit.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=R4_YNGKt1cg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Sjan
3,0
Aardige detective. Eerste keer dat ik een film als dit kijk, maar ik wil er zeker wel meer zien. 3*

tovenaar
Sjan schreef:

ik een film als dit

Sherlock-film of wat?

avatar van Sjan
3,0
ja, dat (en ook uit die periode).

avatar van Fangs
3,5
Fangs (crew)
Erg goede Sherlock Holmes-film uit de oorlogstijd met een goed doordacht verhaal, vermakelijke personages, goed spel (vooral van de uitstekend op dreef zijnde Rathbone en Bruce) en een fantastische sfeer. Tegen het eind aan draaft de film wel een beetje door, ook al duurt-ie maar 85 minuten. > 3.5*

3,5
neo (crew)
De Voice of Terror uit de reeks uit 44' belichten de Duisters in oorlogstijd. In The Scarlet Claw sluit Holmes af met een quote van Churchill waarin de Canadezen positief besproken worden. Overigens is deze specifieke film een geheel nieuw verhaal (niet van de hand van Doyle). Werden drie Holmes films met Rathbone gemaakt in zowel '44 als '45. Vooral de setting in het moeras zorgt voor extra sfeer. 3.5 sterren

Aanstaande woensdag ipv slechts in het weekend op de bbc weer eentje.

3,0
Aardige, vrij spannende aflevering uit de jaren '40 reeks.

avatar van Zinema
2,5
Zinema (crew)
Helaas hilarisch.

Een aardige detective met het bekende duo. Het acteerwerk is niet overal even sterk en het verhaaltje niet het meest ingenieuze uit de lange reeks, maar de twee hoofdrolspelers maken een hoop goed. Wat ook goed werkt is het griezelsfeertje dat uit het moeras dampt. Het monster is helaas hilarisch.

Redelijk.

avatar van Roger Thornhill
4,5
Prachtige donkere Holmes-aflevering: een somber wraakplot met echo's van The hound of the Baskervilles, nauwelijks een scène in daglicht, veel duister camerawerk, en Holmes die ditmaal niet in staat is om een aantal moorden te voorkomen (inclusief die op een totaal onschuldig jong meisje). Glansrol voor Gerald Hamer, die ook al indruk maakte in Sherlock Holmes in Washington (als de ten dode opgeschreven geheim agent op de trein) en Sherlock Holmes faces death (als één der patiënten in het militaire rusthuis); overigens de vader van Robert Hamer, regisseur van onder andere Dead of night en Kind hearts and coronets.
        Het sluwe van de plot is bovendien dat, hoewel de manier van de moorden en de moordenaar zelf bekend is, Holmes ook tegen het einde nog steeds niet weet welk filmpersonage de moordenaar is omdat die zich steeds vermomt. Eén van de beste afleveringen uit de Holmes-serie.
        De aardige commentaartrack geeft nog een indruk van de snelheid waarmee films als deze gemaakt werden: het shooting schedule voor The scarlet claw was 16 dagen (hoewel producer / regisseur / scriptschrijver Roy William Neill deze film zó graag goed wilde krijgen dat hij daar drie dagen overheen ging, niet veel naar huidige begrippen maar procentueel gezien natuurlijk toch een heleboel).

avatar van joolstein
3,5
Deze achtste van de Sherlock Holmes-films met Basil Rathbone als Holmes en Nigel Bruce als Dr. Watson bevat een paar elementen uit het verhaal The hound of the Baskervilles maar bezit genoeg atmosferische horror en thriller elementen om van een origineel verhaal te spreken. In de credit wordt Arthur Conan Doyle ook niet genoemd. Holmes en Watson zijn ditmaal in Canada en belanden in het het dorpje La Mort Rouge. (was dit misschien een verwijzing naar Edgar Allan Poe?) De in mist gehulde Canadese moerassen in het donker van de nacht maken van deze film een zeer fijne sfeervolle film. Vol intriges en het moordwapen, een vijfpuntige tuinschoffel, was een erg mooie vondst. Helemaal aan het eind van de film gebruikt Holmes een citaat van Winston Churchill. Het was tenslotte nog steeds oorlog. De laatste woorden worden door de muziek overstemt maar liplezers denken dat hij de woorden "God bless him" uitspreekt.

avatar van otherfool
2,0
De swamps zorgen wel voor wat sfeer en het monster vond ik eigenlijk wel aardig (helaas wordt het bovennatuurlijke hierin te snel ontmaskerd), maar voor de rest kon de film me toch niet helemaal boeien. Op de een of andere manier had ik het idee dat het plotje zich meer voortsleepte dan in veel van de andere afleveringen. De relatief hoge score voor deze aflevering verbaast me dan ook een weinig.

3,5
In die films waarin wereldberoemde detecives (Holmes, Poirot...) het heft in handen nemen, weet ge bij voorbaat dat die kerels het probleem zullen oplossen. Zaak is dan natuurlijk dat de weg naar die oplossing geplaveid is met een interessant en aanvaardbaar intrige, vol verrassingen en verdenkingen - hopelijk is uw verdachte de juiste - om het voor de kijker boeiend te houden en natuurlijk moet ge kunnen aanvaarden dat die spitsneuzen je altijd een stap zullen voor zijn.
Deze "Scarlet Claw" valt zeker gegoten in dit patroon. Ge kan je best verkneukelen in de scherpzinnigheid van een Sherlock, de naïeviteit en onhandigheid van een Watson en uiteindelijk houdt het verhaal en de handeling wel steek. Bovendien zijn Rathbone en Bruce zeer geschikt voor dergelijke rollen.
Aldus best geslaagd en....1944..discreet, wat het geweld betreft.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:52 uur

geplaatst: vandaag om 18:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.