Halloween (2007)
Genre: Horror
Speelduur: 109 minuten / 121 minuten (unrated version)
Alternatieve titel: Rob Zombie's Halloween
Geregisseerd door: Rob Zombie
Met onder meer: Malcolm McDowell, Scout Taylor-Compton en Tyler Mane
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 25 oktober 2007
Plot Halloween
"Evil has a destiny."
Nadat Michael Myers als 10-jarig kind een gruwelijke slachtpartij aanrichtte, werd hij opgenomen in een psychiatrische inrichting. Nu, 17 jaar later, komt hij per ongeluk vrij en keert onmiddellijk terug naar zijn woonplaats Haddonfield, op zoek naar zijn jongere zus. Iedereen die zijn pad kruist, is in levensgevaar.
Laurie Strode
Lynda van der Klok
Patty Frost
salvatore
- 1937 berichten
Jammer dat Zombie Michael moest afschilderen als een product van een disfunctionele familie. Maakt het voor mij een stuk oninteressanter. Ook Rob zombie, de man die hij is, moet weer ff een punkrockig vleugje er aan toevoegen wat voor mij volledig overbodig is en niet in de trant van de orginele Halloweenfilm. De regisseur in mij kwam dan ook vaak naar boven, aangezien ik het orgineel geniaal vond, en mijn eigen interpretatie van deze remake volledig anders zou zijn. Wel moet ik zeggen dat het masker er eindelijk eens goed uit zag, wat ik bij de vervolgdelen altijd als een minpunt ervaarde. Zodra het masker dan ook eindelijk op gaat is de spanning behoorlijk voelbaar. Voorderest vond ik dr. Loomis sterk gecast al kwam hij mede door het script niet goed naar voren. En de moorden gingen mij iets te snel af en werden ook met een behoorlijke vaart gefilmd. De opbouw van de spanning is er dan ook nauwelijks. Conclusie: klassiekers zijn niet te verfilmen. 2.5*
Macmanus
Tegenvaller.
Ben geen grote fan van het origineel, dus ik had niet dat "het origineel is heilig" gevoel. Maar toch maakt Zombie er weinig van.
Vooral het hele lange begin viel tegen. In het origineel weet je niet echt wie Myers is, maar hier krijg je zijn hele geschiedenis, en die is toch wat flauw. Mislukte familie, waar Micheal wordt uitgekotst. Dat kennen we nou wel. Had ook in het hele korte stukje in het origineel dat je ziet, meer het idee dat het een redelijk normaal gezin was. Dat leek me ook veel leuker. Sheri Moon Zombie moet die ook eens loslaten trouwens, in de andere twee films van Zombie vergaf ik het hem wel, maar nu heb je genoeg geld voor een wat betere en kan hij zijn vrouw lekker thuis laten.
En als hij dan eindelijk het dorpje onveilig gaat maken, viel het me toch ook wat tegen. Vooral het karakter dat Jamie Lee Curtis speelde mist charisma. Ben nu alweer vergeten hoe ze eruit ziet, toch wat jammer, aangezien haar rol best belangrijk is.
Zombie doet nog wel zijn best, zijn films hebben toch altijd wel een soort mix tussen jaren 70tig exploitation cinema en hedendaagse cinema die me wel aanstaat. Maar hier is het helaas niet genoeg.
2.5 sterren.
Halcyon
Rob Zombie heeft al enkele aardige dingen laten zien, maar deze keer heeft hij het echt verknoeid. Hoe kan je het begrip "Michael Myers" zo misbegrijpen? Alles wat van Halloween een klassieker maakte is hier volledig afwezig. Een ijskoude Michael Myers heeft plaatsgemaakt voor een moordenaar met een gezicht, in letterlijke en figuurlijke zin. Van de uitstekende herfstachtige Halloweensfeer uit '78 blijft weinig over... Een trashy setting met een hoop vuilbekkerij en gevloek trachten troosteloos de holle inhoud te verbergen. Spanning, schrikmomenten en bloed? Niet gezien. Op alle vlakken gaat dit prul de mist in, al weet de cast (McDowell) hier en daar nog wat meubelen te redden.
Foei Zombie.
Sterke prequel. Mindere remake.
Vooral het eerste deel was sterk. Myers kereltje was best creepy. Inderdaad is de hele achtergrond vond Myers niet zo interessant vanuit het personage gezien, maar nadat ze dat al helemaal verkracht hadden in deel 6 in Zombie's versie nog best een opluchting.
Sterk wordt het wanneer Michael z'n gezin uitmoordt. Zo'n scenes zie ik Carpenter nog niet neerzetten. Best hard en grauw, erg gave scenes. Ook qua sound editing trouwens. Carpenter kon dan wel catchy doedeltjes schrijven, van wat serieuze sound editing hadden ze 30 jaar nog niet veel kaas gegeten.
Zombie gaat jammer wel de fout in wanneer het op het Myers personage zelf aankomt. Zoals hier eerder al gezegd is het jammer dat deze "onmenselijke" moordenaar nogal wat menselijke gevoelens vertoont doorheen de film. Vooral zijn nogal actieve en aggressieve manier van moorden vond ik niet geweldig. Ik heb meer aan een Myers die eng staat te wezen naast een boom.
Prequel goed gelukt dus, remake vond ik veel minder. Was waarschijnlijk ook niet toevallig het stuk waar de huppelkutjes weer losgelaten werden.
3.5*, vond het best een fijne film en naast het origineel makkelijk de beste uit de reeks.
Flipman
Ik zie dat ik nog geen post had geplaatst! Vreemd...
De films van Rob Zombie zijn freaky, en op die manier eng. Niet eng in de zin van schrikmomenten (waarvan er toch een aantal zaten in deze film). Ik heb em met deze film best vermaakt, maar de prent mist duidelijk de genialiteit van zijn vorige films. Ik hoop wel dat de beste man door blijft gaan!
Overigens, veel mensen kraken de film af door hem te vergelijken met het origineel. DIe ken ik niet. Ja, natuurlijk ken ik de naamj, maar heb de film(s) nooit gezien, trok me niet zo. De naam Rob Zombie trok me echter wel!
Demoniac
In vergelijking met het origineel behoorlijk zwakker en vooral meer standaard. Met name het laatste half uur vond ik zwak. Ook kon deze Dr. Loomis het lang niet zo mooi spelen als die uit de oudere Halloween reeks. Toch nog net een voldoende, maar ik had er meer van verwacht.
dutchtuga
Was al erg sceptisch over deze remake. Mijn verwachtingen waren niet al te hoog maar de naam van Rob Zombie bracht me toch wel wat hoop. The Devil's Rejects is een moderne horrorklassieker.
Ik heb twee dingen geleerd van deze film.
1-Hoe erg veel ik toch van het origineel hou en dat deze nooit en nimmer door iemand overtroffen zal worden.
2-Zombie kan zich beter bezighouden met origineel materiaal want odes aan oude parels brengen is niet zijn ding.
De eerste 45 min vond ik nog verrassend goed. Er wordt een andere draai gegeven aan het originele gegeven en hoewel dit 100% tegen de kracht van het origineel in gaat kon ik toch waarderen dat ze het anders probeerden aan te pakken. Een kwalitatieve letterlijke remake zou toch niet mogelijk zijn, dus dan maar zo.
Wanneer Myers terugkeert naar Haddonfield krijgen we dus wel die remake en de film kakte helemaal in. Geen sfeer, geen charismatische karakters, geen spanning, geen cinematografische intelligentie, helemaal niks wat Carpenter's origineel zo sterk maakte. Ja, de muziek maar die is gewoon letterlijk overgenomen.
Jammer maar ik kan ook niet zeggen dat hier meer in had gezeten dus echt teleurgesteld ben ik niet. Ben ervan overtuigd dat Zombie binnenkort weer met een knaller zal komen. Wat betreft Halloween hou ik het bij het meesterlijke origineel.
Nadat Zombie twee meesterlijke films had gemaakt mocht hij de remake doen van de klassieker Halloween. Een moeilijke opgave. Door het verhaal anders te benaderen is hij daar redelijk in geslaagd maar slechts ten dele. Duidelijk wordt dat Zombie meer speelruimte had moeten hebben oid want hij haalt het niveau niet van zijn vorige topper The Devil's Rejects. Hij weet wel een prachtige nare sfeer neer te zeten. Bovengemiddelde horror.
lykathea
Met zo'n tergend slecht, onnozel, te uitleggerig en mysterie verneukde begin? Nah.
En tóch ging 'ie vandaag in de herkijk, zonder dat ik de eerste pakweg 45 minuten doorspoelde.
Misschien ligt daar ook wel de kracht van de film, dat het goede nog beter lijkt na iets (heel) slechts.
Ik heb mij weer lopen erger en op zit te vreten om de talloze echt totaal nietzeggende dialogen die 't begin rijk is. Ook 't feit dat echt elke zin 't woordje "fuck" nodig heeft om een beetje agressief over te komen is bijna hilarisch slecht. En om dan maar te zwijgen over het acteerwerk.
De moorden zijn op zich goed te doen, mede door 't gebruikte gore, maar zijn over 't algemeen gewoon vrij standaard.
Het ergste is misschien nog wel dat Myers hier een "gewone" psychopaat/serie moordenaar is gemaakt. Inclusief bijbehorende dierenverminking fetish. - En dan zeik ik niet alleen met 't oogpunt op het origineel, maar ook gewoon het feit dat een normale psychopaat dus totaal niet interessant is, meneer Zombie.
Paar maanden later. - Verwaarloosbaar, een gek wordt gekker, mijn god wat een verrassing. Een Danny Trejo die in de gevangenis werkt, in plaats van erin zit is misschien nog wel 't leukste van heel dat stuk.
Maar dan, uit 't niets, is daar ineens de échte Myers. - En vergeet dan vooral heel zijn voorgeschiedenis, want anders krijg je zo'n raar gevoel van, een blond jongetje met licht blauwe ogen veranderd in een beest met bruin haar en donkere ogen. Allemaal zeer onlogisch maar vergeef dat, want dit is 't beste wat je op dit moment kan overkomen.
Geen kusjes meer 't hoofd van je jonge zusje; geen affectie, nee een Myers die na 20 jaar verzorging van ene Trejo diezelfde man genadeloos kapot maakt
't Masker, waar Zombie overigens beloofde een goed verhaal bij te verzinnen van 't hoe en waarom (totaal mislukt), ziet eruit zoals in je ergste nachtmerrie (mijn droom). Vies, vuil, verminkt, onverschillig, en dus oh zo geweldig.
Een paar schoonheidsfoutjes daargelaten, de laatste 45 minuten kennen klassieke Halloween stukjes, een feest voor de fans. En waar de grote meerderheid van zulke films je altijd met een vrij teleurgestelde gedachte achterlaten (en hij begon zo goed...), is hier het tegenovergestelde waar.
Bovendien geeft dit enorme perspectief voor de toekomst, want ware het niet dat je nu dus totaal géén introductie meer nodig hebt, en dus meteen kan beginnen, of beter nog gewoon kan doorgaan met de goede lijn die je hebt weten in te slaan.
Zombie bewijst op 't einde dat 'ie het kan. Doe 't nu maar gewoon in één keer helemaal goed. Pretty please, with sugar on top.
otherfool
Film met een hoog zal wel gehalte. Van de serie zag ik tot dusverre alleen het prima origineel en het bijzonder matige H2O, en dit deel komt qua niveau en vermaak helaas dichter bij de laatste.
De achtergrond van het hele Michael Meyers personage vond ik niet bijster interessant waardoor het eerste uur echt doorbijten is. Het tweede zit dan wel vol met slachtpartijen, screamqueens en T&A maar spannend wordt het werkelijk nooit. Niet echt vervelend om naar te kijken, maar deze slasher heeft eigenlijk niks te bieden waar ik van opkijk. Verder is het spel van McDowell een aanfluiting.
2*.
Vascago
Jezus, wat een dikke poep was dit.
Weg is de geweldige sfeer uit het origineel en terug een zwaar ongeinspireerde film met dito soundtrack.
Michael wordt in het 1ste uur neergezet als een heel zielig jongetje (of is het meisje) dat langzaam in een psychopaat veranderd. Het stukje waarbij zijn zus en haar vriendje hem alleen achterlaten op de avond van de moordenslaat werkelijk alles.Zit ie daar moederziel alleen op de veranda met als achtergrondmuziek Love Hurts van Nazareth Ik moest bijna huilen zo slecht was dat.
Het 2e uur is Michael ineens veranderd in een reus van 3 meter 20 en ontsnapt. Het minste wat je dan toch mag verwachten is een aantal leuke moorden en misschien zelfs wat gore. Maar nee, de moorden die gepleegd worden zijn totaal inspiratieloos en nergens gore of eng.
Waar Carpenter in het origineel de spanning tot grote hoogtes wist op te drijven, weet Zombie dat nog geen seconde voor elkaar te krijgen. Hooguit 1 of 2 uiterst droevige pogingen daartoe.
Het acteerwerk was beneden alle peil. Zelfs in Manos, the Hands of Fate was het niet minder. Met het verschil dat ik er bij die film nog om kon lachen. Bij deze film kon ik er wel om janken zo slecht en ongeinspireerd.
Ik ben een paar keer bijna in slaap gevallen en dat bij een slasher
Zombie mag zich gaan schamen.
Bah, dikke drek. 0.5 is eigenlijk teveel, maar het zou zonde zijn om helemaal niet te stemmen, want dan blijft deze film (die van mij met stip op nr. 1 van de flop top 100 mag) zo hoog staan. Onbegrijplijk. Ben er nu echt bang van geworden dat Zombie ook zoiets met Freddy en Jason gaat doen.
P8rb
Erg vermakelijke slasher, ik vond de film in ieder geval wat leuker dan het origineel, de killer (Michael) is een behoorlijke freak en er vallen enorm veel slachtoffers. Het bekende deuntje blijft ook erg leuk om te horen.
Richting het einde werd er wel erg veel gekrijst waardoor ik een beetje geirriteerd raakte, 20 minuten continue krijsen, maar het geheel was best leuk. 3 sterren.
semmie12
Redelijk goeie remake van de oude versie.
Hier laten ze meer zien over hem zelf,zijn gekheid enz.
Gemaakt door Rob zombie met goeie titels, ik ben al verheugt op de
volgende halloween H2O
Matige remake, die niet in de buurt komt van het origineel. Waar het origineel erg veel spanning en sfeer bevat, is daar in deze film weinig van terug te vinden.
Zombie vertelt het totaal overbodigere levensverhaal van Myers door zijn jeugd te tonen. Ondanks dat de jonge Myers best goed speelt, is dit wat mij betreft totaal overbodige informatie, die alle mysterie en spanning rondom het Myers personage weghaalt.
Verder heeft Zombie ie wat meer gore toegevoegd,,wat een keer leuk is om te zien, maar zelfs de moorden lijken enige vorm van creativiteit te missen. Zombie kijk nog maar eens een keer echt goed naar Carpenter en see how it's done zou ik willen zeggen.
Het blijft verkrachting van de Halloween reeks.
Michael Myers had nooit een achtergrond. Hij was gewoon ziek en doorgedraaid en moordde iedereen uit die hij tegenkwam. Hoofddoel bleef steeds zus Laurie.
Zon achtergrond verhaal met gepest worden, slechte thuissituatie en dierenbeul spelen is zooooo cliche.
Juist het 2e deel van deze film was beter. Toen ging hij gewoon terug naar zijn oude plaats zoals in de films waarna hij aan het moorden ging.
Eensch, ondanks dat de jeugd van Michael zeker niet een slecht stuk is, is het zeker geen toevoeging op de Halloween reeks. Overbodig en onnodig dus. WHY doe je zoiets?
Ook is Michael gewoon menselijk in het begin van de film, geef dan op z'n minst een (logische) verklaring waarom hij zo onsterfelijk is. Aangezien overal een reden voor moet worden gegeven?
Het mysterieuze aan de koelbloedige Michael Myers is juist hetgene wat het originele Halloween veel beter maakt!
Ook mist de film de soundtrack(op de belangrijkste momenten), wat een stuk spanning weghaalt. Ook is er veel meer kleur, vooral het jeugd gedeelte van de film. Het origineel is gewoon veel leuker omdat het allemaal overwegend in de avond/nacht afspeelt.
Het is gewoon een redelijk vermakelijke remake van een Horrorklassieker, alleen hij haalt dezelfde kwaliteit nooit, de film is eerder een doorsnee horrorfilm van tegenwoordig, ware het niet dat het hier en daar wel goed is uitgewerkt.
Hij ontbreekt uiteraard niet in mn Halloween collectie(die compleet is), het is zeker niet de beste Halloween, maar ook niet de slechtste.
Bottleneck
Opnieuw gekeken omdat ie alweer was weggezakt (..)
Het eerste uur betekent weg mysterie en welkom 'begrip'. De uitleg is alsof de kijker debiel is: een strippende moeder, drankzuchtige stiefvader, plagende zus, plagende schoolgenoten, en het begint natuurlijk met dieren mishandelen.
Het standaard jeugdverhaal van een echte serial killer, dus dat degradeert Michael tot een dertien in een dozijn psychopaat. Vooral telkens uitleggen waarom hij een masker is gaan dragen, treurig..doe het dan nog subtiel. Positief is dan wel dat hij iedereen omlegt, inclusief zijn vaste bewaarder.
Na een uur eindelijk een keer het Halloween deuntje en zelfs Mr. Sandman niet te vergeten (!)
maar natuurlijk veel te weinig. Hoe kun je het verzinnen..
De moorden zijn traditioneel meedogenloos en z'n uiterlijk ook. Jammergenoeg is het dan geen enkel moment spannend, daarvoor is hij al veel te vaak en uitvoerig in beeld gebracht. Die randvoorwaarde had Carpenter wél in de gaten, net als de rol van een zenuwslopende score/muziek.
Gelukkig is het visueel niet zo gepolijst als veel andere prequals/remakes/sequals. De matte kleuren ademen goed de oude sfeer uit. Maar dat weegt niet op tegen het ontrafelen van Michaels beweegredenen en het gebrek aan spanning.
Fail!
s0062423
goede genrefilm.
Heb nog niets van de hele Halloweenreeks gezien, noch ooit iets van Rob Zombie. Zijn muziek daarentegen ken ik wel van vroeger. Had de film dan ook eerder gehuurd om eens na te gaan of hij naast slechte muziek nog iets anders uitgebracht had.
De film is mij vreemd genoeg goed bevallen, in tegenstelling tot de rest van m'n filmavondje. Verdienste hieraan zijn niet de twee slechte(re) films die ik hiervoor zag, maar eerder de nogal brute rechttoe rechtaan aanpak van Zombie; geen onnodig lang gerekte introductie, gewoon een dik mannetje dat duidelijk een beetje uit de haak is en van zich af begint te bijten. Het hier op volgende stuk in de psychiatrische instelling haalt de vaart een beetje uit de film, maar al een geluk is zeventien jaar later het kleine dikzakje blijkbaar een gigantische reus geworden en is ie bovendien nog steeds volledig krankjorum. Leuk!
Minpunt is de vrij standaard formule-achtige sfeerfiche van deze prent. Slechts één of twee stukjes zijn leuk gevonden (bvb;de mee bonkende camera op de beat van Mickey die z'n slachtoffer tegen de muur doodslaat), rest is vrij middelmatig.
Geheel is leuk en nodigt zeker uit om de originele reeks eens te bekijken, net als het overige werk van Zombie. Ik ben benieuwd.
thunderball
Overbodige en praktisch in alle opzichten mindere versie van het superieure origineel.
Het veelste lange introductie gedeelte voegt niks toe en breekt feitelijk voor een groot gedeelte de mythe en het mysterie van Myers af, door hem hier in een soort slachtoffer rol neer te zetten.
Wanneer hier na dan het echte gedeelte begint valt dit ook zwaar tegen, nergens voel je de spanning, zoals je dat wel in het origineel had.
Zombie weet totaal geen spanningsboog te crieeren, waardoor je uiteindelijk slechts naar een aantal moordpartijen zit te kijken, zonder dat je nou echt mee leeft, of enige spanning merkbaar wordt.
De enige scene's die nog redelijk goed waren, bleken degenen, die rechtstreeks waren gecopieerd van het origineel.
Ook hoofdrolspeelster kan Curtis niet doen vergeten, doordat ze totaal geen charisma heeft.
McDowell is feitelijk een betere en interessantere acteur dan Pleasence, maar die laatste heeft zo zijn stempel op deze reeks gedrukt, dat het onmogelijk is om heimelijk niet aan hem te blijven denken als de enige echte Loomis.
Een drie, ofwel 1,5 ster.
stephan73
Als remake is deze film overbodig, maar als losstaande slasher is hij best aardig.
Het feit dat de film eerst de jeugd van Michael Meyers aangrijpt slaat nergens op. Waarom moet de kijker een verklaring krijgen waarom Michael Meyers zo is? Behalve dat dit overbodig is, duurt dit ook te lang. En als het eenmaal een volwassen Meyers is, dan heeft hij te vaak de neiging om zijn masker af te doen en te laten zien dat hij zo in Slipknot zou kunnen.
De moorden zien er best lekker uit, maar laten toch te weinig zien. Van Rob Zombie ben ik meer gewend, maar waarschijnlijk mocht het voor de normale release allemaal niet zo grof.
Het tofste aan deze film is dat Rob Zombie laat zien dat hij zijn horror / cult hart op de juiste plaats heeft zitten, want de film zit vol met acteurs die hun plaats hebben verdiend in de cultwereld.
PS: Ligt het aan mij of lijkt het alsof de film zich in het begin aspeelt in de jaren '70 (de muziek en aankleding), maar dat ze na 15 jaar al met de nieuwste mobieltjes lopen! Erg vreemd!
Mug
Dat zal dan wel de unrated Director's Cut zijn. Met de scene die je beschrijft ben ik ook bang dat ik de film dan lager had beoordeeld, wat een vreselijke onzin.
De remake ontkomt (bij mij) niet aan een vergelijking met het fantastische origineel. Het niveau wordt ook nergens behaald. Het is zelfs jammer dat Zombie een paar scenes letterlijk kopieert maar dan toch te snel 'overschakelt'.
Maar goed, toch vond ik deze slasher-versie erg te behappen door het moordende tempo. Jammer dat de spanning door die hoge body-count vaak wegvalt, des te meer is de vermaak-factor hoger. De sfeer van deze film is dan ook compleet anders.
Maar dan....de laatste minuut. God god god, hoog je-eigen-ruiten-ingooien-gehalte. De voldoende waardering wordt daardoor gewoon niet gehaald.
De onderhuidse spanning van het origineel ligt toch meer in mijn straatje dan deze hak-steek-snij versie.
Tevens valt het zelden op te maken dat de film zich afspeelt rond 1980, een groot gemis. De tijdloze feeling voelt dan ook gemakkelijk aan. Net als zoveel mogelijk lijken creeren ook gemakkelijk is.
brabusRUS
Ik vond dit dus een waardeloze remake. Super irritant. Bijv. ontsnapping uit de gevangenis. Die ging wel erg makkelijk. Heel rommelig.
Myers in zijn begin jaren had ook echt een irritant hoofd.
Bah!
Elineloves
De eerste keer dat ik deze film heb gezien was ik toch best onder de indruk, ik vond het een vermakelijke remake..
Maar bij de herziening een paar dagen geleden vroeg ik me af wat ik in godsnaam aan het kijken was.. Het begin vond ik zeer sterk, met de jonge Michael.. Deze terugblik op zijn jeugd vond ik goed neergezet. Hij heeft een moeilijke jeugd gehad: op school waar hij gepest werd, familieleden die hem kleineerden en niemand gaf hem positieve aandacht. Cliché, maar zo wordt hij wel 'menselijk'. Zodra Michael in de gevangenis zat, vond ik er geen zak meer aan. Jammer!
Leland Palmer
Vreselijke film. Totaal onnodige remake, waar regisseur Zombie het hele mysterie rond de film film Halloween en Michael Myers schaamteloos wegneemt. Erg jammer.
Daarnaast vond ik het nooit spannend worden, vond ik de sfeer maar niks en kon ik ook niks met de moorden. Vond het allemaal maar stompzinnig en zonder inspiratie gemaakt. Het eerste uur is belachelijk met Michael als klein jongetje en duurt veel te lang. Ik hoef de geschiedenis van Michael niet zo uitgebreid uitgelegd te krijgen... weg mysterie rond dit angstaanjagende karakter, die direct totaal niet meer eng is.
Het einde was ontzettend ergerlijk in dat huis. Laurie die derig keer struikelt, de domste plekken opzoekt, wat ontsnappingspogingen laat voor wat ze zijn en ga zo maar door. En ondertussen totaal geen spanning. Het naakt is wel welkom natuurlijk (vooral dat meisje uit The Virgin Suicides
), al zien we dat in elker horror tegenwoordig. Acteerwerk is zwaar onder de maat en wat sommige personages hier te zoeken hadden weet ik ook niet. Totaal overbodig.
Eén ster voor deze film. Deel twee zou ik direct hierna kijken, maar die laat ik eerst maar even voor wat het is. Daar heb ik de kracht eerst niet voor. Dan het origineel maar weer eens uit de kast halen.
DVD-T
Tijdje geleden alweer dat ik deze had gezien. Toen de thearical cut, en dan nu de Director's Cut. Deze pakte wel iets beter uit, al blijft het origineel wel een klein beetje beter.
Zombie's ode aan Halloween. Slecht heeft hij het toch niet gedaan. Aan de film af te zien heeft hij die vaak goed bekeken. Zijn ode begint al als hij de oude muziek in de film brengt. Zorgt meteen al voor een beetje de goede sfeer. Het prequel deel van de film is leuk, naja leuk eerder interessant, in beeld gebracht met erg goede muziek keuzes. Had niet zo gehoeven en neemt ook een klein beetje van de mysterie rondom Myers weg, maar Zombie heeft er voor gekozen om de vleesgeworden duivel een gezicht en een persoonlijkheid te geven. Deze voorgeschiedenis pakt goed uit voor de rest van de film. Vooral omdat hij nu niet in beeld wordt gebracht als een soort van supermens, maar een mens van vlees en bloed. Het stalken is weer heerlijk terug gebracht in de franchise, en er is na enkele spanningsloze Halloween films weer een spanning aanwezig. Helaas wordt hier weinig gebruik van gemaakt en begint Zombie te vroeg met de moorden.
Die moorden zijn erg rommelig in beeld gebracht door dat geschud met de camera's. Ik zag de meerwaarde daar niet echt in. Erg jammer. Verder ook niet echt heel bloederig in beeld gebracht. Nu was dat in de eerste film ook al niet het geval, maar in deze tijd mag je wel een klein beetje bloed verwachten in een slasher. De echte Halloween sfeer is dan ook nergens echt meer te bekennen. Nog enkele mooie shots krijgen we wel. Lekker donker in beeld gebracht ook.
Acteer werk was erg wisselend. Scout Taylor-Compton was vaak erg irritant, en dat geld ook voor haar vriendinnen. Zo overdreven stoer allemaal. Sheri Moon-Zombie is lekker bezig, en dat geld ook voor Forsythe. McDowell was af en toe leuk, maar ik miste de Donald Pleasence performance wel wat. Tyler Mane als Michael Myers is een perfecte keuze. De manier waarop hij beweegt en zijn nuances zijn geweldig. Niet slecht voor een ex-worstelaar.
Film van een afwisselende kwaliteit. Behalve de sterke opening niet altijd even constant. Erg jammer want Zombie was er dicht bij. Gelukkig nu de Director's Cut gezien, en die liep een stuk gesmeerder dan de bioscoop versie. Een halfje verhoogt. Met name voor de af en toe lekkere sfeer.
BillyMac
kleine Michael die een deel van de sluier onthuld ivm de achtergrond van hem doet het heel erg goed, een erg (door zijn omgeving) getraumatiseerd kindje die alle reden heeft tot wraak.
Hoe hij dan ook wraak neemt op de pesters ...
Wanneer we bij grote Michael aankomen gaat het echter compleet bergaf en weet ik nergens geboeid te raken door dit bijna mismaaksel.
FillumGek
Vond hem niet eens zo heel slecht eigenlijk. Een paar dagen geleden pas voor het eerst Halloween gezien en dus was het moment daar om de remake ook een kans te geven. Ik was vooral benieuwd omdat Zombie mij allang heeft overtuigd met het werkelijk geweldige House of 1000 Corpses en The Devil's Rejects.
Een grote verandering is dat de jeugd van Michael uitgebreid wordt uitgelicht. Hoewel ik het jongetje nog best goed vond acteren, lekker kil, en de moorden gruwelijk koelbloedig waren is het vanuit het personage Michael een beetje jammer. In het origineel was het juist creepy dat je niet veel van Michael wist, hij leek zelfs helemaal niet uit een verkeerd gezin te komen. Een beetje gemengde gevoelens dus.
Het stuk dat hij in de gevangenis terechtkwam vermaakte wel, al vond ik Michael zelf niet zo overtuigen en dat is jammer. Halloween = Michael Meyers. En hier leek hij een normale psycho met lang haar, een lelijk maskertje en drie meter groot(!). Wel tof dat hij verder iedereen gewoon afmaakt. Leuk trouwens om Trejo, Moon, Mosely en Haig op te zien draven die ook een leuke rol vertolkten in Zombie's voorgaande werk. Ook Brad 'Chucky' Dourif heeft een rolletje.
Het verdere verloop van het verhaal loopt best gelijk aan het origineel. Een paar vermakelijke scenes, geen overdreven toffe moorden en wat naakt. Als deze film onder een andere titel was uitgebracht met een andere moordenaar was hij waarschijnlijk beter geworden. Nu is het teveel vergelijken met een klassieker die blijkbaar moeilijk te toppen is.
Metalfist
Evil has a destiny
Ik had Rob Zombie's versie van Halloween vroeger in de cinema gezien maar daar kon ik me toch maar bitter weinig van herinneren. Ik weet dat ik meeging doordat mijn broer hem graag wou zien en de film maakte toen wel een vrij goede indruk op me maar ik had toen nog wel niet de originele reeks gezien. Ondertussen is dat wel het geval en toen we afgelopen vrijdag met het vervolg van Rob Zombie thuis kwamen, leek het wel een perfecte gelegenheid om de twee Halloween films achter elkaar te zien.
De originele Halloween heeft ook wel een goede indruk op me achter gelaten maar niet zo wow zoals velen er over doen, al kan dit (en zal het waarschijnlijk ook) liggen aan het feit dat ik de crappy DVD versie heb gezien waarover Reinbo zo, terecht, negatief is. Soit, normaal gezien ben ik niet zo gediend met remakes. Vaak is het ongeïnspireerde rommel die niets anders wilt doen dan op het succes van het origineel teren maar dankzij Rob Zombie werd mijn aandacht toch getrokken. De man had al een paar interessante horrorfilms gemaakt (House of 1.000 Corpses en The Devil's Rejects) waardoor het project vandaag de dag toch nog op mijn interesse kon rekenen. Zombie gooit het dan ook over een iets andere boeg met één van de coolste seriemoordenaars uit de films, Michael Myers. Ik moet eerlijk toegeven dat het origineel nu niet meer zo bijzonder vers in mijn geheugen zit maar de keuze om meer te concentreren op Michaels jeugd is wel een goede keuze. Er wordt veel meer gefocust op het kleine jongetje achter het masker waardoor zijn latere daden toch nog iets meer beangstigend krijgt. Een sterk begin in ieder geval maar jammer genoeg slaat Zombie dan de bal af en toe mis. De reden waarom ik het origineel vaak zo sterk vind, is de aanwezigheid van Myers. Of beter gezegd, de passiviteit van Myers. Het geeft een heerlijk beklemmend gevoel wanneer je hem naast een boom ziet staan staren of gewoon muisstil iemand afslacht maar Zombie kiest ervoor om hem deze keer ontzettend veel geluid te laten maken. Het paste niet echt bij het personage en dat is jammer want voor de rest weet Zombie er verhaaltechnisch toch nog een interessant filmpje van te maken. Alleen is het visueel echt waardeloos. Het beeld is te smal, gezichten staan er maar half op, tijdens het merendeel van de moordscènes heb je bijlange na geen idee waar je naar aan het zien bent. Verschrikkelijk slecht maar blijkbaar is het niet Zombie zijn schuld? Neen, want de idioten bij Paradisio hebben blijkbaar een workprint op DVD uitgebracht, hoe achterlijk kun je zijn. Het is in ieder geval jammer dat wij nu met zo'n waardeloze versie zitten opgescheept want hiermee verliest de film toch een groot deel van zijn kracht. Oké, het origineel heb ik ook in een verknipte versie gezien maar dit sloeg toch echt nergens op. Misschien maar eens proberen om een nieuwere versie in handen te krijgen.
Ik denk dat ik één van de weinigen ben die deze Laurie Strode meer kon waarderen dan in het origineel. Jamie Lee Curtis vond ik dan ook verschrikkelijk in de film van '78 en in dat opzicht is Scout Taylor-Compton bijna een verademing. Let vooral op dat 'bijna' woordje want ook aan haar is jammer genoeg wel wat op te merken. Waar Laurie in het origineel niet echt leek te passen in het vriendenclubje, is dat hier wel in orde maar Taylor-Compton kan eigenlijk echt niet zo bijster goed acteren. Vooral in de achtervolgingsscènes is ze meestal vrij waardeloos en begin je toch automatisch voor Myers te supporteren. Neen, dan zijn de vriendinnen eigenlijk beter gecast en dat is raar. Waarom? Omdat Taylor-Compton tijdens het opnemen van de film de enige tiener van het gezelschap was en dat de 2 vriendinnen een klad ouder waren. Toch passen ze uitstekend in de film, tegen verwachting in. Het is natuurlijk leuk om Danielle Harris terug te zien verschijnen in een Halloween film. Ze zette een geweldige rol neer in het 4e deel (het 5e deel was al weer wat minder) maar ze blijft hier even overtuigend als toen maar ook Kristina Klebe weet een kleine maar leuke rol neer te zetten. Eigenlijk weet Zombie heel zijn cast wel goed te kiezen. Vrouwlief Sheri Moon Zombie is er ook weer bij, en heeft nog altijd iets onweerstaanbaar, maar ze zet best wel een vermakelijk rolletje neer. Toch is het Daeg Faerch die de show steelt in het eerste deel van de film want hij speelt Myers op 10-jarige leeftijd. Geweldig creepy joch en jammer dat ze hem in deel 2 hebben gerecast. Ook leuk natuurlijk om de altijd coole Danny Trejo nog te zien verschijnen. En dan vergeet ik nog bijna McDowell te vernoemen. Pleasance was in het origineel uitstekend, vooral in de eerste delen, maar McDowell doet het ook meer dan deftig.
Dit blijft moeilijk te beoordelen. Langs de ene kant heb je een interessante uitwerking van het gekende Michael Myers verhaal maar langs de andere kant is het allemaal toch net wat minder dan het origineel. Daar komt dan ook nog eens bij dat ik een slechte versie heb gezien waar het beeld het meeste van de tijd ontzettend donker was waardoor je niet echt veel kon zien... Voor nu een voldoende maar misschien een verhoging mocht ik ooit eens aan een deftige release geraken.
xxc
Heerlijke film dit!
Het is al weer zeker 10 jaar geleden dat ik de oude halloween films heb gezien, dus veel weet ik er niet meer van af. Eigenlijk heb ik deze Halloween dus echt als 'nieuwe film, nieuw verhaal' bekeken. Word tijd dat ik binnenkort de oude eens opzoek in mijn kast en eens ga kijken..
Maargoed, de film. Het eerste halfuur, als je word uitgelegd en verteld waarom Michael Myers eigenlijk zo is, is ontzettend spannend en eng! Er is inmiddels al veel onderzoek gedaan in Amerika dat als je op jonge leeftijd dieren vermoord en mishandeld, dat je dan vaak aanleg hebt tot iets veel ergers.. Dus ja, ik vond het een heel interessant verhaal.
Ook het jongetje die Michael Myers speelde op jonge leeftijd.. jezus wat kan die acteren zeg! Echt hardstikke goed.. Zijn hoofd.. het straalde er gewoon allemaal van af. Alleen van zijn blik al werd ik bang. Daar kreeg ik al de kriebels van. En dan langzamerhand gaat hij steeds meer maskers dragen.. Eigenlijk omdat hij dus bang is dat iedereen ziet hoe 'lelijk' hij is. Tenminste, dat zegt hij.
De vrouw die zijn moeder speelde in de film vond ik persoonlijk wat minder.. Ze kwam voor mij niet heel overtuigend over en ja ik weet niet, ze nam me gewoon niet helemaal mee als zij het woord had. Maar buiten dat.. een hele goede, en zeker sterke film!
Deel 2 zal ik binnenkort ook eens aanschaffen, dan kan ik die ook eens bekijken. Hopelijk maken ze er meerdere delen van! Had al wel gelezen dat deel 3 er ook aan komt..
een dikke 4,5*
Karl van H.
Rob Zombies statement over het belang van goede opvoeding: tja... Het is op zich wel grappig te zien hoe de mythische moordenaar Michael Meyers uit 1978 in deze film wordt omgetoverd tot een jongetje met problemen; je zou het haast over verwetenschappelijking van wereldbeelden en dergelijke willen hebben, maar dat zal ik maar niet doen. Geslaagd kan ik het in ieder geval niet noemen: het kennen van zijn achtergrondverhaal haalt alleen maar alle dreiging uit Meyers; sowieso is de intro waarin dit hele verhaal wordt uitgelegd veel te lang en veel te oninteressant, daar waar de openingsscène in het origineel precies goed was. En erger nog: door teveel tijd aan dit geneuzel te besteden, houdt Zombie helemaal geen tijd meer over om spanning op te bouwen en lijkt hij in de tweede helft van de film daarom maar vrijwel direct over te gaan op de moorden. Dat deze moorden vervolgens ook totaal niet overkomen, mag dan ook geen verrassing heten. Spijtig ook dat het prachtige camerawerk uit het origineel plaats heeft gemaakt voor dit rommelige gedoe dat vooral op harde geluidseffecten teert. Halloween film is niet spannend, niet eng, niet gruwelijk en bij tijd en wijle alleen maar irritant. Die Scout Taylor-Compton bijvoorbeeld, wat is daar in hemelsnaam mee gebeurd dat zij zo'n vervelend vrouwmens is geworden? En zij is niet de enige, alle andere personages in deze film zijn net zo irritant - zelfs de aanvankelijk aangename verrassing Malcolm McDowell weer eens te zien blijkt een deceptie, gezien zijn acteertalent blijkt te zijn verschrompeld tot de grootte van een rozijn. Ook zo'n cliché als vallen-terwijl-je-wegrent-voor-de-moordenaar kan tegenwoordig echt niet meer. Nee, zijn House Of The 1000 Corpses kon ik nog wel waarderen, maar hier had Zombie met zijn poten vanaf moeten blijven. Tja...
Chainsaw
Na lange tijd eindelijk voor het eerst eens góed naar deze remake van John Carpenter's Halloween kunnen kijken. Door een slechte DVD uitgave destijds zag je namelijk nauwelijks iets van het laatste half uur. En ik wil Rob Zombie toch ook wel een tweede kans geven. Want ik was vrij enthousiast toen ik hoorde dat deze man de remake van Halloween op zijn bordje ging nemen. De man die met The Devil’s Rejects één van de betere horrorfilms sinds jaren heeft gemaakt zou één van de meest iconische horrorfiguren nieuw leven in gaan blazen. En dat nieuwe leven had Myers na The Curse of Michael Myers en Halloween: Resurrection ook echt wel nodig.
Helaas kon ook deze tweede kijkbeurt mij amper op andere gedachten brengen, nog steeds blijft het maar een matige film die Rob Zombie hier aflevert. De eerste helft van de film is eigenlijk een prequel, waarbij Zombie wat mij betreft de plank flink misslaat. Met de pestkoppen op school, de over-the-top agressieve stiefvader aan de drank en de strippende en toch zorgzame moeder; de clichés denderen als een sneltrein voorbij. En enger maak je Michael Myers er ook niet mee. Dan toch liever het origineel, waar de beweegredenen van Michael volkomen geheimzinnig blijven. Bij Zombie's visie krijg je als kijker bijna het gevoel van ‘tja, dat had ik in die situatie waarschijnlijk ook gedaan’. Moeten we meeleven met Michael Myers?
Maar niet alleen het eerste half uurtje is voorzien van een hoop eendimensionale en clichématige karakters. Personages als die zuster en haar rotopmerking, die vervolgens met haar rug naar hem toe een krantje gaat zitten lezen was simpelweg belachelijk. En net als je denkt dat dat het toppunt van bespottelijkheid was en het in ieder geval niet nóg erger kan, krijg je die twee heikneuters, die dat meisje willen verkrachten in de cel van Myers. Zelden zo’n slechte scène gezien, had toch wel een wat betere ontsnapping van Myers willen zien. Overigens bestaat die wel, een alternatieve scène waarin Myers door vier agenten wordt begeleid en daar ontsnapt. Veel betere scène, als je het mij vraagt. Maar veel slechter kon het ook niet.
En dan komt het laatste half uur, een deel waar ik door de slechte uitvoering van de DVD dus nauwelijks iets van heb meegekregen. En toch blijkt dat ik niet veel heb gemist. Ook hier huppelen en schreeuwen de eendimensionale personages maar wat rond, terwijl Michael Myers alles behalve eng is. Myers komt een huis binnen stormen, begint met zijn mes in het wilde weg te steken en einde scène. Op naar de volgende. Iets voelen voor de karakters is vrijwel onmogelijk, want met wie zou je moeten meeleven? Het antwoord zou in principe Laurie Strode moeten zijn. Ware het niet dat Laurie in Zombie’s Halloween echt bijzonder nietszeggend is geworden. Zelden zie je een actrice met zo weinig charisma. En dat voor zo’n grote rol, lijkt me niet de bedoeling. Was het dan toch de bedoeling van Zombie dat we met Myers zouden gaan meeleven?
Wat betreft de rest van de cast, Zombie heeft veel geweldige acteurs aangetrokken. Alleen is bijna geen één van hen op zijn plaats. Persoonlijk vond ik het heerlijk om in The Devil’s Rejects zoveel bekende koppen uit de horrorwereld voorbij te zien komen, maar hier voelt het gewoon geforceerd aan. Alsof Zombie verplicht was alle acteurs uit zijn vorige twee films een rol te geven. Want ik zie graag een Moseley, Towles, Foree of Haig in een film, maar dan moeten ze meer doen dan enkel afleiding zijn van het verhaal. Enkel Dourif en McDowell waren vrij goed op hun plek en leverden als sheriff Brackett en Sam Loomis de beste scènes. Evenals in het vervolg, overigens.
Al met al dus een grote tegenvaller, zelfs bij een tweede kijkbeurt. Hier en daar zitten een paar sfeervolle momenten, een vrij aardige soundtrack (die veelal overeenkomt met het origineel) en een handjevol aardige momenten met Myers. Toch heb ik niet veel met Zombie’s visie van Myers; zo’n uit de kluiten gewassen (en soms zelfs grommend) beest dat maar tekeer gaat op zijn slachtoffers. Maar diep van binnen een gevoelig jongetje blijkt te zijn met vooral liefde voor zijn moeder. Nu ik er zo over nadenk … had Zombie niet gewoon de verkeerde horroricoon voor ogen?
2 sterren blijven staan.

Halloween II
2009

Deze horrorfilms en -series verschijnen de komende maand op Netflix

Halloween
Horror / Thriller, 1978

Cosa Avete Fatto a Solange?
Thriller / Mystery, 1972

The Devil's Rejects
Horror / Actie, 2005

The Texas Chain Saw Massacre
Horror / Thriller, 1974
maskeroppashalloweensadismepsychopaatthrillerontsnappengemaskerde moordenaarcowardlinesscrueltymaniacrebootduringcreditsstingerdisturbed child