menu

Cosa Avete Fatto a Solange? (1972)

Alternatieve titels: Solange | What Have You Done to Solange | Who's Next ? | Who Killed Solange? | What Have You Done to Solange? | The Secret of the Green Pins | Who's Next? (Solange) | The School That Couldn't Scream | The Rah Rah Girls | Terror in the Woods | Was het Verkrachting....?

mijn stem
3,54 (70)
70 stemmen

Italië / West-Duitsland
Thriller / Mystery
107 minuten

geregisseerd door Massimo Dallamano
met Fabio Testi, Karin Baal en Joachim Fuchsberger

Enrico Rosseni, een leraar aan een katholieke meisjesschool in Londen, heeft een affaire met één van zijn studenten, Elizabeth. Tijdens één van hun ontmoetingen ziet ze dat iemand vermoord wordt. De volgende dag wordt het lichaam ontdekt. Het was een student aan dezelfde school. Enrico wordt verdacht van de moord. Wanneer er later nogmaals een studente vermoord wordt op een aanverwante wijze, wordt Enrico vrijgelaten en vergezelt hij inspecteur Barth om het mysterie rond de moordzaak te ontrafelen.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=-b2t_HjmQeo

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Peake
4,0
Hoog aangeschreven Giallo die zijn reputatie dankzij een zorgvuldig opgebouwd verhaal, boeiende personages, een hypnotiserende score van Morricone en een schokkende ontknoping helemaal waar weet te maken. De film is bovendien prachtig geschoten door niemand minder dan sleazemeester Joe d'Amato.

avatar van xgogax
Inderdaad , 1 van de beste sfeervolle Gialli aller tijden !

Het verhaal is niet spectaculair , maar de verhouding tussen personages is hier wel erg menselijk neergezet . Bovendien ziet de film er magistraal uit , erg ' intiem ' gefilmd !

De soundtrack van Morricone is haunting !


****0,74* / *****

avatar van yeyo
3,5
Is de R0 uitgave van EC Entertainment ergens te krijegn?

avatar van Peake
4,0
De beste uitgave is ongetwijfeld de Italiaanse uitgave. Een feilloze transfer met Engelse subs. Deze wordt regelmatig aangeboden op ebay.

avatar van yeyo
3,5
Peake schreef:
De beste uitgave is ongetwijfeld de Italiaanse uitgave. Een feilloze transfer met Engelse subs. Deze wordt regelmatig aangeboden op ebay.

Die heb ik ondertussen al besteld, ben ongeduldig aan het wachten op de aankomst.

avatar van yeyo
3,5
Echt een prachtige giallo. Zijn grootste troef is dat de nadruk ligt op de romances, intriges en de personages. Die zijn trouwens allemaal zeer overtuigend neergezet, Testi is hier minstens even goed als Franco Nero. De moorden zijn dus eigenlijk maar bijzaak en dat weerhoudt de film van een soort Italiaans detective verhaaltje te zijn. Ook de ontknoping is bijzonder aangrijpend. Allemaal zeer dromerig in beeld gebracht begeleid door de wondermooie soundtrack van Morricone.

4,0
Een giallo van een high Quality...voortreffelijk geacteerd met mooie shoots en typisch jaren 70sfeer in Londen!

avatar van Vascago
Ziet eruit als een Must See.

Giallo meets teensploitation .De tsjikkies in deze film worden gepenetreerd op een ongenadige wijze die ze nog lang zou heugen als ze het na konden vertellen.
Serieus:de cinematografie in softcore stijl geeft alles een heerlijk fout aroma,gevoegd bij de kitscherige soundtrack die Morricone voor dit soort films altijd paraat heeft.Het meest opvallende aan deze giallo is de realistische karakteruitwerking,al is het grootste mysterie wellicht hoe Enrico aan die Teutoonse kenau als vrouw kwam.
De intrige bleef,althans voor mij,spannend.Om het geheel wat cachet mee te geven geeft Dallamano deze in een katholieke kostschool spelende film nog een vleugje anti-klerikalisme mee.
Het lijkt erop dat de naaktscènes(18+) hier ons aller Bob Clarke nog hebben beinvloed bij het maken van Porky's ,denk aan de douchescène die hij vrij letterlijk citeert.
Prima sleaze,kortom.

Meneer Bungel
Peake schreef:
De beste uitgave is ongetwijfeld de Italiaanse uitgave. Een feilloze transfer met Engelse subs. Deze wordt regelmatig aangeboden op ebay.
Ik zie ze inderdaad her en der - tegen gigantische prijzen... Iemand nog een tip hoe ik aan de uncut Italo (Eng. subs) versie kan komen? PM mag ook. Grazie bij voorbaat.

Meneer Bungel
Very stylish, indeed... in de mix met peepshows en een zwaar onderwerp, en dus automatisch gruwelijke moorden, die, vooral daarom enkel suggestief in beeld gebracht konden worden - en daarmee blijven volledig uitgewerkte (lastig uit te leggen, maar see for yourself) killscènes m.u.v. een enkele uit. Zeer genietbaar, met nog wat pogingen tot humor en drama die echter niet hard aanslaan.

Die Teutoonse kenau was trouwens prachtig, zou het daaraan gelegen hebben?

Dikke 3,5*.

avatar van Joost1973
3,5
Voor de liefhebbers van giallo's een aanrader. Dit is een van de betere films in zijn soort. Het verhaal bleef tot het einde spannend. Er werd ook goed geacteerd. Een dikke 3,5.

avatar van perceived
2,5
Tegenvallertje.

Degelijke film, helaas wel eentje van lange draad. Er is opvallend meer aandacht voor plot dan veel van zijn soortgenoten, beter acteerwerk ook, maar vond het nogal een saai gebeuren met te veel serieus geneuzel en te weinig gekkigheid. Soundtrack deed me ook al niet zoveel, netjes maar ook erg gewoontjes. Weinig sleazy. 5/10*

avatar van Smallprint84
4,0
Arrow pakt weer uit:
Vanaf dec. dual pack dvd/blu-ray !
Amazon.co.uk - WHYDtS?

3,0
Ondanks alle juichkreten hier, ik vond het nogal saai en langdradig. Het speelt zich af in Londen, en met een Engelse dub (die is nodig anders praten de Engelse tieners en de inspecteur van Scotland Yard ineens vloeiend Italiaans, en dat komt de geloofwaardigheid niet ten goede) kun je nauwelijks nog van een Italiaanse giallo spreken. Bovendien, een giallo hoort bol te staan van geweld, seks en onverwachte plotwisselingen. Maar in deze film niets van dat alles. In feite is het gewoon een degelijke who-done-it, die zich tergend langzaam voortsleept. Oké, de lieve meisjes komen onplezierig aan hun einde en we krijgen nog wel wat borstjes en poesjes te zien, maar dat was heel normaal voor een film van begin jaren zeventig. Het trage tempo trouwens ook.

avatar van Insignificance
3,5
Een krimi gesitueerd in Londen met zo'n beetje alle giallo kenmerken van een regisseur die een aantal spaghetti westerns schoot. Hier schudt hij af en toe een POVtje uit de mouw. Die doen het altijd goed als er een killer rondspookt. Wanneer de Casanova leraar in een bootje komt aandrijven met zijn meisje, is het al meteen raak. Morricone's muziek is hier echt een meerwaarde. Beetje bonte mix van van alles en nog wat, terwijl er ondertussen lugubere moorden worden gepleegd door een killer met een nogal opmerkelijke, symbolische m.o. Dat en de vraag wie Solange überhaupt is, houdt het alleen al aan de praat. Het had misschien wat minder plot en iets meer pit mogen hebben, maar geen verkeerde giallo. Zeker als je van dat specifieke sfeertje houdt.

avatar van david bohm
3,0
Bijzonder onderhoudende giallo waarin een aantal mooie dames komen opdraven. Het sfeertje, de aankleding, de dialogen allemaal fijn. Plot doet er wat minder toe en is ook het minste onderdeel wat mij betreft.

avatar van Insignificance
3,5
Nicolas Winding Refn Remaking Giallo Classic What Have You Done to Solange? - Dread Central - dreadcentral.com

Refn calls the original an “absolutely incredible Italian giallo movie. One of the great, great horror films from the period.”

avatar van mikey
3,5
Insignificance schreef:
Nicolas Winding Refn Remaking Giallo Classic What Have You Done to Solange? - Dread Central - dreadcentral.com

Refn calls the original an “absolutely incredible Italian giallo movie. One of the great, great horror films from the period.”

Zal hem vast om de meisjes te doen zijn

avatar van Insignificance
3,5
Het valt 'm niet kwalijk te nemen, mikey!

avatar van baspls
3,5
In Nederland/België uitgebracht onder de titel: Was het Verkrachting?
https://www.grindhousedatab...

avatar van mikey
3,5
In elitair tralala tienerland, bevolkt door mooie & maagdelijke meisjes die genieperig gluren, is heel wat mis. Dat is zeer onverassend ook opgemerkt door de killer die uit is op ongebruikelijke penetraties.

Het schijnt dat ene Refn dusdanig hitsig is geworden dat hij een remake beraamt... maar hoe? In de 70's moest alles kunnen. Maareh volgens mij is dat niet meer zo. Laat ik het zo zeggen dat idee had ik bij de remake van Carrie. Toch maar even over Carrie vanwege die douchescene.

De stijl is erg dweperig (old school de Palma Obsession stuff) terwijl de ziel van Refn ijskoud is. Wat misschien wel verbeterd kan worden is dat eindeloze detective geleuter van middelbare koppen dat maar niet opschiet in plaats van een zo hoog mogelijke bodycount. Ik ben Bava nog steeds dankbaar voor zijn A Bay of Blood die dat probleem heeft getackeld.

Bereidt u maar voor op schoolmeisjes en hun hitsige leerkrachten cq priesturs. (zeer fout ondersteund door Morricine) Maar voor 't betere slachtwerk adviseer ik toch Argento, Fulci of Bava.

Peake schreef:
De film is bovendien prachtig geschoten door niemand minder dan sleazemeester Joe d'Amato.

Inderdaad! Zijn beste werk trouwens.

avatar van baspls
3,5
Het schijnt dat Nicolas Winding Refn de Giallo What Have You Done to Solange? gaat remaken. Normaal heb ik het niet zo met remakes, maar aangezien deze remake het giallo genre nieuw leven in kan blazen ben ik er toch heel blij mee. Daarbij is Refn ook de uitstekende persoon om het te doen, al produceerd hij het waarschijnlijk alleen maar.

http://bloody-disgusting.co...
http://deadline.com/2016/05...

avatar van Noodless
3,5
Bijzonder stijlvolle giallo waarbij de moorden misschien niet zo bloederig in beeld komen, maar dat zal ook te maken hebben op welke wijze deze dan ook gebeuren. De uitwerking ervan is niet schokkend, maar wel de gedachte. Voorts is de sfeer en de opbouw van het verhaal prima. Je krijgt werkelijk een detective verhaal voorgeschoteld die je tot het einde in het gewisse laat. Dus spanning verzekerd. Opvallend is ook dat de inhoud van het verhaal totaal niet preuts is en heel wat symboliek vertoont. Zo wordt de kerk en het leven in een katholieke school soms op de korrel genomen. Heel wat personages hebben wat te verbergen waarbij seks, intriges, moord, verkrachting, afrekening, nieuwsgierigheid in hun agenda staan. Naakt wordt dus totaal niet overzien, al wordt dit hier wel op een mooie stilistische manier weergegeven. Dromerig en dit op sfeervolle muziek van Morricone. 7,5/10

3,0
Wat trage en enigszins saaie film waarin weinig gebeurt qua kills of spanning. Er wordt de tijd genomen om het verhaal te vertellen, maar voor het verhaal hoef je de film eigenlijk niet te gaan kijken; als drama kun je de film namelijk niet serieus nemen. De dubbing, i.i.g. in de versie die ik zag, was dramatisch waarbij de stemmen in een klein studiotje zijn ingsproken en waarbij veel achtergrondgeluid weg is gevallen. Zo hoor je in een auto scene enkel de dialoog zonder enige autogeluiden.
De film ziet er verder prima uit en de climax is best aardig.

Bélon
Ik vond hem ook wat tegenvallen: de soundtrack was gewoon een standaard Morricone die ik al eerder en beter heb gehoord en het verhaal was redelijk saai & langdradig. Wel aardig geschoten en nogal wat naakt en jaren '70 kleurtjes maken weer wat goed. Weinig J & B gespot (maar 1 flesje)

3,0*

avatar van baspls
3,5
Een gymleraar van een Katholieke meisjesschool in Londen heeft een affaire met een leerling. Ze zitten samen in een bootje op de Theems als zij ziet hoe iemand wordt vermoord. Het blijkt een andere leerling te zijn en de gymleraar word meteen verdacht.

Cosa Avete Fatto a Solange? - in Nederland en België ooit uitgebracht onder de titel Was het verkrachting? - Een van de meest bekende Gialli's, die zich voor de verandering in Londen afspeelt en niet in Italië. De Angelsaksische setting mag er zeker wezen en de dubbing is dit keer erg goed. De acteurs praatte tijdens de opnames Engels en dus hadden de Britse stemacteurs geen moeite alles in te spreken.

Deze Giallo erkend zijn oorsprong in gele pulpboekjes, het verhaal is namelijk gebaseerd op The Clue of the New Pin van Edgar Wallace. Zodoende was het verhaal prima en had het wat weg van een Britse TV-Detective. Had beter gekund, maar ik ken tal van Gialli met een veel slechter plot.

De cinematografie was bijzonder netjes. Erg mooie shots in cinemascope. Heel af en toe had er een close-up meer gemogen, maar verder is het die prettige Italiaanse stijl. Mooie POV waar we in één shot zien hoe de killer inbreekt en iemand verdrinkt. Verder waren de verkrachtingen mooi in beeld gebracht, de moorden zelf en daarmee de gore was niet in beeld (maar gezien de omstandigheden snap ik dat ook wel). Mooie opnamelocaties in London.

Mooie muziek van Maestro Ennio Morricone. Prachtige melancholieke openingsmelodie en verder wat typische jaren '70 klanken. De meester heeft beter gemaakt, maar deze soundtrack mag er ook zeker wezen.

What Have You Done to Solange? is samen met Dario Argento's Giallo een van de beste films in het genre. Veel van de gebruikelijke mankementen van het genre ontbreken en ondanks dat het verhaal beter/spannender had gekund was het onderhoudend genoeg om boeiend te blijven.

avatar van Zwolle84
4,0
De eerste film van m'n Arrow-bestelling is alvast een positieve verrassing. Onderhoudend verhaal voor een film van die tijd, erg mooi geschoten en veel vrouwelijk schoon. Mooi stijlvol ook.

avatar van HarmJanStegenga
3,5
Geweldig. Lekker Giallootje. Mooie titel ook, vooral in het Italiaans natuurlijk. Cinematografisch gezien goed, sfeervol en een verhaal(tje) dat gewoon prima in elkaar zit. Lekker die moorden, beetje shockerend, niet teveel, wat tieten hier en daar en Morricone met een lekker muziekje op de achtergrond. Heb me prima mee laten slepen, ik zat er goed in, niet zo goed als de messen in de dames, maar heb genoten.

avatar van Flavio
3,0
Flavio (moderator)
Wel leuk deze giallo, beetje in de stijl van de vroege Argento's, dus zonder bovennatuurlijk gedoe. Ik zat te twijfelen in welke audio ik hem zou zien, uiteindelijk voor de Italiaanse gekozen omdat er anders weinig overblijft van het giallo-sfeertje- maar de dialogen zijn in het Engels gesproken dus er valt ook wel wat voor te zeggen hem in het Engels te bekijken.

Acteerwerk is goed, camerawerk idem dito, de plot viel me toch wat tegen. Ik verwachtte een whodunit waarin de verschillende leraren een voor een in het verdachtenbankje zouden komen inclusief de hierboven treffend omschreven Teutoonse kenau, maar dat liep dus anders. Eigenlijk is er nauwelijks sprake van speurwerk. Nog even over de kenau gesproken, best bizar hoe zij van attitude verandert als blijkt dat de mooie Elizabeth nog maagd was...alles vergeven en vergeten zo lijkt het. Soundtrack vond ik wat gemakzuchtig, ik dacht bij de eerste tonen, hé een componist die opzichtig Morricone kopieert, maar dat was hij dus zelf.

Wat een absurde hoeveelheid alternatieve titels trouwens, van sommigen vraag je je af of de bedenker de film heeft gezien (Who Killed Solange...?)

avatar van alexspyforever
2,5
Een bijzonder stijlvolle giallo maar op visueel vlak stelt hij toch teleur, de moordscènes zijn kort. Ook vond ik hem wat te langdradig en te braaf. Gelukkig werd gratuit naakt niet geschuwd. En die ene leraar kwam er ook wel makkelijk vanaf. Al bij al vermakelijk maar zal mij niet lang heugen.

avatar van kos
3,0
kos
Haha, de manier waarop de meiden vermoord worden is toch wel echt typisch giallowerk

Gast
geplaatst: vandaag om 12:58 uur

geplaatst: vandaag om 12:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.