• 9.097.846 stemmen

Maxed Out: Hard Times, Easy Credit and the Era of Predatory Lenders (2006)

Documentaire | 90 minuten

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: James D. Scurlock

Met onder meer: Beth Naef, Mike Hudson en Louis C.K.

Plot Maxed Out: Hard Times, Easy Credit and the Era of Predatory Lenders

Nadat orkaan Katrina een deel van de Amerikaanse kust verwoestte, kwam het voor veel Amerikanen als een klap aan dat de financiële situatie van het land er zo beroerd voor stond. Zowel op individuele als federale basis gaat het land gebukt onder een zware kredietlast. In de huidige maatschappij lijkt alles oke, zolang er maar krediet is, terwijl men zichzelf probeert te overtuigen dat het mogelijk is zonder problemen door te blijven lenen. Een kijkje in de gevolgen van deze kredietmaatschappij.

logo tmdbimage

avatar van streeter

streeter

Aardige documentaire (** 1/2) over credit kaart schuld, maar het probleem dat ik met deze film heb is dat de allergrootste rede dat zoveel Amerikanen krediet problemen hebben bijna totaal wordt genegeerd.

Deze rede: Dat veel Amerikanen te materialistisch, impulsief, en naif zijn. (het is blijkbaar niet alleen een probleem met Amerikanen - credit kaart schuld is nu een wereldwijd phenomeen) Terwijl we zo arm als kerkratten zijn moeten we tóch alles hebben, moeten we alles NU hebben, en denken we alles later wel te kunnen betalen. Hebberig, impulsief, naif...

In plaats van het probleem van deze kant te bezoeken, schotelt regisseur Scurlock ons trieste interviews voor met moeders van studenten die zelfmoord hebben gepleegd wegens krediet problemen, en geeft de schuld aan de krediet bedrijven die jongeren vanaf leeftijd 18 inhaken. Er wordt vrijwel geen aandacht gegeven aan wat precies deze mensen hun geld hebben gespendeert: dure breedbeeld-televisie's, luxe reizen, kleding, diner's, auto's, enz. Zogenaamde "slachtoffers" worden geinterviewd voor hun huizen - grote panden met trucks in de oprijlaan - en ik kan alleen maar denken: "Geen wonder!" Maar nee, hierover krijg je in deze documentaire vrijwel niets te horen.

De film is het kijken waard, maar laat een groot gat open voor Persoonlijke Verantwoording.

avatar van dje-em

dje-em

Ja dat materialisme is wel waar, maar er is een ander probleem. Als je "the two income trap" leest (Elizabeth Warren schreef dit boek) dan zie je waar de schuld vooral vandaan komt is het kopen van huizen in een gebied waar betere scholen zijn. Ja we kopen meer, veel meer, maar het is allemaal veel goedkoper geworden sinds de 1970s. Dit gebeurt vooral voor echtparen met kinderen.

avatar van mrklm

mrklm

Een goedkoop gemaakte, maar profetische documentaire, gemaakt een jaar voor de financiële crisis, schetst een belangrijk deel van de problematiek die de crisis zou veroorzaken. Deze eenzijdige, maar boeiende documentaire toont hoe vooral de slachtoffers van de orkaan Katrina het doelwit werden van kredietverstrekkers en hoe die - mede door een dubieuze wijziging in de wet - gezinnen in financiële problemen middels hun marketingstrategie dieper in de schulden konden en wilden werken. Ook opvallend is de aandacht voor de manier waarop deze bedrijven persoonlijke gegevens van studenten gebruiken (ze mogen daarvoor zelf op campus campagne voeren!) om ze te verleiden met allerlei leenconstructies. Het resultaat? Grote financiële problemen voor de klanten en kredietverleners die hun slachtoffers tot in lengte van jaren kunnen uitmelken. Het lage budget is zichtbaar en dit is een duidelijke aanklacht tegen het banksysteem. Objectief is het niet, maar wel inzichtelijk en interessant. En wacht tot de aftiteling is afgelopen!