Tyson (2008)
Geregisseerd door: James Toback
Met onder meer: Mike Tyson
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Tyson
"The man. The legend. The truth."
Een documentaire die het personage achter de bokser Mike Tyson onderzoekt. Donker, vertrouwelijk, gewelddadig, grappig, absurd, erotisch, tragisch en menselijk: de film betrekt oude herinneringen van Tyson, alsook zijn huidige dilemma's. Het materiaal bestaat uit archiefbeelden, gesprekken en foto's.
Trainer/Manager
Promotor
Zichzelf (archiefmateriaal)

Figo
Mijn punt is meer dat de film er ook niet slechter van word.
Ik ben trouwens geen fan van talking heads, vooral als ze aan een stuk door onverstaanbaar raaskallen.
De archiefbeelden maken veel goed en gelukkig hebben we ondertitels

nightbreed
Mooie docu die Tyson voor mij toch een menselijk gezicht gaf.
De regie is sober en simpel en je zit een groot deel van de tijd tegen een afgeleefde (niet al te knappe) kop aan te kijken, maar het gaat natuurlijk om wat deze man te melden heeft.
Ik moet bekennen dat ik aan zijn lippen heb gehangen, niet om zijn wijsheden maar mij interesseerde zijn levensverhaal.
Ik vond de beelden van de bokswedstrijden tussendoor ook prachtig om te zien.
Al met al een docu die zeer lekker wegkijkt en ook nog eens interessant is.

timbo_
Wat bedoel je met ''gespaard''? Is een documentaire dan bedoeld om iemand helemaal de grond in te boren?
Nee maar als je iemands leven door gaat nemen verwacht ik wel dat je ook serieus ingaat op de pijnlijke momenten. Als je dat toch al niet van plan bent snij ze dan ook niet aan. Nu wordt het zo'n middenweg die totaal niet werkt. Overigens was ik me zojuist nog aan het bedenken dat het wel een bijzondere prestatie is dat je nog zo slecht uit een docu komt als je zo de ruimte krijgt om datgene te vertellen wat je zelf wil.

bascross
De documentaire duurt ook maar anderhalf uur, dus zoveel tijd om overal diep op in te gaan was er niet.
Hoezo komt hij trouwens zo slecht uit de docu? Het was bij iedereen toch al bekend dat Mike Tyson een vreemd figuur is? Vergeet overigens niet hij al op 20 jarige leeftijd wereldkampioen wordt en iedereen wat van hem wil. Ouders heeft hij op dat moment al niet meer en de enige man die hij vertrouwt is overleden.
Tyson heeft een vreemd leven achter de rug, maar om dat allemaal op hem af te schuiven vind ik te simpel.

aerts007
Het blijft toch wel een zielig figuur, op wie moeten we het dan wel schuiven? God,..Allah? Alsof hij de enige is die een vreemd leven achter de rug heeft!

Lupussy Galore
Ik mis iets heel belangrijkse in de voorgaande commentaren. Namelijk Mike's opmerking: Maybe you've to be an extremist to understand an extremist like me".......of zoiets......Dus zal ik wel een "extremist" zijn.
Deze documentaire heeft mij nogal ontroerd. Ik heb behoorlijk gehuild na het zien van deze film/documentaire. Vooral ook omdat het tragische nieuws m.b.t. het ongelukkige einde van zijn jongste kind nu bekend is. En, extreem als altijd, Mike prompt met de moeder van Exodus getrouwd is. Ook dat snap ik.....
Mike Tyson wordt vaak "een beest" genoemd. Ik noem hem liever een gewond dier. Nooit normaal geleefd en echte liefde ontvangen. Misbruikt en kaal geplukt en nooit normaal geleefd, slechts kort in zijn periode met Cus D'Amato. In de periode met Cus zag je een andere Mike, relaxt en gelukkig en zeker liefgehad door Cus en de zijnen. Het enige wat een "gewond dier" kan helpen is echte liefde en vertrouwen kunnen hebben in iemand. Dat werd hem al snel weer ontnomen.
Mike kwam bij helemaal niet voren als slecht of zielig. Ik vind het nogal wat om je zo bloot te geven. Om dat lef te hebben.
Hij zal nooit rust hebben of "normaal" worden (whatever that is) zeker niet meer n.a.v. het recente drama.
Hopelijk heeft hij mensen om zich heen die echt van hem houden en kan hij echt houden van de vrouw van z'n tragische verongelukte kind. Of in ieder geval in zoverre het in zijn vermogen ligt lief te hebben.......

aerts007
Hopelijk heeft hij mensen om zich heen die echt van hem houden en kan hij echt houden van de vrouw van z'n tragische verongelukte kind. Of in ieder geval zover als in zijn vermogen ligt lief te hebben.....
Zei de advocaat....,mooi pleidooi, maar dan ben je wel de slachtoffers vergeten!
En die zijn er,zowiezo

Lupussy Galore
Whatever.......zeker waren er slachtoffers net als hijzelf is trouwens. Ik geloof die Desiree Washington verkrachtgings zaak trouwens ook niet. Dat wilde ik eerst niet schrijven maar heb me nu bedacht. Waarom niet? Wat is nu makkelijker dan iemand als Tyson voor verkrachter uit te maken. Dat gelooft iedereen gelijk. Nog steeds. Ik niet, ik ken mijn soort te goed. De vrouw in dit geval. Dat hij niet zo fraai met vrouwen omging, wat hij zelf ook toegaf, tja dat geloof ik zeker.
Nou, Desiree Washington heeft weer wat "minutes of fame" en Robin Givens is er heel goed afgekomen met haar bankrekening. Waar is die nu trouwens?

Je krijgt geen 3 jaar als iemand alleen zegt dat ze door jou is verkracht. Waarschijnlijk komt daar een dokter aan te pas, denk je ook niet? Overigens wat heeft deze film beoordelen in vredesnaam te maken met het wel of niet sympathiek vinden van Tyson
Het maffe is, en waar ik niemand hier over hoor, is dat hij letterlijk toegeeft dat hij andere vrouwen heeft verkracht, maar juist deze niet. Het is een halve verspreking, hij maakt zijn zin namelijk niet geheel af maar hey.. En natuurlijk wordt daar verder niet op ingegaan. Zoals vrijwel nergens echt op wordt ingegaan. Iets vergelijkbaars zegt Tyson overigens aan het begin van de docu over een vrouw die hij zou hebben beroofd en waarvoor hij wordt veroordeeld. Hij zegt: " Ik heb er veel beroofd, maar deze juist niet!"
Anyway, who cares? Mijns inziens is dit een magere en eenzijdige docu zoals ik al eerder omschreef.

speranza
Dit is een bijzonder eerlijke documentaire. Mike Tyson spreekt heel openhartig over zijn emoties en onzekerheden. Mijn beeldvorming over deze bokser is positief bijgesteld.

@Lupussy Galore
Heb jij de film wel gekeken? Hij geeft meerdere malen toe vrouwen te hebben overvallen, geslagen en misbruikt. Allee niet diegene die hem beschuldigen. De koekoek..

AC/DC
Heb toch wel veel bewondering gekregen voor deze bokser, ook door deze docu. Had eerder altijd een slechter beeld over hem, ook door het incident in de ring dat hij z'n tegenspeler in het oor beet. Maar de dingen die er vooraf gaan werden dan weer niet laten zien. Gelukkig in deze documentaire wel.
De manier hoe hij praat over dingen die hij heeft gedaan en andere gebeurtenissen in zijn leven heb ik nog niet vaak gezien in een andere documentaire. Als je ziet wat voor dingen hij heeft meegemaakt, vreselijk. Als je niet eens verwacht dat je de 40 jaar haald, en je meeste vrienden al dood zijn op 20 jarige leeftijd, zo kan ik wel doorgaan. Dan moet er ook nog eens bijkomen dat hij een paar weken geleden zijn 3 jarige dochter heeft verloren. Hij heeft zelf ook misschien vreemde dingen gedaan, maar zoiets gun je deze man niet.

Lupussy Galore
@ILDIB, ik heb wel goed gekeken ja. Vooral ook naar Mike's lichaamstaal. Jij hebt mijn tweede stukje niet goed gelezen. Hij geeft het allemaal toe en ik vond het hartbrekend om te zien hoe hij worstelde met z'n schaamte en onzekerheid en toch de kracht en lef had daar eerlijk over te zijn.
Ik was al een "fan" van Tyson en deze documentaire heeft, voor mij althans, alleen maar bevestigd wat ik, na veel over hem te hebben gelezen, bevestigd.

ILDIB
Tyson zal niet zo onder de indruk geweest zijn van de dood van zijn dochter want 10 dagen later trouwde hij alweer.

AC/DC
Snap niet hoe je kan beweren dat iemand niet kapot kan zijn van het verliezen van een dochter. Natuurlijk was hij er van onder de indruk.

Lupussy Galore
Ach ja, ik verwachtte eigenlijk wel weer een dergelijke tekst. Mike is nogal trots op z'n kinderen en de liefde voor hen straalde er vanaf in deze docu. Ik vermoed dat hij getrouwd is met de moeder van zijn kind om samen sterker te staan na zo'n verschrikkelijk verlies?
Ik had dat al gelezen voor ik de docu zag. Hij is ook in stilte getrouwd niks met feesten enz.
En nu stop ik er mee. Ik heb hier niet gereageerd om mijn gelijk te halen maar om mijn mening en gevoel neer te schrijven over een documentaire en een man die nogal wat indruk op mij gemaakt heeft.

ILDIB
Je kan zo overal wel een punt aan lullen, Je weet het niet verder (ik was er ook niet bij overigens) maar je draait het naar jouw positieve belichting van Tyson.
De vrouw waarmee ie trouwde was niet de moeder van exodus overigens. En volgens de berichten waren ze erg vrolijk en blij. Zal dus wel meevallen dat verdriet van hem. En zoals je zag in de doc, was mikey nou niet bepaald vaak thuis bij de kids.

Op zich wel aardige docu. Niet erg verrassend verder, je ziet zo'n beetje wat je altijd over hem gezien en gelezen hebt: een beetje een sullige kerel, niet al te snugger die vaak met de verkeerde mensen omging en tegen zijn eigen demonen strijdt.
Het gaat verder allemaal niet veel dieper. Tyson wil het 1 en ander voor zichzelf goedpraten, maar dat lukt allemaal niet zo goed.
Wat wel mooi is zijn de beelden van de oude Tyson. . Wat een bokser was hij toch, geweldig wat een power.

Muggsy
Tyson lijkt zich toch wel beter bewust van de implicaties van zijn daden dan ik vooraf gedacht had. Natuurlijk heeft hij weinig tot geen zelfbeheersing en de ode over zijn liefde voor vrouwen is zowel hypnotisch als afschrikwekkend. Een waardeoordeel over wat hij heeft uitgericht lijkt me in een recensie over deze docu dan ook niet op zijn plaats, daar het toch zo klaar als een klontje is. De discussie over zijn karakter hierboven komt me dan ook wat absurd over. Desalniettemin vond ik het verfrissend een documentaire te bekijken die op het eerste gezicht heel eenzijdig oogt maar eigenlijk wel eerlijk en straightforward is. Sommige feiten komen maar kort aan bod omdat Iron Mike er klaarblijkelijk emotioneel moeite mee had, maar vond de lichaamstaal en de emotie in zijn stem minstens even veelzeggend op die momenten.

Muggsy
een beetje een sullige kerel, niet al te snugger
Oja, zo'n zaken zou ik toch niet in de man z'n gezicht durven te zeggen zonder een uppercut te verwachten .

Dennis Evahi
Een geweldig goede documentaie, ben heel blij dat deze nog een keer wordt uitgezonden. Een ongelooflijk levensverhaal. Opgroeiend in een verrot mileu komt Tyson in het visier van een engel van een man die hem op het rechte pad houdt. Bokstalent wordt verder ontwikkeld, hij wordt gecoached. Toernooi, na toernooi wordt gewonnen, komt uiteindelijk in blijkbaar verkeerde handen namelijk de grijpgrage handen van een Don King, dat schijnt een enorme grootgrijer te zijn op het perverse af, schaamteloos verrijkt deze man zich ten koste van heel veel.... tjonge, jonge ..... schandaal na schandaal volgen elkaar op.. etc. etc. en toch als kijker voelde ik een enorme sympathie voor Tyson. Zijn levensverhaal tot nu toe kan zo vertaald worden naar een soort van Dostojevski 's verhaal...... schitterend!!!!! ***** sterren!!!!

riefenstahl

LOL; dat bevestigd wederom het beeld van de agressieve zwarte man zonder enige zelfbeheersing...
Boksen is nou niet bepaald een sport die beschaafde, intelligente mensen aantrekt; uitzondering: gentleman bokser Arnold Vanderlyde die het boks-imago veel goed heeft gedaan itt opneukertje en womanbeater Regilio Tuur .
Heb geen hoge pet op Tyson en van boksen i.h.a. [wat er zo leuk aan is om twee mannen elkaar in mekaar te zien beuken is beyond me] maar wellicht veranderd dat na het zien van deze docu.

Aardige documentaire waarin de controversiele bokser Mike Tyson over zichzelf en over zijn leven praat. Het is al snel duidelijk dat zijn leven vele hoge ups en lage downs kent. Maar jammer genoeg blijft Tyson vrij opervlakkig over de downs en laat hij veel in het midden. En ook al is het een nogal eenzijdige kijk op zijn leven (Tyson is de enige die aan het woord is), blijft het toch redelijk boeiend.

- 12006 stemmen
Vind die tyson maar een rare kerel, kan er niks anders van maken.
Elke keer als hij agressief is geweest als excuus gebruiken sorry kreeg een blackout
tja daar kan je niet mee blijven aankomen.
Verder heb ik niet veel met boksen op zich maar heb het wel af gekeken.
2,5 ster

holbewoner
Pracht van een documentaire. Het doet wat met je om Iron Mike met tranen in de ogen te zien. Ik wist dat hij een hard leven heeft gehad. De documentaire is toch wel vrij eerlijk in mijn ogen.

Insignificance
Tyson over Tyson. Ergens wel logisch, want onderweg geeft Iron Mike aan dat hij geen mens vertrouwt en niemand hem echt kent. Misschien geldt het ook wel voor de man zelf. Na het zien van de docu ben je in ieder geval niet veel wijzer. De woelige jaren worden gepareerd met inkoppertjes, pogingen om wat meer duiding en dergelijke te geven, komen niet erg ver. Een soort oppervlakkige openhartigheid.
Erg diep wordt er dus niet gegraven. Leven en carrière zijn gelukkig sappig genoeg om het draaiende te houden, maar net had allemaal ook wel wat levendiger gekund. Zo zijn de split screens wel erg pover en dan is het een kleine verademing wanneer er geschakeld wordt naar footage van binnen en buiten de ring. De meest beladen woorden zijn te horen na zijn laatste partij. Het zijn archiefbeelden..

david bohm
Opmerkelijk saaie documentaire over Mike Tyson die in mijns inziens ingestudeerde zinnen zijn verhaal doet. Een half uurtje youtuben met Mike Tyson in de zoekbalk levert meer vertier en verdieping.

zoutzak
Redelijk slordig gemaakte docu, eigenlijk één lang geëmotioneerd relaas van Mike verknipt met wat ingestudeerde teksten en wat prachtig beeldmateriaal.

pop
Tyson is volkomen van de pot gerukt. Dat komt uiteraard ook in deze docu redelijk naar voren. Ik heb heel wat docu's van de man gezien. Als je die bij wijze van allemaal aan elkaar plakt dan krijg je een aardig beeld.
Ook zijn tijd met Cus D'Amato ging lang niet altijd goed. Conflicten op school. Met alweer een meid. En ook met zijn oud trainer Teddy Adler had Tyson conflicten. Adler heeft ooit een gun op Tyson zijn hoofd gezet. Helaas horen/zien we daar niks van in deze docu. Het gevolg was dat Adler ontslagen werd. Cus moest en zal Iron Mike naar de top brengen.
In feite komt het erop neer dat Tyson hooguit slechts 60 % uit zijn loopbaan gehaald heeft. En dat heeft hij geheel aan zijn onstabiele geest te danken. Zijn verknipte geest heeft hem ten gronde gericht.
Maar boy o boy wat kon Iron Mike boxen. Enigzins verglijkbaar met George Foreman zijn stijl in zijn primetime. Alleen nog agressiever, sneller en dus beter. Iron Mike was in zijn begintijd eenvoudigweg onverslaanbaar. Niet in de klasse van Ali. Dat zeker niet. Jammer genoeg had hij ook een beetje pech. Want er waren in Mike zijn tijd geen echte super Boxers. Ali had te maken met Liston, Smoking Joe Frazier en Foreman. Allemaal echte toppers. Iron Mike was naar mijn idee wel beter dan de laats genoemde drie. Maar dat waren zijn tegenstanders dus never en nooit, helaas.
Jammer dat zijn idiote uitspattingen zijn loopbaan uiteindelijk overschaduwd hebben.
Leuke docu.

'Seven Years in Tibet' verdwijnt binnenkort van Netflix, 'A Thousand Blows' komt binnenkort naar Disney+ | MovieMeter Recap

'Terminator 2: Judgment Day' is morgenavond (13 februari) op de buis: 'Echte glorie vergaat niet'

'Captain America: Brave New World' is vandaag verschenen: Dit zijn de reacties tot nu toe

Welke films worden vanavond uitgezonden op televisie?

When We Were Kings
Documentaire / Sport, 1996