• 9.372.496 stemmen

Genre: Documentaire / Biografie

Geregisseerd door: James Toback

Met onder meer: Mike Tyson

Plot Tyson

"The man. The legend. The truth."

Een documentaire die het personage achter de bokser Mike Tyson onderzoekt. Donker, vertrouwelijk, gewelddadig, grappig, absurd, erotisch, tragisch en menselijk: de film betrekt oude herinneringen van Tyson, alsook zijn huidige dilemma's. Het materiaal bestaat uit archiefbeelden, gesprekken en foto's.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van aerts007

aerts007

From zero to hero,...en terug naar zero.

Groot talent, klein persoon.

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

trailer

Lijkt me redelijk interessant, deze.

avatar van DiStefanO

DiStefanO

Aardige docu. Met een goed interview met Tyson himself.

Goed gemonteerde beelden en goede muziekkeuze door NAS.

Aanrader. One to watch

Nomak

Komt deze uit op dvd in Nederland en/of België?

Downloadlink verwijderd.

avatar van MARCUS CORVUS

MARCUS CORVUS

Topdocu. Het geeft een perfect beeld van zijn carriere. Graag had ik wel wat meer diepgang gezien in bepaalde relaties. Hij gaat bijvoorbeeld niet dieper in op zijn band met Don King en anderen. Voor de rest dus prima

avatar van Dubtrip

Dubtrip

Dough

Nomak

Donderdag 11 juni 2009, om 20.25 uur op Nederland 3!

Daar blijf ik voor thuis!

avatar van aerts007

aerts007

Wil ik toch ook zien, Hd recorder even programeren!

avatar van rocco101

rocco101

400 miljoen dollar in een paar jaar vervaagd. doet me toch afvragen wat de prijs van de coke was op dat moment.

Over de film; geweldig

avatar van brookie

brookie

toffe documantaire, heb er van genieten.. vooral in het begin toen hij over Cus praate en dusdanig geemotioneerd was dat hij niet meer uit zijn woorden kwam.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Goede documentaire dat een verklaring geeft waarom het foutging bij Mike Tyson.

De archiefbeelden waar we Tyson's mentor Cus D'Amato en belangerijke wedstrijden zien is ook interessant.

Mohammed Ali was misschien de beste bokser, maar Tyson fysiek de sterkste.

Ik moet zeggen dat Evander Holyfield de bijten van Tyson wel een beetje uitgelokt heeft met zijn kopstoten.

Maar dat hij twee keer bijt, laat wel weer zien dat Tyson toen niet helemaal in orde was.

avatar van Zinema

Geregisseerd door Mike Tyson.

Oh nee, toch niet. Ondanks dat Mike wel erg goed uit de verf komt in deze docu zat er schijnbaar iemand anders op de regiestoel. En dat moet je maar even weten. Serieuze misstappen worden namelijk nogal afgedaan met het feit dat Mike vindt dat hij blackouts had of bang was voor vernedering. Dit laatste omdat een buurtjongen zijn bril had afgepakt toen hij nog een klein jongetje was.

Je hoeft geen psychologie te hebben gestudeerd om te zien dat Tyson nog steeds de weg kwijt is. Een nooit gediagnosticeerde stoornis in combi met zijn junkgewoonten hebben een hoger realiteitsgehalte wanneer we het hebben over de achterbuurtjongen die miljonair werd.

Wat je ook van Tyson vindt, deze docu is erg eenzijdig belicht. Er wordt vrijwel niemand anders aan het woord gelaten dan de ex-boxer zelf. En echt goede vragen stellen is de interviewer schijnbaar niet gelukt. Ook de bokspartijen komen vluchtig en slecht in beeld gebracht aan bod. Als het dan echt een pro-Mike filmpje moet zijn, belicht de kopstoten van Holyfield dan wat beter. Wel eens van zoom en slowmotion gehoord?

Helemaal een gemiste kans is dat er nergens inhoudelijk wordt ingegaan op het drugsgebruik. Zo doen de Nederlandse ondertitels ons geloven dat Mike een jointje rookte na het bijt-incident met Holyfield, maar hij zegt alleen dat hij high werd, niet waarvan. De vertalers geven hun eigen interpretatie. Gezien het feit dat hij aan het begin van de docu verteld dat hij op jonge leeftijd al wiet en coke kocht bij een dealer die hij later zou beroven, was ik wel erg benieuwd naar een vraag omtrent hardrugs. Wat en hoeveel?

Kortom, de film laat meer vragen achter dan een goede documentaire zou moeten betamen.

Jammer, want zelfs een man als Tyson had beter verdiend.

avatar van Amercianpie

Amercianpie

Reclame:(

avatar van benq

benq

Een behoorlijk eenzijdig portret van iemand waarvan ik vermoed dat hij nog alles niet op een rijtje heeft. De meeste interessante dingen werden vluchtig afgehandeld en zoals Zinema hieronder al zegt, excuses door middel van blackouts of angst. In een vogelvlucht gingen we door mensen en situaties als Don King, Robin Givens, verkrachting, de gevangenis en Holyfield. Niet veel diepte dus en een gemiste kans om de persoon Tyson uit te diepen. Verder was het aangenaam om alles weer eens terug te zien want in de jaren 80 / 90 was hij een geweldige bokser en mocht ik er toen graag naar kijken.

Voor het interview en nostalgie een ** 1/2.

Maar nogmaals : een gemiste kans!

Zinema schreef:

Laat de docu inderdaad knap zien door enkel de man zelf aan het woord te laten.

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

"Geld is bloed van papier" (Tyson)

Indrukwekkend zelfpotret waarbij de ondervragende journalist zichzelf terecht heeft weggeknipt. Een vorm die Tyson meer dan recht doet. Tyson is een beest maar hij overtuigt in zijn oprechtheid. Inderdaad het verhaal "The Beauty and the Beast" past bij hem.

Vooral zijn verhouding met zijn ontdekker D'Amato laat zien dat hij niet alleen beest is. Zijn gevoel voor hem is doorslagevend. D'Amaoto domesticeert Tyson (letterlijk en figuurlijk) maar door hem wordt hij ook de ongekende vechtmachine. Die beelden van die legendarische gevechten, waarbij de meeste tegenstanders, in de eerste ronde K.O gaan is nog steeds imponerend. Wat een explosiviteit! Ook zijn commentaar daarop is even waar en doeltreffend als zijn toenmalig fabelachtige boksstijl: Tyson draait er niet omheen ook als het zijn eigen leven betreft. Hij lijkt geen masker te kunnen dragen. Hij speelt niet zoals Ali. Zijn 'stalen facade' was machtig toen D'Amato nog in zijn geest aanwezig was. Als D'Amato na zijn overlijden in de vegeltelheid raakt begint Tyson zijn machtige (snelle) drive te verliezen. De bloedzuigers nemen de overhand. Zijn oprechte verslag maakt Tyson in deze waardige documentaire ondanks alles ontroerend. Er valt veel van zijn leven te leren. Daarom is de eenvoudige vorm passend voor Tysons verhaal.

Hele vette 4*

ps: En dat Tyson in een oor beet werd opeens heel begrijpelijk......

avatar van benq

benq

ps: En dat Tyson in een oor beet werd opeens heel begrijpelijk......

Hoezo? Vanwege de kopstoten? Ik heb ze niet gezien maar dat kan aan mij liggen..

timbo_

Bijzonder eenzijdige docu over de meervoudige wereldkampioen zwaargewicht. Tyson wordt zichtbaar gespaard wanneer het gaat over de fouten uit zijn verleden. Dat Tyson uiteindelijk na afloop van de docu overkomt als een niet al snuggere man met enorme geestelijke problemen, komt dan ook enkel en alleen door zijn eigen rare uitspraken. Vooral daardoor nog zeker de moeite waard maar al met al inderdaad een gemiste kans.

3,5

Nomak

Fantastische documentaire over een groot man.

We komen erg veel te weten over het verleden van Mike Tyson. En wie kan beter over hem vertellen dan Mike Tyson zelf? Niemand natuurlijk!

Mike Tyson vertelt op een enorm open en oprechte manier over zijn verleden, zowel over zijn jeugd, gedachten, training en zijn wedstrijden. Hij gaat geen onderwerp uit de weg. Er zijn momenten dat hij zo geëmotioneerd raakt dat hij amper kan praten.

We krijgen natuurlijk ook archiefbeelden te zien van diverse wedstrijden. De volledige 2de wedstrijd tegen Holyfield heb ik in het verleden misschien wel 25 keer gezien, als het niet meer is. Net na die wedstrijd verscheen Mike voor de camera met een grote scheur in zijn wenkbrauw en werd er met hem gepraat over die kopstoten. Beetje jammer dat we die beelden nu niet te zien kregen.

Ik moet bekennen dat ik al jarenlang een fan ben van Mike Tyson, poster hangt al jaren boven mijn bed. Ik heb dan ook veel bewondering voor de sportman Mike Tyson. In zijn beste tijd was hij een medogenloze en onverslaanbare vechtmachine die zijn gelijke niet kent. En eigenlijk heb ik ook steeds respect gehad voor de mens achter die sportman. Dat respect is na het zien van deze documentaire alleen maar gegroeid.

Je moet er lef voor hebben om je voor de camera zo bloot te geven. Dat siert hem, hij praat niet alleen over de hoogtepunten uit zijn carrière. Nee, ook de dieptepunten komen aan bod. Die dieptepunten laten zien dat hij ook maar een mens is. Een ECHT mens, met gevoelens en emoties.

Ja, ik kreeg op bepaalde momenten dat hij aan het woord was gewoon kippenvel. Als kijker merk je dat hij graag zijn verhaal vertelt en ik was dan ook één en al oor.

Het is ook vreselijk dat hij nu weer door zo een zware tijd moet. Net nu het lijkt dat hij zijn leven weer op de rails heeft krijgt hij weer zo een zware tegenslag.

In elk geval is dit een prachtige documentaire, een meesterwerk over één van de grootste sportmannen ooit. Zonder twijfel de beste bokser ooit!

timbo_

Hij zegt anders bijzonder weinig zinnigs over zijn dieptepunten. Vooral omdat er niet naar wordt doorgevraagd. Nu moet ik wel toegeven dat Tyson in de hele docu bijzonder weinig zinnigs te melden heeft en vooral zichzelf regelmatig onbewust tot een nogal dubieus figuur promoveert. Maar iets meer kritische vragen hadden niet misstaan.

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

De kopstoten zijn in zo'n gevecht sowieso moeilijk te zien. Maar de de live verslaggever, een geoefende kijker, zag ze wel.

Ik denk dat Tyson zijn verhaal alleen op deze manier aan een vertrouweling (een vriend dus) kan en wil vertellen. Dat past ook wat hij over zichzelf vertelt: hij wantrouwt iedereen. (D'Amato was één van de grote uitzonderingen). Hij wantrouwde ook zchzelf. Tyson gedrag is dan ook extreem, verknipt....maar hij maakt in deze documentaire heel duidelijk waarom dat zo is.

timbo_ schreef:

Hij gaat er anders diep genoeg op in.

Net dat hij zichzelf op die manier laat zien siert hem. Hij is niet zoals vele anderen die enkel positief in het nieuws willen komen.

Neen, het lijkt alsof hij zegt "hier is Mike Tyson, dit ben ik".

Positief of negatief, hij laat zichzelf gewoon zien zoals hij is.

avatar van fivipat

fivipat

benq schreef:

Mee eens. Tyson krijgt de rode loper uitgelegd om zijn kant van het verhaal te vertellen. Ik vermoed dat anders deze docu het licht niet gezien hebben. Als boxer groots, als mens nog een zware weg te gaan vrees ik. De film toont wel goed waar hij vandaan komt en hoe hij geworden is wat hij nu is. Moeilijk om een punt te geven. Als hij en boksen je aanspreken dan kan ik mij voorstellen dat je een hoge waardering geeft. Op zich vond ik de docu niet bepaald origineel in elkaar zitten, met onnodige splitscreens en in scene gezette monologen op het balkon. Dat leek mij althans.

toch een 3. Omdat het een intrigerend beest is... met zo nu en dan wat menselijks.

avatar van bascross

bascross

timbo_ schreef:

3,5

Wat bedoel je met ''gespaard''? Is een documentaire dan bedoeld om iemand helemaal de grond in te boren?

Het mag duidelijk zijn dat Tyson ze niet allemaal op een rijtje heeft, maar een geweldige vechter was het zeker. Enkele beelden van de training zijn ook prachtig, bizar om te zien hoe snel hij was in zijn stoten.

ILDIB

Goede doc, immers je kijkt en blijft kijken. Of het uit interesse is of omdat het getoonde goed is weet ik niet. Wat wel blijkt hoe ontzettend verknipt die tyson is. Heeft geen 6 hersencellen die werken ben ik bang. Totaal schyzo ook.

Helaas is alleen zijn relatie met Cus (en zijn jeugd enigzins) werd goed uitgelicht, de rest is allemaal erg oppervlakkig, had van mij veel dieper mogen gaan in het hoe en waarom.

Nomak schreef:

Fantastische documentaire over een groot man.

We komen erg veel te weten over het verleden van Mike Tyson.

Ik vind dat we juist heel weinig te weten komen, behalve dan dat ie een onzeker mannetje was dat veranderde in een vechtmachine en weer terugveranderde in een angsthaas. Maar waarom hij bepaalde stappen nam, dingen deed, keuzes maakte komt totaal niet naar voren. Het lijkt wel dat tyson gewoon een dommekracht is die zonder begeleiding niets zelf kan.

avatar van Figo

Figo

'My insanity is my only sanity'.

Dat James Toback een goede vriend is van de meervoudig wereldkampioen zwaargewicht boksen, is geen verrassing. Hoewel er geen kritische vragen worden gesteld, is het een verademing om Tyson te horen praten over zijn gevechten in en buiten de ring. Zijn verhalen getuigen van een analytisch zelfbeeld waarin vooral de 'meerdere stemmen in zijn hoofd' een belangrijke rol spelen. 'A man of extremes'.

Ik zou de DVD niet aanschaffen, maar wil wel even inhaken op de kritiek dat de documentaire eenzijdig zou zijn; het is in mijn ogen namelijk positief dat Tyson een keer aan het woord is en hij zijn eigen leven kan beschrijven zonder dat de media of zogenaamde vrienden de stempel van agressieve neger op hem drukken.

Laat de man spreken, en wat daaruit voortvloeit, is zo gek nog niet.

***

@figo

Tuurlijk is het goed dat ie zijn verhaal mag doen, maar dat betekent nie dat dan de doc goed of beter wordt..