• 9.372.303 stemmen

Met onder meer: Kseniya Rappoport, Michele Placido en Claudia Gerini

Gesproken taal: Oekraïens en Italiaans

Releasedatum: 6 september 2007

Plot La Sconosciuta

Irena 'de onbekende' is een Oekraïense immigrante die woont in een Italiaans stadje. Haar verleden kenmerkt zich door geweld en vernedering. Ze vraagt hulp aan de portier van een appartementsgebouw. In ruil voor een deel van haar salaris, zorgt hij ervoor dat ze de trappen mag schoonmaken. Irina raakt bevriend met het kindermeisje van de Adachers, een welgesteld koppel dat woont in het gebouw waar Irina schoonmaakt. Wanneer het kindermeisje, in niet geheel onverdachte omstandigheden, van de trap valt, neemt Irina haar plaats in. Ze blijkt al snel de perfecte huishoudster te zijn en maakt zich onmisbaar als oppas voor Tea, de jonge dochter van de Adachers. Maar Irena heeft een verborgen agenda. De reden waarom ze zich binnenwurmt in het leven van het rijke echtpaar is duister en schokkend.

avatar van sonyjh

sonyjh

wil deze film wel zien. Alleen al voor de muziek van morricone

avatar van Cheyennexx

Cheyennexx

die is goed aangeschreven! Heb nog nooit zo'n film gezien!

Redlop

Erg heftige naar de strot grijpende film. Qua schokerend en emotioneel misschien niet allemaal in balans, maar het werkte bij in ieder geval.

Eén van de verrassingen van dit jaar. 4,5*

ps: ik zat versteld toen ik op de aftiteling las dat Muffa werd gespeeld door Michele Placido.

avatar van neo

neo

Tornatore wilde van alles met deze film en probeert de film op allerlei manieren te laten werken, wat hem ook wel degelijk goed lukt. Toch lijkt hij meer uit te zijn op een spannend verhaal, dan diep in te gaan op de pijn van de vrouw. Om dit wel te doen worden er wat 'truukjes' gebruikt. Morricone's muziek is vollop aanwezig en misschien wat te snijnend. Maar als geheel een goede dramatische thriller. 3.5 (tegen de 4) sterren

neo schreef:

...Toch lijkt hij meer uit te zijn op een spannend verhaal...

Niet mee eens beste Neo

Het thriller-format omlijst het verhaal, maar toch meer middel dan doel. Uiteindelijk zag ik eerder een zwaar drama dan een thriller.

avatar van neo

neo

Ja eigenlijk heb je wel gelijk. Ik ga een halfje omhoog.

avatar van Wouter

Morricone laat zien nog steeds bij de absolute top te behoren. Tornatore laat oude tijden herleven met een typisch Italiaanse thriller.

avatar van oliviert

oliviert

bijzonder indrukwekkende film, die ik zeker nog een keer wil zien. Mooi verhaal met afwisselt "schokkende" en "dramatische" scenes, goed geacteerd en daarbij wonderschone muziek...

avatar van CasperH

CasperH

wie kan mij uitleggen waarom op een gegeven moment de dokter tegen haar zegt dat ze geen kind kan krijgen is dat een visioen of om de kijker op het verkeerd been te brengen

avatar van nietdatdus

nietdatdus

Misschien het moment dat ze ook daadwerkelijk onvruchtbaar is en die man haar laat gaan omdat ze nu "onbruikbaar" is en ze vervolgens naar Italië gaat om haar dochtertje op te zoeken.

avatar van jackowacko36

jackowacko36

Geweldige film meer thriller of meer drama, maakt mij niets uit. Wat overblijft is een uitstekende film, heb er van genoten en hij verdient zeker meer bezoekers in de bios dan ik en die 4 anderen die er gisterenavond waren. Dus mensen grijp je kans nu het nog kan om deze film te gaan zien.

avatar van Keutul

Keutul

Indrukwekkende en meeslepende film. Zeker een aanrader. Eerste deel van de film is nog niet helemaal duidelijk wat er allemaal gebeurd. Zeker naar het einde toe, als er meer duidelijk wordt, pakt de film me steeds meer en vallen ook de eerdere beelden op z'n plaats.

avatar van Wouter

Gisteren opnieuw naar de bios geweest en ik ga naar de vijf sterren. Ongelofelijk goed.

trailer

Ziet er mooi en sfeervol uit.

avatar van Mug

Mug

Sfeervolle, klassiek aanvoelende (Hitchcockiaanse) thriller die al snel uitmondt in een melodrama uitgevoerd in puzzel-structuur.

Deze puzzel-structuur vol flashbacks en voorwerpen/gedragingen/woorden is de grootste aantrekkingskracht van de film. Toch dreigt na anderhalf uur alles zo op z'n plek te vallen, dat het voelt alsof Tornatore denkt dat het publiek zo dom is dat alles ook in kleur en geur uitgelegd dient te gaan worden. Ik hoorde mezelf al zuchten. Ware het niet dat Tornatore opeens zo'n dramatische wending tevoorschijn goochelt, dat ik geheel verbouwereerd vastvroor in de biosstoel.

Ik kan nog wel uitweiden over de prachtige score van Morricone, de ontdekkingen van Kseniya Rappoport (Irena) en Clara Dessena (het meisje Tea), en enige visuele pracht-en-praal-beelden (m.n. de flashbacks onder de hete zon).

Het is toch het script dat enige knelpuntjes bevat. De dreiging te vervallen in TE uitvoerig uitleggerig, en zelfs een moment / zij-motief die naar mijn mening weggelaten had kunnen worden: dat hele gedoe met de zelfverdediging van Tea, en de nogal onorthodoxe manier hoe dat in z'n werk ging. Jazeker, draagt bij tot het thriller-gehalte (verkeerde been) en later tot een 'trotse moeder' moment. Ik kon er niets mee, wellicht is dit normaal in de Oekraiense danwel Italiaanse opvoeding? Na dit geklaag, zijn mijn 4 sterren een indicatie dat dit zeker gezien mag worden.

avatar van Wouter

Al bekend wanneer hier de dvd uitkomt?

avatar van Koos

Koos

Tegenvaller, kon me niet echt boeien helaas. Vehaal vond ik niet echt reeel, de personages waren enigsinds vervelend, naja al met al, op de muziek na vond ik het niet sterk genoeg en kom ik op een krappe 3*

avatar van Sebi03

Sebi03

Hoewel deze film gemiddeld genomen als 'goed' tot 'uitstekend' wordt beoordeeld (andere sites meegenomen) , zijn in de diverse reviews wel wat puntjes van kritiek te bespeuren: ongeloofwaardige ontwikkelingen, buitensporige geweldsuitbarstingen, (te veel) aanwezige filmmuziek (van maestro Ennio Morricone). Overigens worden in de reviews die ik heb gelezen de acteerprestaties van o.a. nieuwkomer Kseniya Rappoport en oudgediende Michele Placido (vooral bekend van 'La Poivra', maar nu in een totaal andere rol) alom geroemd.

Voor mij waren de punten van kritiek niet echt storend en droegen ze alleen maar bij aan de beklemmende, dramatische, emotionele en ontroerende sfeer. Het kan misschien af en toe ongeloofwaardig overkomen, zelfs ik had af en toe mijn twijfels, maar hoe kan ik dat veroordelen als ik niet bekend ben met de wereld waaruit het personage Irena vandaan komt...Haar daden en motieven worden naarmate het verhaal vordert steeds duidelijker en aannemelijker. En ook ik was onder de indruk van de acteerprestaties.

Al met al een film waar ik de komende dagen nog wel over zal nadenken en zo vaak gebeurt dat niet. Op een bepaald moment zat ik zelfs met een flinke brok in mijn keel. Verwacht geen 'Cinema Paradiso', maar wel een meer actuele thriller (drama), die je waarschijnlijk bij de strot grijpt. Een aanrader dus!

avatar van Wouter

Ik heb me verwonderd over de, in mijn ogen, veel te lauwe recensies in Nederland.

Erg fijne spannende thriller. beetje ouderwets, maar puur vakmanschap in het verhaal vertellen. Ook ik schrok toen ik op de aftiteling zag dat Placido die rol speelde, onherkenbaar.

Verder mooie muziek en een bijzonder sterke rol van Rappoport.

avatar van Wouter

Al een dvd-release bekend?

avatar van Wouter

Voor mij de beste film van het afgelopen jaar.

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Wat begint als een stijlvol klassiek uitgevoerde thriller die behoorlijk spannend is, verliest gaandeweg zijn belangrijkste troeven. Twee plotwendingen werden vroegtijdig aangekondigd door een hevig Het-zal-toch-niet-gevoel (nou ja dus) en de plotwending die ik niet zag aankomen was te vergezocht. Jammer, had meer ingezeten. Nou ja, in termen van de wetenschappelijke tijdschriften heet het “re-submit after substantial revision”.

Wouter schreef:

Voor mij de beste film van het afgelopen jaar.

Mijne ook uiteindelijk.

avatar van Quentin

Quentin

Wouter schreef:

Al een dvd-release bekend?

18 maart 2008 door Homescreen

avatar van timbo_

timbo_

Yess daar kijk ik erg naar uit.

Heb de Italiaanse besteld

avatar van timbo_

timbo_

Engelse Subs erbij? Want dan kon ik dat ook wel eens doen. Of heb je via Amazon besteld?

Mooie film, met verbluffende cinematografie. Maar wel erg overdadig allemaal; zowel scriptgewijs als qua vormgeving.
De spanning wordt in het eerste uur perfect opgebouwd en het mysterie wordt intact gehouden. Wie is deze vrouw en wat beweegt haar?
Het misdaadverhaal met die enge kale man en de flashbacks zijn helaas zwaar over the top en doodzonde dat alles uiteindelijk verklaard wordt. Eerst word je nog goed op het verkeerde been gezet. De kale man blijkt niet dood en even kun je je afvragen of ze hem verbeeldt als gevolg van zware trauma's (als ze hem in het park ziet en even later in het appartement).
Het laatste kwartier is veel te uitleggerig en voegt eigenlijk weinig toe aan het voorafgaande. Je kon wel het een en ander vermoeden en het einde waarin ze uit de gevangenis loopt deed me ook niks. Beetje cliché einde. Jaja, het meisje is groot geworden en ze zien elkaar weer terug. Beetje te sentimenteel voor deze film.

avatar van hanskarin

hanskarin

Apart sfeertje in deze film, kon mij vanaf het begin tot het einde wel boeien