• 8.901.279 stemmen

Mies Vailla Menneisyyttä (2002)

Komedie / Drama | 97 minuten

Gesproken taal: Fins

Releasedatum: 25 september 2003

• MUBI Bekijk via MUBI

Plot Mies Vailla Menneisyyttä

Het tweede deel van Kaurismäki's 'Finland' trilogie gaat over een man die in Helsinki aankomt, en daar zo bruut in elkaar geslagen wordt, dat hij er zijn geheugen door verliest. Daar hij niet meer in staat meer is om zich zijn verleden te herinneren, zelfs niet zijn naam, kan hij ook nergens een baan krijgen, of een woning. Hij leeft in de buitenwijken van Helsinki, waar hij langzaam zijn leven weer op de rails probeert te zetten.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

titan schreef:

Bij deze film kreeg ik nogal last van een Rivellagevoel (je weet wel: een beetje vreemd, maar wel lekker). Alhoewel, lekker? Het zeer trage tempo (dat het magere verhaal moest verhullen) en de emotieloosheid van de karakters vond ik dermate storend dat ik niet meer dan 2,5* voor deze film kan geven.

Buitengewoon jammer en storend dat niemand zich kan inleven in deze minimalistische wereld. Traag tempo? dat slaat nergens op. Dan is Todo sobre mi Madre ook traag. Emotieloosheid ? Juist niet vond ik. maar alla. Na Le Haine zal alles wel tegenvallen

Oh ja Mager Verhaal mag je ook nog uitleggen !!!

Aki Kaurismäki is de Finse Van Warmerdam. Dus in die zin kan ik het me wel voorstellen dat er mensen zijn die er niet zoveel mee kunnen, dat is bij Van Warmerdam ook.

FisherKing schreef:

Oh ja Mager Verhaal mag je ook nog uitleggen !!!

Dat ik me niet kan inleven in deze minimalistische wereld kan ik ook niet helpen, de film doet me gewoon weinig. Natuurlijk heeft de film wel een traag tempo, hoe kun je dat nou ontkennen? Vandaar ook mijn opmerking dat het maar een mager verhaal is. Ik had het idee dat ik naar een lang uitgerekt ideetje zat te kijken dat in 40 minuten verteld had kunnen worden.

Wat emotieloosheid betreft: de sfeer van de film is heel kil. Alle acteurs praten continu op dezelfde vlakke toon, of ze nou opgewekt of boos zijn. Dat irriteerde me. De droogkomsiche toonzetting van de film maakte het geheel nog net aanvaardbaar.

En Todo sobre mi madre is zeker niet traag, deze vergelijking snap ik totaal niet.

FisherKing

Jammer dat het voor jou niet werkte dan. Todo sobre mi madre vindt RamonK, om ongeveer dezelfde reden, niks aan.

Vandaar mijn, wellicht kromme, vergelijking.

MFEO

Een zeer trage slaapverwekkende film. Het leek wel alsof de film 2 1/2 uur duurde. Terwijl het eigenlijke verhaal ook in 30 minuten verteld had kunnen worden.

Wat ik vreemd vond was dat de man in het ziekenhuis dood ging. Zijn hart stopte en de arts zei dat als hij was blijven leven, hij een kasplantje zou worden. En wat gebeurd er een moment later....... hij stond op uit de dood alsof het de gewoonste zaak van de wereld was en werd geen kasplantje.

1 1/2*

avatar van sydney

sydney

Met alle respect, maar het tempo is helemaal niet traag. Er gebeurt juist erg veel. Het is een levensverhaal geplaatst in de kleine wereld waarin deze man leeft. Een levensverhaal is misschien in jouw ogen dan per definitie langzaam. Ik heb me geen seconde verveelt, ook na de tweede keer kijken niet. In mijn ogen gebeurt er genoeg.

Eerlijk gezegd snap ik die lage waarderingen bij deze film niet. Prachtig geacteerd, goed verhaal, mooie beelden, mooie muziek. Ik begin me af te vragen wat de werkelijke reden is dat deze film zo matig ontvangen wordt. Onbewust de Taal? (Fins is niet de mooiste taal ter wereld)

Onzin dus!

Geeft de wilskracht en sterkte van deze man aan.

Dat van die taalallergie betwijfel ik. De laagstemmers hebben andere Skandinavische films wel hoog beoordeeld. Ok, het Fins klinkt iets 'hoekiger', maar ja daar stap je snel overheen.
Het zit 'm denk ik meer in het absurdisme. Dit absurdisme leidt bij de een op de lachspieren, en bij de ander tot een nuchtere analyse van de feiten. Dat MFEO de scene waarin hij uit de dood opstaat al stoort, is daar een voorbeeld van.
En je hebt net als bij The Man Who Wasn't There een personage dat weinig zegt. Met een kop die bij mij eveneens op de lachspieren werkt. Ik zie een parallel met die film. Ook Thornton steekt de ene na de andere sigaret op.

titan

Kom op mensen, maak je niet zo druk om de laagstemmers. Je hoeft er vannacht echt niet wakker van te liggen. Accepteer gewoon dat sommigen er wel eens een andere mening op na houden dan de jouwe en verlaag je niet tot het betitelen van de argumenten die ervoor worden gekozen als onzin.

De Finse taal heeft me overigens me geen moment gestoord en MFEO kennende is voor hem de scene dat de man "uit de dood herrijst" eentje die alle logica tart en dat vind ik niet eens raar. Daar stappen jullie misschien makkelijk overheen, maar hij niet.

avatar van sydney

sydney

titan schreef:

Accepteren doe ik het, maar begrijpen doe ik het niet. Dat kan toch?

Ik heb overigens ook in een eerdere zin aangegeven waarom het in mijn opinie onzin is. Ik hoop niet dat ik overal "in mijn opinie" erbij moet gaan zetten nu.

Onzin dus!

****

Waar slaat dit op????? Als ik een film traag en slaapverwekkend vind en te lang vind duren is dat een feit.

Ik heb de film toch zelf in de bioskoop gezien! Zal toch zelf wel weten wat in er van vond en dat ik er moe van werd.

sydney schreef:

Geeft de wilskracht en sterkte van deze man aan.

****

Dat vind jij! In je fantasie. Maar zo te zien was dit geen SF film. Daarin kan van alles gebeuren. Maar in zo'n soort film niet.

K o m e d i e

Door overdrijving de kijker aanzetten tot lachen...

FisherKing

Dit is een sprookje/komedie ! In het genre vergist ?

FisherKing schreef:

Dit is een sprookje/komedie ! In het genre vergist ?

Sprookje/komedie???? Het is dat je het zegt. Had toch de indruk dat het een drama film was.

Sprookjes ken ik en Komedies ook. Niets gemerkt van tijdens deze film!

Dan heb je blijkbaar veel gemist.

MFEO

Nope heb genoeg gezien. Alles dus. En dat was meer dan genoeg.

MFEO schreef:

Nope heb genoeg gezien. Alles dus. En dat was meer dan genoeg.

Je hebt zien en zien.

MFEO

Ja hoor het is goed met je. Als iets niet met jou ziens wijze overeen kom is het verkeerd.

Mischien heb jij wel veel niet gezien! Heb je daar al eens aan gedacht!

MFEO schreef:

Hieruit maak ik op dat jij veel gemist hebt. Aki Kaurismaki staat bekend om zijn droogkomische humor en absurdistische, maar gevoelig drama.

Blijkbaar ben jij daar niet gevoelig voor. Dat kan en dat mag.

avatar van Goodfella

Goodfella

't is ook geen komedie in de trant van laughing your ass off nee. Ik zou het eerder als 'luchtig drama' willen omschrijven.

Sprookje Jongens !!

sydney schreef:

Accepteren doe ik het, maar begrijpen doe ik het niet. Dat kan toch?

Het spijt me zeer, maar ik zie nergens "in mijn opinie" bij je berichtjes staan. Natuurlijk hoef je dat er niet overal bij te zetten, uit het feit dat jouw naam bij het bericht staat maak ik al op dat het jouw opinie is.

Ik vind het misplaatst om kritiek op een film die je zelf erg goed vindt als onzin af te doen wanneer ik het goed beargumenteer. Dan klinkt het alsof je twijfelt aan mijn verstandelijke vermogens.

Maar verder geen harde gevoelens hoor

avatar van De Knip

De Knip

Het is simpel: sommige mensen vermaken zich bij een dvd-serie van Bassie & Adriaan (een maat van me heeft ze, echt waar!) en weer anderen houden van kunstzinnige films, films met enige diepgang.

Kan me wel voorstellen dat mensen dit niks aan vinden, saai....die hebben een andere filmbeleving.

titan

Precies, deze film deed me gewoon weinig, terwijl mijn voorkeur normaal wel uitgaat naar "kunstzinnigere" films.

avatar van gotti

Beduidend beter dan Drifting Clouds, maar nog niet helemaal de film die ik verwachtte. Deze film kende, i.t.t. Drifting Clouds meer emotie, maar was imho nog te afstandelijk t.o.v. de kijker. Wel weer een geweldige sfeer en prahctige muziek... 3,5*

avatar van Redlop

Redlop

Na alle lof die ik las, was het een teleurstelling. Gebeurde niet veel...niet aangrijpend...teveel muziek. Soms grappig. Waarom het een sprookje is verdient tekst en uitleg. 2*

avatar van lodi

lodi

Redlop schreef:

Waarom het een sprookje is verdient tekst en uitleg.

Dat zou je af kunnen leiden uit het feit dat de man eerst duidelijk komt te overlijden, waarna hij even later weer opstaat uit de dood.

MFEO

Mijn No. 4 Slechtste film van 2003!

avatar van RRT

RRT

Mooie kijk op 't "andere" Finland, in een mooie ingetogen film. Zeker de moeite waard. 3,5*

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Goodfella schreef:
Deze setting is zeer passend om het leven te schetsen van mensen die eigenlijk in een totaal uitzichtloze situatie leven maar er toch het beste van maken, ook al lijkt het wat apatisch allemaal. Maar net als de regisseur van deze film dat doet, halen ook zij het onderste uit de kan en leven ze een puur en menselijk bestaan, hoe minimalistisch dat ook mag zijn...

Inderdaad

En zo fraai onrustwekkend ook: *poef* een nieuw bestaan nog vreemder wordt het wanneer het "oude" bestaan danig verwaarloosbaar is, dat je het in één treinreis achter je kunt laten

En wat een spitante dialogen:

"Hoeveel moet ik je betalen?"

"Als ik verdrink, kun je me redden!"

Wanneer hij een bezoek brengt aan z'n "werkelijke" echtgenote, en haar nieuwe vriend ontmoet:

"Zullen we vechten?"

"Moet dat?"

"..."

"Bemin je naaste, zoals je zelf"

Mooi

Je zou kunnen stellen dat de ironie hier een schaamlap is voor de tederheid