• 8.906.052 stemmen

Mies Vailla Menneisyyttä (2002)

Komedie / Drama | 97 minuten

Gesproken taal: Fins

Releasedatum: 25 september 2003

• MUBI Bekijk via MUBI

Plot Mies Vailla Menneisyyttä

Het tweede deel van Kaurismäki's 'Finland' trilogie gaat over een man die in Helsinki aankomt, en daar zo bruut in elkaar geslagen wordt, dat hij er zijn geheugen door verliest. Daar hij niet meer in staat meer is om zich zijn verleden te herinneren, zelfs niet zijn naam, kan hij ook nergens een baan krijgen, of een woning. Hij leeft in de buitenwijken van Helsinki, waar hij langzaam zijn leven weer op de rails probeert te zetten.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van 007

Mooi drama. Origineel en erg interesant verhaal. Het doet je wel nadenken. Stuk voor stuk mooie shots en een paar hele goede scenes. Goeie muziek ook. De scene in de bank vond ik erg goed.

3.5 sterren.

avatar van neo

neo

Aki Kaurismäki staat nu al na 1 film gezien te hebben hoog in het vaandel. De soms nogal treurig karakters worden zo kleurrijk gebracht dat ik er helemaal voor viel, ook de beelden ogen erg kleurrijk; de vrolijke ogende blauwe ogen. Ik weet het niet precies maar op een of andere manier vond ik het kleur gebruik heel mooi. Ook de karakters zijn ondanks hun vaak doodse blikken zeer, zeer sympathiek. voorlopig 4.5 sterren

avatar van FisherKing

FisherKing

Join the fanclub.

Kan ik je tevens Ariel, the Match Factory Girl en Drifting Clouds van harte aanbevelen.

avatar van xenne

xenne

Goodfella schreef:

M'n eerste film van Kaurismäki dit, en hij is me erg goed bevallen! Prachtig om te zien hoe de Finse regisseur met letterlijk minimale middelen toch een ontzettend boeiende film weet af te leveren.

ben ik mee volledig mee eens .... op zo'n sobere manier een pareltje afleveren, chapeau!!!!!!!!

pure schoonheid goed voor 4 sterren

avatar van T.O.

T.O.

Inderdaad nogal onderkoeld en droog, en het vele roken, de titel en de filmposter geven voor mij blijk van een persiflage op het film-noir genre.

De muziek is vaak erg mooi, die Leger des Heils-scenes hilarisch en er zitten een paar grappige korte dialogen in.

* Is je moeder thuis?
- Je was altijd karig in vleiende opmerkingen

*Bemin je naaste zoals je jezelf bemint
- Praat eens normaal.

Maar toch, het onderkoelde spel deed voor mij uiteindelijk toch af aan de film. Het kon me maar niet echt grijpen. Hou het bij 3 sterren.

Vond het toch wel erg origineel en grappig moet ik zeggen. Het is dat er net niet genoeg interessants gebeurt om echt goed te zijn en meer sfeerschepping dan wat anders is (lijkt), maar toch zeker erg aangenaam om te kijken, dat droge, absurde gedoe.

Droog was hij wel ... absurd ? Bof.

Verhaaltje deed mij vaak aan TC: Blue denken. Ook een loser die gedumpt wordt in een hard land en daar een nieuwe leven begint op te bouwen, zonder iets. Man Without A Past heeft zeker z'n momenten (zoals de scene in de bank of de advokaat), maar is vaak ook nogal flauw vond ik. De droogheid kon ik zeker appreciëren (die handdruk aan het station), maar qua absurdheid viel het mij nogal tegen, en een beetje meer cynisme had hier ook niet misstaan.

Grootste probleem is dat het drama gedeelte totaal doel mist. Blijkbaar zitten de aanhanger met de personages in, ik had vaak nogal de indruk naar een geflopte Solondz te kijken. Even grote losers, maar het past op de één of andere manier minder om er eens goed om te lachen. Blijkt ook wel uit de reacties bij deze film.

Visueel even droog als de rest van de film, en dus erg karig. Goodfella's mysterieuze sfeertje zag ik niet echt. En verder was de muziek gewoon erg duf. Maar het is vooral de mix tussen komedie en drama die niet echt werkt voor mij.

Kleine 2.5*. Toch enkele erg geinige en aardige scenes, maar blijft steken in een wat braaf en flauw jasje.

avatar van Reinbo

Wel een erg droge Kaurismaki, kwam pas in de tweede helft een beetje los. Ik vond het ook een van zijn mindere krappe 3*

avatar van gotti

Droog? Zijn ze dat niet allemaal?

avatar van Reinbo

Ja, maar deze is zelfs voor Kaurismaki droog te noemen.

avatar van Arnie

Arnie

Welke film uit zijn oeuvre is het eerste deel van de Finland-trilogie?

avatar van FisherKing

FisherKing

Dit is nr 2. Drifting Clouds is het eerste deel.

avatar van Finisterra

Finisterra

Toch een kleine teleurstelling. Had er toch iets meer van verwacht. Het verhaal was boeiend, maar toch ik me niet echt inleven. Af en toe wel goede scenes, dat zeker. Maar mijn aandacht verslapte ook vaak. De muziek kon mij zeker bekoren en de droogheid zorgt ervoor dat ik hem toch nog degelijk vond.

avatar van The Hunter

The Hunter

Is het noodzakelijk om eerst Drifting Clouds gezien te hebben?

Heb die namelijk nog niet gezien, maar ik ben wel heel erg benieuwd naar deze film.

Nee, is niet nodig. Het zijn op zichzelf staande films.

FisherKing schreef:

Dit is nr 2. Drifting Clouds is het eerste deel.

Had ik dat geweten.... Ik vond Drifting Clouds ook een mindere Kaurismaki.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Vond dit een tegenvaller. Slecht is het zeker niet, maar de film weet me niet te raken of te vermaken.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik vond de personages wel leuk en de film heeft wel een aangenaam soort humor, zonder ooit echt grappig te worden. Het boeide me wel om te zien hoe de hoofdpersoon zich probeerde te redden helemaal onderaan de sociale ladder. Op zo'n momenten is het succesvol aanleggen van een aardappelveldje met 8 aardappelen al een geniale prestatie. De film weet dus wel te boeien, maar ik kan ook weer niet zeggen dat het me bijzonder aangegrepen heeft of dat ik het ergens werkelijk speciaal vond. Mooi filmpje, dat zeker, maar ik ben bang hem volgende week alweer vergeten te zijn.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Uitstekende film, erg origineel en heel erg sfeervol. Sublieme casting.

Ik kende Aki Kaurismäki al van naam en faam (bijvoorbeeld hier op MM), en door de pakketservice kon ik een film van hem gaan bekijken, en die is zeker niet tegengevallen.

Markku Peltola is gemaakt voor de rol en dat is al een groot voordeel voor de film, die best wel hangt aan zijn hoofdpersoon. De andere personages acteren over het algemeen ook heel realistisch en de gebeurtenissen in de film zijn bijna allemaal boeiend. Geweldig zijn ook sommige dialogen, waarin veel humor zit. Alleen al het personage van die opzichter is het lachen waard. Daarnaast vind ik de liefde tussen de man zonder naam en de blonde heilsoldate mooi en ontroerend, net als dat ze er opeens een hond bij hebben

De vroegere vrouw van de man zonder naam en haar nieuwe vriend vind ik helaas wat minder overtuigend overkomen, maar het is gelukkig maar een kort stuk in de film.

Verder prachtige muziek, vooral het lied wat je ook hoort als je het dvd-menu hebt.

Ik had deze film op 4* staan, maar al schrijvende kom ik toch hoger uit. Bravo Aki!

4,5 ster

EDIT: zoals eerder gezegd: het heeft inderdaad wat van een sprookje

avatar van maurice74

maurice74

Leuk, luchtig filmpje waarin de goedheid van de mens niet als een verloren zaak wordt gezien. De humor is heel subtiel en gelukkig niet hilarisch. Echt een feel good movie die het kan stellen zonder pretenties (en ook zonder een hoog budget).

avatar van eRCee

eRCee

Mooi, deze film. Vrij minimalistisch maar met een bont kleurenpalet (mooie locaties!) wordt het leven aan 'de zelfkant van de samenleving' geregistreerd. Soms komt The Man without a Past zelfs wat kneuterig over maar het is tegelijk subtiel en ontroerend. En ook erg grappig. Ik schoot zeker 4 a 5 keer in de lach, wat ik van veel komedies niet kan zeggen. Quo Vadis. Klein punt van nadeel is de iets te aanwezige muziek die ook nog eens erg gelijkt op Amelie. Maar ik heb gewoon een heerlijke filmavond gehad. 3,5*

avatar van speedy23

speedy23

Ligt het aan mij, maar is het Fins zo'n 'koude' taal?...

avatar van jordybeukeboom

avatar van eRCee

eRCee

jordybeukeboom schreef:

Dat klinkt als een 4,5

Daarbij heb je ook een heerlijke filmavond, dat is waar. Maar dan moet het voor mij wel wat grootser zijn dan dit sympathieke filmpje.

avatar van Quido

Quido

Ontroerend, grappig subtiel drama. De eenzaamheid, armoede en eenvoud druipen overal vanaf. Tegelijkertijd oogt alles echter erg warm en vertrouwd. De personages komen op het eerste gezicht misschien wat afstandelijk en passief over, maar van binnen gebeurt ontzettend veel. De eenvoud waarmee Kaurismäki dit toont is doeltreffend. De kleine gebaren, minieme woordenwisselingen en subtiele handelingen die hij nodig heeft om de kijker te raken zijn subliem. Opvallend daarbij is het contrast met de korte dialoogzinnen, die juist groots en theatraal aandoen en ook niet geheel vrij zijn van ironie. Prachtige cinema.

avatar van trigger

trigger

Wat een drama deze film , was totaal niet grappig al

was het wel de bedoeling.

avatar van KorneelDR

KorneelDR

Vond het een verassend leuke film. Wordt nooit oversentimenteel maar weet je wel te raken. Enkel waren de dialogen af en toe nogal vreemd. Slechte vertaling of hoort dat zo?

avatar van SandLover

SandLover

Leuk om te zien dat er nog meer fans van deze film hier zijn. Ik geef hem een dikke 4

avatar van Baggerman

Baggerman

Van Aki Kaurismäki kende ik eigenlijk alleen de Leningrad Cowboys go America. Net als die film is deze ook lekker droog en licht absurdistisch zoals in de volgende quotes:

M: I went to the moon yesterday.
Irma: I see. How was it?
M: Peaceful.
Irma: Meet anyone?
M: Not really; it was a Sunday.

of:

Anttila: But if you don't pay, I'll send my killer dog to bite your nose off.
M: It only causes trouble, shadows the way wherever I go.
Anttila: You couldn't smoke in the shower anymore.

Geweldig!

Misschien moet je wel wat Finnen kennen of de Finse aard kennen om de humor in deze film te kunnen waarderen.

avatar van gauke

gauke

Aardige film, maar niet meer dan dat. Wellicht voor mij een beetje te simpel.