• 9.376.792 stemmen

Highlander: The Source (2007)

Actie / Sciencefiction | 86 minuten

Genre: Actie / Sciencefiction

Alternatieve titel: Highlander 5

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Litouwen

Geregisseerd door: Brett Leonard

Met onder meer: Adrian Paul, Thekla Reuten en Cristian Solimeno

Plot Highlander: The Source

"In a world without end, their will is eternal. But a quest for the source of immortality will awaken the Guardian."

De film over MacLeod vertelt het verhaal van de speurtocht van 'de onsterfelijken' naar de Heilige Graal: de bron van onsterfelijkheid. De wereld verkeert in chaos en MacLeod denkt terug aan de gelukkige tijden die hij heeft gekend. Ontevreden over hoe de wereld er nu uitziet, begint hij samen met een groep vrienden een zoektocht naar de bron van hun onsterfelijkheid.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Het lijkt onmogelijk om dit soort films te haten. Net als Indiana Jones 4, Rambo 4 en Rocky 7 bouwt het voort op een reeks - en in dit geval ook nog een TV-serie - waar ik met veel plezier naar gekeken heb. Dat één van mijn geliefde personages nog een keer in actie komt lijkt een zekere garantie voor een leuke film. Hoe beroerd die verder ook moge zijn.

En zelfs met dat gegeven kan ik de film niet hoger waarderen dan 1 ster. Sorry. Het is weer zo'n B-film die flashy is gemonteerd om het gebrek aan diepgang te verbloemen.

Waardeloos:

- De gebeurtenissen in de film zijn voorspelbaar, na een kwartier heb je door wie het loodje zal leggen, en in welke volgorde. Vertrouwde dingen/personen uit de serie (Joe) leggen het loodje of worden kapotgemaakt (McLeod's supercoole Japanse samuraizwaard) door een waardeloze, belachelijke bad guy die een soort kruising is tussen die witte monnik uit The Da Vinci Code en The Gimp uit Pulp Fiction. Oh en vergeet ook Bennett niet uit Commando (alleen de snor ontbreekt).

- Die Nederlandse chick (Thekla Reuten) heeft een dikker Hollands accent dan Jaap de Hoop Scheffer.

- Alle gevechten zijn klote, behalve die in de haven.

- De motorbende uit Death Wish 3 is verhuisd van Amerika naar een bos in Oost-Europa. Van de aanvaring met Charles Bronson zijn ze zo van streek, dat ze ineens mensenvlees zijn gaan eten.

- De immortals zoeken naar The Source om antwoorden te krijgen, of althans: die willen wij als kijker krijgen. Maar we krijgen ze niet. We krijgen enkel meer raadsels: waarom Anna? Hoe wist zij wat zij wist? Ik snap er niets van.

- Tenenkrommende verwijzingen naar de filmreeks en serie (lachwekkende covers van "Princes..." en "Who wants...")

Leuk:

- Er zit wel een heel geestige scène in, waarin The Guardian ineens achter Reggie staat. Deze ziet hem niet, maar ruikt wel iets vreemds, waarna hij onder zijn schoenen kijkt om te zien of er geen hondestront onder zit, hehe.

- Een ander pluspunt is de allerlaatste minuut van de film. Mooie muziek, en zowaar een mooi en enigszins ontroerend einde aan de franchise (Duncan krijgt een kind, is sterfelijk en eindelijk gelukkig). Helaas gaat hier het meest belachelijke gevecht uit de filmhistorie aan vooraf.

Wat mij betreft had de film maar 1 minuut hoeven duren, alleen de laatste was voldoende geweest.

1 ster

avatar van Prudh

Prudh

Slechter dan dit is niet mogelijk. Na het lezen van het commentaar alhier leek me “Highlander The Source” een uitermate geschikte no brainer voor anderhalf uur aan simpel vermaak. Maar niets was minder waar. Het mondde uit in anderhalf uur nagelbijten, hartkloppingen, hoge bloeddruk en ergernis. Vooral pure ergernis…

Er is namelijk niets goed aan deze film. Helemaal niets. De plot, om de duizelingwekkende lijst aan minpunten mee te openen, bestaat bijvoorbeeld meer uit gaten dan uit continuïteit, geen scène kent een logische aaneenschakeling. Alsof je via een kapotte hangbrug naar de overkant van een ravijn moet lopen. De hoofdpersonages zijn door de brakke plot net zo consistent als een willekeurig tekenfilmfiguur. Stuk voor stuk nemen ze onverklaarbare beslissingen en braken ze de meest dwaze zinnen uit. De weinige randpersonages zijn onverklaarbaar debiel en staan compleet buiten enige context. Verder lijkt het alsof de montage is overgelaten aan een chimpansee met dwangneurose. Geen kader wordt langer dan een seconde vastgehouden. In plaats daarvan vliegt het beeld via duizelingwekkende dwaalsporen van hot naar her, nog verder en uiteindelijk weer terug. De insteek hiervan was waarschijnlijk om deze film zo flitsend mogelijk te doen ogen, maar ik druk mijzelf uiterst mild uit wanneer ik zeg dat dit schromelijk mislukt is. Koppijn kreeg ik ervan Brett Leonard, koppijn!

En dan de acteurs. Acteurs? Het kost enige moeite om ze te ontdekken, aangezien niemand in de film lijkt te weten wat acteren is. Als een groep houten klaasen strompelden ze het beeld door. Neem bijvoorbeeld de bad guy. Zelden heb ik iemand zo abominabel zien optreden in een film. Het leek erop alsof de beste man zowel eng als grappig tegelijk moest zijn. De uitkomst hiervan viel echter tussen wal en schip, werd geplet maar toch nog gebruikt, met als eindresultaat een in leer gestoken malloot en een enorm trieste Clancy Brown imitatie. En dan onze eigen Thekla Reuten. Ze ziet eruit als een popje, acteert als een bezemsteel en heeft inderdaad een accent als Jaap de Hoop-Scheffer. Adrian Paul leek als enige boven de rest te staan, zij het nipt.

De gevechten waren ook schrikbarend. De meeste knokpartijen waren in combinatie met de bad guy, maar een of andere hersenlose brok protoplasma had het idee om diens moves te versnellen middels SFX. Uiteindelijk blijft er geen gevecht meer over, maar wat vage strepen op je beeldscherm en twee mannen die met hun zwaard zwieren alsof ze hem voor het eerst vasthouden.

Het laatste punt dat ik nog wil aankaarten is de grimage en styling van de personen. Lelijk! Verschrikkelijk lelijk! Brakke kapsels en vooral de onverklaarde hogepriester aan het begin ziet er minder echt uit dan menig jaren 50 B-film horrormonster. Voordat deze film met een doffe plons het commerciële distributiekanaal in tuimelde is hij waarschijnlijk door kilometers riool gekomen. Een absolute afrader, tenzij je ervan houdt om boos te worden tijdens het film kijken. 0,5 sterren natuurlijk.

avatar van Quentin

Quentin

Tenenkrommend ,en dan heb ik het niet eens over die verschrikkelijke Queen covers.

avatar van Metalfist

Metalfist

There can be only One, again

Ergens in april begon ik aan mijn onsterfelijke queeste naar alle Highlander films. Het was een reeks met hoogtepunten (deel 1 en 4) maar jammer genoeg ook dieptepunten (deel 3) dus ik was wel benieuwd in welke categorie deeltje 5 ging vallen. De score hier hield me wel wat tegen waardoor het redelijk lang heeft geduurd eer ik de film zag maar daarstraks was het dan toch zover.

Ik zal het maar van het begin zeggen, The Source zit ongeveer in het midden qua kwaliteit. Het is zeker niet zo slecht als het derde deel, dat vooral tenonder ging aan continuïteitsfouten, maar het haalt toch ook niet het niveau van het uitstekende Endgame. Toch bevat The Source wel redelijk wat potentie. In deel 4 was het exit Connor en kwam Duncan in de plaats en dat was eigenlijk wat de reeks nodig had, een heropleving. Het is dan ook jammer dat Leonard er niet in slaagt een coherent verhaal neer te zetten. Volgens mij in grote lijnen wel correct in navolging van de vorige delen, één van de scriptschrijvers zat dan ook op een messageboard van Highlander en heeft voor hij aan het script begon alle Highlander films + reeksen herkeken maar toen is hij voor een onbekende reden buiten geshot, maar het verhaal zelf loopt te vaak een tikkeltje fragmentarisch. Er blijven ook maar Immortals op de proppen komen naarmate de films vorderen. Oké, Themos kwam al voor in Endgame en de televisiereeks maar Giovanni en Reggie had ik volgens mij nog nooit gezien. Het concept van de Bron is op zich wel interessant en nog redelijk goed uitgewerkt maar uiteindelijk zijn er weer teveel vragen niet opgelost naar het einde toe maar dat is misschien te wijten aan het feit dat dit eigenlijk het begin van een nieuwe trilogie moest zijn. Ik hoop dat het er ooit nog van komt want de films vind ik op zich niet zo slecht als de score hier doet vermoeden, al zal ik waarschijnlijk één van de weinige zijn die maar 1 van de 5 Highlander films een onvoldoende heb gegeven...

Visueel is The Source wat een twijfelgeval. In het begin was ik onder de indruk. Het zag er allemaal lekker gelikt uit en de donkere sfeer paste perfect bij wat we te zien kregen maar dan werd er gekozen om alles eens lekker te gaan versnellen. Resultaat? Een film die op gewone snelheid volgens mij gemakkelijk een uur langer had kunnen duren. Zonde want wederom was er hier wel wat potentie te ontdekken. Zo krijgen we soms uitstekende gevechten (op het eiland tegen de kannibalen was erg geslaagd) maar het eindgevecht tegen de Guardian was gewoon ontzettend triest. De manier waarop het eindigt is dan ook vreselijk stompzinnig. Duncan draait gewoon rondjes rond de Guardian en die geraakt zo als een schroef in de grond gedraaid... Jammer, want op zich zag het einde er wel netjes uit met die werelden die op één lijn stonden.

Voor mij is er maar één Highlander en dat is Christopher Lambert. Een acteur die in het meeste van zijn films niets waard is (voor mij zijn zijn enige goede rollen alleen maar als Highlander en Raiden in Mortal Kombat) dus ergens hield ik men hart al vast voor wat we nu op ons bord geschoven gingen krijgen. Adrian Paul kregen we gelukkig al in de Highlander televisiereeks en Endgame te zien dus die verrassing was al minder groot. Hoewel Lambert dus de enige echte is, doet Paul het bijlange na niet slecht. Was ik trouwens de enige die dacht dat hij naar een mengeling van Freddy de Kerpel en Sean Connery zat te zien? Thekla Reuten was trouwens ook wel een erg leuk iemand om naar te kijken, ze mag meer meedoen. Dat geldt niet voor Thom Fell die de rol van Immortal Giovanni op zich neemt. Wat een waardeloze acteur... Bij elke Highlander film vond ik dat de bad-guy een meerwaarde was. Clancy Brown, Michael Ironside, Mario Van Peebles en Bruce Payne waren elk uitstekend in hun betreffende rol maar jammer genoeg mag Cristian Solimeno niet in dat rijtje. Geen idee wat ze probeerden te bereiken maar de combinatie die ze hier probeerden teweeg brengen was nergens goed voor. Er zat simpelweg iets teveel humor in, al ging ik plat van het lachen toen hij Who Wants To Live Forever begon te zingen. Als we het dan toch over de muziek van Queen hebben. Waar is die in godsnaam gebleven? Nu ben ik niet zo'n Queenkenner maar zelfs ik kon horen dat dit niet origineel Freddy Mercury en de zijnen was. Of het kan natuurlijk dat ik er gewoon compleet naast zit dus dit pak ik niet mee in de beoordeling.

Niet het beste uit de reeks maar ook niet het slechtste. Visueel ziet het er soms mooi uit maar de vele versnellingen doen de film de das om. Het verhaal verloopt vlot, kent niet teveel fouten en is boeiend genoeg voor een anderhalf uur. Toch maar eens achter die animatiefilm gaan want die lijkt me ook nog wel interessant.

avatar van Nicholas

Nicholas

Wat een ongelooflijk stuk bagger. Hoe krijg je het voor elkaar om van zo'n origineel en potentie-rijk concept als de Highlander films zo'n ellendig piece of shit in elkaar te flansen. Iedereen die heeft meegewerkt zou een boete moeten krijgen.

1 miniscuul pluspluntje in de hele vervloekte film: de muziek tijdens het eindgevecht.

Schandalig en en eeuwigzonde.

It's a good thing there can be only one.

avatar van Goorden

Goorden

Als je bedenkt dat deze film in 2007 is gemaakt had ik toch wel wat beters verwacht. Met de technieken die er zijn nog zo'n slechte film weten te maken is ook een kunst opzich. Bijvoorbeeld de snelheid van The Guardian ziet er gewoon niet uit, dit had toch mooi vloeiend gekunt. Of alle explosies die over de top zijn (brandende boom op een auto, auto ontploft vrijwel binnen 2 tellen en laat zowat een gat in de ozonlaag achter)

Al met al blijft het jammer omdat ik elke Highlander film weer blijf verlangen het aansprekende verhaal zoals in de eerste film. Alleen jammer dat bij het zien van elk vervolg weer een stukje hoop vervliegt.

avatar van xxc

xxc

Wat een onzettend zwakke film is dit zeg. Er is geen touw aan vast te knopen.

Ik heb de vorige delen van Highlander nog nooit gezien, misschien had ik dat beter wel moeten doen..

Het eerste half uur van de film begrijp je gewoon totaal niet waar het over gaat. Wat is de bron? Wie/wat is highlander? etc..

Ik dacht de film een kans te geven nadat ik al die negatieve reacties hier las, maar nee.. helaas.

Heb hem na het halfuur afgezet.

Deze film verdient niet hoger dan een 1*

avatar van rcuppen79

rcuppen79

De Highlander-reeks begon ooit sterk met de eerste film uit 1986. De vier films erna zijn echter nauwelijks het vermelden waard. De tv-serie uit de jaren 90 was wel uiterst vermakelijk en hoofdrolspeler Adrian Paul nam in de vierde Highlander-film definitief het stokje over van Christopher Lambert.

De serie was eind jaren 90 al afgelopen en deze film komt dus als mosterd na de maaltijd. Toch had ik nog wel hoop bij dit vijfde deel: op papier zag het verhaal er nog best aardig uit. Het gegeven van een groep onsterfelijken die op zoek gaan naar de bron van onsterfelijkheid had nog best potentie om uit te groeien tot een aardige film.

Maar het uiteindelijke resultaat is echter erbarmelijk slecht. Het verhaal raakt hier kant nog wal, de karakters zijn te bizar voor woorden. Het acteerwerk van de volledige cast is tenenkrommend slecht. De vormgeving van de film lijkt op een goedkope Oost-Europese videoclip. Niet verwonderlijk aangezien de film ook voor een grootste deel in Litouwen is opgenomen.

Over het geheel ziet de film er spotgoedkoop uit (ondanks het budget van 13 miljoen dollar). Highlander: The Source is een draak van een film en de laatste nagel aan de doodskist van de Highlander-reeks.